Kritikus a helyzet Kaliforniában: tűzvész pusztít, egy város teljes lakosságát evakuálták
Percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává. Három északi megyében hirdettek rendkívüli állapotot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 09.


Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak, az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává - írja az MTI.

A kedden megválasztott Gavin Newsom kormányzóhelyettes három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett, a 27 ezer fős Paradise várost teljesen evakuálták. Eddig öt ember égett meg súlyosan, több nemzeti park és védett erdőség is lángokban áll - jelenleg 500 tűzoltó dolgozik a helyszíneken.

"Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket" - üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal.

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti.

Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.

Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

Az óriási tűzvészről az ABC News is élőben közvetít:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x