KÖZÖSSÉG

Újraélesztette egy vak férfi a feleségét, amikor a nő szívrohamot kapott

Bár alig lát, a brit férfi elszántan végezte az újraélesztést, hogy ne kelljen idő előtt elbúcsúznia a feleségétől.

Link másolása

Adam D'Arcy élete teljesen megváltozott, amikor - mindössze két hónappal azután, hogy feleségével találkozott - gyógyíthatatlan szembetegséget diagnosztizáltak nála. A 37 éves angol férfit vakként tartják nyilván, és a munkáját is fel kellett adnia, mivel nincs perifériás látása.

Adam már négy éve él feleségével és jelenlegi gondozójával, Sharon Cooperrel, ám idén január 16-án felcserélődött a szerepük.

"Sharon vasárnap reggel furcsán érezte magát, ezért két órára visszafeküdt. Azt hittük, a kínai kaja a felelős, amit előző este ettünk. 11 óra körül aztán újra felkelt, és azt mondta, már nem érzi magát olyan rosszul” - emlékezett vissza.

A férfi ezután épp szendvicseket készített ebédre, amikor a 47 éves Sharon hirtelen berontott az ajtón.

„A szeme kifordult, és előrezuhant. Én közvetlenül mellette álltam, így elkaptam, és együtt rogytunk a földre. Olyan volt, mintha rohama lett volna, az egész teste remegett, és nem lélegzett rendesen – olyan hangot adott ki, mintha horkolna”

- mesélte a férj, aki ekkor akcióba lendült: azonnal tárcsázta a segélyhívót és a hátára fektette Sharont.

„A mentésirányító azt mondta, hirtelen szívleállást történhetett, és el kell kezdenem az újraélesztést, amíg a mentő meg nem érkezik” - mondta Adam, aki korábban szakácsként és értékesítőként dolgozott.

„Soha nem vettem részt elsősegély-képzésen, de megmondták, mit tegyek. A perifériás látás hiánya nem könnyítette meg a helyzetet. Nagyon kellett figyelnem Sharon mellkasát, azokat a pontokat, ahol kompressziót végeztem. A látásom elhomályosodott, kész káosz volt az egész. A mentésirányító figyelmeztetett: folytatnom kell, különben nem lesz többé Sharon. Valószínűleg ez adott erőt."

Adam több mint egy percig végezte újraélesztést, amikor Sharon mély levegőt vett. Egy perccel később megérkezett a mentő is a defibrillátorral.

A volt temetkezési vállalkozót a Leedsi Általános Kórház szívorvosi osztályára szállították, és mesterséges kómába helyezték, hogy csökkentsék a szív- és agykárosodás esélyét. Az orvosok szerint a szívleállását magas vérnyomás okozhatta. A nő nem sokkal ezután kardioverter-defibrillátort kapott, egy olyan eszközt, amely visszarázza a szívet a szabályos ritmusba, ha hirtelen leállna.

A sürgősségi orvosok egyike elmondta Adamnek: ő hozta vissza az életbe Sharont, mielőtt a mentősök kiérkeztek volna volna. Ha ő nem végzi el az újraélesztést, akkor felesége nem élte volna túl a szívrohamot.

Adam soha nem hitte volna, hogy egy nap még ő segíthet Sharonnak:

„Ez mindig fordítva történik, ő segít nekem. Nagyon erős nő, igazi családfő, egy anyamackó, akire mindannyian számíthatunk. Számunkra ő szupernő, így az én akcióm igazi szerepcsere volt. Nagyon örülök, hogy sikerrel jártam, mert nem tudom elképzelni nélküle az életemet."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Újszülött kisfiút hagytak egy babamentő inkubátorban Hatvanban
A kisfiú egészséges, a Szombati Martin nevet kapta.

Link másolása

Szombaton hajnalban egészséges újszülött kisfiút hagytak a hatvani Albert Schweitzer kórház babamentő inkubátorában – írta Facebook-oldalán a kórház.

A kisgyermek melegen volt öltöztetve, vastag takaróba tekerve. Szombati Martinnak nevezték el a kórház munkatársai.

A baba testsúlya 3900 g, és 52 cm-rel jött a világra. Az inkubátorban hajlani 2:18-kor helyezték el. A posztban megjegyzik, hogy Martin a hatodik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Kénytelen volt lemondani a kutyájáról egy amerikai nő, aztán váratlanul segítséget kapott
Lilót egy állatmenhely fogadta be, miután rátaláltak az utcán kóborolva. A gazdája hajléktalan lett, nem tudott gondoskodni róla.

Link másolása

Januárban egy kutya kóborolt egyedül a Tennessee államban található Chattanooga utcáin, a nyakörvére pedig egy szívszorító üzenetet rögzítettek – írja a LADBible.

„A nevem Lilo. Kérlek, szeressetek engem! Az anyukám nem tud tovább gondoskodni rólam, hajléktalan lett a két gyerekével. Mindent megtett, de nem tudta megoldani a helyzetet. Túl sokba kerülök neki. Nagyon szeret engem, nagyszerű kutya vagyok, és szeretem, ha szeretgetnek. Kérlek, ne bántsatok!”

– állt az üzenetben.

Szerencsére a megtalálója Lilót a McKamey állatmenhelyre vitte, akik megosztották a Facebookon az üzenetet, azt kérve a kutya gazdájától, hogy jelentkezzen náluk. A menhely azt írta, hogy nem ítélik el, mindent megtesznek azért, hogy új otthont találjanak Lilónak, de ha eljön érte a gazdája, akkor segíteni fognak neki megoldani a lakhatását.

Két nappal később egy újabb fotót osztottak meg, amin Lilo a gazdájával látható, aki eljött érte.

„Bár nem oszthatjuk meg a részleteket, azon dolgozunk a családdal, hogy egy biztonságos helyet találjunk nekik, ahol együtt maradhatnak és véget érhet a hajléktalanságuk” – írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy kutyát kitenni illegális, ezért ha bárki bajba kerül, jelentkezzen egy állatmenhelynél.


Link másolása
KÖVESS MINKET: