News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Zsinórban második karácsonyát kénytelen külföldön, szeretteitől távol tölteni a magyar kamionos

„Egy sms, egy telefonhívás – semmi nem érkezett a kedves partnertől, hogy mégsem tudják megrakni a kamiont. Az urak szó nélkül beültek az autójukba és hazamentek a családjukhoz ünnepelni” – írja András. Ő meg fürdött egy ünnepit egy patakban.

Link másolása

hirdetés

Tavaly a pandémia miatt sokan voltak kénytelenek családjuktól, szeretteiktől távol tölteni az ünnepet, vagy - akaratuk ellenére - napokig várakozni elzárva a továbbutazás lehetőségétől. Így volt ez Zimányi Andrással is, aki Angliában rekedt. Történetét akkor részletesen elmesélte nekünk.

Idén megint nem várt okok miatt kénytelen várakozni. Most Franciaországban ragadt, de nem a koronavírus tartotta távol őt, hanem mások hozzáállása.

Zimányi András a közösségi oldalán számolt be arról, mi történt vele. Mint írja:

"A kamionosba mindenhol belerúgnak, a jogszabály alkotóktól a megrendelőkig. Nagyon lezüllött ez a szakma.

Tavaly karácsonykor Angliában zártak be minket a repülőtérre. Akkor segélyszállítmányokkal éreztették velünk nagyon sokan az együttérzésüket. Itt még WC használat sincs, a McDonald's az ajánlat, ami innen 1,6 km.

hirdetés
Egy sms, egy telefonhívás - semmi nem érkezett a kedves partnertől, hogy mégsem tudják megrakni a kamiont. Az urak szó nélkül beültek az autójukba és hazamentek a családjukhoz ünnepelni.

27-én reggel 5:00 és 6:00 óra között számíthatok rakodásra" - írja az elkeseredett kamionos.

András elmondta a szerkesztőségünknek, hogy 24-én 17 órára volt megbeszélve, hogy a megpakolják a járművét, de hiába volt ott kettőre, és ugyan valóban dolgoztak még 5-6 körül is, rá nem jutott már idő. Négyen maradtak a parkolóban. Mivel kamionstop van, nem tud sehova elmenni.

Ez mind kellemetlen, de de ő valóban az a típus, aki a jég hátán is megél, nem csinál gondot abból, hogy hol lehet fürdeni, van nála víz, van ennivalója is.

"Megoldom, mi kamionosok többnyire mindent megoldunk. Csak kár, hogy ennyi mindent meg lehet velünk tenni."

Egy hozzászólónak megírta, hogy tudta, hogy a szentestét nem tölti otthon, de ma már hazafelé tartana, nem így képzelte el ezt a pár napot. Egy ismerőse azt tanácsolta neki, hogy üljön be az autóba és menjen haza. Erre a következőt reagálta:

Még lehet, hogy ki se rúgnának érte. Nem teszem meg, én magam vállaltam a munkát karácsonyra a sok egyéb programom miatt, amik a téli szezon más időpontjaira esnek. Legyenek otthon a kisgyerekesek. A cég nekem így is kifizeti a napidíjat, nem tolok ki velük. De a jelenség, hogy ezt bárhol ebben a szar EU-ban meg lehet csinálni a kamionosokkal, elgondolkodtató."
Azt mondja, egy jó futással helyrerázta a lelkét. Mint az előző cikkünkből is kiderült, a hideg vízben fürdés nagy szenvedélye és most is talált egy patakot.
"Futni mentem egy szál fürdőgatyában, de melegem is volt, mert most tíz fok van. Útközben megláttam egy patakot, nyilván nem hagytam ki."
A jeges vízben fürdés után egyébként a napi hidegzuhanyt reklámozta nemrég Budapesten. Két lánnyal sétáltak majdnem 3 kilométert fürdőruhában. A Keletitől az Erzsébet hídig osztogatták a szórólapjaikat.
A hideg zuhany egyebek mellett erősíti az immunrendszert, jó a vérkeringésnek és a bőrnek, tökéletes depresszió ellen.
A Reszkess nevű oldalon András építi a hidegjárók közösségét.
"Az egészségért kell a hideggel megbarátkozni, szépen fokozatosan, ismerve az előnyöket és a veszélyeket is." - hangsúlyozza.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Koronavírusban vesztették el párjukat, most együtt nevelik hat gyereküket
A családi tragédia hozta össze a két özvegyen maradt szülőt, akik kezdetben csak lelki támaszai voltak egymásnak. Ám a kapcsolatukból szerelem lett és most már egy családként élnek.

Link másolása

hirdetés

Regénybe illő történet a szentesi családé. Niki a férjét, Tamás a feleségét veszítette el tavaly a koronavírus miatt.

A férfi az RTL Híradón keresztül keresett sorstársakat, így találkozott Nikivel, akivel eleinte lelki támaszai voltak egymásnak, majd a telefonbeszélgetésekből személyes találkozó, abból pedig szerelem, végül közös család lett.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Tamással egy évvel ezelőtt forgatott az RTL Híradó. A férfi akkor még kétségbeesetten, kilátástalanul ténfergett a romos épületben, amelybe együtt akartak költözni élete párjával és 3 lányukkal. Kegyetlen csapásként érte, amikor a várandós Kittit megfertőzte a koronavírus, és Petra születése után nem sokkal belehalt a betegségbe - írja az RTL.hu.

A férfit a műsor után egy sorstárs édesanya kereste meg. Niki jelentkezett, aki szintén 3 gyerekkel maradt egyedül.

A két özvegy végül egymást segítve próbálták átvészelni a legnehezebb időszakokat. Átérezték, amit a másik átélt, közben pedig segítettek a "túlélésben" egymásnak.

hirdetés

"Ez egy lelki segélyszolgálatnak indult, és mi soha nem – legalábbis a magam részéről, de teljesen egyformák vagyunk, tehát mi sosem – gondoltunk arra, hogy egymással férfiként és nőként kezdhetünk" - árulták el.

Végül találkoztak, és a találkozásból szerelem lett. Kiderültek a hátborzongató egyezések a kettejük sorsában: mindkettejük párja ugyanazon a napon lett beteg, és mindketten ugyanazon az osztályon feküdtek a kórházban halálukig.

"Amellett, hogy mi egymásba szerettünk, nem volt szabad elfelejteni, hogy azért van 6 gyerekünk, akik elveszítették a szüleiket, és nagyon fontos, hogy az ő lelki épségük megmaradjomn" - mondták.

Óvatosak voltak, nem akarták elkapkodni. Végül a harmadik közös strandolás alkalmával a gyerekek már azt mondták, milyen kár, hogy nem testvérek. Tamásnak pedig arra gondolt, amit Kitti, a felesége kért tőle, amikor már tudta, hogy belehalhat a betegségbe: "Szeressem a lányokat, és nősüljek meg. Igen. Bennem mindig mocorgott egy olyan érzés is – bár soha nem hittem ilyenekben –, hogy lehet, hogy ő intézte ezt nekünk".

Végül eldöntötték, hogy Szentesen kezdik el közös életüket. Felújították a családi házat és karácsonyra be is költöztek.

Kitti és Alpár emléke mindennap része az életüknek, sokat beszélnek róluk, így könnyebb elviselni a veszteségüket - mondták el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Maga ilyen mellekkel soha nem fog tudni szoptatni” – A megalázó szülési körülmények ellen demonstráltak
A Másállapotot a szülészetben! megmozdulásán szó volt a „férjöltésről” is, amikor „az apuka kedvéért” szűkebbre szabják a hüvelyt a szülés után.

Link másolása

hirdetés

Anyák, akik szülésük közben traumát éltek át, akik órákig nem lehettek együtt újszülöttjükkel. Apák, akik nem vehették kezükbe kisbabájukat. Olyan szülők teregették ki a szennyest – képletesen, valódi szennyesekkel – múlt vasárnap a Kossuth téren, akik a terhesgondozás vagy a szülés közben megalázva, kiszolgáltatva érezték magukat.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom demonstrációján olyan szülők, szakemberek és művészek gyűltek össze, akik emberközpontúbb egészségügyet szeretnének.

Az összegyűltek nem szeretnék, hogy az orvosok tárgyként vagy csak egyszerűen lekezelően bánjanak a nőkkel a szülés alatt, ahogy az is céljuk, hogy az apáknak is legyen lehetőségük szorosabb intim kapcsolatot kialakítani gyerekeikkel már az első percektől.

Minden szüléstörténet más, és az is változó, hogy ki hogyan szeretné világra hozni a gyermekét. De itt nem a váratlan komplikációk, vészhelyzetek miatt hozott szakmai döntéseket akarják megkérdőjelezni az anyák. Céljuk, hogy a nők dönthessenek saját ellátásukról, és a szülés ünnep lehessen minden szülő életében.

A Fókusz riportja a demonstrációról

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Videón, ahogy egy mariupoli katona az Eurovízió-győztes ukrán dalt énekli bombázások közepette
Így hangzik a már Európa-szerte ismert Stefania egy bunkerben, robbanások hangjaival kísérve.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Ukrajna nyerte szombaton az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. A Kalush Orchestra nevű zenekar Stefania című dala a zsűri pontjai alapján a negyedik legjobb volt, a közönségszavazáson viszont tarolt, így végül 631 ponttal győztes lett.

A Kalush Orchestra tagjai csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a harcra fogható ukrán férfiak nem hagyhatják el jelenleg Ukrajnát. Egyik tagjuk azonban így is otthon maradt és a fronton harcol. A Stefania eredetileg a frontember édesanyjának emlékére íródott, de a háború kitörése óta minden ukrán édesanyának címezik. Már egy háborús jelenetekkel tarkított klipet is forgattak a számhoz.

A Stefania a fronton harcoló ukrán katonákhoz is eljutott. Most felkerült a Twitterre egy videó, amin

egy Mariupolt védő katona énekli a dalt egy bunkerben. A felvételen az is jól hallatszik, hogy a férfi éneklése közben többszöris bomba robban odakint.

A videót megosztó Nexta hírcsatorna szerint a katona ezt írta a róla készült felvételhez a közösségi oldalain:

hirdetés
"Gratulálok a Kalush Orchestrának az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelemhez Mariupol szívéből. Köszönjünk a támogatásotokat!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Járni, beszélni és ülni sem tud ritka genetikai betegsége miatt a kétéves Máté
A Sturge-Weber szindrómával élő gyerek minden napja küzdelem, testének 80 százalékát tűzfoltok borítják, kezeléséhez családjának most segítségre lenne szüksége.

Link másolása

hirdetés

Máté egy ritka genetikai betegséggel, a Sturge-Weber szindrómával él, ami becslések szerint 20-50 ezer születésből egy gyereket érint – számol be a Fókusz.

A 26 éves Péter és 25 éves felesége, Alexandra gyermeke 2020 januárjában jött világra, természetes módon. Születéséig se az orvosoknak, se a szülőknek fogalmuk sem volt, hogy kisfiuk nem egészségesen jön a világra.

Máté szemén zöldhályog volt, ezért szemműtét várt rájuk. Ezt követően jelentkeztek nála az epilepsziás rohamok, amik nagyon nehezen múltak még a gyógyszerek szedésével is. Aztán légcsőkanült kapott a fertőzésveszély miatt.

Tavaly szeptemberben derült ki, hogy itt Sturge-Weber szindrómáról van szó, ami egy jóindulatú érrendszeri daganat. A betegség nem örökölhető, viszont súlyos és nagyon ritka.

A közösségi oldalakon beszéltek már sorstársakkal, de azoknak a gyerekeknek nem ilyen súlyos az állapota.

A kisfiú nem tud járni, beszélni vagy ülni. Testének 80 százalékát tűzfoltok borítják. A szindróma kettes típusa van jelen nála, így a betegség érinti a szemeit is.

hirdetés

Máténak hároméves koráig minél több fejlesztésre van szüksége, ezért járnak Debrecenből Budapestre. Péter korábban azt gondolta, nem terhel másokat a problémájával, és a családja életét megoldja a fizetéséből, de sajnos egy kereset kevésnek bizonyult a költségek fedezésére, ezért segítséget kér. A légcsőkanült Szegeden veszik majd ki egy műtét során, azt nem tudják még, hogy ezért kell-e majd fizetniük végül.

Mátét most a Borsóházban fejlesztik, masszázst is kap, a kezelések hatására már meg tudja tartani a hátát, amit előtte sosem.

Aki segítene Ábel Máté kezelésében, itt megteheti:

Csukás Péter

Takarék Bank

60600376-00616791-00000000

Külföldi utalás esetén:

Swift/BIC:TAKBHUHB

IBAN: HU3760600376

0061679100000000

Közlemény: Adomány Csukás Máté

A Fókusz teljes riportja Mátéról


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: