News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így segíthetsz a Magyarországra érkező ukrán menekülteknek

Összefoglaló arról, mivel és hogyan tudod támogatni azokat, akik a háború miatt hagyták el Ukrajnát.

Link másolása

hirdetés

Rengeteg menekült érkezett már és érkezik mindennap folyamatosan a háború sújtotta Ukrajnából Magyarországra is, többnyire a határmenti településekre és a fővárosba. Sokan vonattal jönnek Budapestre, főleg a Nyugati pályaudvarra, ahol napi több ezer ember ellátását kellett megszervezni. Segélyszervezetek igyekeznek segíteni az érkezőket, de nekik is elkél a segítség. Bár szerencsére azt látjuk, hogy szép számmal akadnak olyanok, akik szívesen támogatják a menekülteket, nem mindenki tudja, mivel, hogyan lehet leginkább segíteni. Győri Krisztina, a Next9 kommunikációs ügynökség egyik vezetője egy Facebook-bejegyzésben foglalta össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat saját tapasztalatai és az önkéntesek tájékoztató alapján.

„Látjuk a háború borzalmas képeit, halljuk, hogy már kétmilliónyian menekülnek el otthonukból. Azt viszont szerintem még nagyon kevesen tudják és értik, hogy mindez mit jelent a valóságban – hogyan jönnek ma már szünet nélkül a menekültekkel tömött vonatok a Nyugati és a Keleti Pályaudvarra, ahol sokszáz lelkes segítő fogadja, irányítja, fuvarozza és szállásolja el az ide érkezőket.

Pedig hamarosan még a mostani hatalmas összefogásnál is több segítségre lesz szükség, mert egyre többen jönnek

(én a Nyugati pályaudvaron történtekről tudok naprakész információkat részben személyes tapasztalás, de sokkal inkább a napok óta éjjel-nappal ott segítő önkéntesek tájékoztatóiból).

Most már folyamatosan futnak be azok a vonatok, amellyel egyszerre akár ezer ember is érkezik. Fontos tudni, hogy egyelőre az ideérkezők túlnyomó többsége nem akar itt maradni, legfeljebb csak pár napig, aztán megy tovább különböző irányokba, országokba. A menekültek többségükben nők gyerekeikkel, valamint fiatal fiúk és lányok.

Szinte mind rémültek, kimerültek, sokan sokkos állapotban vannak, nem nagyon beszélnek angolul sem, így nem tudnak segítséget kérni. Bizalmatlanok is, ezért legtöbbször a segítőknek kell ajánlani a segítségüket.

Mostanra csodás információs anyagok készültek, amiket - mikor van nyomtatva elég – az érkezők kezébe adnak. Általában enni – inni kérnek először, ezért kell rengeteg - de tényleg rengeteg - szendvics, gyümölcs (alma, banán), fél literes ásványvíz, a gyerekeknek szívószálas üdítő ital.

hirdetés

Szinte mindenki rögtön internetet keres, van Wifi hálózat és a Kétfarkú Kutya Párt a Nyugati téri óra alatt klassz töltőállomást eszkábált sok hosszabbítóból és telefontöltőkből. A Westendben és az Aréna Plázában ingyen kapnak SIM kártyát – itt is több önkéntes segít a tolmácsolásban folyamatosan. Van rengeteg ruha – sokak állandó feladata a szortírozás, hogy gyorsan az érkezők kezébe adható legyen a megfelelő méretű ruhadarab.

A Nyugati parkolójában állnak buszok, amelyekben melegedni tudnak a szállásra vagy továbbutazásra váró menekültek, de valamiért ezt nem igazán használják ki még.

Vannak olyan buszok, amelyekkel a katasztrófavédelmisek vidéki munkásszállásokra viszik őket, de sokan a fővárosban keresnének inkább szállást. Bár ebben is rengeteg felajánlás jön (egyszerűen elképesztő az az összefogás és önzetlenség, ami árad a menekültek megsegítésére), de ebből is több kell. Ráadásul nagyon hideg éjszakák jönnek az előrejelzés szerint.

ÉS HOGY HOGYAN SEGÍTHETÜNK?

1. Pénzadományokkal

A segélyszervezetekhez eljuttatott pénzadományok talán a legnagyobb segítség most. Néhány szervezet elérhetősége:

Vöröskereszt

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Magyar Református Szeretetszolgálat

UNICEF

Baptista Szeretetszolgálat

2. Önkéntes segítőként

A Nyugatiban (és persze a Keletiben is) nagyon várnak még több segítőt – a nap 24 órájában. DE! Azt kérik, hogy aki menne, regisztráljon előtte valamelyik segélyszervezetnél önkéntesnek, mert ők tudják a leghatékonyabban szervezni, hogy mindig minden feladatra legyen ember!

Ha jól számoltam, jelenleg 3 szervezethez lehet jelentkezni, ha a Nyugatiban segítenél:

• Református Szeretetszolgálat (zöld ruhájukról felismerhetők)

Vöröskereszt (pirosak):

Migration Aid: önkéntesnek jelentkezés: [email protected]

• Fontos megemlíteni még a Bike Maffiát, akik hatalmas mennyiségben gyűjtenek élelmet, ruhát, tisztálkodószereket.

Aki először megy önkénteskedni, ITT sok hasznos infót talál, ami segít az eligazodásban.

3. Szállásfelajánlással

Általában néhány éjszakára van szükség egy-egy szállásra vagy szobára, aki akár kiadó lakásban, akár saját otthonában fogadna menekülteket, ITT TUD JELENTKEZNI. Természetesen szállodák, üres kollégiumok jelentkezését is várják.

4. Fuvarozással

Folyamatosan szükség van személyszállításra a pályaudvarról a szállásokra – aki ebben szeretne segíteni, ITT TUD JELENTKEZNI.

5. Tárgyi adományokkal

Figyelni kell arra, hogy a segélyszervezeteknek mire van éppen szüksége. A Reformátusok például ITT minden reggel megírják, hogy mi kell aznapra. Mást nem érdemes vinni, mert csak a helyet és az emberi erőforrást foglalja. (Általában csomagolt szendvicsek, kis kiszerelésű gyümölcslevek, takaró, hálózsák, bébiápoló szerek, fogkefe-fogkrém mindig kell).

Nagyon fontos, hogy mindenki annyit és úgy segítsen, amennyit elbír anyagilag és fizikailag – most nem sprintet kell teljesíteni, hanem ez beláthatatlan idejű hosszútávfutás lesz! Ui: emberségből hatalmasat teljesít az ország.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Így él most a palackból itatott, csontsovány kisfiú – Hope 8 évesen tért vissza hajdani otthonába
Hope fotója annak idején bejárta a világot. A nigériai faluban boszorkánynak tartották, és kiközösítették az akkor 2 éves kisfiút. Egy dán nő azonban megmentette, és most visszavitte, hogy megismerje gyökereit.

Link másolása

hirdetés

Mi is írtunk 2016-ban a csonttá soványodott kisfiúról, akiről egy megrázó fotó készült, amikor egy dán önkéntes rátalált. Az akkor alig kétéves Hope-ot azért tagadták ki és lökték az utcára a szülei, mert boszorkánynak hitték. Anja Ringgren Loven nem csupán egy önkéntes, hanem egy alapítványt is létrehozott, amely kifejezetten az ilyen esetek áldozataival foglalkozik. Ha ő nem talál rá a kisfiúra, szinte biztos, hogy a kis Hope meghalt volna. Anja enni és inni adott a kisfiúnak és kórházba vitte, ahol kihajtották a testéből a férgeket és vérátömlesztést kapott. Állapota ennek köszönhetően rohamosan javulni kezdett. Egy évvel később a nő beszámolt a gyerek állapotáról.

A Hope-nak (Remény) elkeresztelt kisfiú ma már egy egészséges 8 éves kisgyerek - írja a Femina.

A kisfiú 87 társával együtt él a DINNødhjelp nevű jótékonysági szervezet által működtetett Land of Hope nevű gyermekvédelmi intézményben.

Az otthon Instagromanon megosztott beszámolója szerint Anja és Hope nemrég visszatért, hogy meglátogassák a gyerek egykori faluját. A nő szerint fontos, hogy a kisfiú láthassa a családját. Így találkoztak az anyai nagybácsival és az apával is, aki 2016-ban egy másik államban dolgozott, mikor a kicsit elűzték babonából. Hope apja nagyon meglepődött, amikor viszontlátta a fiát.

A gyerek ugyan már nem fog a családjával élni, de Anja szerint joga van ismerni a gyökereit, fontos, hogy tudja honnan származik, mert ez is segíti a személyisége fejlődését. De azért is fontos volt a találkozó, hogy a helyiek meglássák Hope fantasztikus átalakulását, és segítsék a régi babonák felszámolását.

hirdetés

Hope (a piros ingben) apjával:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy rohant a defibrillátorért a kapus, amikor meccs közben szívrohamot kapott egy szurkoló a lelátón
Időközben az egyik operatőr is elájult. A hazai csapat, a Cádiz elnöke szerint szerencsére mindkét ember életben van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.

Link másolása

hirdetés

A 82. percben leállította a játékot a bíró a Cádiz-FC Barcelona meccsen, mert összeesett egy szurkoló a lelátón, írja a Metro. A hazai csapat kapusa azonnal egy defibrillátorért rohant a kispadhoz, amit az óriási sprint végén feldobott a lelátóra.

Jeremías Ledesma a saját orvosi csapatától kérte el az életmentő készüléket. Időközben az idős szurkolóhoz már megérkeztek az egészségügyi szakemberek, akik megkezdték a küzdelmet a szívrohamot szenvedett férfi életéért.

A vendégcsapat 2:0-ás vezetésénél félbeszakított mérkőzés közel egy órán keresztül állt. A játékvezető egy idő után az öltözőbe küldte a megdöbbent játékosokat, akik közül többen is a szurkoló életéért imádkoztak.

Időközben kiderült, hogy egy másik ember is rosszul lett a stadionban. A férfi állítólag operatőrként dolgozott a meccsen. A Cádiz elnöke megerősítette, hogy szerencsére mindkét ember jól van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: