KÖZÖSSÉG

Magyar önkéntesek építenek újabb napiskolát a Himalájában

A Csoma Szobája Alapítvány Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének felújításával kezdte, most napenegriával fűthető vályogtanteremre gyűjtenek, hogy így segíthessenek a helyieken.

Link másolása

Hogy törhetnének ki a gyerekek a világ egyik legelszigeteltebb és legkietlenebb szegletéből? Hogyan lehet élhető közösségi tereket varázsolni a világ tetejére, ahol még az áram is luxuscikk, nemhogy a fűtött tanterem? Egyáltalán: mit keresnek magyar vályogvetők a Himaláján? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Csoma Szoba Alapítvány legújabb kihívása.

A világhírű magyar polihisztor szellemi örökségét ápoló Csoma Szobája Alapítvány évről-évre próbál helyi igényekkel összehangolt, fenntartható válaszokat adni a Himalája vonulataitól körülzárt kicsi faluban, Zanglában. Az idei, közösségi finanszírozású „digitális téglajegy” kampány kitűzött célja, hogy újabb, napenergiával működő passzív házakat építsenek a ladakhi iskolások számára.

korosi01

Képek: Csoma Szobája Alapítvány, 2017

A Csoma Szobája Alapítvány neve ismerősen csenghet azoknak, akik képben vannak a külföldön aktív magyar civil szervezetekkel, az ökotudatos építészettel, Kelet-Tibettel vagy épp a polihisztor Kőrösi Csoma Sándor életútjával kapcsolatban.

A Csoma Szobája Alapítvány még

2007-ben határozta el, hogy megmenti Kőrösi Csoma Sándor Himalája-beli „otthonát”, a 3500 méter magasan fekvő Zanszkár völgyében található királyi palotaerődöt.

Az erőd többek között arról nevezetes, hogy itt készítette el a tudós Kőrösi Csoma a világ első tibeti-angol szótárát. A kutató közel másfél évig élt a „világ tetején”, a buddhista szerzetesekkel szomszédos kicsiny szobában, a külvilágtól elzárva.

A palota renoválása, a 16. századi műemlék régészeti feltárása, tudományos feldolgozása után

a Csoma Szobája Alapítvány egy napenergiával működő, passzív iskola építésébe kezdett 2012-ben.

Kitartó munkájuknak köszönhetően ma már négy tanterem, egy mellékhelyiség és egy téli tanárszállás áll a zanglai hegyoldalban.korosi05korosi10

Az építészeti megközelítés a civil szervezetet alapító Irimiás Balázs műemlékvédelemi szakértő szemléletéből, érdeklődéséből fakadt. A palota körüli állagmegőrzést követően, ez a megközelítés további kapcsolódási pontot kínált Zangla lakosságával is.

A kezdetben – 2007-ben – egy kalandos biciklitúrával indult, és a ladakhi régió épített emlékei iránti szakmai kíváncsiságból kinövő projekt mára építészeti motivációit, érdeklődését megtartva, a helyi közösség igényeire keres válaszokat az oktatás és környezettudatos megoldások alkalmazásával.

A „napiskola” tantermeinek felhúzása mellett – a helyi mesteremberek és a nyaranta felálló nemzetközi önkéntes csapat munkájának köszönhetően – az Alapítvány a helyi állami iskolába is delegált önkénteseket, kipótolva a nyári időszakban a mezőgazdasági munkák miatt jelentkező tanárhiányt. A kötelező órákon túl, az önkéntesek az iskola után kreatív foglalkozásokkal várják a zanglai gyerkeket, vagy épp a buddhista szerzetesnövendékeknek adnak játékos angolórákat.korosi02korosi09korosi14

Dilemma, hogy egy Budapestről megtervezett épületegyüttes, vagy az elmúlt tíz év tapasztalatai tudnak-e valós válaszokat adni a zanglai emberek életkörülményeire: a fogyasztási cikkeken keresztül begyűrűző globalizációra, a sokáig ismeretlen szervetlen hulladék problémájára vagy akár a közelítő észak-indiai úthálózat okozta gazdasági, turisztikai változásokra.

Az Alapítvány most meghirdetett kampányában további két, napenegriával fűthető vályogtanterem kivitelezésére gyűjt.

Ezúttal azonban a dél-zanglai és a környező falvak diákjai számára keresnek megoldást a télen szünetelő oktatás beindítására a Zanszkár-folyó medréhez közelebb eső Tanpó településén. A kemény – akár mínusz 30 fokos – hidegben, az elnyúló téli szünet lerövidítésével az Alapítvány a kulturális felzárkózásban és a helyi közösségi élet erősítésében egyaránt nagy segítséget nyújthat.

A kampány célja tehát az, hogy legyen egy meleg – jelen esetben napenergiával fűtött – közös tér, ahol össze lehet jönni, mesélni, tanulni egymástól.

Maga az épített szolárkonstrukció (mint beépített üvegfelület mérete és tájolása, a tetőszerkezet enyhe lejtése) is mintát adhat a helyi családok számára, jövőbeli házaik tervezéséhez.

Az Alapítvány ereje éppen ebben rejlik: az időszakos beavatkozások helyett hosszabb távú célkitűzések megfogalmazásában és elérésében. Ezt igazolta két önkéntes téli látogatása is, akik inkognitóban, egy kemény magashegyi túra után érkeztek a hóval borított Zanglába, ahol tapasztalatokat és bizonyosságot szerezhettek az eddig készült iskolaépületek használatáról, a komfortos melegben a nemez szőtteseken tanuló ladakhi gyerekek között.korosi11korosi12korosi13

Aki támogatni szeretné a Csoma Szobája 2017-es Indiegogo kapmányát, az IDE kattintva válthat „digitális téglajegyet”!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Hatvan kutyát és a gazdáit is megmentette egy kiskutya Miskolcon
A törpe pincser időben felébresztette a gazdikat, így a menhelyen élő egyik állatnak sem lett baja.

Link másolása

Egy kutyamenhelyet üzemeltető miskolci házaspár arra ébredt kedd hajnalban, hogy lángol a kazánházuk – számol be az esetről az RTL. Az hogy nem történt nagyobb baj, kizárólag egyetlen dolgon múlott:

egyéves törpe pincser kutyájuk ugyanis éjjel felébresztette őket, így mire a tűzoltók kiértek, a férfinak sikerült elfojtania a lángokat.

„Te vagy a hősünk!” – dicsérte Minit, a kutyát a gazdája, Melinda.

„Hajnali kettőkor arra ébredtem, hogy a kiskutyánk bökdösi a fejemet, hogy keljek fel, és nézett a nappali felé. Először azt hittem, hogy csak nézelődik, de utána hallottam, hogy a kutyák kaparják az ajtót, akkor mentem hátra a kazánházhoz, hogy miért kaparnak” – mesélte a teljes történetet a csatorna Híradójának Zsebesi Béla, a kutya másik gazdája.

Télen a kutyák a kazánházban húzzák meg magukat éjszakára. Minden állatot sikerült időben kimenteni, a család szerint mindez Mininek köszönhető, aki félelmet nem ismerve a kutyamenhely lakóit is terelgette a tűz elől.

„Segített nekem terelni a többi kutyát, hogy az udvarra kerüljenek, de akkor már akkora füst volt az egész házban, hogy semmit nem lehetett látni. Csak őt láttam, hogy jön-megy, tehát abszolút nem ijedt meg, nem pánikolt be, hanem mint egy igazi tűzoltó, jött és segített”

– tette hozzá Zsebesi-Lengyel Melinda. „Mini szintén mentett kutya, a villamossínekről szedték össze néhány hónapja. Azóta túl van egy súlyos betegségen, sokáig hordták állatorvoshoz. Azóta a szobában lakik. Úgy érzem, mi kétszer megmentettük az ő életét, most ő mentette meg a miénket, illetve a társai életét” – mesélte a stábnak.

Mini, a hős pincser

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Újszülött kisfiút hagytak egy babamentő inkubátorban Hatvanban
A kisfiú egészséges, a Szombati Martin nevet kapta.

Link másolása

Szombaton hajnalban egészséges újszülött kisfiút hagytak a hatvani Albert Schweitzer kórház babamentő inkubátorában – írta Facebook-oldalán a kórház.

A kisgyermek melegen volt öltöztetve, vastag takaróba tekerve. Szombati Martinnak nevezték el a kórház munkatársai.

A baba testsúlya 3900 g, és 52 cm-rel jött a világra. Az inkubátorban hajlani 2:18-kor helyezték el. A posztban megjegyzik, hogy Martin a hatodik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET: