hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Közösségszervező és építész hallgatók fogtak össze a kistelepülések fejlesztéséért

A Közösség-Tér-Település program célja, hogy a helyi lakosok úgy érezzék, igen is van beleszólásuk közvetlen környezetük életébe.

Link másolása

hirdetés

A Közösség-Tér-Település (röviden KTT) csapata 2019-ben vágott bele abba a gyakorlati programba, amely elsősorban közösségszervező és építész hallgatókkal dolgozik hazai kistelepülések fejlesztésén. A program célja kettős, hiszen amellett, hogy a KTT lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy kézzel fogható szakmai tapasztalatokra tegyenek szert, a képzési programnak település- és vidékfejlesztési missziója is van.

Ebből adódóan a képzés főleg építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de a szervezők – a szabad helyek függvényében – közösségi és civil szakértő szakos hallgatókat, a kulturális mediáció és humánökológia területén, az urbanisztika és a tájépítészet, illetve további rokonterületeken tanuló hallgatókat is várnak a csapatokba.

A program céljai közé tartozik, hogy a különféle intézményekről és szakokról érkező hallgatók saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat.

A Közösség-Tér-Település képzési program Makovecz Imre, Beke Pál és Varga A. Tamás, továbbá az egykori „nyitott ház kollégium” munkásságán alapszik. A program megvalósításának célja a szakmai közösség eredményeinek továbbörökítése is.

A program felépítése

A KTT programja három pilléren alapszik. A hallgatók mindenekelőtt egy egyhetes alapozó képzésen vesznek részt. Ennek célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek egymással, mentoraikkal, valamint képzőikkel és természetesen a közösségi tervezés módszertani alapjaival. A hét során a hallgatók interaktív műhelymunkákon és tréninggyakorlatokon keresztül ismerkednek a közösségi tervezés és azon belül is a közösségi tér tervezésének gyakorlatával. A képzés végére kialakulnak a terepmunka csapatai.

hirdetés

A csapatok ettől kezdve a mentorok támogatásával településeken kezdik meg a közösségi tervezést.

A közösségi tervezések általában néhány hónap munkáját ölelik fel, s elsődleges céljuk, hogy a programban résztvevő kistelepülések lakóinak igényeit ez idő alatt kellőképp fel tudják mérni a hallgatók, s velük egyetértésben olyan közösségi terek terveit tudják létrehozni és kidolgozni, amelyek aztán a közösségi építések során valósulnak meg. A KTT nyári építőtáboraiban zajló közösségi építésekbe az érintett települések lakosai is aktívan bekapcsolódnak.

A KTT-n való részvétel lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy a gyakorlatban tapasztalják meg a különböző szakmák együttműködésében rejlő lehetőségeket, fejlesszék a sajátjuktól eltérő szempontok, megközelítések befogadásának, megvitatásának képességét, bővítsék a szakmai kapcsolatrendszerüket, gyakorlatot szerezzenek, az intézmények működésétől, a városfejlesztésen át az Európai Uniós források elosztásáig egyre hangsúlyosabbá váló közösségi alapú megközelítések alkalmazásában, az önkormányzatokkal való együttműködés során betekintsenek egy-egy település működtetésével, fejlesztésével kapcsolatos szempontokba, dilemmákba.

A fentieken túl szintén fontos aspektus, hogy a programban való részvételt egyes felsőoktatási intézmények beszámítják a kötelező gyakorlat időtartamába, vagy a hallgatók kreditelszámolást igényelhetnek a részvételért.

Baranya és az első évfolyam

A Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. által indított programhoz rögtön az első évben öt hazai felsőoktatási intézményi kar is csatlakozott 2019-ben: az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének, a Nyíregyházi Egyetem Társadalom- és Kultúratudományi Intézetének hallgatói, valamint a Pécsi Tudományegyetem két karának (a Bölcsészettudományi Kar és a szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar) és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákjai jelentkezhetnek a három lépcsős, gyakorlatorientált képzésre.

A Közösség-Tér-Település legelső évfolyamának hallgatói mostanra már sikeresen túl vannak egy-egy közösségi tervezésen és építésen, amelyek a baranyai Magyaregregyen és Martonfán valósultak meg a 2020-as évben.

A Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói hónapokon keresztül tervezték, majd egy hét alatt a helyi lakosokkal közösen hozták létre a magyaregregyi Patak Party, valamint a martonfai Fölsőkúti Pihenő közösségi tereit, amelyeknek az ott élők azóta is használói. Ezekről a projektekről részletesen ITT és ITT lehet olvasni:

Baranya megyében egy harmadik településen is indult az első évfolyammal közösségi tervezés. Szászváron a közösségi tervezőműhelyek a pandémia miatt sajnos a vártnál lassabban haladtak, az ismert okok miatt a KTT szervezői több alkalommal is kénytelenek voltak felfüggeszteni a találkozókat. A helyiekkel közös tervezés azonban így is folytatódott, a diákok és mentorok részvételével folyamatosan online tervezőket tartott a csapat. Mígnem az idei nyárra végül elérkezettnek látták az időt, hogy a hallgatókkal közösen, most már biztonságos körülmények között belevágjanak az építkezésekbe.

Az eddig körvonalazódó elképzelések augusztus 23. és 29. között realizálódnak a településen. A szászvári munkálatok során többek között egy dimbes-dombos heveredő, egy sütögető, illetve egy függőszékekkel felszerelt, láblógatós közösségi tér is kialakításra kerül majd, de a gyerekek és fiatalok számára is készülnek meglepetésekkel.

“A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározásra kerülnek a közösségi igények és szükségletek, többek között azok, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz”

– mondta Beke Márton, a KTT egyik alapítója, ötletgazdája.

Ő édesapjához (a fentebb említett Beke Pálhoz) hasonlóan népművelőként végzett, már gyerekkorában sok művelődési házban megfordult, így nem volt kérdés, hogy ugyanezt a pályát választja. Érettségi után egy szerelemnek köszönhetően a Mosonmagyaróvár melletti Bezenyére került, ahol a helyi művházban kezdett dolgozni, akkor még végzettség nélkül.

"Az idősek nyugdíjügyintézésétől és ügyes-bajos dolgaitól a néptánccsoport képzésén át a helyi szabó-varró körnek való helyszínbiztosításig mindenbe igyekeztünk besegíteni. Számomra ezt jelenti a népművelés: megoldást találni minden olyan közösségi igényre, ami az adott településen felmerül" – idézi fel.

Az egész program ötlete onnan jött, hogy ennek a szakmának sokáig nem volt saját képzése, miután népművelőnek és művelődésszervezőnek sem lehetett már tanulni (az andragógia, amit helyette bevezettek, messze nincs teljes átfedésben az eredetivel). Nemrég azonban közösségszervezés néven újraindult az eredeti szellemiségben, ami azt jelenti, hogy újra vannak olyan hallgatók, akik művházakban, illetve helyi közösségekkel szeretnének dolgozni.

"Ideális esetben a népművelő szakma nemcsak arról szól, hogy programokat szervezzenek a művházban, amire aztán vagy eljönnek az emberek, vagy nem. A cél az, hogy átfogó képük legyen a település egészéről: figyeljék, mire van szükségük az embereknek és támogassák a közösségi aktivitásokat. A KTT-vel is ezt a szellemiséget szeretnénk továbbvinni"

– magyarázza Beke Márton. A cél az, hogy a helyi lakosok úgy érezzék, igen is van beleszólásuk a településük életébe. Ezt a folyamatot szeretnék mindenhol végigvinni a program segítségével, immár második alkalommal.

Indul a második évfolyam!

A Közösség-Tér-Település programjának lényege, hogy minden induló évfolyam esetében új régiók új településeire helyezik a hangsúlyt, s ezzel párhuzamosan minden évfolyam résztvevőit új intézmények hallgatói adják a programba.

A hamarosan útnak induló második évfolyam közösségi tervezéseinek és építésinek helyszíne két Nógrád megyei falu, Diósjenő és Nógrád lesznek. A helyszínekből eredően a második évfolyamba elsősorban budapesti intézmények hallgatóit várják a szervezők a felsőoktatásból.

Ilyen például a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Kodolányi János Egyetem, a Milton Friedman Egyetem a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, illetve az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

A KTT második évfolyama 2021 szeptemberében indul. Ha te is szívesen kipróbálnád magad egy vidékfejlesztéssel foglalkozó, közösségi projektben, akkor szeptember 5-ig még jelentkezhetsz a második évfolyam hallgatói közé ezen az oldalon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A rendőrök találtak rá az eltűnt 9 éves kislányra, aki órákig csatangolt egyedül Budapest utcáin

A gyermekotthonban nevelkedő kislány társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. A rendőrök azonnal keresni kezdték.

Link másolása

hirdetés

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói ezúttal nem egy bűnelkövetőn ütöttek rajta, hanem egy 9 éves elveszett gyereket találtak meg pár órán belül - számoltak be az esetről a BRFK Információs Portál Facebook-oldalon.

Egy gyermekotthonban nevelkedő kislány október 7-én késő délután társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. Az otthon dolgozói azonnal keresni kezdték növendéküket, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Galler Zsolt r. százados és Szkircsák Mihály r. főtörzszászlós, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói azonnal megkezdték a keresést több másik egységgel, és a társszervekkel együtt. A rendőrök végignézték a környék kameráit, és az egyiken nyomára is akadtak a kislánynak; a gyerek egy megállóhoz szaladt és buszra szállt.

A busz vezetőjétől megtudták, hogy a lány a Bogdáni útig utazott, így arra a környékre is kiterjesztették a keresést. A rendőrök értesítették a BKV fődiszpécserét, így pár percen belül már az összes környéken lévő BKV járat vezetője tudott az eltűnt gyerekről. A rendőrök közben folyamatosan keresték a kislányt - szóltak a taxisoknak, a mentősöknek – és a táskáját meg is találták egy egészségügyi intézmény előtt.

A kutatás tovább folyt, míg végül olyan információhoz jutottak a nyomozók, mely meghozta az áttörést.

Az egyik buszvezetőtől megtudták, hogy a gyereket este 7 óra után látta leszállni az Astoriánál a 9-es buszról. Gallert Zsolt százados az Astoria környékére irányította kollégáit, Pócs Krisztián r.törzszászlós és Ludescher Levente r.törzszászlós pedig épségben meg is találták a kislányt a Múzeum körúton.

A gyermekotthon nevelői egy levélben mondtak köszönetet a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Videó: állva tapsolták meg a hős orvost, aki újraélesztett egy szurkolót egy angliai focimeccsen

A férfi élete egyik legjobb pillanatának nevezte azt, amikor tízezer rajongó skandálta azt, hogy ő egy hős.

Link másolása

hirdetés

A Newcastle United és a Tottenham játékosai feszültek egymásnak vasárnap a Newcastle otthonában, az angliai St. James’ Parkban az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában, az euforikus hangulatot azonban beárnyékolta, hogy egy néző rosszul lett. Vélhetően szívrohamot kapott, amit a vendégek védője, Sergio Reguilón hamar észre is vett.

Az orvosi stáb szinte azonnal ott termett, addigra viszont egy másik szurkoló, Tom Pritchard, aki egyébként orvosként dolgozik, már megkezdte az újraélesztést – írja a The Sun. Amint az a videón is hallható, ezután óriási tapsot kapott a nézőtérről.

hirdetés

A férfi a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta: egy barátja és két másik orvos is segített neki.

„Amikor mentem vissza a helyemre és hallottam, hogy tízezer rajongó azt skandálja, hogy hős vagyok, az volt életem egyik legjobb pillanata” – mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Buzsák lett Magyarország legvirágosabb faluja

A Balaton közelében fekvő települést annyira kicsinosították az elmúlt években, hogy már a külföldi turistákat is vonzza.
Fotók: Buzsák/Facebook - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A Balaton kiemelt üdülőkörzetéhez tartozó, népművészetéről és Csiszta Fürdőjéről ismert Buzsák nyerte a közelmúltban kihirdetett Virágos Magyarország verseny legkisebb települések, a 2000 fő alatti falvak kategóriájának a fődíját – adta hírül a Sokszínű vidék.

A Somogy megyei település 15 kilométerre fekszik a Balatontól, évente számos hagyományőrző rendezvényt tartanak a faluban, amelynek építészeti látnivalói is kiemelkedőek.

A falu virágosítása jó másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött. Az egyre nagyobb számban ide települő külföldiek szinte átalakították a falu képét, amikor virágdíszbe öltöztették portáikat.

Ez inspirálta a helyieket saját környezetük virágosítására, majd az önkormányzat a közterületek csinosításával öltöztette virágpompába Buzsákot – írja a portál.

„Buzsák lett idén az ország legvirágosabb kis faluja! Köszönet érte minden buzsáki lakosnak a rendezett portákért és mindenkinek, aki leadta a szavazatát, a szakértő zsűrinek és nem utolsósorban mindazoknak, akik a közterületek rendbentartásán dolgoznak” – írják a falu Facebook-oldalán.

Fotó: Virágos Magyarország / Facebook

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Gyászol a filmipar – így emlékeznek kollégái a filmforgatáson lelőtt Halyna Hutchinsra

A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott az eset után.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök kora délután forgatás közben Alec Baldwin színész kezében elsült egy kellékfegyver a Rust című 19. századi western forgatása közben Új-Mexikóban. Az incidensben meghalt a film vezető operatőre, Halyna Hutchins, aki mindössze 42 éves volt.

Hutchins 1979-ben született Ukrajnában, és egy szovjet katonai bázison nőtt fel az Északi-sarkkörön. Honlapja szerint "rénszarvasok és atom-tengeralattjárók között" nevelkedett.

A kijevi állami egyetemen szerzett nemzetközi újságírói diplomája után került a filmiparba. Miután az Egyesült Királyságban dokumentumfilmeken dolgozott, Los Angelesbe költözött, ahol 2015-ben végzett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumában (AFI).

Az American Cinematographer magazin 2019-ben a feltörekvő tehetségek közé választotta. A Rust előtt a 2020-as Archenemy című szuperhősfilmben dolgozott. A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott - írja a BBC.

"Nem tudom, mit mondjak: Halyna egy elképesztő művész volt, aki épp csak elkezdte a karrierjét, és azt hiszem, az emberek most kezdték igazán felfedezni őt" - mondta a BBC-nek az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer.

"Az a tény, hogy egy fegyver elsült és megölte Halynát, egyszerre sokkoló az iparág szempontjából, és abszolút tragikus abban az értemben, hogy ismertük ezt a csodálatos művészt, aki egyik pillanatról a másikra nem lehet már velünk" - tette hozzá.

hirdetés

Catherine Goldschmidt, aki operatőrként dolgozott a Doctor Who-ban és a 2019-es Pókember filmben is, "kedves, melegszívű, vicces, bájos és társaságkedvelő" embernek írta le Hutchinst, aki szerinte "már eddig is gyönyörű filmeket készített, és elkeserítő belegondolni, hogy még mi minden állt előtte".

"Egyben anyuka is volt", tette hozzá Goldschmidt, ami nagyon nehéz szerinte ebben az iparágban, és amikor először találkozott vele, lenyűgözte, hogy "ez a gyönyörű, kreatív, nyitott, lelkes, tehetséges operatőr egy gyermeket is nevel".

Elle Schneider rendező és operatőr a Twitteren azt írta:

"Nincsenek szavaim, hogy leírjam ezt a tragédiát. Válaszokat akarok. Azt akarom, hogy a családja valahogy békét találjon e szörnyű, borzalmas veszteség közepette."

Volt filmes iskolája közleményében azt írta: "Szavakkal nem lehet megragadni az AFI közösség számára oly kedves alkotó elvesztését. Mi az AFI-nél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább él mindazok szellemében, akik az álmaikat szépen elmesélt történetekben szeretnék valóra váltani."

Ahogy arról korábban írtunk, Hutchins volt tanára, Bill Dill nyílt levelet írt Alec Baldwinnak, amelyben arra kérte a színészt, hogy a hírnevét, a vagyonát és a befolyását használja fel arra, hogy elérje, valódi fegyvereket ne használhassanak a jövőben forgatásokon.

"Miért kéne ezt tenned? Mert az összes rendelkezésre álló tény azt mutatja, hogy megölted a tanítványomat" - írta.

Alec Baldwin a Twitter-oldalán szólalt meg először a balesetről.

"Nincsenek szavak arra, hogy kifejezzem, milyen sokkot és szomorúságot érzek amiatt a tragikus baleset miatt, amelyben Halyna Hutchins, feleség, anya és egy általunk mélyen elismert kollégánk életét vesztette. Teljes mértékben együttműködök a rendőrséggel, hogy kiderüljön, hogy történhetett ez. Kapcsolatban vagyok a férjével, felajánlottam neki és a családnak a segítséget. Megszakad a szívem a férjéért, a fiukért és mindenkiért, akik szerették Halynát"

- írta a színész.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: