News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így segíthetsz a Magyarországra érkező ukrán menekülteknek

Összefoglaló arról, mivel és hogyan tudod támogatni azokat, akik a háború miatt hagyták el Ukrajnát.

Link másolása

hirdetés

Rengeteg menekült érkezett már és érkezik mindennap folyamatosan a háború sújtotta Ukrajnából Magyarországra is, többnyire a határmenti településekre és a fővárosba. Sokan vonattal jönnek Budapestre, főleg a Nyugati pályaudvarra, ahol napi több ezer ember ellátását kellett megszervezni. Segélyszervezetek igyekeznek segíteni az érkezőket, de nekik is elkél a segítség. Bár szerencsére azt látjuk, hogy szép számmal akadnak olyanok, akik szívesen támogatják a menekülteket, nem mindenki tudja, mivel, hogyan lehet leginkább segíteni. Győri Krisztina, a Next9 kommunikációs ügynökség egyik vezetője egy Facebook-bejegyzésben foglalta össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat saját tapasztalatai és az önkéntesek tájékoztató alapján.

„Látjuk a háború borzalmas képeit, halljuk, hogy már kétmilliónyian menekülnek el otthonukból. Azt viszont szerintem még nagyon kevesen tudják és értik, hogy mindez mit jelent a valóságban – hogyan jönnek ma már szünet nélkül a menekültekkel tömött vonatok a Nyugati és a Keleti Pályaudvarra, ahol sokszáz lelkes segítő fogadja, irányítja, fuvarozza és szállásolja el az ide érkezőket.

Pedig hamarosan még a mostani hatalmas összefogásnál is több segítségre lesz szükség, mert egyre többen jönnek

(én a Nyugati pályaudvaron történtekről tudok naprakész információkat részben személyes tapasztalás, de sokkal inkább a napok óta éjjel-nappal ott segítő önkéntesek tájékoztatóiból).

Most már folyamatosan futnak be azok a vonatok, amellyel egyszerre akár ezer ember is érkezik. Fontos tudni, hogy egyelőre az ideérkezők túlnyomó többsége nem akar itt maradni, legfeljebb csak pár napig, aztán megy tovább különböző irányokba, országokba. A menekültek többségükben nők gyerekeikkel, valamint fiatal fiúk és lányok.

Szinte mind rémültek, kimerültek, sokan sokkos állapotban vannak, nem nagyon beszélnek angolul sem, így nem tudnak segítséget kérni. Bizalmatlanok is, ezért legtöbbször a segítőknek kell ajánlani a segítségüket.

Mostanra csodás információs anyagok készültek, amiket - mikor van nyomtatva elég – az érkezők kezébe adnak. Általában enni – inni kérnek először, ezért kell rengeteg - de tényleg rengeteg - szendvics, gyümölcs (alma, banán), fél literes ásványvíz, a gyerekeknek szívószálas üdítő ital.

hirdetés

Szinte mindenki rögtön internetet keres, van Wifi hálózat és a Kétfarkú Kutya Párt a Nyugati téri óra alatt klassz töltőállomást eszkábált sok hosszabbítóból és telefontöltőkből. A Westendben és az Aréna Plázában ingyen kapnak SIM kártyát – itt is több önkéntes segít a tolmácsolásban folyamatosan. Van rengeteg ruha – sokak állandó feladata a szortírozás, hogy gyorsan az érkezők kezébe adható legyen a megfelelő méretű ruhadarab.

A Nyugati parkolójában állnak buszok, amelyekben melegedni tudnak a szállásra vagy továbbutazásra váró menekültek, de valamiért ezt nem igazán használják ki még.

Vannak olyan buszok, amelyekkel a katasztrófavédelmisek vidéki munkásszállásokra viszik őket, de sokan a fővárosban keresnének inkább szállást. Bár ebben is rengeteg felajánlás jön (egyszerűen elképesztő az az összefogás és önzetlenség, ami árad a menekültek megsegítésére), de ebből is több kell. Ráadásul nagyon hideg éjszakák jönnek az előrejelzés szerint.

ÉS HOGY HOGYAN SEGÍTHETÜNK?

1. Pénzadományokkal

A segélyszervezetekhez eljuttatott pénzadományok talán a legnagyobb segítség most. Néhány szervezet elérhetősége:

Vöröskereszt

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Magyar Református Szeretetszolgálat

UNICEF

Baptista Szeretetszolgálat

2. Önkéntes segítőként

A Nyugatiban (és persze a Keletiben is) nagyon várnak még több segítőt – a nap 24 órájában. DE! Azt kérik, hogy aki menne, regisztráljon előtte valamelyik segélyszervezetnél önkéntesnek, mert ők tudják a leghatékonyabban szervezni, hogy mindig minden feladatra legyen ember!

Ha jól számoltam, jelenleg 3 szervezethez lehet jelentkezni, ha a Nyugatiban segítenél:

• Református Szeretetszolgálat (zöld ruhájukról felismerhetők)

Vöröskereszt (pirosak):

Migration Aid: önkéntesnek jelentkezés: [email protected]

• Fontos megemlíteni még a Bike Maffiát, akik hatalmas mennyiségben gyűjtenek élelmet, ruhát, tisztálkodószereket.

Aki először megy önkénteskedni, ITT sok hasznos infót talál, ami segít az eligazodásban.

3. Szállásfelajánlással

Általában néhány éjszakára van szükség egy-egy szállásra vagy szobára, aki akár kiadó lakásban, akár saját otthonában fogadna menekülteket, ITT TUD JELENTKEZNI. Természetesen szállodák, üres kollégiumok jelentkezését is várják.

4. Fuvarozással

Folyamatosan szükség van személyszállításra a pályaudvarról a szállásokra – aki ebben szeretne segíteni, ITT TUD JELENTKEZNI.

5. Tárgyi adományokkal

Figyelni kell arra, hogy a segélyszervezeteknek mire van éppen szüksége. A Reformátusok például ITT minden reggel megírják, hogy mi kell aznapra. Mást nem érdemes vinni, mert csak a helyet és az emberi erőforrást foglalja. (Általában csomagolt szendvicsek, kis kiszerelésű gyümölcslevek, takaró, hálózsák, bébiápoló szerek, fogkefe-fogkrém mindig kell).

Nagyon fontos, hogy mindenki annyit és úgy segítsen, amennyit elbír anyagilag és fizikailag – most nem sprintet kell teljesíteni, hanem ez beláthatatlan idejű hosszútávfutás lesz! Ui: emberségből hatalmasat teljesít az ország.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Nem volt elég pénze a kasszánál egy anyukának, egy másik vásárló önzetlenül kisegítette
A pénztárosnak is előre szólt a nő, hogy 50 fontig szkennelje be a termékeket, különben nem tud fizetni.

Link másolása

hirdetés

Egy vadidegen segítette ki a kasszánál azt az angol nőt, akinek nem volt elég pénze a heti nagybevásárlásra, írja a Daily Mail. Francesca Jay-nek csak 50 fontja (23 ezer forint) volt, de úgy számolt, hogy ez is elég lesz.

A kétgyerekes anyuka nem esett pánikba, mivel hasonló nagyságrendre szokott kijönni a heti vásárlás. Mindenesetre amikor a kasszához ért, szólt a pénztárosnak, hogy 50 fontig olvassa be a termékeket, különben nem tud majd fizetni.

A számla gyorsan elérte a megszabott összeget, ezért kérte a kasszást, hogy fejezze be a termékek szkennelését. Ekkor még hátravolt többek között a kenyér, a zöldségek és a jégkrém a gyerekeknek, akik emiatt nagyon fancsali képet vágtak.

A kínos jelent szemtanúja volt egy nő, aki a szomszéd pénztárnál fizetett épp. Odalépett és felajánlotta, hogy kifizeti a fennmaradó részt. Francesca Jay többször is megkérdezte a nagylelkű asszonyt, hogy biztos-e a döntésében, aki biztosította szándékáról, majd a számlához hozzácsapat a még szükséges 6 fontot (2800 forint).

hirdetés

A kétgyerekes anyuka saját bevallása szerint nehezen jön ki a pénzéből az utóbbi időben, mivel őt is érinti a megélhetési válság. Az ismeretlen nő nagylelkűsége ugyanakkor visszaadta az emberekbe vetett hitét, és nagyon örült a semmiből jött segítségnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Állásajánlatokkal bombázzák a férfit, aki 27 év alatt egyetlen munkanapot sem hagyott ki a Burger Kingnél
Csak egyetlen dolog miatt adná fel a jelenlegi munkáját az 54 éves férfi, de az nem egy másik étterem vagy a több pénz.

Link másolása

hirdetés

Elhalmozzák állásajánlatokkal azt az 54 éves amerikai férfit, aki 27 éve egyetlen napot sem hiányzott a munkából, írja a TMZ. Kevin Ford a közel három évtized alatt táppénzre és szabadságra sem ment, minden egyes alkalommal megjelent a Las Vegas-i Burger Kingben, ahol dolgozik.

A hihetetlen munkabírású férfit akkor kapta fel az internet, amikor évfordulója alkalmából egy mozijeggyel, egy Starbucks-bögrével, két-két tollal és kulcstartóval, egy zacskó chips-szel, némi cukorkával és nyakba akasztható szalagokkal köszönte meg a főnöke a munkáját. A mások által megalázónak vélt ajándékcsomagnak Ford saját bevallása szerint nagyon örült.

@thekeep777 He's Worked for the Company for Almost 3 Decades and Has Never Called Out!!!?‍???? #Grateful #Dads #FathersDay #Loyalty #Honor #WorkersUnite #Rewards #Thankful #NorrinRadd777 #theKeep777 ♬ Slide (feat. Frank Ocean & Migos) - Calvin Harris

A munka hősét később meghívták az NBC Today című műsorába is, ahol elmondta: nagyon pozitív személyiségnek tartja magát, aki minden apróságnak örül, így boldog volt az apróságokat tartalmazó ajándékcsomaggal is.

A rendkívül lojális férfit időközben több cég is megkereste, hogy szerződjön hozzájuk. Még egy charlestoni vendéglő is megkereste, ahol a menedzser komoly megtiszteltetésnek venné, ha Forddal dolgozhatna. Kevin ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem akar váltani, jól érzi magát a reptéri Burger Kingben. Egyetlen dolog miatt adná csak fel jelenlegi pályáját: ha egyszer zenész lehetne.

Miután a férfiról készült videó elterjedt az interneten, közösségi gyűjtést indítottak Ford részére. Eddig 162 ezer dollárt (61 millió forint) dobtak össze a férfinak, aki azért megjegyezte, hogy a mozijegy miatt kicsit csalódott volt: nem két, hanem csak egy jegyet kapott, ráadásul azt hitte, hogy a borítékban pénzjutalom lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Szinte mindene tönkrement a hétfős családnak, mert folyamatosan beázott a házuk, most lakásra gyűjtenek
Most egy szükséglakásban laknak, de nyár végén onnan is költözniük kell. A házukba már nem mehetnek vissza, mert életveszélyessé vált.

Link másolása

hirdetés

Lakásra gyűjt az Anyák az Anyákért Alapítvány egy hétfős családnak. A család 2009-ben költözött egy kis házba, akkor még albérletben éltek ott. 2011-ben aztán egy alapítvány segítségével megvették a házat.

Később viszont kiderült, hogy a vályog házacskának nincs alapja, folyton beáztak.

"Amikor nagyon esett az eső, arra lettünk figyelmesek, hogy csöpög a falból, a mennyezetből a víz. Mindig tettünk oda egy lavórt...utána meg tudtuk csináltatni a tetőt, de nem tudom, mitől rogyott meg"

- mesélte az édesanya egy 2021 októberében készült riportban.

Már mindene tönkrement a családnak, bedohosodtak a szekrénybe a ruhák, minden penészes lett. Az összes ágyneműt ki kellett dobni, aztán már a bútorokat is. Majd már az áramot sem használhatták a vizes falak miatt, melyek olyan szinten voltak nedvesek, hogy szó szerint folyt a falból a víz.

Tavaly novemberre szinte teljes egészében lakhatatlanná vált a ház, de nem volt hová menniük, így maradtak a házban amíg nem sikerült egy szükséglakást szerezni nekik. Most viszont segítségre van szükségük, mert augusztus 31-ig maradhatnak a szükséglakásban.

hirdetés
A kis házba már nem költözhetnek vissza, mert azóta bebizonyosodott, hogy helyrehozhatatlan. Statikailag életveszélyes, bármikor összedőlhet. Így most lakásra gyűjtenek: legalább 4,9 millióra van szükség, hogy azon a környéken ahol élnek, egy olyan lakást vehessenek, amiben életük végéig élhetnek, és a gyerekeiket biztonságban nevelhessék.

A kislányok kitűnő tanulók, és sorra nyerik a sportversenyeket. A körülöttük élőket most úgy szeretnék támogatni a lányok, hogy felkínálták az érmeiket eladásra.

"Mi is szegények vagyunk, anya is segíti a többi családot. Mi így szeretnénk segíteni. Amit kapunk az érmekért, azt anya segítségével szétosztjuk a rászorulók között. Így a gyerekeknek jut egy kis csokira való is"

- mondják.

Ha te is segítenél a családnak, így teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Csak ne essen2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
A nászútján halt meg egy nő, miután kiesett egy golfkocsiból
Az újdonsült férje vezette a járművet, amiből kiesett a feleség.

Link másolása

hirdetés

A 30 éves Robbie Morgan Sydneyben házasodott össze a kedvesével, a 29 éves Marinával – írja a LADbible. Ezután Hamilton Islandre mentek nászútra, ahol szörnyű dolog történt.

Egy golfkocsival mentek, Robbie vezetett, és épp egy U-kanyart próbált bevenni. Rosszul mérte fel a helyzetet, a kocsi felborult, Marina pedig kiesett, ami miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett. Többen a segítségére siettek, köztük szolgálaton kívüli mentősök is.

Fél órán keresztül próbálták újraéleszteni, de nem sikerült megmenteni az életét.

A rendőrség is megszólalt az ügyben, elmondták, hogy egy tragikus balesetről van szó, amely kapcsán megállapították, hogy Robbie nem fogyasztott alkoholt és drogot sem. Hozzátette, hogy valószínűleg nem volt vezetési tapasztalata golfkocsival, ez okozhatta a borulást.

"Marina egy édes, fiatal és független nő volt, mindenki szerette, aki ismerte"

– nyilatkozta sírva Mark, Marina testvére. Robbie is megszólalt a temetésen, elmondta, hogy nem tudja elmondani, mennyi szomorúság van a szívében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: