hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Covid-lottót vezetnek be Lengyelországban, hogy növeljék az oltakozási kedvet

A fődíj 78 millió forint és egy hibrid autó, de minden kétezredik résztvevő nyer átszámítva 39 ezer forintot.

Link másolása

hirdetés

1 millió zloty, vagyis 78 millió forint lesz a főnyereménye annak a lottónak, amin csak a koronavírus ellen beoltottak vehetnek részt Lengyelországban, írja a Reuters az ország oltásügyi miniszterének keddi bejelentése alapján.

Michal Dworczyk elmondta, hogy bár a lengyelek 69 százaléka szeretné beoltatni magát, a legnagyobb nehézséget jelenleg mégis az okozza, hogy ez valóban meg is történjen. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy ismert lengyel celebek, sportolók és influenszerek segítségével indítanak kampányt az oltások népszerűsítése érdekében, valamint a már megszokott hirdetési formák mellett döntöttek a Covid-lottó bevezetéséről is.

A sorsolást állami vállalatok és a helyi szerencsejáték-szervező, a Totalizator Sportowy segítségével bonyolítják le. Minden 2000. résztvevő 500 zlotyt (39 ezer forint) nyer, két szerencsés pedig 1-1 millió zlotyval (78 millió forint) és ugyancsak egy-egy hibrid autóval lesz gazdagabb.

Az emberek mellett az önkormányzatokat is arra ösztökélik, hogy segítsenek elérni a minél magasabb átoltottságot. Ennek érdekében az első 500 önkormányzatot, ahol elérik a 75 százalékos oltottságot, 100 ezer zlotyval (7,8 millió forint) jutalmazzák.

hirdetés

A Covid-lottó kísértetiesen hasonlít egy tavaly júniusi, ugyancsak a kisebb önkormányzatok számára szervezett nyereményjátékra. Akkor ingyen tűzoltóautókat ígért a kormányzat minden településnek, ahol sikerült magas részvételi arányt elérni a 2020-as elnökválasztáson. Az ellenzéki pártok hevesen tiltakoztak a tavalyi akció ellen, amit burkolt szavazatvásárlásnak tartottak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„A gyerekek keresik az apjukat, várják haza” - Meghalt a miskolci hármasikrek édesapja

A 37 éves férfi súlyos szívbeteg lett, két héttel azután, hogy beköltöztek az otthonukba. A családsegítő szerint ha nincs a covid, talán hamarabb megkaphatta volna a szükséges kezeléseket.

Link másolása

hirdetés

Négy évvel ezelőtt születtek a miskolci hármasikrek, akiknek érkezése azért volt szenzáció, mert spontán módon fogantak. Ilyen 7-8 ezer szülésből egyszer ha előfordul - írja a Blikk.

Az akkor 25 éves édesanya elmondta, hogy csak egy babát vártak, őket is meglepte, hogy három pici született. Bár az édesapa akkoriban még dolgozott az építőiparban, de az egészségügyis anyuka otthon maradt az ikrekkel, így segítségre szorultak.

A Zsófi-ReményVár Egyesület támogatta a családot egy évig. Majd mikor az apa lebetegedett, újra a család mellé álltak. Az egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy:

"2019-ben kerültünk ismét napi kapcsolatba velük, amikor Robiról kiderült, hogy beteg. Eleinte csak egy megfázásra gyanakodtak, aztán az orvosok közölték, hogy súlyos szívbetegséggel küszködik. A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy szívátültetésre lesz szüksége, de előtte egy hosszas gyógyszeres kezelés várt rá, ami az egész tavalyi évben tartott".

Az apa ekkor már nem tudott dolgozni, még az albérletük emeletére is nehezen jutott fel. Az anya ment vissza dolgozni.

hirdetés

"Idén márciusban Robi kapott egy szívritmus-szabályzót, vagyis pacemakert, de még utána is nagyon vizesedett. Hiába szedte a gyógyszereket, nem igazán javult az állapota. Ekkor már tudták, hogy az albérletükből hamarosan el kell költözniük, ezért a falusi csok segítségével megvettek egy házat Sajóbábonyban. Amikor berendeztük nekik, már nagyon rosszul volt.

Végül néhány nappal később, július 8-án mindössze 37 évesen örökre lehunyta a szemét. Két héttel azután, hogy beköltöztek az otthonukba. Ha nincs a Covid, Robi máig élhetne. Akkor talán hamarabb megtörténhetett volna az a beavatkozás, amire szüksége volt az élethez"

– mondta el a családsegítő.

Laura, az édesanya nehezen éli meg, hogy bár az egészségügyben dolgozik, mégsem tudott párján segíteni, pedig azt tervezték, hogy egész életüket együtt élik le.

"Teljesen összeomlottam a párom halála után. A gyerekek keresik az apjukat, várják haza, nem értik, hogy miért nincs velünk otthon. Még nem tudják azt sem, mi történt vele"

– mondta.

Ha segítenél a családnak az alapítvány számlaszámán megteheted: 10402764-50526755-84751000. Közlemény: Szilágyi Laura.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Foxi lecsókolbásszal tért haza, a gazdi keresi a jogos tulajdonost

'Mivel nagyjából 100 százalékban biztos vagyok abban, hogy nem volt nála pénz, ezért úgy hiszem, valakinek kártérítéssel tartozom, melynek eszmei értékét is készek vagyunk elismerni' - írja a kutya gazdája.

Link másolása

hirdetés

Különös történetet osztott meg Mariann a közösségi oldalán. Kutyája kedden egy jó adag kolbásszal tért haza. Az eddig nem derült ki, hogy hol tett szert a finomságra, pedig gazdája igyekezett több módon is megtalálni a jogos tulajdonost. A saját oldalán is beszámolt a történtekről, bízva benne, hogy eljut a felhívása a megfelelő helyre. Íme a sztorija:

"Kedves törökbálinti szomszédaim,

Foxi ma kiszökött a házból (nyitva maradt a kapu) és ezzel a hatvan deka lecsókolbásszal jött haza.

Mivel nagyjából 100 százalékban biztos vagyok abban, hogy nem volt nála pénz, ezért úgy hiszem, valakinek kártérítéssel (vélem egy elmaradt lecsóval) tartozom, melynek eszmei értékét is készek vagyunk elismerni.

Aki felismeri a képről (különös ismertetőjele nincs) (a fognyomok később kerültek rá) az jelentkezzen méltányos igénnyel"

- írja a Mariann.

hirdetés

A sztorit máris több ezren lájkolták és megosztották, a kommentelők sem fogták vissza magukat. A legtöbben a kutyát dicsérték, és saját hasonló történetüket is megosztották.

"Foxi kutyát jó áron megvenném!"

"Úgy 35-40 évvel ezelőtt az egyik macskánk egy szépen bepanírozott karajjal állított haza."

"Amikor még a bolt előtt hagyta a tejes az árut, a mi németvizslánk rendszeresen járt nyitás előtt zacskós tejért, kakaóért!!"

"Az én macskám egy hatalmas csirke far-háttal lepett meg. Három napig kerültem a szomszédokat"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Lakatos Márk pólókampányából egymillió forint jött össze, amit jótékony célra ajánlott fel

Hírességek is csatlakoztak az akcióhoz, hogy felhívják a figyelmet a szolidaritásra.

Link másolása

hirdetés

Nagy siker lett Lakatos Márk 18-as karikával díszített pólója, melyet a Budapest Pride alkalmából tervezett, majd számos híresség vállalta a benne való megjelenést és fotózkodást. A stylist, műsorvezető elképzelése az volt, hogy a ruhadarabokból beérkező bevételt felajánlja jótékony célra.

Szombaton a közösségi oldalán arról számolt be, hogy

összejött egymillió forint,

melyet a Háttér Társaság, Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete kaphat meg, és ezzel a jogsegélyszolgálatát támogatja.

Vasárnap pedig a pólókkal készült különleges sztárfotókat is megosztotta az oldalán. Látni köztük Lakatos Márk mellett többek között Tóth Andit, Gryllus Dorkát, Péterfy Borit, Steiner Kristófot is.

hirdetés

VIDEÓ: A fotózáson készült beszélgetések

A pólókat Istenes Bence és Csobot Adél is felvette:

Több barátja is felvette a pólót, Márk egy-egy rövid történetet is fűzött hozzájuk:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Évekig növesztette a haját egy tízéves kisfiú, hogy rákos gyerekeknek készülhessen belőle paróka

A brit kisfiút sokszor lánynak hitték derékig érő szőke fürtjei miatt, ám nem hagyta levágatni.

Link másolása

hirdetés

Azért növesztette hihetetlenül hosszúra fürtjeit egy brit kisfiú, hogy jótékony célra adományozza el: rákos gyerekeknek készítenek majd belőle parókát - írja a Metro.

Thomas Waller 2019-ben kezdett bele hajnövesztési akciójába - akkor hallotta az iskolában ugyanis, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek betegség következtében nincsen hajuk. Az egyébként is hosszú hajú kissrác ekkor határozta el, hogy nekik fog gyűjteni, nemcsak hajat, de pénzt is.

Stacy Waller / SWNS / Northfoto

Két év alatt több mint 4000 fontot (közel 1,7 millió forintot) gyűjtött össze, június végén pedig levágatta addigra deréig érő loboncát. 35 centiméternyi hajat tudott így felajánlani jótékony célra.

Az összegyűjtött pénzből és a hajból úgy számolják, hogy hét gyermek számára készülhet paróka.

Szülei szerint nagyon gyakran hitték lánynak a derékig érő szőke, göndör fürtjei miatt, ám Thomas nagyon türelmesen javította ki mindig az embereket.

hirdetés

"Ez sosem tántorította el attól, hogy a saját kis kihívásának eleget tegyen"

- nyilatkozta a kisfiú büszke édesanyja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: