hirdetés
krak.jpg

Krak'n Town: vagány steampunk gasztrokocsma nyílt Budapesten

Igazi különlegesség, nem véletlenül övezi máris hatalmas érdeklődés. Teszteltük!
Vass Adrienn cikke, Pozsonyi Roland fotói - szmo.hu
2016. szeptember 11.


hirdetés

A különleges hangulatú és látványvilágú helyek virágkorukat élik. Miközben bever az ember pár sört, és magába tol egy hambit, szereti a szemét is legeltetni, és minél egyedibb képet tesz ki az Instára, annál teljesebbnek érzi az élményt. A József körúti Krak'n Town hivatalosan még csak múlt héten nyitott, de nem véletlenül került azonnal a figyelem középpontjába. A steampunk stílus jegyeiben tündöklő gasztrokocsma igazi különlegesség.

Ha valakinek nincs meg (én sem tudtam volna még erről két napja összefüggő mondatokban beszélni), a steampunk egy manapság is divatos stílusirányzat, ami egy elképzelt múltat, jelent és jövőt mutat be.

Mintha az apokalipszis még az ipari forradalom előtt eljött volna, és a háborúk után az emberiség jócskán megtizedelt része maradt volna csak fenn, akik nem ismerik az elektromosságot, és az újrahasznosítás, valamint a gőz erejével alkotnának számunkra abszolút szürreális találmányokat.

A ruhák és díszletek egyes elemei a viktoriánus korra hajaznak, és ezek vannak aztán továbbgondolva, díszítve.krakntown_01krakntown_02krakntown_03

krakntown_04krakntown_05krakntown_06krakntown_07krakntown_08

A Krak'n Town-nak megvan a maga története. Mármint a maga kitalált története. 2316 van és királyság, meg titkosrendőrség, meg elnyomás, és a fejlődést éppúgy gátolni próbálják, mint a szabad alkoholfogyasztást. Léghajókkal közlekedünk és óriási polipok roppantják ketté alkalomadtán a Lánchidat. Szalonok pincéiben szövetkezünk a hatalom ellen és mérjük az illegális italokat. Milyen kézenfekvő egy ilyen történetet egy kocsma köré építeni, nem igaz?

hirdetés

És ez a sztory az idő haladtával majd egyre bővül és bonyolódik. A hely tulajdonosa, a személyzet és hozzájuk rendelt internetes oldalak is ezt az üzenetet közvetítik. Itt minden a szerepjáték köré épül nullahuszonnégyben. Tehát a főszakács az nem egy Zoli vagy Feri, hanem Mr. Coombs, aki eredetileg vegyész volt, és most a Krak'n Town konyhájában bujkál a hatalom elől. (Remélhetőleg a kedves vendégeket esze ágában sincs mérgezni.)krakntown_09krakntown_10krakntown_11krakntown_12krakntown_13krakntown_14krakntown_15krakntown_16

Azért én nem hagytam magam teljesen elvarázsolni és próbáltam a mai pesti valóságban maradni. Bár a tulajdonoson, Szűcs Péteren egyértelműen látszik, hogy steampunk őrült, nagyon is evilági személy. A Szabad az Á..., a Zappa Caffe és a Fiktív Pub is az ő nevéhez fűződik, és kevés választotta el attól, hogy nem ragadjon végül Berlinben, és csináljon inkább ott valami őrületet.

Beszélgettünk arról, hogy milyen bonyolult is volt egy ennyire különleges látványvilágot létrehozni. Hogy a legutolsó hajlított csőnek is története van, és hogy a galérián található kiállítástól, az ételeken és az italokon át minden gondos szervezés eredménye és gyakorlatilag az ő ízlését tükrözi.

Nem fogsz például olcsó vodkából koktélt inni, de többféle, minőségi sörből mindig lesz csapon, és üdítő gyanánt Gyömbírt hörpinthetsz. Az angol reggeli kolbászkáját külön ide kísérletezték ki, de a Haggis vagy a Skót tojás mögött is komoly munka van. A pince majd október elején nyit. Ott jópár rendezvény (meetup, stand-up, mindegy csak up legyen), angol és amerikai sportközvetítések, és iszogatósabb hangulat várható.krakntown_17krakntown_18krakntown_19krakntown_20

krakntown_21krakntown_22krakntown_23krakntown_24

Most még nagy a hájp. Nemhogy szombat estére, de egy átlag keddre is helyet kell foglalni. Természetes, hogy mindenki a saját szemével akarja látni ezt a sci-fibe oltott mesevilágot. A kérdés az, hogy a nemgozsdu, nemkirály, nemturistaútvonal környéken elhelyezkedő Krak'n törzshellyé tud-e válni. Lesz-e olyan, aki délután is beugrana egy kávéra, vagy miután megszokta a hangulatot is ide jön sörözni a haverokkal? Mert az árak a minőséghez igazítva természetesen elég magasan is vannak (700-ért iszol majd sört és 1690-et perkálsz egy szendvicsért). Igényes és kissé dilis közönségre van ide szükség. Jó lenne abban a tudatban élni, hogy Budapest simán eltart egy steampunk helyet. Mi szurkolunk nekik!

Ha tetszett a beszámolónk, katt a megosztás gombra!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.

DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.

Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.

A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

hirdetés

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.

Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékárú?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is  készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.

Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.

Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.

A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!

Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.

Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!

A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.

Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.

Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.

A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91793295_2803748496409286_8823583742070095872_o.jpg

Mentsd meg a kedvenc éttermedet egy rendeléssel! – teszteltük, milyen a házhoz szállítás járvány idején

Már a legmenőbb éttermek is házhoz mennek – ajánlunk pár remek opciót.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Évek óta a gasztronómia az életem. Sütök-főzök-kóstolok, majd írok róla, vagy éppen videóra veszem, hogy hol, milyen finomságot eszem. Aztán jött a március, és most a gasztrovilágban (is) minden összezavarodott.

Nem az a baj, hogy én nem tudok éttermekbe járni, és nem tudok tesztet írni nektek róla... az konkrétan a legkisebb probléma.

A baj az, hogy azok az emberek, akik ezeket a nagyszerű budapesti helyeket üzemeltetik, most sok esetben tétlenül állnak, és nem tudják, hogy mi lesz velük a következő időszakban.

Biztos, hogy vannak köztetek olyanok, akik egy-egy dolgos nap után szívesen ültek be egy bárba lazítani. Hiszem, hogy sokatoknak okoztak feledhetetlen pillanatokat olyan éttermek, amik most bajban vannak.

Gondoljátok hát végig, hogy tudtok-e segíteni, és hogy melyik helyeket szeretnétek életben tartani akár azzal, hogy ezekben a nehéz időkben is igénybe veszitek a szolgáltatásaikat, rendhagyó formában.

hirdetés

Az egyik legegyszerűbb megoldás a két nagy házhoz szállító cégnél keresgélni:

A Wolthoz az utóbbi hetekben 600 új étterem jelentkezett, a NetPincérhez pedig nagyjából 900. Erről itt olvashattok bővebben:

De rákereshettek közvetlenül azokra a helyekre is, ahova eddig jártatok. Meglepően sokan alkalmazkodtak az új helyzethez.

Én hoztam nektek egy szubjektív válogatást nagyszerű projektekről. Természetesen sok olyan hely van ezeken kívül is, amiről érdemes lenne írni, de ide csak egy szelet fér, az a szelet, amire a nyakamat merem tenni.

Kipróbáltam és működik

Központ

A Központ egyik hétről a másikra teljesen átalakította a rendszerét. Az újpesti étterem jelenleg nem fogad vendégeket, de nem is a klasszikus házhozszállítást választották, hanem elég váratlan megoldással álltak elő.

Úgynevezett sous vide termékeket készítenek, mely technológia lényege, hogy az ételeket adagonként vákumcsomagolják, majd hőkezelik. Így pár perc ráfordítással igazán friss étel kerülhet az asztalunkra.

Nekem talán az tetszik a legjobban, hogy több mint 10 napig elállnak ezekben a zacskókban az ételek, így lehet előre gondolkozni, betárazni belőlük mélyhűtő nélkül is.

www.kozpontdeli.hu

Digó és Cavola

A Digó az egyik kedvenc pizzériám a városban, és nagy szerencse, hogy már a krah előtt ráálltak a házhoz szállításra. Sőt, egy teljesen új, római típusú pizzát is kikísérleteztek, ami a Cavola márkanevet kapta, és kifejezetten pizzásdoboz kompatibilis, jól szállítható, brutálisan laktató termék lett belőle.

Szívből ajánlom őket, mert a minőségi alapanyagok nem hazudnak. Nyilván helyben nagyobb élmény egy friss, ropogós, vékony pizzába beleharapni... de nekünk a kanapén falva, filmet nézve is bejött.

www.digopizza.hu

Planet Sushi

A Planet Sushi nem most kezdte a házhoz szállítást, de mivel az üzleteik jelenleg zárva vannak, ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Én már évek óta csak tőlük rendelek, ha igazán jó sushit szeretnék otthon enni. Teljesen más dimenzió, mint sok olcsóbb, "noname" ázsiai hely kínálata.

Meg kell fizetni, és néha egy óránál is többet kell rá várni rá, de az idő és pénz itt végül tényleg magas minőségben fizetődik ki. Mindig hibátlan, mindig isteni!

Nemrég a tésztákra is rámentünk. Kár volt... most már olyat is KELL rendelni minden alkalommal!

www.planetsushi.hu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91921769_3453797511314606_1164068516697997312_o-1.jpg

Rendeld házhoz a húsvétot! - Last minute menüajánló

Csak most kaptál észbe, de szeretnél valami finomat a húsvéti asztalra? Segítünk!
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

A jelenleg helyzet valószínűleg sokak húsvétjára rányomja majd a bélyegét, de próbáljuk meg kihozni a legjobbat a helyzetből. Sokan szállítanak házhoz a klasszikus, húsvéti menühöz kapcsolódó finomságokat, érdemes hát lecsapni rájuk.

Az idő azonban sürget. Van olyan hely, ahonnan már csak ma és holnap lehet rendelni, így döntsetek gyorsan, ha a hétvégén megspórolnátok egy főzést magatoknak!

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein az egyike azoknak a helyeknek, ahonnan már csak ma estig érhető el a húsvéti menü. Viszont ha arról lemaradnátok, az állandó étlapjuk is nagyon kecsegtető. A minőség pedig egy ilyen többgenerációs családi vállalkozásnál garantált!

Bővebben: Rosenstein Vendéglő

hirdetés

Pékműhely

A Pékműhely friss pékárukkal kecsegtet, de a legjobb szerintem az, hogy fagyasztott verziót is kapni náluk. Így például friss croissant-t süthet az ember magának bármelyik reggel. Minden nap 14-ig leadható a rendelés, amit másnap 16-20 óra között szállítanak ki.

Frissen rendelhető: teljes kiőrlésű rozskenyér, kalács, pogácsa vagy túrós táska

Fagyasztva kapható: kakaós/diós/fahéjas csiga, túrós táska/pogácsa, croissant, fokhagymás-/bio paradicsomos csavart és vajas kalács

Bővebben: Pékműhely

Déryné

A Dérynének egész komoly étlapja van, és elérhetőek a Wolton is, úgyhogy rájuk lehet keresni bármikor, ha megéhezik az ember.A különböző meleg ételek mellett húsvéti sonkát is szállítanak ki, így végső soron innen is rendelhetünk egy kisebb darabot a túrógombóc mellé.

Bővebben: Déryné Bistro

Kolbászposta

Ha csak a hús hiányzik az ünnepi asztalról, a Kolbászpostát még elkaphatjátok. Parasztsonka, kötözött lapocka, füstölt tarja, szívsonka, combsonka is kapható náluk. Meg persze kolbász! Ráadásul 10.000 Forint feletti vásárlás esetén ingyen szállítanak házhoz Budapesten és Pest megyében!

Bővebben: Kolbászposta

DiVin Porcello - A Sonkabár

Ha nem egy nagy darab sonkát rendelnél, csak egy tálról csemegéznél, A Sonkabár is remek ajánlatot kínál. Ráadásul összefogtak a Jacques Liszt pékséggel, így a kenyér sem marad majd le az asztalról. Nemzetközi sonka válogatást és egy nemzetközi vegyes (sonka + felvágott) válogatás érhető el náluk, amit házhoz is szállítanak. A húsvéti kalácsra pedig még április 8-ig tudtok lecsapni.

Nemzetközi sonkatál: Etyeki főtt sült sonka, Prosciutto San Daniele, Jamon Serrano - 2900.-Ft

Nemzetközi vegyes tál: Etyeki főtt-sült sonka, Buza vastagkolbász, Prosciutto San Daniele, Spianata Calabra, Jamon Serrano, Fuet - 3700.-Ft

Bővebben: DiVin Porcello

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!