KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Hideg van, sötét van és kaja sincsen – a rászorulóknak az ünnepek után a legrosszabb” - 11 éve segít a Budapest Bike Maffia

Szociális farmot és karitatív kávézókat is terveznek nyitni az idei évben. Mindekinek segítenek a hajléktalanoktól az idősekig.
Rónyai Júlia. Fotó: Budapest Bike Maffia/YouTube - szmo.hu
2023. január 14.


Link másolása

Szociális farmot és karitatív célú kávézókat tervez, de hajléktalan nőket ellátó nőgyógyászatot is létrehozott a most 11 éves Budapest Bike Maffia. Ez azonban csak néhány kiragadott példa: az egyesület számtalan projekttel segíti a rászorulókat, ezért pedig több mint 15 díjat is elnyert az idők során. Havasi Zoltán egyesületvezetővel az évfordulóról, az aktuális akciókról és az idei tervekről is beszélgettünk.

– Nemrég ünnepeltétek a fennállásotok 11. évfordulóját. Mit mondanál, ha tömören kéne bemutatni, kik vagytok és meddig jutottatok el?

– A tevékenységünk mára nagyon szerteágazó. Amikor 2011-ben elindultunk, új kezdeményezésnek számított, hogy mi magunk kerestünk meg a hajléktalan embereket. Nem hívtuk el őket valahová, ehelyett körbejártunk a városban bringával és vittünk nekik élelmiszert, takarót és minden egyebet, amire szükségük volt – ez ma is épp így működik, Vitamin Kommandó néven.

Amikor 2011 decemberében elkezdtük, még ketten voltunk, az első alkalmakon hárman-négyen vettünk részt. Aztán közösségi dolgokat szerveztünk – főztünk, bringáztunk –, így ez a szám gyarapodni kezdett. Az évek során volt némi fluktuáció, de a mostani, nyolcvan fős csapat stabilnak mondható.

11 év alatt rengeteg szociális projektet csináltunk végig. Volt, ami fennmaradt, és olyan is, amiről úgy éreztük: ma már nem annyira működőképes, vagy az igény nincs meg rá. Mindig az lebegett a szemünk előtt, hogyan tudunk hasznossá válni a társadalom számára. Jelenleg segítjük a szociális ellátó intézmények munkáját és a rászorulókat, a hajléktalanoktól az idősgondozáson át a gyermekotthonokig. Innoválunk, és olyan modelleket szeretnénk kialakítani, amelyekkel jó gyakorlatokat követhetünk a jövőben is.

– Ez alapján mi a tapasztalat, melyik karitatív cél mozgatja be leginkább az embereket?

– Mindig népszerű, ha úgy vonunk be rászorulókat, hogy hosszabb távon is tudunk nekik valamilyen lehetőséget biztosítani. A magaságyásos kertjeinkben például a hajléktalanok saját maguknak termesztik meg a zöldségeket a hajléktalanszállók mellett, így ez hosszú távú segítséget jelent nekik.

Most egy szociális farmot fogunk felhúzni: már megvan a területünk, magát az üzleti modellt is mi rakjuk össze. Ez egy 2500 négyzetméteres mezőgazdasági terület lesz Örsödön, Újbudán, ahol városi gazdálkodás folyik majd. Fűszernövényeket fogunk termeszteni éttermek részére, állami gondozottak segítségével, akiknek ezáltal hosszabb távon munkát szeretnénk biztosítani.

De nemcsak a hosszú távú céllal bíró projektjeink népszerűek, hanem azok is, amikkel prompt segítséget tudunk nyújtani. Sokakat megmozgat a +1 Szendvics program is, amivel a diákokat céloztuk meg. Ezt nagyon szeretik, mert érzékenyítő hatása is van.

A lényege, hogy a diákok visznek otthonról plusz egy szendvicset a suliba, és azt odaadják egy rászorulónak. Itt óriási számokkal dolgozunk, a diákok éves szinten 30-50 ezer adag ételt dobnak össze. Közben elmegyünk a sulikba: beszélgetünk a gyerekekkel a hajléktalanságról, a rászorulók helyzetéről, arról, ők hogy élik meg a mindennapokat.

– Mennyire kezdeményezők ebben a diákok?

– Van, ahol diákok maguktól kezdik el gyártani a szendvicseket és van, ahol a tanárok kapacitálják őket. Az is előfordul, hogy a diákok hozzák a szendvicset, amit a szülők készítettek el, de legalább aközben is elindul egy beszélgetés róla, hogy ezt miért csinálják, miért van rá szükség.

– Nemrég múltak el az ünnepek, amelyek általában az adakozás fő szezonját jelentik. Nálatok hogy zajott ez az időszak?

– Nagyon sok helyen a karácsonyra élezik ki az év végét, nálunk inkább a hidegen és a karácsony utáni időszakon van a hangsúly. Karácsonykor megszórják a rászorulókat szaloncukorral, de elfelejtik, hogy utána is jönnek még napok. A rászorulóknak az ünnepek után a legrosszabb: hideg van, sötét van és kaja sincsen. Mi ezért inkább a karácsonyon kívül eső időszakban próbálunk segíteni.

– Nemrég volt egy kampányhetetek is. Miben volt ez más, mint a többi?

– December 10-től zajlott, mivel ez volt az emberi jogok világnapja is. Ezen a héten bemutattuk mindazt, amivel egyébként is foglalkozunk, csak sokkal koncentráltabb formában. Ilyen volt például a Kétezer ember vacsorája. Ilyenkor ezer szendvicset készítünk el és meleg ételt főzünk, majd elszállítjuk a megfelelő helyekre. Ezúttal összesen 2200 adag ételt sikerült összekészíteni, de a +1 Szendics programban résztvevő diákok még ezen is túltettek: összesen 3400 szendvicset kentek a rászorulóknak, amihez 250 kg gyümölcsöt, rengeteg édességet és gyümölcslevet is hozzácsaptak.

A Vitamin Kommandó is járta az utcákat, karácsonyi fényekkel a bringákon a szokásos étel, takaró, forró tea és vitaminok mellett. Ez a projekt már 2013 óta, hetente kétszer zajlik, idén összesen 18 ezer szendvicsvacsorát sikerült eljuttatunk a rászorulóknak. Nemcsak az utcán, hanem a szociális ellátásban élőknek is biztosítunk élelmiszereket. Az Éljenek a csajok! napon pedig összesen 420 karácsonyi ajándékcsomagot készítettünk össze olyan nőknek, akik anyaotthonban, családok átmeneti otthonában vagy hajléktalanszállón élnek.

Nemrég jött ki a Budapest Bike Maffia híradó is, ahol a rengeteg frusztráló rossz hír helyett arra kértük az embereket, hogy mutassunk be jó dolgokat, amelyekkel segítettünk másokon.

– Milyen médiafelületekre támaszkodtok? Vannak virtuális események is?

– Kizárólag a közösségi médiában vagyunk jelen: Instán, Facebookon, YouTube-on. Offline legfeljebb csak matricázunk. Nem igazán volt olyasmi, ami mögé ne tettünk volna valami tettekkel igazolhatót. Az érzékenyítést általában erős médiajelenlét mellett végezzük, így be is mutatjuk, amit csinálunk, és hogy ebbe másoknak is be lehet szállni.

Ilyen volt például egy nőgyógyászati rendelő hajléktalan nőknek. Tavaly év elején kértük az embereket, hogy adjanak rá pénzt, mert akkor meg is tudjuk valósítani. Egymillió forinttal indultunk, összesen 10-re lett volna szükség. Öt nap alatt összejött rá a pénz. A rendelő most is működik, a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ) tartja fenn. Jelenleg heti egy napban tudják fogadni a hajléktalan nőket - persze a cél az lenne, hogy több napon is rendelkezésre álljanak.

– Ezek elég komoly eredmények.

– A tavalyi év elég erősen alakult a Bike Maffiánál. Tavaly februárban például, amikor kitört a háború, azonnal éreztük, hogy tennünk kell valamit. Már aznap elindult az adománygyűjtés: négy óra leforgása alatt 20 tonna adományt hoztak az emberek, még aznap este le is vittük a határra. Így indult a 2022-es év.

– A háború elején mindenki adakozott, aztán lecsendesedett a dolog. Ti mit tapasztaltatok ebből?

– Nyár elejéig mindenki segíteni akart. Aztán mi is észleltük, hogy egyre csendesedik, csillapodik ez a hullám. Ma már mintha szinte nem is lenne a szomszédban háború, igaz, a médiában sem találkozunk annyiszor vele. De mi most is foglalkozunk menekültekkel. Az ünnepek előtt például igazi ukrán vacsorát rendeztünk nekik, hazai fogásokkal. Ukrán előadó is volt, egy zongorista hölgy. Nagyon jól sikerült az egész sztori.

Nyolc mentőautót is adományoztunk Ukrajnának, a Migration Aidnek pedig továbbra is szállítjuk az ételt a menekültek élelmezéséhez. Összesen már 22,5 millió forintot adtunk kisebb civil szervezeteknek, hogy ők is tudjanak segíteni és együtt hatékonyabbak lehessünk.

Beszéltem az ENSZ egyik emberével, azt mondta: ilyen még a térségben nem volt, hogy egyik civil szervezet pénzt adott volna a másiknak.

Elég széles a paletta. Idén milyen újdonságot várhatunk ezekhez képest?

– Mindig vannak új ötleteink. Engem már inkább leállítani próbálnak, hiszen operatíve nem lehet mindent kivitelezni. Ennek ellenére idén nyitni fogunk két vendéglátóhelyet is: az egyik egy kávézós, forró csokizós, rétesezős hely a IX. kerületben, a másik a Bike Maffia közösségi tere a II. kerületben, ahol szintén lesz vendéglátás.

Olyan modellen dolgozunk, ahol a vendég fogyaszt és fizet, utána pedig rögtön látja, a pénzből mennyi kerül egy közösségi alapba. Az ott real time meg is jelenik egy kijelzőn. Ebből a bevételből a kerületben élő időseket fogjuk segíteni meleg étellel. Egy ipari konyhával fogunk leszerződni, akik ki is szállítják majd nekik az ételt az önkormányzat által megadott névsor alapján.

Egy franchise-t szeretnénk létrehozni ilyen helyekből, de már most jelentkeztek vendéglátók, akik ezt azonnal be akarják vezetni. Csomó emberben megvan ez a fajta felelős viselkedés.

– Szerettek bemutatni olyan embereket, akiknek segítettetek? Ez mennyire szolgálja az ügyet?

– Nem igazán szeretünk egy embert kiemelni, mert a nagy egészet figyeljük. Amit tudok ajánlani, a Szállóige című kisfilm – négy emberről, és arról, ők hogy élik meg a hajléktalanszállós hétköznapokat. Van köztük fiatal, idős, értelmiségi – négy külön karakter. De vigyázz, lehet, hogy belekönnyezel. Az ő vágyaikat pólóra nyomtattuk, és a pólók eladásából származó bevételt eljuttattuk nekik.

Vagy például nyáron ott volt a Nekünk a Balaton, ahol rászoruló családokat vittünk le a Balcsira. Hat hajléktalanszállóra és családok átmeneti otthonába pedig a Balatont „vittük el”: medencét, lángosost, fagyist és szintist, aki énekelt is nekik.

Számunkra persze tök elképzelhetetlen, hogy valaki még soha nem járt a Balatonon. Amikor levittük őket, akkor mondta egy hölgy, hogy neki és a családjának ez nagy motiváció volt: mostantól arra fognak törekedni, hogy jövőre is eljuthassanak ide. Ezekért a visszacsatolásokért különösen jó bike maffiázni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Pótolhatatlan ember volt és négy gyerek maradt utána” – nehéz helyzetbe került a tömegbalesetben meghalt apa családja
Megtörten nyilatkozott a 44 éves férfi édesapja, aki elmondta: a félárván maradt négy gyerek közül hárman már tudják, mi történt az apjukkal.

Link másolása

Mint arról már beszámoltunk, egy 44 éves, négygyermekes apa halt meg a múlt szombaton, az M1-es autópályán történt halálos tömegbalesetnek.

A félárván maradt gyerekeknek és édesanyjuknak a családfő halálával kilátástalanná vált az életük: nem tudják, miből fizetik majd a kölcsönöket, és hogy a megözvegyült feleség hogyan viszi tovább egyedül az egykor közös vállalkozást. Erről is beszélt a Fókusznak adott megrendítő interjújában az elhunyt férfi édesapja.

„Ránk szakadt ez a dolog. És próbálunk helyre tenni az ügyeket, hiszen ő egy pótolhatatlan ember volt, és most négy gyerek maradt utána. Azon vagyunk, hogy ne érezzék meg a hiányát”

- mondta megtörten Nagy József.

Felidézte az utolsó találkozásukat is, ami nem sokkal a férfi számára végzetes baleset előtt történt.

„Elhozta a legkisebb gyermekét, a kétévest ide aznap, hogy neki most dolga van, valahova elment, aztán visszajött, berakta a kocsiba a gyerekeket, ott volt a felesége is, és elmentek az M1-es felé.”

Ádámék már nem tudták elkerülni az ütközést: a karambol után az anya a sérülése ellenére azonnal kiszállt a kocsiból és megpróbálta kiszabadítani kétéves kisfiát. Nem tudta kinyitni az ajtót, ezért kirúgta azt, majd sikerült gyorsan elmenekülniük. A feleség ekkor már nem látta a férjét, vélhetően a nagy füstben és porban. Gyorsan kimentek a biztonságosnak ítélt helyre. Az anya kabátja meg is gyulladt, úgy kellett eloltani - mondta Nagy József.

A műszaki mentők csak késő este, a kiégett és összetört járművek eltávolítása közben találtak rá az egyik roncs alatt a családfő holttestére.

A 44 éves Ádám négy gyermeket hagyott hátra: a legidősebb nyolc, a legkisebb csak kétéves. A családnak ugyan van hol lakniuk, de a lakásra a szülők kölcsönt vettek fel, amit még sok évig kell fizetni, és egyelőre nem tudni, miből. A kocsi, ami a balesetben tönkrement, szintén kölcsönből volt.

Az elhunyt édesapa együtt dolgozott a feleségével a közös vállalkozásukban, ez most az anyára marad, ahogy a négy gyermekük nevelése is. A nyugdíjas nagyszülők igyekeznek majd mindenben segíteni nekik.

Az özvegy a legkisebb gyerekkel még kórházban van, három másik gyermekük most a nagyszülőknél lakik. Nekik már elmondták, hogy mi történt az édesapjukkal, nem akarták eltitkolni előlük.

A Fókusz riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Bandika, az őz rémült sírására ébredtek, mire kiértek, több madarat is elpusztított egy kutya a vadmentőknél
„Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk” – megrázó beszámoló Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse tragikus pusztulásáról.

Link másolása

Durva pusztítást végzett egy környékbeli kutya a Sólyom Vadmentő Egyesületnél. Erről a közösséi oldalukon számoltak be.

Mint írják:

"Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk.

Bár korábbi, zaklatott posztjainkból már kirajzolódhatott sokak számára, most megpróbáljuk összefoglalni jobban mi is történt.

Mint tudjátok, Sólyom Vadmentő Egyesületként családunk a sérült, elárvult vadmadarak, vadon élő állatok mentését végzi. Tesszük ezt civilként, állami vagy egyéb támogatás nélkül, pusztán önerőből és nagylelkű adományozók segítségével.

Magyarán kicsiből gazdálkodva, de nagy odaadással, elkötelezettséggel, szeretettel az állatok iránt.

Március 17-ről 18-ra, azaz péntekről szombatra virradóan,

hajnal 5 körül szokatlan és ijesztő zajra riadtunk fel, az őzünk, Bandika kétségbeesett sírására, rémült vágtázásának hangjára.

Az udvarra azonnal kirohanva sokkoló látvány fogadott minket Timivel. Egy kis-közepes termetű fekete kutya tőlem 3 méterre éppen abban a pillanatban tépte ketté Ricsit, az áramütéstől tartósan sérült vörös vércsét.

Nem messze láttam Ernát, a vándorsólymot a földön hanyatt fekve, aki még szárnyával kínjában csapkodott, még élt, de aztán egy perc múlva a kezemben halt meg.

Azt sem tudtuk hirtelenjében hová kapjunk, Timi zokogva rohant hozzám, hogy Kele, a gólya, akiről pár napja posztoltunk, hogy milyen büszkén építi élete első fészkét a frissen kapott alapra, összerágva, holtan fekszik a bokor alatt.

Timi hangjára előjött a bokrok közül Bandika, az őz, füléből, nyakából dőlt a vér.

Sírva, zokogva, kétségbeesve próbáltuk menteni a menthetőt.

A kutya, ahogy meglátott minket, elmenekült azon a lyukon kerítésünkre, kerítésünk alá csinált, ahol bejött. Mondom kutya, nem róka, nyest, sakál. Kis-közepes méretű fekete színű kutya, ráadásúl nem kóbor eb. Mindketten láttuk, felismertük, a környéken volt már vele gond, rendszeresen önsétáltatja magát, azaz kiszökik otthonról".

Az esetet jelentették a rendőrségnek is, hiszen az állatok állami tulajdonnak számítank és két madár is fokozottan védett.

De ezek az állatoknak "nem csak eszmei értéke, de nevük, egyéniségük is volt, szinte már családtagok voltak" - írják a bejegyzésben.

Mikor a rendőrök távoztak:

"egyedül maradva délután, este próbáltuk az egészet felfogni. Azt, hogy Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse, családtagként szeretett állataink most összemarva, holtan fekszenek bizonyítékos zsákokban lezártan a mi fagyasztónkban, hogy Bandika tiszta seb, hogy még most is olyan pánikban van, hogy remeg".

Sokan azonnal felajánlottak segítséget, amire szükségük is lesz, hiszen "atombiztos" röpdét szeretnének csinálni. A mentési munkát nem adják fel, és továbbra is mindent megtesznek a bajba jutott állatokért - ígérik.

Ha te is segítenél, a szmálaszám:

Takarékbank Zrt.50420977-10003626/HUF


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
„Ez egyszerűen elképesztő érzés” – A TikTokon hálálkodik Pachert Balázs, miután megtalálták 4 és félmilliós cipőjét
A fiatal üzletember szerint a közösség ereje nélkül nem kerülhettek volna meg az értékes lábbelik.

Link másolása

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, megtalálta a rendőrség azt a 4 és félmillió forintot érő Nike Louis Vuitton Air Force 1 Low Virgil Abloh márkájú cipőt, amit a közelmúltban loptak el Pachert Balázs boltjából.

A fiatal cipőkirály a TikTokon mutatta be, hogyan értesült a rendőrségtől a megtalálásról, és hogyan vette át a hiánytalanul, fűzővel együtt megkerült lábbeliket.

Balázs a hírre reagálva azonnal az ötödik kerületi rendőrkapitányságra sietett, ahol megbizonyosodhatott róla, hogy a hibátlan állapotban meglelt cipő valóban az, amit a boltjából tulajdonítottak el.

@balazskicks Elképesztőek vagytok! Köszönöm mindenkinek!❤️ #balazskicks ♬ Powerful songs like action movie music - Tansa

A fiatal cégtulajdonos a videóban megköszönte a rendőrség munkáját, de egyúttal hálás volt követőinek is, akik nélkül szerinte nem lett volna meg az értékes cipő.

„Elmondhatatlanul hálás vagyok mindenkinek, és ilyen az, amikor egy közösség nagyon jó!”

– mondta el a videóban Pachert Balázs.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy Zente medvehagymát szed, és ismerkedik a természettel
Az SMA-s kisfiú az erdőbe ment édesanyjával, aki elárulta, hogy a gyerek szereti, élvezi és feltalálja magát a természetben és a kertben is. Meg persze sokat is tanul ezáltal.

Link másolása

Kedves videót osztott meg az SMA-s Zente édesanyja a közzösségi oldalán.

Mint írja:

"Egy hosszabb légúti megbetegedés után alig vártuk a hétvégét!

Nálunk végre csodás tavaszi idő volt, ezért most, hogy kicsit kiszabadultunk, Zente nem győzte levezetni a rengeteg felgyűlt energiát"

A hétvégén játszottak, kertészkedtek és nem maradt el a szalonna, kolbász sütés sem.

Majd Orfűn jártak medvehagymát szedni - számolt be a programjukról az édesanya.

"Azóta el is készült a finom pogácsa. Zenti éppen a negyediket eszi.

Hiába, a jó levegő és a tudat, hogy az ő szorgalma is benne van az ételben mindig megteszi a hatását!

Egyébként a betegség hozadékai közül az/az volt az egyik legnagyobb félelmem, hogy így nem annyira tud közel kerülni a természethez.

Nekem mindig az életem része volt barangolni erdőn, mezőn, és persze gazdálkodni is legalább egy picike kertben. Úgyhogy nagyon örülök, hogy Zentével is meg tudjuk oldani ezeket a dolgokat. Szereti, élvezi és feltalálja magát az erdőben és a kertben is. Meg persze sokat is tanul ezáltal"

- áll a bejegyzésben.

VIDEÓ: Zente az erdőben


Link másolása
KÖVESS MINKET: