KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Hős rendőrnek köszönheti az életét a férfi, aki fadarabolás közben vágta át az artériáját

Az üllői rendőröket múlt pénteken riasztották egy baleset helyszínére. A fadaraboló férfi kezéből a terepszemle közben kezdett ütemesen spriccelni a vér, ekkor sietett azonnal a segítségére a hős rendőr.

Link másolása

Rendőr mentette meg egy fadarabolás közben megsérült férfi életét, derül ki a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság posztjából. A rendőrök még múlt pénteken érkeztek ki egy baleset helyszínére, ám akkor még nem tűnt olyan súlyosnak a sérült állapota.

Azonban a terepszemle közben hirtelen a szívritmusával megegyező ütemben kezdett spriccelni a vér a férfi kezéből.

„A reakcióidővel gond egy szál se volt, törzsőrmesterünk először hónalj körül szorosan elkötötte a kart, majd az alkaron lévő vágott sebbe nyúlva ujjaival igyekezett csillapítani a vérzés dinamikáját és erősségét. Miközben a sérült kart megemelte, az egyre jobban szédülő, verejtékező és a fájdalom mellett végtagzsibbadástól is szenvedő férfiben tartotta a lelket. Tíz perccel később a mentők ellátták, kórházba vitték és annyit megjegyeztek: villámgyorsan elvérzett volna a szerencsétlenül járt férfi, ha srácunk nem segít. Így viszont életben maradt!” - olvasható a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ötvenmillió forinttal köszönte meg egy beteg a debreceni klinikának, hogy meggyógyították
Az intézmény vezetője szerint több betegtől is kaptak már adományt, de ez a mostani támogatás példátlanul magas. Az is kiderült, mire használták fel az összeget.

Link másolása

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika egyik betege ötvenmillió forintot adományozott az intézmény alapítványának. A páciens így fejezte ki háláját a magas színvonalú gyógyítómunkáért.

A klinika a pénzből betegőrző monitorokat, a katéteres koszorúér-beavatkozásokhoz szükséges korszerű eszközt vásárolt, valamint beszerzett egy, a röntgen és a szívultrahangos készülék együttműködését segítő szoftvert, amellyel minden korábbinál pontosabban láthatóak a szív szerkezeti elemei a katéteres beavatkozások során

- írja az unideb.hu.

Az adományt a múlt évben kapta meg az intézmény. A gyógyult beteg azt kérte, hogy a neve kerüljön nyilvánosságra. Az összeget a gyógyító munka fejlesztésére szánta, korszerű eszközöket, műszereket szánt a kórháznak. A klinika a pénzt erre fordította, három jelentős beruházást valósítottak meg. Erről tájékoztatták az adományozót, aki meg is nézhette az eddigi fejlesztéseket.

"Fantasztikus érzés volt, el sem akartam hinni, amikor értesültem az ötvenmillió forintos támogatásról. Az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy betegeink, miután távoztak a klinikáról, felhívnak, elmondják, hogy mennyire elégedettek voltak az ellátással, beleértve a szakmai, gyógyító munkát, az orvosok és a szakdolgozók emberségét, empátiáját. Többen közülük felajánlják, hogy anyagi lehetőségük függvényében támogatnák az alapítványt akár 100 ezer forintos nagyságrendben, de az 50 millió forint példátlanul magas összeg. Számunkra az a legfontosabb, hogy a betegek elégedetten és gyógyultan, de mindenképpen jobb egészségi állapotban térjenek haza a klinikáról. Természetesen örömmel vesszük az alapítványnak nyújtott támogatást, amit - összhangban az alapító oklevélben lefektetett célokkal - mindig a debreceni szívbetegellátás jobbá tételére, fejlesztésére használunk fel" – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Csanádi Zoltán professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Egymilliárd forint kellene az izomsorvadásos kisfiú terápiájára – versenyt futnak az idővel a szülők
A Duchenne-szindrómában szenvedő kisfiúnak jelenleg maximum 20 éves kort jósolnak az orvosok. Ha nem sikerül összegyűjteni a pénzt a terápiára, komoly fájdalmak várhatnak rá.

Link másolása

Több mint egymilliárd forint értékű kísérleti génterápiára gyűjtenek egy debreceni, izomsorvadásban szenvedő kisfiúnak – számolt be az RTL Híradója.

A két éves gyereken egy vérvétel mutatta ki, hogy egy ritka, genetikai eredetű betegségben, a Duchenne-szindrómában szenved.

A szülők nem nyugodtak bele, hogy fiuk az izomelhalás miatt rohamosan leépül, így találtak rá egy amerikai génkezelésre, amit erre a betegségre fejlesztettek ki a kutatók.

„Akkor kezdtünk el gyanakodni, amikor bölcsibe kezdett el járni és kicsit úgy robotosabban, feszesebben mozgott mint a többiek” – mondta el a kisfiú édesanyja, Krucsó Anikó.

Ádin egyelőre keveset vesz észre a betegségből, de ahogy nagyobb lesz, az izomelhalással járó fájdalommal együtt kell élnie.

A diagnózis után egyből speciális gyógytornákra vitték a kisfiút, és bár Ádin előtt sosem mutatják, a debreceni családban egy világ omlott össze.

„Szerintem nem tudja senki elfogadni, hogy azt mondják, hogy 20 éves koráig fog élni és előtte is azt kell nézni, hogy lélegeztetőgépen van, hogy már önmaga ellátására képtelen”

– mondta az RTL kameráinak az anya.

Akik segítenék a kisfiú kezelését, a következő elérhetőségeken tehetik meg:

Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítvány

Számlaszám: 10403428-50527076-84681003

További részletek a család weboldalán,

Facebook-oldalukon vagy az [email protected] e-mail címen.

Az RTL riportja Ádinról és családjáról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A titkos milliomos: dollármilliókat hagyott városára egy férfi, akinek tévéje és autója sem volt
Geoffrey Holtról senki sem tudta, hogy mennyi pénzt halmozott fel élete során. A 3,8 millió dollár kamatainak elköltésére évente pályázhatnak a hinsdale-i szervezetek.

Link másolása

Egy lakókocsi-park szerény életű gondnoka volt az a 82 éves bácsi, aki halála után dollármilliókat hagyott városára, írja a The Guardian. Egészen júniusi haláláig senki sem sejtette, hogy a kopott ruhákban, fűnyíróján közlekedő, alkalmi munkákat vállaló Geoffrey Holt élete során 3,8 millió dollárt (1,3 milliárd forint) halmozott fel, amit egy az egyben Hinsdale városára hagyott végrendeletében. Egyetlen kikötése volt csak: a pénzt kizárólag a közösség javára fordíthatják az oktatás, az egészségügy, a kultúra vagy a tömegsport terén a 4200 lakosú városkában.

A város vezetője szerint senkinek nem volt fogalma arról, hogy a család nélküli férfi ennyi pénzt tett félre élete során. Egyelőre még nem döntötték el, hogy mire fordítják az ölükbe pottyant vagyont: felmerült a városháza órájának korszerűsítése, néhány épület felújítása, egy új szavazatszámláló gép beszerzése és egy online autóvezető-tanfolyam indításának lehetősége is.

A szervezetek a New Hampshire-i Jótékonysági Alapítványon keresztül pályázhatnának támogatásokra, és a kamatokból évente nagyjából 150 000 dollárt (52,5 millió forint) kapnának.

Geoffrey Holt legjobb barátja, egyben hagyatékának kezelője is csak néhány évvel a férfi halála előtt tudta meg, hogy mennyi pénze van. Edwin Smith szerint barátja hobbija a modellautók és vonatok gyűjtése volt, emellett rengeteg történelmi könyvet olvasott, és komoly bakelitgyűjteményre is szert tett az évek alatt. A korábban egy malom termelési vezetőjeként dolgozó Holt időnként a patak partjára kiülve olvasgatott különböző befektetésekről szóló kiadványokat.

Évekkel később Holt elmesélte barátjának, hogy a malom bezárása után befektette pénzét, ami minden várakozását felülmúlva teljesített. Ekkor kért tanácsot Smith-től, hogy örökösök híján mihez kezdjen a pénzzel, aki azt javasolta neki, hogy gondoljon a városára. Ettől függetlenül még Smith is meglepődött, amikor kiderült, hogy Holt az utolsó centig Hinsdale-re hagyta mindenét.

A titkos milliomos egy évvel fiatalabb nővére szerint apjuktól tanulták, hogyan kell bánni a pénzzel. A testvérek között soha nem volt téma a pénz, bár a bátyja időnként megkérdezte tőle, szüksége van-e valamire. Amikor kiderült, hogy valójában mennyi pénze volt fivérének, Alison Holt egy kicsit sajnálta, hogy a mindvégig szerény körülmények között élő férfi legalább egy kicsit nem kényeztette magát élete során.

Geoffrey Holtot és vagyonának történetét ebben a videóban is bemutatják:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Egy rossz mozdulat is megölheti a hat és fél éves Mátét
A kisfiú lépe minimális ütésre is szétrepedhet és elvérezhet. Tudja, hogy beteg, ennek ellenére imád focizni, biciklizni. A szülők sajnálják, de óvni kell a gyereket.

Link másolása

Rettegésben élik mindennapjaikat a nyíregyházi Toronyi Zoltán és felesége, mert 6,5 éves kisfiúk akár egy rossz mozdulattól is elvérezhet - írja a Blikk.

Máténak a májában trombózis alakult ki, és a rossz vérellátás miatt más szerve is veszélybe került.

"Egyéves volt, amikor piros foltok jelentek meg a testén, akkor egy vérvételből hamar kiderült, hogy alacsony a trombocita száma. Az évek alatt számtalan vizsgálaton megfordultunk, kapott immunerősítő kezeléseket, de nemigen javult az állapota. Vért kezdett el hányni, idén nyáron pedig majdnem tragédiába torkollott a dolog"

- mesélte el az aggódó édesapa.

Egy ér megpattant a nyelőcsövében a magas vérnyomás következtében. Emiatt olyan súlyos vérveszteség alakult ki nála, hogy a túlélési esélye 20 százalék volt.

A gyerek állandó felügyeletre szorul, ezért felváltva dolgoznak részmunkaidőben. Albélrletben élnek, gyakran utaznak a fővárosba. "Mivel bármikor beüthet a baj, így állandó készenlétben állunk, bepakolt bőröndökkel. Egy nyugodt percünk sincs, folyamatosan szemmel tartjuk a gyereket, nehogy rosszul legyen. Az éjszakákról nem is beszélve, azok a legnehezebbek" - mondta Zoltán.

A kisfiút műteni kell majd, de majd csak akkor derül ki, hogy mennyit károsodott a mája, kell-e transzplantáció.

Máté koraszülött volt, valószínűleg a köldökén keresztül kapott tápláláskor alakulhatott ki a fertőzés, ami később a bajt okozta.

"A trombózis miatt a lépe is megnagyobbodott, nyomja a többi szervét. A lépe minimális ütés hatására is szétrepedhet, és így elvérezhet. Tudja, hogy beteg, ennek ellenére nagyon virgonc. Imád focizni, biciklizni, játszótérre járni, de egyszerűen nem tudok mit tenni, óvni kell őt. Összeszorul a szívem, hogy mindezeket nem engedhetem meg neki" - mondta a lapnak az édesapa.

Ha valaki segítene:

Máté ügyét az Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány karolta fel, az ő számlaszámukon keresztül tehet felajánlást.

Adatok:

Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány

Bankszámlaszám: 11731001-23130892-00000000 (OTP Bank)

IBAN: HU02117310012313089200000000

BIC: OTPVHUHB

Megjegyzés: segítség Máténak

Élelmiszerrel, utazással vagy szálláslehetőséggel is lehet segíteni a családot. Toronyi Zoltán elérhetősége: +36-31-789-7485


Link másolása
KÖVESS MINKET: