KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Magányosság ellen köszönésterápia – egy svéd városka segít kitörni az egyedüllét buborékából

Egy észak-svédországi városban, ahol egész télen alig süt a nap, egyszerű módszert talált ki a magányos lakosok összekmelegítésére – megkértek mindenkit, hogy köszönjenek egymásnak

Link másolása

A Guardian kalauzolta el olvasóit egy svéd kisvárosba, ahol eredeti ötlettel próbálják felmelegíteni a fagyos mindennapokat.

Az észak-svédországi Luleå havas partján a fürdőzők egy téglalap alakú lékben mártóznak meg a fagyos tengervízben. A nap már eltűnt, pedig alig van 2 óra. Hamarosan, egy hónap múlva már csak három óra nappali világosság lesz minden nap.

„Utána valósággal eláraszt a boldogság" – mondja Katariina Yliperttula (44), aki munka előtt megmártózik.

Nyáron alig úszik, de néhány évvel ezelőtt télen gyakran elkezdte ezt csinálni.

Bár sokuknak megvan a saját hobbija, ami segít átvészelni a hideg, sötét téli hónapokat, például jégúszás, sífutás, séta a „jeges úton” a szigetvilágba, egy dolog továbbra is probléma: a magány. Ennek ellensúlyozására a luleåi hatóságok kampányt indítottak a társadalmi elszigeteltség enyhítésére, még ha csak egy kicsit is,

arra ösztönözve az embereket, hogy köszönjenek egymásnak.

„Nagyon jó dolog, hogy az emberek köszönnek egymásnak. Ez azt is jelenti, hogy azok az emberek, akik nem ismerik egymást, találkoznak egymással, és egy kicsit boldogabbak lesznek” – mondja a 61 éves Pontus Wikström, a Kallis Luleå téli fürdőcsoport elnöke.

A Säg hej! (köszönj!) kampány célja, hogy barátságosabb várost hozzanak létre azáltal, hogy kicsi, de jelentős társadalmi interakciók felé tereljék az embereket. A buszokon hirdetések jelentek meg, és az iskolákban workshopokat tartottak a témában. A legújabb kutatások szerint a 16-29 évesek körében Luleåban az emberek 45%-a tapasztal problémákat a magány következtében. A 85 év felettiek körében ez az arány sokkal alacsonyabb volt – 39% a nők és 26% a férfiak körében.

Micael Dahlen, a Stockholm School of Economics jólléttel, jóléttel és boldogsággal foglalkozó professzora szerint

bár a magány globális probléma, különösen a fiatalok körében, a sötét, hideg telek miatt talán Svédország jobban tudatában van ennek.

Åsa Koski, aki Luleå önkormányzatának dolgozik, állt elő a kampány ötletével. Azt szeretné, ha a város, amely gyors növekedési időszakon megy keresztül, miközben több tízezer új embert próbál vonzani a „zöld” iparba és más szolgáltatásokba, ne váljon elidegenedettebbé ennek eredményeként.

„Nem csak azt akarjuk, hogy városként növekedjen Luleå; hanem azt is, hogy a város kellemes, biztonságos és barátságos hely legyen, ahol kultúra, szabadidős tevékenységek és sport is van” – mondja Koski.

Luleå belvárosában, míg a legtöbben egyetértenek abban, hogy a köszönést ösztönözni kell, sokan azt mondják, hogy minél nemzetközibbé válik a város, annál barátságosabb és nyitottabb a társadalom.

A közeli Kallax faluban élő 25 éves Seyed Mohsen Hashemi szerint a helyzet most még rosszabb. „A COVID óta az emberek jobban félnek kapcsolatba lépni idegenekkel” – mondja.

Amikor az emberek kevésbé üdvözlik egymást, elszigeteltebbé válnak, mondja Hashemi, kevesebb kapcsolatot létesítenek az emberekkel, ezáltal sebezhetővé válnak a depresszióval szemben.

„Egy hej megváltoztathatja valakinek a napját.”

Hashemi, aki Iránban született, és szülei Afganisztánból származnak, kilenc évvel ezelőtt, menekültként érkezett Luleåba. „A Közel-Keletről származom, ott az emberek köszöntek egymásnak. Udvariatlanság, ha nem köszönünk egymásnak. De itt, ha köszönsz az idegennek, azt fogják mondani rád, hogy biztos részeg vagy – mondja nevetve.

A 33 éves Ronja Melin illusztrátor, aki 2020-ban költözött Luleåba a dél-svédországi Skåne-ból, azt mondja, gyerekkora óta mindig is erős szószólója volt a köszönésnek. Szerinte ez a kampány pozitív lépés. „Elég sokat élsz a saját buborékodban” – mondja. ”Mindig fontos, hogy észrevedd a többi embert is."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy kimentik a korcsolyázót Tihanynál, aki alatt beszakadt a jég
Bergmann Ernő nem érzi hősies cselekedetnek a hétfőn történteket, inkább csak kötelességnek. A cukrász egy szánkó kötelével mentette ki a bajba jutott korcsolyázót.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. január 28.


Link másolása

Videóra vették, ahogy kimentenek egy korcsolyázó nőt Tihanynál, aki alatt beszakadt a jég, írja a LikeBalaton.hu. A Belső-tónál korcsolyázó nőt egy szánkó kötelének segítségével húzta ki egy balatonfüredi cukrászda tulajdonosa.

A tónak egy részén meleg források vannak, ahol általában vékonyabb a jég, és hamar felolvad – mondta a lapnak Bergmann Ernő, aki még hétfőn épp ezeket a területeket figyelte, amikor észrevette, hogy egy nő derékig szakadt a jégbe.

„Nem igazán gondolkodtam. Szerencsére volt nálam kötél, mert egy szánkón húztam gyerekeket a jégen. A hölgy meg tudott kapaszkodni, elég erős volt, hogy tartsa magát, így biztonságos távolságból ki tudtam húzni. Mivel nem régóta volt a vízben, és csak derékig volt elmerülve, még aktívan tudott mozogni. Évekkel ezelőtt egy barátom elmesélte, hogy a szeme láttára szakadt be két gyerek, és hárman ki tudták menteni őket minden segédeszköz nélkül. Erre emlékeztem. Illetve minél messzebb vagyunk a léktől, valószínűleg annál vastagabb a jég. Minél nagyobb felületen oszlik el a tömeg, annál kevésbé terheljük a felületet. Ezért hasra fekve, óvatosan közelítettem meg a hölgyet, és biztonságos távolságból tudtam a kötelet átdobni neki. Ha sokkos állapotba kerül, vagy jobban átfagy, nehezebb lett volna. Szerencsére bátor és higgadt maradt” – mondta a hét elején történtekről a cukrász, aki nem érzi hősies cselekedetnek a mentést, hanem inkább csak kötelességnek.

A mentésről készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Igazi hős: hét évesen mentette meg családja életét ez a szegedi kislány
Tűz ütött ki a lakásukban, és amikor az anyukáját nem tudta felébreszteni, a szomszédokhoz indult segítségért. Az elképesztően bátor cselekedet történetét a Katasztrófavédelem magazin írta meg.

Link másolása

Hét évesen mentette meg a családját Eliza: az elképesztően bátor cselekedet történetét a Katasztrófavédelem magazin írta meg.

Az RTL Híradó is beszámolt a karácsonykor történt esetről: egy szegedi lakótelep egyik lépcsőházának 6. emeleti lakását öntötte el karácsony éjszakáján a füst.

A kis lakásban egy édesanya volt két gyermekével. Az anyuka a nappaliban aludt, míg Eliza, és két és fél éves testvére a gyerekszobában. Elizáé volt az emeletes ágy felső szintje, így hozzá ért el elször a fojtogató füst. Édesanyjához rohant, akit nem tudott felébreszteni. A bátor kislány tudta, hogy segítséget kell hívnia. Kistestvérét és anyukáját a lakásban hagyva felszaladt a felettük lakó szomszédhoz, Saroltához. Addig nyomta a csengőt az éjszaka közepén, amíg fel nem ébredtek.

Az apuka nyitott ajtót, akkor már a család alig látta a kislányt a füsttől, aki erősen köhögött. Gyorsan elmondta, mi történt, és hogy édesanyja, valamint kistestvére még a lakásban vannak. Ez mentette meg az életüket.

Sarolta vizes törülközőt kötött az arca elé, és lerohant. Négykézkláb mászott be a gyerekszobába, és kivitte a lakásból a két és fél éves kicsit. Ezután visszament aznayukához, aki azonban már nagyon sok füstöt lélegzett be, és csak nehezen tért magához. Egy rendőrnő segítségével vitték ki őt is.

Később kiderült, hogy a sütőben maradt edényben felforrósodott az olaj és hatalmas füst lepte el a lakást, majd a tűzhely ki is gyulladt.

A szomszéd egy vizes törölközőt az arcára tekert, úgy ment be a füsttel teli lakásba. Kinyitotta az ablakokat, próbálta felrázni az ájult anyát, de nem sikerült neki. Majd megkereste a kisebbik lányt, és kivitte a lakásból.

Ezek után a közben kiérkező rendőrök mentették ki a nőt és a másik kislányt a lakásból.
Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
8,4 milliárd forintnyi vagyont osztogatna el idegeneknek az osztrák örökösnő, mert szerinte „semmit sem tett azért, hogy megérdemelje”
Marlene Engelhorn 25 millió eurót örökölt, miután 2022 szeptemberében meghalt a nagyanyja. MOst véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok dönthetik el, mi legyen a hatalmas vagyonnal.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. január 20.


Link másolása

A 31 éves bécsi Marlene Engelhorn óriási vagyont, 25 millió eurót (átszámítva 8,4 milliárd forintot) örökölt, amikor nagyanyja, Traudl Engelhorn-Vechiatto 2022 szeptemberében meghalt. Az elhunyt rokon vagyonát a német vegyipari és gyógyszeripari vállalat, a BASF megalapításával szerezte. A „meg nem érdemelt” pénz elköltéséhez Marlene azt szeretné, hogy

50 osztrák állampolgár határozza meg, hogyan kell újraosztani örökségét.

Arra kérte az osztrákokat, hogy vegyenek részt a Jó Újraelosztási Tanács néven ismert kezdeményezésében. A hét elején a gazdag örökösnő 10 000 meghívót küldött véletlenszerűen kiválasztott osztrák állampolgároknak. A 10 000 felnőtt osztrákból álló kezdeti mintából 50 főt választanak ki, és 15 póttagot is kijelölnek az esetleges lemorzsolódás esetére.

Ha az 50 ember nem tud „széles körben támogatott” döntést hozni arról, hogy mit kezdjenek a pénzzel, akkor az Engelhornhoz kerül. Azt mondta:

„Nincs vétójogom. Vagyonomat ennek az 50 embernek a rendelkezésére bocsátom, és megbízom bennük.”

Engelhorn elmondta, hogy szerinte kezdeményezése „a demokráciát szolgálja”, mivel az örökséget nem adóztatják meg Ausztriában. Azt mondta: „Vagyont örököltem, ezzel hatalmat is, anélkül, hogy bármit is tettem volna érte. És az állam még adót sem akar kivetni rá.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Iványi Gábor egyháza végre tud bért fizetni: több mint 1,2 milliárd forintnyi felajánlást kaptak
Az adófizetők egyszázalékos jövedelemadó-felajánlásából jött ez az összeg, ami jóval több, mint a korábbi években megszokott volt.

Link másolása

Sokan adtak pénzt Iványi Gáboréknak az egyházi egyszázalékos jövedelemadó-felajánlásból - írja a 444.hu.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) most kapta meg a 2022-es adóévre vonatkozó támogatást az állami kiegészítéssel együtt. Így

73 418 adófizető mintegy 718 millió forintos támogatást adott a MET-nek, a felajánlók magas számának köszönhetően pedig további 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottak.

Ez az összeg a korábbi évekhez viszonyítva közel 50 százalékkal több.

A pénz jól jött a MET-nek, ahol az utóbbi időben már bért sem tudtak fizetni, ezért többen felmondtak, és vidéki iskolákat is kénytelenek voltak bezárni.

A közleményük szerint most "Az 1,234 milliárd forint jelentős részét ígéretünk szerint az elmaradt munkabérek pótlólagos rendezésére fordítjuk. Az utalások adminisztratív feldolgozása már megkezdődött, elindultak a lépcsőzetes kifizetések a jelenlegi és a volt munkatársaknak is".

Azt még hozzátették:

„Ha az elmúlt félévben hozzájutottunk volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnénk”.

Bíznak azonban abban, hogy a jövőben újra hozzájuthatnak a normatív támogatásokhoz, „amelynek rendszeres beérkezése továbbra is nélkülözhetetlen a biztonságos működéshez".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk