KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Még nem tudod kinek ajánld fel adód 1%-át idén? Nem baj, segítünk!

Május 22. hétfő éjfélig még rendelkezhetsz adód 1%-áról. Adunk pár tippet, kik vehetik hasznát a felajánlott egy százalékodnak!

Link másolása

Május 22. hétfő éjfélig még rendelkezhetsz adód 1%-áról. Már több mint 20 éve létezik az 1% felajánlási lehetőség, ennek ellenére az adózók közel fele még mindig nem rendelkezik róla.

A nyilatkozat kitöltése csak néhány perc, a civil szervezeteknek azonban annál nagyobb segítség!

Sok szervezet oldalán már találhatsz letölthető nyilatkozatokat is.

Mivel nem a családi kasszából ajánlasz fel pénzt, hanem a befizetett adóidból, ez egy egyszerű adományozási forma. Ha még nem döntötted el, kinek add az egy százalékot, a regisztrált szervezetek listáját ezen a linken találod. Ha nincs ötleted, kik kapják, adunk pár tippet!

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány a Semmelweis Egyetem Gyerekklinikájának Tűzoltó utcai telephelyén történő gyógyító munkát támogatja. Céljuk, hogy a Gyermekklinikán kezelésre szoruló betegek gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek, amihez a legújabb diagnosztikus és terápiás eljárások alkalmazása, korszerű műszerek, kulturált környezet és megfelelően képzett, elhivatott szakmai csapat szükséges.

A klinikán számos gyerekkori betegséget kezelnek, az onko-hematológiai betegtől, a neurológiai, emésztőszervi, hormonális, immun, fertőző és lázas betegségektől, a tüdőbetségeken túl az általános sebészeti, a tumor sebészeti betegségekig, a súlyos állapotú betegek intenzív osztályos ellátásáig. Beteg felvétel a területileg kötelezően ellátandó betegeken felül az ország bármely pontjáról érkezhet. A klinikán orvostanhallgatók magyar, német és angol nyelven történő képzése is folyik, de az alapítvány kizárólag a gyógyító munka kiemelkedő színvonalának biztosítására fordítja anyagi javait.

Az alapítvány lehetőségeihez mérten hozzá kíván járulni ahhoz, hogy kórházi kezelésük alatt a betegek és hozzátartozójuk az állapotuknak legjobban megfelelő elhelyezésben részesülhessenek pl. baba-mama szobák, játszósarok kialakítása. Továbbá a gyógyításban részt vevő orvosok, ápolók munkájának, személyi, tárgyi feltételeinek javítása, gyógyszer és eszközbeszerzés javításán is dolgoznak, ezért nagyon fontos számukra az SZJA 1%-ból származó összeg.

WWF Magyarország

A WWF Magyarország csapata természetvédelemmel fekszik és kel. Szívügyük a természeti kincseink megóvása. Missziójuk az évek alatt, több mint 100, sikeresen zárt projekttel a hátuk mögött, semmit sem változott: ma is egy olyan jövő megteremtésén fáradoznak, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással.

Természetvédelmi munkájuk kiterjed a vizesélőhelyek – kiemelten a folyóvízi és ártéri rendszerek – és a természetes erdeink védelmére, a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaság és vidékfejlesztés területére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvására. Emellett nagy figyelmet fordítanak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére, és a környezettudatosság eszméjének minél szélesebb körű elterjesztésére. A természetvédelmi civil szervezet 1991 óta működik hazánkban.

Rex Kutyaotthon

Az alapítvány az ember és az állatok harmonikus együttélésének biztosítását, a felelős állattartásra való nevelést, a kóbor állatok létszámának csökkentését, valamint az állatok szenvedésének megakadályozását tűzte ki célul. Az idén 30 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget. Alapítványuk telephelye egy többfunkciós létesítmény - a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Élménypark - rövid nevén Rex Állatsziget - mely egyaránt szolgálja az állatvilág jobb megismertetését, a helyes állattartási kultúra kialakítását, és a környezettudatos magatartás népszerűsítését.

Hosszú távú céljuk az, hogy minél kevesebb állat szoruljon segítségre, ezért aktívan dolgoznak azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon. A Rex Állatszigetet a nagyközönség számára nyitott állat- és természetvédelmi élményparkká alakították, ahol bárki megismerkedhet az állatokkal való együttélés alapjaival. A Rex Állatszigeten a Társállat-örökbefogadási központ mellett létrehoztak egy Vizes élőhelyet, egy Minifarmot és egy Oktatóközpontot is, idén pedig megépítették a bajbajutott vadállatokat segítő Vadmentő Állomásukat is.

Bátor Tábor

A Bátor Tábor Alapítvány 22 éve hisz abban, hogy vannak sorsfordító élmények, amik a daganatos és krónikus betegséggel élő gyerekek gyógyulását segítik. Míg 2001-ben még csak 35-35 táborozóval indult el a Bátor Tábor, az elmúlt években már több mint 7500 fő meríthetett erőt és önbizalmat a gyógyuláshoz ingyenesen élményterápiás turnusaikban.

Működtetéshez szükséges költségeiket kizárólag magánszemélyek és vállalatok nagylelkű adományaiból fedezik. Ezáltal tudják biztosítani, hogy a náluk gyógyuló gyerekek és családjuk teljesen ingyenesen vehessenek részt programjaikon. A Bátor Tábor közösségi oldalain például megtalálhatod a programjaikon készült fotókat, de a beteg gyerekek szülei személyesen is kommentálják a posztjaikat. Itt köszönik meg azt a rengeteg gyógyító élményt és szeretetet, amit a gyerekek a táborban kaptak.

Magyar Madártani Egyesület

A hazai madárrajongóknak egészen biztosan nem kell bemutatni a Magyar Madártani Egyesület tevékenységét. Nehéz is lenne egy rövid hírben ezt megtenni, hiszen közel ötven éve foglalkoznak madarainkkal nem csak tudományos szinten. Működésük egyik hangsúlyos területe a lakossági szemléletformálás.

1974. január 6-án 200 taggal alakult meg az egyesület, amely az eltelt évtizedek alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált.

Napjainkban több mint 10.000 tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt közel fél évszázadban jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az egyesület célja egyebek mellett a természeti értékek és a természetvédelem célkitűzéseinek megismerése népszerűsítése, a természetvédelem támogatóinak körének növelése, szemléletformálás, természetvédelmi kutatások, és védelmi programok szervezése, megvalósítása, érdekérvényesítés hazai és nemzetközi szinten, részvétel a nemzetközi természetvédelmi szervezetek munkájában.

Felsorolhatatlanul sok program, kezdeményezés, tudományos mű létrejötte kötődik a szervezethez, a szervezet munkatársaihoz és a munkájukat segítő önkéntesekhez.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Balogh Levente kifizette egy földrajztanár 1,5 millió forintos tartozását
A Cápák között legutóbbi adásában Balogh Levente elmondta, hogy nem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.

Link másolása

Elindult a Cápák között új évada, amelynek legutóbbi adásában többek között Mándli Péter földrajztanárt ismerhették meg a nézők, aki egy olyan applikációval jött, amelynek célja, hogy rendhagyó módon tanítsa az embereket az aznapi dátumhoz köthető érdekes tényekkel.

A tanár 2016 nyarán kezdte el gyűjteni az információkat, és idén indította el webapplikációját, melyre összesen másfél millió forintot költött eddig. Ennek fejlesztéséhez további 5 milliót kért a befektetőktől, amiért cserébe 20 százalékos tulajdonrészt ajánlott fel a vállalkozásából.

"Az a dilemmám, hogy ebből akkora sztori nem tud kerekedni, ami a befektetőnek megtérülést hozna. Ha a befektető akar ebből először jóllakni, akkor az meg egy unfair helyzet, mert te leszel az, aki ezen dolgozik. És csak azért dolgozni, hogy ez megtérüljön, közben meg te vagy a tanár, aki értéket ad, és teremt valamit. Üzletileg ebbe én nem tudok befektetni, de közben meg veled a szívem"

– mondta Balogh Petya, majd kiszállt a földrajztanár által kínált üzletből.

Végül Balogh Levente is megerősítette, hogy számára sem értelmezhető üzletileg a vállalkozás, de azt vállalta, hogy kifizeti a tanár másfél milliós tartozását, és cserébe nem kér semmilyen részesedést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Esztergomi robbantás: üzent a meghalt kommandós felesége
A 34 éves korában meghalt TEK-es özvegye még fel sem fogta, hogy mi történt. A család számára gyűjtést szervezetek a kollégák.

Link másolása

Összetört férje elvesztése után, de hálás a sok segítségért – ezt üzente az esztergomi robbantásban meghalt TEk-es özvegye, miután gyűjtés indult a két kisfiával egyedül maradt családanyának, írja a Blikk.

Az özvegy még fel sem fogta a történteket, de minden erejével azon van, hogy a gyerekeket a lehető legmegfelelőbben ellássa.

A 34 évesen elhunyt Kónya Gábor Lajos hét éve dolgozott a TEK-nél. Az RTL szerint egy hathónapos és egy három és fél éves gyermeket hagyott hátra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Hős buszsofőr: a 149-es buszon született meg egy baba, a buszvezető segítette világra
A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk. A BKV a Facebookon gratulált a buszsofőrnek.

Link másolása

"Nálunk már a gólyák is busszal járnak!” - ezzel a felvezetéssel osztott meg egy kedves történetet a BKV Zrt. a Facebook-oldalán.

A beszámoló szerint Németh Roland Ferenc, a 149-es busz sofőrje észrevett egy láthatóan fájdalmakkal küzdő várandós nőt a Széll Kálmán téren. A sofőr azonnal a nőhöz sietett és megkérdezte, hogy tud-e valamiben segíteni. A nő ekkor közölte vele, hogy valószínűleg megindult a szülés, mert elfolyt a magzatvíz.

A járművezető felsegítette az asszonyt a buszra, ahol segített a szülésben, például fogta az újszülött fejét. A kiérkező mentősöknek már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk, majd kórházba szállították édesanyát és gyermekét.

A BKV a posztban gratulált a hős buszsofőrnek helytálló magatartásáért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A kutyát gázoló vétlen sofőr azonnal tárcsázta a segélyhívót, így sikerült megmenti az állat életét
Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott segítség nélkül kijönni. A bátaszéki önkormányzati tűzoltók húzták ki a bajba jutott négylábút.

Link másolása

Egy úttesten átrohanó kutyát ütött el egy vétlen autós csütörtök délelőtt Bátaszéken, a Deák Ferenc utcában - adta hírül a Katasztrófavédelem a közösségi oldalán.

Az állat ijedtében egy átfolyó csatornába futott, ahonnan viszont már nem tudott kijönni. Az autó sofőrje tárcsázta a 112-t, majd megérkeztek a bátaszéki önkormányzati tűzoltók is.

A kutya gazdája is előkerült, felvette a kapcsolatot az állatorvossal, aki a csatornába bemászva nyugtató injekciókkal látta el az állatot. Ezt követően a bátaszéki önkormányzati tűzoltók a csatornában kúszva közelítették meg, majd húzták ki onnan a bajba jutott négylábút. A tulajdonos hazavitte a kutyát, amelyik további orvosi vizsgálatra szorult"

- írták a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk