hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„UFÓ-ruhába öltöztek” – Gyereknapi kívánságot teljesítettek a mentők

Egy Békés megyei óvodából érkezett gyermeknapi megkeresés a mentőszolgálathoz.

Link másolása

hirdetés

Kisgyerekek kívánságát teljesítették a mentők - az esetről az az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán számoltak be. Mint írják:

"Egy Békés megyei óvodából érkezett gyermeknapi megkeresés a mentőszolgálathoz. A levélből kiderült, hogy

az óvodás gyerekek az utóbbi időkben sokszor látták a "UFÓ-ruhába öltözött" mentőket. Többüknek a családja is érintett volt a COVID-19 betegség kapcsán, ezért sok félelem és kérdés volt bennük.

Innen jött az óvodapedagógus ötlete, hogy meghívja a mentőket egy kis bemutatóra. A bajtársaink azonnal igent mondtak a felkérésre és beavatták az ovisokat a mentőmunka rejtelmeibe.

A kicsik beöltözhettek az „UFÓ-ruhába”, aminek kipróbálását követően azonnal eloszlottak a félelmek és örömmel ismerték meg a többi eszközt is. A tartalmas programot követően búcsúzáskor a mentők ajándék színezőt is adtak az újdonsült kis bajtársaiknak".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

„Anyu csillag lett az égen” - három gyerekkel maradt egyedül az apa, aki pár nap alatt veszítette el a feleségét

A házuk felújítása a vállalkozó eltűnése miatt félbemaradt, most a nagyszülőknél húzzák meg magukat. A költségeik biztos magasabbak lesznek a tervezettnél, ezért a család segítségre szorul.

Link másolása

hirdetés

Rosszullétnek indult, de hirtelen romlott az állapota a fiatal édesanyának. Hiába került kórházba, már nem tudtak segíteni rajta - írja a Blikk.

A 27 éves Kovács Szandra július elején került kórházba. Előzőleg még a férjét ő keltette fel reggel, de miután párja napközben felhívta, már gyógyszert kért tőle, mert görcsölt a hasa.

Mikor később a férfi elvitte orvoshoz, akkor derült ki, hogy hasnyálmirigy-gyulladása van, ezért azonnal a pécsi kórházba vitték. Még kilenc napig küzdöttek érte, de végül a szervezete feladta.

A 41 éves férj a lapnak elmondta, hogy utoljára a kórházba szállítás másnapján tudtak beszélni, de csak annyit mondott a felesége, hogy éppen vizsgálják. Délután már életmentő műtét végeztek rajta. Az orvos ekkor közölte, hogy a gyulladás más szervét is megtámadhatja.

"Ezután már altatásban volt, de én minden nap bementem hozzá. Fogtam a kezét és beszéltem hozzá. Könyörögtem neki, hogy ébredjen fel. Az első napon még meg tudta emelni a kezét, de utána már semmire sem reagált.

Volt hogy jobb eredményeket produkált és biztattak az orvosok, de aztán belázasodott. A létező összes módon próbálták hűteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Végül 13-án hajnalban hívtak, hogy meghalt. Még elbúcsúzni sem tudtam tőle"

– mondta sírva Sándor.

hirdetés

A nőnek egy kisebb problémán kívül nem volt semmilyen komoly betegsége. Az orvosok nem tudták megmondani, mi okozta nála a hasnyálmirigy-gyulladást.

Az apa három gyerekkel maradt egyedül: a 8 hónapos Dorkával, a 2 éves Dominikkal és a 8 esztendős Kevinnel.

"Szandra mindig azt mondta az elhunyt nagyszüleiről a gyerekeknek, hogy csillagok lettek az égen. Ezt mondtam most én is nekik az édesanyjukról" – árulta el az összetört férfi.

A család helyzetét tovább nehezíti, hogy belevágtak a házuk felújításába. Az édesanya nagy vágya volt ez, de hiába kezdtek neki, a megbízott kivitelező egyszer csak eltűnt. Az iparos által becsült összegnél vélhetőleg többe fog kerülni a munka, de az apa elszánta magát, hogy rendbe hozatja a házat, ahogy azt elhunyt felesége kívánta.

Ha segítenél a családon, ide tudsz utalni: Dömötör Sándor, 50431520-10001851

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

66 ezer forintért kelt el a Magdi anyus halálát okozó papírgalacsin

A jótékonysági akció során, amelynek keretében a sorozatban látott népszerű tárgyakat lehetett megvásárolni, közel 2,4 millió forint gyűlt össze.

Link másolása

hirdetés

23 év után júliusban véget ért a Barátok közt. Az RTL Magyarország ennek kapcsán egy jótékonysági aukciót indított, amelynek keretében a sorozatban látott népszerű tárgyakat lehetett megvásárolni a közkedvelt Vatera.hu oldalon.

Az RTL közleménye szerint

a jótékonysági aukció során közel 2,4 millió forint gyűlt össze.

A sorozat rajongói megragadták az utolsó alkalmat és volt, amiért akár 200 ezer forintot is fizettek. A 24.hu azt írja:

Berényi Claudia kávés szettje 210.000 forintért, Novák Laci boltjában található vintage stílusú zöld kisszekrény pedig 200 ezer forintért kelt el, míg Alíz rózsájára a licit 170.000 forint fölött állt meg.

Berényi Miklós sorozatban viselt pizsamája és köntöse közel 70 ezer forintot ért meg egy érdeklődőnek, Magdi anyus otthonkájáért pedig még ennél is többet, 105 ezer forintot fizettek.

De a Magdi anyus halálát okozó papírgalacsinért is szép összeg gyűlt össze: a dedikált papírfecni 66 ezerért kelt el.

A Barátok közt relikviáihoz kapcsolódó jótékonysági árverés mellett az RTL Magyarország idén a Fókusz Plusz adománygyűjtő különkiadásával, és saját támogatásával együtt közel 25 millió forinttal járult hozzá az SOS Gyermekfalvak munkájának támogatásához.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy etyeki anyukáról neveztek el három boltot Kongóban – Katalin segített nekik kitörni a szegénységből

Katalin először csak egy alapítványon keresztül küldött pénzt az afrikai fiúnak, aztán személyesen is megismerkedtek. André 15 évesen még írni, olvasni sem tudott, most friss diplomával minisztériumi dolgozó, és három boltjuk van.

Link másolása

hirdetés

André egy kongói kőtörő család legidősebb fiú gyermeke. 12 éves korától tíz éven át maga is köveket tört építkezésekre. Volt, hogy megrendelésre, azért vödrönként fizettek aprópénzzel, és ha épp nem volt rendelés, akkor az út mentén próbálták árulni. Mindezt mindig a forró napon. André szerint

nála fiatalabb gyerekek is erre a munkára vannak ítélve Kongóban, ahol tízből hét ember munkanélküli. A kőtörés sem ad minden nap enni. Akik ebből élnek, sokszor napokig éheznek.

VIDEÓ: André 3. - Kőtörés Kongó - Gyerekmunka

Volt, hogy André is cukrozott vizet ivott, hogy képes legyen a tanulásra koncentrálni. A kongói fiú 15 éves koráig iskolába sem járt, mert nem telt a tandíjra. Amikor hét testvérével együtt beiskolázta őket az Afrikáért Alapítvány, akkor sem hagyhatta abba a munkát.

„Hat évig 5-kor kelt és 10-ig törte a nagy köveket kalapáccsal, anyukája pedig még apróbbra. Délelőtt megmosakodott, és délre ment suliba. Ott délután 5-ig tanult, majd hazament és megvacsorázott - ha volt mit, - este pedig tanult másnapra” – meséli Bodó Katalin. Az informatikus, négy gyermekes etyeki anya 2015-ben kezdte támogatni Andrét az Afrikáért Alapítványon keresztül.

Az alapítvány Fogadj örökbe programjában ugyanis 4-6 ezer forinttal bárki segíthet, hogy az afrikai gyerekek tanulhassanak.

hirdetés
Kata Magyarországon az SOS falvakat támogatja, rendszeresen vásárol a rászoruló gyerekeknek az egyik etyeki boltban is, és igyekszik minél több jótékonysági programban részt venni, sokszor gyermekei segítségével.

A segítségnek köszönhetően

André 15 évesen megismerkedett a betűkkel, majd hat év után elkezdhette az egyetemet, és tavaly nyáron le is diplomázott.

Az idén tavasszal pedig elkezdett dolgozni a kongói közlekedési minisztériumban.

Közben Katalin is egyre többet tudott meg róla.

„2017-ben feldobta a Facebook, mint lehetséges ismerőst. Úgy rémlett, hogy esetleg ő az, akit az alapítványon ketesztül támogatok. Követni kezdtem, és láttam, hogy angolul tanít önkéntesként abban a középiskolában, ahol korábban ő tanult.”

André látta, hogy egy fehér nő követi, és felvette vele a kapcsolatot. Másfél évig leveleztek, de Kata nem árulta el, hogy ő támogatja. 2018-ban utazott először Afrikába. Régóta tervezte, de addig nem indult el, amíg egyik gyermeke még kicsi volt. Azóta négyszer járt Kongóban. Családja támogatja, talán egyszer majd el is kísérik.

Kata családja partner a jótékonykodásban, önkénteskedésben, de Kongóba még nem kísérik el.
„Humanitárius útra mentem. Tulajdonképpen a sminkeletlen Afrikát lehet itt megismerni. Egy ilyen úton nincs semmi luxus, gyakorlatilag sorsközösséget vállalunk egy időre a helyiekkel. Egy kis önkéntességgel fűszerezve próbáljuk ki a kongóiak életét. Egy helyi templomban, felfújható matracokon aludtunk, náddal elválasztott zuhanyzóban fürödtünk, amíg egy rendelőt újítottunk fel”

– meséli Kata. Beleszeretett az országba, rengeteg ötlete van, hogyan lehetne még rajtuk segíteni.

Ő maga sem gondolta, hogy nemcsak André életét változtatja meg, hanem az egész családét.

Az első út előtt az alapítvány megkérdezte, mit szeretne csinálni Kongóban. Ő szeretett volna a támogatottjával találkozni. Azt mondták, ha ő is akarja, nincs akadálya.

Úgy jött haza, hogy André a fogadott afrikai fia, és ő is a fehér anyukájának hívja Katát.

Kongóban az egész családdal találkozott.

„Indulás előtt megkérdeztem Andrét, mit szeretne ajándékba. Én egy táblagépre gondoltam, de úgy éreztem, keveset tudok az életükről, ezért jobb ha ő mondja meg, mire van szükségük. Azt mondta, nem szeretne ajándékot, csak munkát a családjának.”

Kata első alkalommal úgy döntött, a

ad 400 dollárt Andrénak, abból legalább pár hónapig nem éheznek, vagy ha tudják, hasznosan felhasználják. Végül egy aprócska húsbolt lett a pénzből.
 Az első bolt

Az indulás azonban nem volt egyszerű. Afrikában sokszor van áramszünet, ezért nem elég egy fagyasztó, generátor is kell. Kata mindenben segített, és később sem engedte el André kezét.

„Ahol a következő étkezésnél nem látnak előrébb, ott sokat kell segíteni a tervezésben, és folyamatosan biztatni kell őket, hogy képesek rá. Nehéz volt dolláronként összerakni a pénzt a második boltra, de sikerült.”

Ez 2019 végén nyílt meg, kicsit jobb helyen, mint az első. Kata itt már csak tanácsokkal segítette Andrét, rábízta a döntést. Nagy lépések történtek. Innentől a fiú fizette a kicsik tandíját is.

Kiderült azonban, hogy otthonuk sincs. Ismerősöknél és templomokban éltek. Az albérlethez ugyanis annyi letét kell, amennyi sosem volt a családnak, örültek, ha volt mit enni. Mindez úgy derült ki, hogy Kata megkérdezte a fiút, hol írja az államvizsgáját. Mutatott egy képet egy asztalról, amelynek egyik harmadán mások edényei, a másik harmadán mások szerelőeszközei voltak, és maradt neki 20 centi, ahol írhatott.

Azt mondta, egy ágya van az öccsével. A képen ez egyetlen kartonpapír volt.

„Sokkot kaptam ezt látva, megírtam a Facebookon. Nem kértem segítséget, csak ki kellett írnom magamból, de reggelre sok megkeresést kaptam, hogy segítenek.”

Vettek matracokat, és sikerült kibérelni egy háromszobás lakást is a 10 tagú családnak.

Ekkor jött a koronavírus-járvány. A lezárások miatt kevesebb lett a vevő, és egyre drágább az áru.

„Egy karton csirkehús egyik nap 25 dollár volt, másnap 40. Csökkenteni kellett az árrést. A harmadik boltra félretett pénz apadni kezdett. Egyetlen út látszódott, az előremenekülés. Adtam pénzt, hogy megnyithassák a tervezett boltot.” - meséli Kata.

A harmadik bolt

Így megmaradt a tartalék, és tavaly augusztusban megnyílt harmadik üzlet. A három boltban André testvérei dolgoznak. Az első bolt megnyitása után 3 dollár jutott a 10 fős családnak a napi étkezésre, a három boltnál már 10 dollár.

Az első üzlet megnyitásakor André úgy döntött, a boltot Katalinról nevezi el. Ez nagyon meglepte az asszonyt.

Később hiába kérte, hogy a következő kapja a fiú édesanyjának nevét, André ragaszkodott ahhoz, hogy ezek mind a fehér anyukának szóló köszönetek.

Kata sokat tanult a közös történetükből. Azt mondja, a munkahelyteremtés lenne a legnagyobb segítség ezeknek az embereknek. Ha van bevételük, van ennivaló, fedél a fejük fölött, iskola, és így jövő is.

Kata azt mondja, nemcsak adott, hanem kapott is.

„Kongóban megtanultam, hogy lehet bízni a legreménytelenebb helyzetben is, mert van kiút. Rengeteg szeretet kaptam. Tudom, hogy kiváltságos vagyok, mert van otthonom, van munkám, van mit ennem, ezért segítenem kell azoknak, akiknek ez nem adatott meg. Egy picit mindig nehéz szívvel jövök haza, mert annyira sok lenne a tennivaló és a segíteni való, és olyan parányi az a csepp, ami belekerül ebbe a tengerbe. De az én cseppem is.”

VIDEÓ: Andre története


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Vérplazmáját adta el egy háromgyermekes anyuka, hogy megússza a kilakoltatást, 50 millió forintnyi összeget gyűjtöttek neki

Az amerikai nő a könnyeivel küszködött, amikor értesült a hatalmas adományról.
Fotó: Brayden Shanks/YouTube - szmo.hu
2021. augusztus 04.


Link másolása

hirdetés

Hétfőn még a kilakoltatást várta a Las Vegasban élő Dasha Kelly, aki nem tudta, hogy fogja kifizetni a következő havi bérleti díjat - írja a CNN.

Miután azonban a hírcsatorna is bemutatta a háromgyermekes anyuka történetét, egy nap leforgása alatt nem kevesebb, mint 170 ezer dollár, azaz több mint 50 millió forintnyi adomány gyűlt össze a család részére.

Kelly korábban egy helyi kaszinóban dolgozott osztóként, ám a koronaválság idején olyan nehéz helyzetbe került, hogy autóját, majd lakberendezési tárgyait is kénytelen volt eladni. Az egyetlen bevételi forrása maradt, hogy rendszeresen jelentkezett vérplazmadonornak, amit alkalmanként 100 dollárral honoráltak neki.

Kelly az utolsó bútordarabján, a kanapén ülve jelentkezett be három kislánya, Sharron, Kia és Imani társaságában, amikor a CNN közölte vele a nagy hírt: egy jótékonysági oldalon több mint 2700 ember adakozott a család részére.

Az édesanya nehezen találta a szavakat:

“Egyszerűen nem tudom elhinni. Nagyon köszönöm mindenkinek” - mondta a könnyeivel küszködve.

A 32 éves nő csak egy abból a 11 millió amerikaiból, aki a mostani körülmények közt nem tudja biztosítani a lakhatását. Kelly történetét a CNN annak kapcsán tette közzé, hogy hétfőn véget ért a kilakoltatási moratórium, ami eddig megvédte a családokat az utcára kerüléstől.

hirdetés

Az adománygyűjtő oldalt még maga Kelly hozta létre, abban bízva, hogy mintegy 2 ezer dollárt sikerül összeszednie a lakbér befizetésére. Ennek az összegnek azonban nem kevesebb, mint a nyolcvanhatszorosa gyűlt össze.

“Nagyon sok reményt adott nekem ez az egész. Szeretném mindenkivel tudatni, hogy én is megteszem, ami tőlem telik, ha a jövőben bárki más ilyen helyzetbe kerül” - fűzte hozzá az anyuka.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: