hirdetés
nyito-Copy-1.jpg

Horgolótű a gombos doboz aljából: Ildikó bájos mesefiguráit mindenki imádja

Az Ildikó Design megálmodója éjszakánként mesehősöket fest, és különleges, fotós-rajzos illusztrációkat készít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 26.


hirdetés

Kulcsár Ildikó bűbájos figuráinak története egy régi gombos doboz aljából előkerült réges-régi horgolótűvel kezdődött. Akkor még csak a saját kincsesládájában kapott új helyet, majd kislánya megszületés után úgy érezte, hogy eljött az idő... Felkutatta, megtanulta a horgolás művészetét, és közben egyre bátrabb lett, új formákat álmodott meg. Így lettek kedvencei a kis mesefigurák.

A rajzolás is régi szerelem, ma már többféle technikát alkalmaz, és szívesen készít illusztrációkat is.

Milyen anyagokat használ, hogy lesz az elképzelt, megrajzolt figurákból valóság, mit szólt a környezete a "nagymamás" hobbihoz, hogy fér bele az életébe a horgolás, festés, fotózás? Ezekről mesélt nekünk az Ildikó Design kitalálója.

Két igazi szerelem: az eredmény az „Ildiesített” design

- Gyerekkorom óta imádok alkotni, rajzolni, festeni. Az alkotás mindig fontos szerepet töltött be az életemben. A tanulmányaimat is ez vezérelte, divat és stílustervezést tanultam, ahol többek között a rajzolás alapjait sajátítottam el, majd csecsemő és kisgyermeknevelő felsőfokú szakképesítést szereztem. Már a szakdolgozatom is a kreativitás a művészeti tevékenységek tükrében témakörét boncolgatta.

hirdetés

Soha nem kerestem olyan munkahelyet, ahol kifejezetten „alkotó” munkatársat kerestek, de valahogy mindig rám talált. Két igazi nagy szerelemem maradt, az akvarell festés és a horgolás.

A barátaim szerint, ha valami kikerül a kezeim közül, azt száz másik közül is megismerik, mivel „Ildiesítem” őket. Innen ered az Ildikó Design elnevezés.

Horgolótű a gombos doboz aljából

- Kisgyermekként szerettem anyukám gombjaival játszani és egyszer a gombos doboz alján találtam egy nagyon régi fanyelű horgolótűt. Anyukám elmesélte, hogy a mamámé volt, de sajnos a családban már senki nem tud horgolni, így nem tudta megmutatni, pontosan mire is való. Még ma is jól emlékszem, hogy milyen sokszor elővettem azt a régi horgolótűt. Egy idő után át is került az én kincsesdobozomba.

A kötött ruhácskákkal kezdődött

- Amikor a lányom megszületett, a kötött ruhácskák mellé szerettem volna valami egyedit készíteni neki. Ekkor szántam rá magam igazán, hogy megtanuljam a horgolás alapjait. Gyorsan és könnyedén ment, és már akkor nagyon megszerettem. Készítettem egyszerűbb kis figurákat, használati tárgyakat, de semmi komolyabb tervem nem volt vele.

Három évvel ezelőtt jutottam el arra a pontra, amikor környezetem hatására komolyabban kezdtem el a horgolással foglalkozni. Tudtam, ha én ezzel szeretnék foglalkozni, akkor a lécet magasra kell tennem magammal szemben. Folyamatosan képeztem magam. A maximalizmusom és az egyediség nem hagyott nyugodni.

Tanulmányoztam a fonalak összetételét a különböző horgolási technikákat, amikor rátaláltam az amigurumi készítőkre.

(Az amigurumi jelentése kötött kitömött játék.) Ez egy speciális módja a horgolásnak, ami annyit jelent, hogy folyamatosan számolni kell a szemeket horgolás közben, így alakulnak ki a sorok és azokból a különböző formák.

Tudtam, hogy megérkeztem, szerelem volt első látásra.

A sok tanulással és gyakorlással odáig jutottam, hogy mára már saját tervezésű figurákat tudok készíteni.

A horgolás egyfajta térbeli kifejezésmód lett számomra.

Színes fonalak, mókás formák és saját személyiséggel felruházott figurák létrehozása.

A tervezés mindig a rajzasztalon kezdődik. Mikor megvan a vizuális minta, akkor kezdem el meghorgolni.

Ez persze a valóságban nem ilyen gyors és egyszerű. Egy saját tervezésű figura akár egy hétig is készülhet. Addig alakítgatom, míg az én elvárásaimnak megfelelő nem lesz. Sokak számára ez érthetetlen, miért készülnek ilyen „lassan”. Megszoktuk, hogy az üzletek polcain sorakoznak megvásárlásra váró áruk, viszont ha a saját elképzeléseink alapján szeretnénk egyedi ajándékot készíteni, az gondos, jól megtervezett előmunkálatokat igényel.

Kiváló minőségű alapanyagokból dolgozom, csak pamutfonalból és antiallergén tömőanyagból. A minőségi alapanyag garantálja, hogy tartós és biztonságos legyen.

A legnagyobb öröm, amikor az általam készített tárgyakat boldogan használják mások is. Alkotás közben mindig új utakat keresek. Nem szeretem a megszokott egyen dolgokat a százszor leírt szabályokat. Éppen ezért, nálam a gömbölyű szögletes és az egyenes ferde.

Mindig kell egy kis fűszer, amitől teljesen magaménak érezhetem az elkészült „művet”. Az alkotás óriási örömforrássá vált az életemben. Egyre többen neveznek „kézművesnek”, ami akár helyes is lehet, de én nem tartom magam annak. Igaz, a horgolás egyfajta kézműves hagyomány ápolásának is megfelel.

Én ötvözöm a hagyományos értelemben vett horgolást a mai modern világ igényeivel. Megtanultam és folyamatosan fejlesztem a tudásomat, a lelkesedésem pedig nem hagy alább egy pillanatra sem. Inkább gondolom magam alkotónak, mint kézművesnek.

Nagy hátránya a figurák készítésének, hogy az ember mindig nehezen válik meg tőlük. Mikor szívből és őszinte odaadással készítek el egy-egy figurát, akkor a lelkem egy kis darabját is megkapják. De tudom, hogy jó helyre kerülnek.

Voltak igazán nagy kedvenceim is, a Mulan című meséből készítettem el Mushu-t, a sárkányt, vagy a mini Hohoho horgász.

A legmesszebbre jutott figurám több mint 7000 km-t utazott az Egyesült Államokba, de elmondhatom, hogy Magyarországon kívül Európa több pontjára is eljutottak „Ildiesített” Ildikó design termékeim.

A rajzolás szenvedély: szabadon szárnyalhat

- A rajzolás kislány korom óta szenvedélyem. Mai napig gyermekkori énemmel szeretem megmutatni az általam álmodott világot! Szabadon szárnyalok a papír felett, minden megkötöttség nélkül, mivel vagy kedvtelésből vagy tematikusan egy pályázatra készülvén ragadok papírt, ceruzát, ecsetet.

Akvarell képeimen aranyos figurákat, erős érzelmeket, különböző élethelyzeteket jelenítek meg, szinte minden helyet kap a papíron, amiben egy kis fantáziát látok.

Gyakran élek a humor és az irónia eszközével. Szívesen tanulok meg új technikákat és élek minden új elém kerülő lehetőséggel.

Gyermekként gyakran eljátszottam a gondolattal, hogy éjszakánként a mesevilág szereplői életre kelnek. Mivel lehetőségem nyílt a fotózásba is belekóstolni, így új területek nyíltak meg előttem.

Az általam készített éjszakai fotókat és az akvarell képeimet a digitális technika segítségével egyesítem, így létrejön a valóság és a mese tökéletes párosítása,

amiből egyébként már két kiállítás is szerveződött.

De büszkén vallhatom be, hogy több pályázaton is díjakkal jutalmazták egy-egy alkotásomat.

A legnagyobb örömöt pedig az jelentette, mikor egy irodalmi és mesepedagógiai tehetséggondozó program keretén belül több alkotásom is bekerült a Mesém című könyvbe illusztrációként, és emellett aranyokleveles illusztrátor lehettem.

A párommal közösen szerveztünk egy kiállítás Valóság és Mese címmel. Az elkészült fényképeket a saját akvarell festményeimmel kombinálva jönnek létre. A mai napig szívesen készítek fényképeket, és utána megalkotom a mese világot is.

Idén januárban a FehérvART tagjai fiatal művészek számára találtak ki lokálpatrióta pályázatot, melyen három képemet is kiállították.

A napjaim ugyanúgy telnek, mint bármelyik másik anyukának. A családom számára természetesé vált, hogy anya horgol. Ez olyan alapvető tevékenységgé vált az életemben, akár a fogmosás. Bárhová megyek, nálam mindig van horgolótű és minden pillanatot kihasználok. A legkülönbözőbb járműveken, hivatalokban, mindenhol horgoltam már.

Hozzá kellett szoknom az emberek döbbent tekintetéhez. Sokan úgy gondolják, a horgolás egy „nagymamaféle” tevékenység, és a kandalló lobogó tüze előtt, egy karosszékben ülve történik.

Igen, a mesében ez pontosan így van, de manapság egyre többen hódolnak ennek a szenvedélynek kandalló tüze nélkül is. Mindig adódnak új lehetőségek és megpróbálok ezekkel maximálisan élni, fejlődni és fejleszteni.

Fotók és képek forrása: Ildikó Design


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
langgyorgy-Copy.jpg

Magyar sebész végezte a világ első tüdőátültetését aktív koronavírusos betegen Bécsben

Dr. Lang György mesélt a műtétről, és arról is, milyen a bécsi egészségügy, és miért döntött a külföldi munka mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Egy magyar sebész végzett el tüdőátültetést a világon először aktív koronavírus-fertőzött betegen. Lang György professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetemen műtötte meg a 45 éves, kétgyermekes édesanyát. Az orvossal a Válasz Online készített interjút.

A sebész elmesélte, hogy Klagenfurtból hívták fel ottani kollégák, mert szakmai lehetőségeik végére értek, és segítséget kértek. Az orvos úgy döntött, hogy átveszik a pácienst, megvizsgálják és meglátják, mit tehetnek érte.

A beavatkozás legnehezebb része az volt, hogy a több hete már nem működő tüdőt eltávolítsák. A kilencórás műtét nagyobbik részét ez tette ki. Az asszony már ébredezik - árulta el a szakorvos.

"Minden terv szerint alakult, ennél jobban nem is mehetett volna, de a műtét különösen fárasztó volt. A maszk, a védőbúra miatt alig lehetett beszélni, csak ordítva tudtunk kommunikálni. S bár nagyon gyakorlott műtősnő segített, többször is rossz eszközt adott a kezembe, mert nem értette, mit kérek tőle.

hirdetés

A végén mindenki örült, de csendben, mert a fáradtság mellett érezni lehetett a nyomást: bár hermetikusan zár a védőruha, a magas víruskoncentráció miatt még így is ott volt a fertőzés veszélye. Márpedig mi közelről láttuk a vírus pusztító erejét" - mesélte el a portálnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pte-hallgató-tortenelemkonyv.jpg

Történelemkönyvet írt egy pécsi egyetemista, hatalmas sikere volt az érettségi előtt

Nem talált elég hasznos anyagot az emelt szintű történelem érettségihez, ezért döntött úgy, hogy saját maga ír egy könyvet. Ennek már az idei érettségizők is nagy hasznát vették, óriási volt az érdeklődés iránta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Érettségiző diákok számára írt történelemkönyvet a Pécsi Tudományegye egyik hallgatója - számolt be róla az egyetem online magazinja, az UnivPécs.

Farkas Ákos a Bölcsészettudományi Kar hallgatója, politológia szakon végzett, most pedig mesterképzésen folytatja tanulmányait. Az UnivPécs-nek elmesélte, hogy először villamosmérnöknek tanult, de egyre jobban érdeklődött a politológia iránt. Ehhez a szakhoz emelt szintű érettségit kellett tennie történelemből, mivel azonban nem talált ehhez elég hasznos anyagot, úgy döntött, ő maga ír egy történelemkönyvet.

A Történelem röviden című könyv, amely jelenleg online formában elérhető, tartalmazza a magyar és az egyetemes történelmet az őskortól napjainkig. A szerző szerint a 300 oldalas dokumentum remek lehetőség arra, hogy az érettségi előtt állók fel tudjanak készülni a vizsgára.

Farkas Ákos elmondása szerint a könyv könnyen értelmezhető, és bármire gyorsan rá lehet keresni benne.

Mint mondta, az idei érettségi előtt nagyon nagy volt az érdeklődés a történelemkönyv iránt, amely még időben, a vizsgák előtt jelent meg. Az érettségit megelőző vasárnap össze is omlott az oldal, ahonnan a dokumentumot le lehet tölteni.

hirdetés

Történelemkönyvet írt egy PTE-s hallgató

Érettségiző diákok számára írt történelemkönyvet a Bölcsészettudományi Kar hallgatója. A jelenleg online formában elérhető dokumentum hatalmas segítség lehet...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

Osztályelsőként végzett az afroamerikai fiú, aki hajléktalanszállón nőtt fel

Tehetség és hihetetlen akaraterő emelte fel a floridai srácot a legmélyebb nyomorból az egyetemig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

A jacksonville-i Martin Folsom 18 évének nagy részét különböző menedékhelyeken töltötte. Ezen a létminimumon élt akkor is, amikor középiskolába járt. Ő azonban nem törődött bele a sorsába. Nemcsak iskolája, az A.Philip Randolph Career Academy-hálózat helyi tagozatának legszorgalmasabb diákja volt, hanem jegyei alapján az osztályelső címet is kivívta magának és immár biztosítottak egyetemi tanulmányai – írta a Metro.

Martin, aki azt tűzte ki életcéljául, hogy FBI-ügynök lesz, az első a családjában, aki idáig eljutott tanulmányaiban.

„Rögös út volt, sok nehézséggel, de most, hogy látom magam az érettségi és az egyetem előtt, jó érzés tudni, hogy megérte” – mondta a minden tiszteletet megérdemlő fiatalember egy videóban, amelyben köszönetet mondott az őt támogatóknak. ‘

Folsom visszaemlékezett arra, hogy amikor 2012-ben elkezdte az iskolát, ő és édesanyja egy hajléktalanszállón éltek, de nagyon sokan segítették őket, időt, fáradtságot, pénzt nem kímélve. A legbüszkébb arra, hogy négy éven keresztül ő volt az osztályelnök, akire társai úgy tekintettek, mint akire mindig lehet számítani, ha segítségre vagy jó tanácsra van szükségük. Mint osztályelső, ő mondta volna az érettségi ceremónia ünnepi beszédét, erre azonban a koronavírus-járvány miatt nem került sor.

„A legtöbb, amit tanácsolhatok másoknak, hogy használjanak ki minden lehetőséget, mert soha nem lehet tudni, hová juthatnak el vele vagy mit hozhatnak ki belőle” – szűrte le Martin a tanulságot saját útjáról, amely most a Georgia állambeli Valdosta állami egyetemére vezeti.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!