hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hazahozná áramütést szenvedett gólyáját a dömösi madármentő – csak miatta utazott Törökországba

Eleket meg kéne műteni, pár héttel később már szállítható lenne. A hatóságokon múlik, visszatérhet-e hazájába.

Link másolása

hirdetés

Márton András évek óta vadmadár-mentőként segíti a sérült madarakat. Saját dömösi házában, kertjében ápolja, gyógyítja és rehabilitálja őket. Mint mi is megírtuk, a most 51 éves Andrást tavaly nagy trauma érte: Zoknit, egyik kedvencét agyonütötte az áram egy nem madárbiztos villanyoszlopon.

Most egy másik gólyáért aggódik. Elek 2015-ben került hozzá, ő nevelte fel a madarat, amely őszi vándorútja során megsérült. Szerencséjére meg volt gyűrűzve, így be tudták azonosítani, és ennek alapján értesítették a madárvédőt is.

A hír szerint Törökországban találtak rá Elekre. A gólyát áramütés érte, és bár szerencséjére nem pusztult el, de komoly sérülést szenvedett.elek1

"Amióta hír jött Elekről – aki egyike annak az 5 gólyagyerekemnek, akit kézzel neveltem fel, akit a kezemben melengettem, akit tanítottam tücsköt, sáskát fogni, akit sikerrel útjára engedtem, akinek szüleje voltam, akiért azóta is szülőként aggódom – tudom, mennem kell érte."

"Mennem kell, látnom kell, meg kell simogatnom, hogy tudja, ott vagyok vele, hogy bármi áron segítek neki. Mert a lelkünk örökre összenőtt" – írta Márton András közösségi oldalán.

hirdetés

A támogatóinak köszönhetően összejött a pénz a repülőjegyre, így október 9-én megérkezett Isztambulba, ahol egy helyi madármentő szakember, Fikret Can várta. Október 11-én sikerült találkoznia Elekkel. A sérült madarat megröntgenezték, és ekkor derült ki, hogy az áramütés még szeptemberben, hetekkel korábban érhette.

Elek a balesetet követően - vélhetőleg - bujkált, de táplálkozni tudott. Ám a nem kezelt sérülésnek súlyos következményei lettek.elekrtg

"A mai napon több dolog tisztázódott."

"Az egyik, hogy Elek már soha nem lesz rendesen röpképes."

"A szárnysérülése hetekkel ezelőtti. A hosszú idő nem tett jót a sebnek, az áramütés okozta többszörös törés elkezdett összeforrni, de rosszul. Megműtésére Prof. Serhat Őszoy, az Isztambuli Egyetem Állatorvosi Karának tanára vállalkozott. A beavatkozásra jövő héten kerül sor, ezáltal talán van 30% esély, hogy megmarad Elek szárnya, de repülni már se így, se úgy nem fog."

Elek sorsa kétféle módon alakulhat. Vagy Törökországban marad, és az Isztambuli Egyetem Vadállat Mentőhelyének 15 x 8 méteres szépen elkészített, de teljes élet leélésére alkalmatlan röpdéjében él tovább 20-30 hasonszőrű társával. Vagy visszakerül Magyarországra, ahol a számára ismerős, dömösi környezetben, félig szabadon élhet, sőt fészkelhet és akár fiókái is lehetnének - írta Márton András.

A madárvédő szerint:

"Számomra nem kérdéses, hogy a felelős és etikus megoldás a másodiknak vázolt."

"Eleknek haza kell jönnie."elek3

"Elvárom – s kérem minden értő és érző honfitársam támogatását –, hogy minden érintett magyar hivatal es szakhatóság – szakminisztérium, kormányhivatal természetvédelmi főosztálya, Nébih – tegyen meg mindent, hogy a hazahozatalhoz szükséges okmányok mielőbb elkészüljenek, a hazahozatalt mindenben támogassák, a hazahozatalhoz minden segítséget megadjanak! Elek egy magyar gólya, itt született, itt nevelkedett, Magyarország szégyene lenne sorsára hagyni!

Amennyiben a jövő héten megműtik Eleket, rá 2 hétre legkésőbb szállítható állapotban lesz. Addigra kell elintézni minden hivatalos dolgot, melyben a török és a magyar hatóságoké a főszerep. Márton András azt szeretné, ha Elek hazahozatalával emberiességből és együttműködésből a két ország illetékesei példát mutatnának Európának és a világnak." - írta a Facebookon Márton András október 12-én.

A madármentő vasárnap ér haza. Mint írta, hétfőn reggel nekikezd a hazai ügyintézésnek. "Gondolom nem vagyok egyedül, ha kíváncsian várom, mit mutatnak a hazai hatóságok. Segítenek..., vagy akadályoznak."

A műtét Törökországban elvégzik. András szerint a kinti kollégák nagyon rendesek és segítőkészek. Teljesen megbízik bennük, és biztos abban, hogy ugyanúgy segítik majd Elek lábadozását a műtét után, ahogy azt ő tenné. Neki most itthon kell helytállnia, az engedélyek beszerzése miatt jött haza.

A fejleményeket Márton András Facebook-oldalán követheted.

Címlapkép: illusztráció, Fotó: Mervai Márk


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A rendőrök találtak rá az eltűnt 9 éves kislányra, aki órákig csatangolt egyedül Budapest utcáin

A gyermekotthonban nevelkedő kislány társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. A rendőrök azonnal keresni kezdték.

Link másolása

hirdetés

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói ezúttal nem egy bűnelkövetőn ütöttek rajta, hanem egy 9 éves elveszett gyereket találtak meg pár órán belül - számoltak be az esetről a BRFK Információs Portál Facebook-oldalon.

Egy gyermekotthonban nevelkedő kislány október 7-én késő délután társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. Az otthon dolgozói azonnal keresni kezdték növendéküket, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Galler Zsolt r. százados és Szkircsák Mihály r. főtörzszászlós, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói azonnal megkezdték a keresést több másik egységgel, és a társszervekkel együtt. A rendőrök végignézték a környék kameráit, és az egyiken nyomára is akadtak a kislánynak; a gyerek egy megállóhoz szaladt és buszra szállt.

A busz vezetőjétől megtudták, hogy a lány a Bogdáni útig utazott, így arra a környékre is kiterjesztették a keresést. A rendőrök értesítették a BKV fődiszpécserét, így pár percen belül már az összes környéken lévő BKV járat vezetője tudott az eltűnt gyerekről. A rendőrök közben folyamatosan keresték a kislányt - szóltak a taxisoknak, a mentősöknek – és a táskáját meg is találták egy egészségügyi intézmény előtt.

A kutatás tovább folyt, míg végül olyan információhoz jutottak a nyomozók, mely meghozta az áttörést.

Az egyik buszvezetőtől megtudták, hogy a gyereket este 7 óra után látta leszállni az Astoriánál a 9-es buszról. Gallert Zsolt százados az Astoria környékére irányította kollégáit, Pócs Krisztián r.törzszászlós és Ludescher Levente r.törzszászlós pedig épségben meg is találták a kislányt a Múzeum körúton.

A gyermekotthon nevelői egy levélben mondtak köszönetet a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Videó: állva tapsolták meg a hős orvost, aki újraélesztett egy szurkolót egy angliai focimeccsen

A férfi élete egyik legjobb pillanatának nevezte azt, amikor tízezer rajongó skandálta azt, hogy ő egy hős.

Link másolása

hirdetés

A Newcastle United és a Tottenham játékosai feszültek egymásnak vasárnap a Newcastle otthonában, az angliai St. James’ Parkban az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában, az euforikus hangulatot azonban beárnyékolta, hogy egy néző rosszul lett. Vélhetően szívrohamot kapott, amit a vendégek védője, Sergio Reguilón hamar észre is vett.

Az orvosi stáb szinte azonnal ott termett, addigra viszont egy másik szurkoló, Tom Pritchard, aki egyébként orvosként dolgozik, már megkezdte az újraélesztést – írja a The Sun. Amint az a videón is hallható, ezután óriási tapsot kapott a nézőtérről.

hirdetés

A férfi a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta: egy barátja és két másik orvos is segített neki.

„Amikor mentem vissza a helyemre és hallottam, hogy tízezer rajongó azt skandálja, hogy hős vagyok, az volt életem egyik legjobb pillanata” – mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Két órán át volt beszorulva egy kempingszékbe egy 80 éves férfi, egy járókelő szabadította ki

A legyengült szervezetű, idős férfi szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Link másolása

hirdetés

Saját kerti bútora ejtett fogságba egy 80 év körüli férfit a hétvégén, akihez a mentőket is kihívták - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala.

Az idős úr alatt váratlanul összecsuklott egy régi kempingszék, miközben a kertben üldögélt. A hátsó lábak berogytak és a háttámla is lecsukódott, rá a férfire, aki ettől mozdulni sem bírt.

Először ugyan azt gondolta, egyedül is ki tud majd szabadulni a szorult helyzetből, ám a legyengült szervezetű, idős sérültnek erre esélye sem volt.

Csaknem két órát töltött így mozdulatlanul, arcával a térdein, mire egy utcán sétáló nő felfigyelt a segélykiáltásokra. Rögtön bemászott a kerítésen és gyorsan kihámozta a férfit a kempingszékből, majd a mentők segítségét kérte.

Az életmentők perceken belül megérkeztek és ellátták a férfit, aki szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Buzsák lett Magyarország legvirágosabb faluja

A Balaton közelében fekvő települést annyira kicsinosították az elmúlt években, hogy már a külföldi turistákat is vonzza.
Fotók: Buzsák/Facebook - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A Balaton kiemelt üdülőkörzetéhez tartozó, népművészetéről és Csiszta Fürdőjéről ismert Buzsák nyerte a közelmúltban kihirdetett Virágos Magyarország verseny legkisebb települések, a 2000 fő alatti falvak kategóriájának a fődíját – adta hírül a Sokszínű vidék.

A Somogy megyei település 15 kilométerre fekszik a Balatontól, évente számos hagyományőrző rendezvényt tartanak a faluban, amelynek építészeti látnivalói is kiemelkedőek.

A falu virágosítása jó másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött. Az egyre nagyobb számban ide települő külföldiek szinte átalakították a falu képét, amikor virágdíszbe öltöztették portáikat.

Ez inspirálta a helyieket saját környezetük virágosítására, majd az önkormányzat a közterületek csinosításával öltöztette virágpompába Buzsákot – írja a portál.

„Buzsák lett idén az ország legvirágosabb kis faluja! Köszönet érte minden buzsáki lakosnak a rendezett portákért és mindenkinek, aki leadta a szavazatát, a szakértő zsűrinek és nem utolsósorban mindazoknak, akik a közterületek rendbentartásán dolgoznak” – írják a falu Facebook-oldalán.

Fotó: Virágos Magyarország / Facebook

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: