hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Cipősdobozban dobtak ki két malacot, borzalmas állapotban kerültek hozzánk” – akcióban a Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület

Ha kell, az éjszaka közepén, hőkamerával indulnak a kis állatok felkutatására. 2012 óta már több mint 1500 malackán segítettek.

Link másolása

hirdetés

A legkisebbeknek is kell a segítség, néha nekik a legnagyobb. A Magyar Tengerimalac-Védő Közhasznú Egyesület tagjai tökéletesen tisztában vannak ezzel. A lassan egy évtizedes múltra visszatekintő szervezet kifejezetten ezeknek a bájos rágcsálóknak a segítségre, védelmére jött létre, ezen felül célul tűzte ki azt is, hogy minél szélesebb körben informálják kis hazánk „malac-gazdáit” házi kedvencük helyes tartásáról. Szalai Bálint, az egyesület elnöke és Beck Andi önkéntes mesélt közösségük munkájáról.

Az egyesült létrehozói a 2012-es alapítás előtt is foglalkoztak tengerimalacokkal. Nem csupán házi kedvencként tartották a kis rágcsálókat, hanem időnként befogadtak, gazdát kerestek megunt vagy rossz körülmények között tartott állatoknak. Aztán eljött a pont, hogy jogi keretek közé tereljék saját tevékenységüket, egyesületet alapítottak.

Azóta több mint ezerötszáz malacka fordult meg náluk és lelt (szerencsés esetben) új gazdára. Egy részük kidobott állat, a felelőtlen gazdák erdőben, szemétledobókban vagy óvodák udvarán hagyták sorsára korábbi kedvencüket.

Az esetek nagy részében jó érzésű emberek befogják, hazaviszik a riadt állatot, és értesítik az egyesületet, akik a megtalálótól veszik át a tengerimalacot. De léteznek olyan esetek is, amikor csak a szabadon kóborló rágcsáló híre jut el Bálintékhoz. Az elkötelezett állatvédők ilyenkor azonnal cselekszenek.

„Ha be kell fogni egy tengerimalacot, akkor általában többen megyünk - meséli a szervezet elnöke.

hirdetés

„Ősszel valaki beírt a Facebook-csoportunkba, hogy egy óvoda kertjében láttak egy malacot. Azonnal indultunk, este történt az eset, nekünk nem volt hőkameránk. Egy másik állatvédő szervezettől tudtunk kérni, szereztünk drónt is, így nagyon hamar megtaláltuk a malacot. Az élvefogóba nem volt hajlandó belemenni, végül láncot alkotva és egy pulóvert rádobva sikerült megfogni. A probléma mindig a hideggel van, este lehűl a levegő, és a tíz-tizenöt fokos hőmérséklet-csökkenést az ő szervezetük nem tolerálja.”

De volt, hogy cipősdobozban vagy bekötött szájú bevásárlószatyorba kirakott állatkákat mentettek meg – időnként pár napos kölyköket, akiket elvileg még elválasztani sem szabadott volna.

Andi egy másik szívszorító, de a maga nemében izgalmas mentést idéz fel, ami alighanem a szervezet legnagyobb szabású akciója volt.

„Tavasszal egyik este, nyolc óra felé telefonáltak, hogy Sülysápnál az út mellett láttak tengerimalacokat. Tíz óra felé sikerült a mentőcsapatot összeszervezi, és éjjel fél egy fele akadtunk rá a malacokra egy fa odvában."

"Összesen tizenhatan voltak, különböző korban, voltak pár napos kicsik is. Mivel szinte valamennyi nőstény vemhes volt, így gyakorlatilag huszonnyolc malacot mentettünk. Csak feltételezzük, hogy tavasz elején valaki kirakott két-három példányt, és mivel adottak voltak a viszonyok a túléléshez, elkezdtek szaporodni. Valaki etethette is őket, mert répa és kukorica volt szétszórva, de tengerimalacok tetemei is hevertek a környéken, nem mindegyik tudott túlélni."

Az egyesületi tagok elkötelezettségét, „fanatizmusát” jól jellemzi a Brad névre keresztelt malacka esete.

„Egy cipősdobozban dobtak ki két malacot, így kerültek hozzánk. Az egyik borzalmas állapotban volt, egyik lábát sem tudta mozgatni. A csoportban feltettem a kérdést, hogy itt van ez a két malac, látszólag nagyon szeretik egymást, ragaszkodnak egymáshoz, mi legyen a nevük. Rögtön válaszolt valaki, hogy legyen Rómeó és Júlia. Nekem ez nagyon rossz ómennek tűnt, hiszen az egyik malac nagyon rossz állapotban került hozzánk, Shakespeare hősei pedig meghaltak. Ekkor jött az ötlet, hogy legyenek Brad és Angelina. Braddal rengeteg állatorvosnál megfordultunk, de mindig azzal kezdték, hogy altassuk el.

Végül fél év alatt napi két masszírozással és fizioterápiával elértük, hogy a két első lábát mozgatni tudja.

Még három évet élt. A halála után nem sokkal robbant a bulvársajtóban a hír, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie szakítottak” – meséli Bálint.

A mentett malacok egy részét nem dobták ki, de mégis olyan körülmények között tartották, amelyek nem megfelelőek egy tengerimalac számára. Ha az egyesület tudomására jut ilyen eset, próbálnak cselekedni, de ez a hatályos állatvédelmi törvények mellett nehéz diónak számít. Jellemzően szaporítótelepekről van szó, ahol a profit az első, a tengerimalacok jóléte pedig sokadlagos.

„Lakásból nem egyszerű kobozni. Nekünk erre nincs jogkörünk, legfeljebb rendőrség bevonásával történhet ilyen. Párszor próbálkoztunk ilyennel, de sajnos már a feljelentés szakaszában elhalt az ügy.

Azért egy-két szaporítótelepet sikerült felszámolni.

Ilyenkor ott van a helyi jegyző, hatósági állatorvos és a rendőrség is, akik megállapítják, hogy a tartási körülmények nem megfelelőek. Persze ezek a szaporítók sokszor kardoskodnak, hogy igenis jól elvan az a harminc malac a fűtés nélküli sufniban a téli fagyok alatt. A hatósági állatorvos nem szakállatorvos; volt, hogy nekünk kellett felvilágosítani, hogy mit figyeljen meg a tengerimalacon, meg mivel táplálkoznak ezek az állatok. Az is probléma, hogy a szaporítókat előre értesítik ezekről az akciókról, így át tudják rendezni a terepet, meg eldugják valahova a legrosszabb bőrben lévő állatokat.”

A malacok egy csoportja úgy kerül az egyesülethez, hogy korábbi gazdáik leadják őket. Ennek okai nagyon különbözőek lehetnek. Külföldre költöznek, allergiások lesznek az állat szőrére, szénára, forgácsra vagy egész egyszerűn csak megunják őket.

„Persze itt sokszor jelen van az érzelmi zsarolás, hogy ha nem vesszük át őket, akkor kirakják valahová.”# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ismét átélhetjük az adományozás örömét az Auchan plüsshódjaival

Elindult az Auchan karácsonyi jótékonysági akciója: ismét ellepték az áruházakat az aranyos plüss hódok, megvásárlásukkal támogathatjuk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát.

Link másolása

hirdetés

Idén harmadjára segíthetünk az Auchan ikonikus plüss hódjaival, akikkel ez alkalommal rendhagyó formában, életünk valódi hőseit megformázva találkozhatunk az áruházlánc polcain. A korábbi években Júlio, majd Júlia néven megismert kis figurák most orvos, mentős, ápoló és nővér egyenruhába bújtak. Ezzel szeretne tisztelegni a vállalat az egészségügyi dolgozók előtt, akik általában is, de a járványhelyzetben különösen nagy erőkkel dolgoztak értünk.

A játékok megvásárlásával az előzőekhez hasonlóan idén is a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának a munkáját támogathatjuk.

Júlióval 2019-ben találkozhattunk először, abban az évben az összegyűlt adományból a Klinika egy életmentő beavatkozásoknál nagy segítséget nyújtó röntgenkép-erősítő berendezést vásárolt. A következő évben Júlióhoz csatlakozott kistestvére, Júlia, aki szintén nagy sikert aratott a vásárlók körében; a támogatásból egy újabb nagy értékű műszert, egy modern ultrahang készüléket szereztek be.

Idén a korábbiakhoz hasonlóan ismét minden eladott kis plüss után 500 forinttal támogathatjuk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát, ez alkalommal egy kültéri rehabilitációs játszóteret szeretne felállítani az intézmény.

A felépülés lelki aspektusa nagyon fontos, a kicsiknél talán még inkább, mint a felnőtteknél. Az ő életükből a kezelések alatt és a lábadozás időszakában sem hiányozhat a mozgás és a játék, így a felépülő kültéri installáció különösen nagy segítséget jelent majd.

A kedves külsejű, pihe-puha kis plüssjátékok egyszerű, de nagyszerű ajándékok akár a karácsonyfa alá is. Megvásárlásukkal örömet szerezhetünk annak a személynek, aki kapja és egyben az adakozás jóérzését is átélhetjük. Az üzenetet pedig adjuk tovább gyermekeinknek is, hiszen így segíthetjük őket abban, hogy maguk is felfedezzék az adományozás örömét.

Az Auchan plüsshódos kampánya az adományozásnak egy egészen új módját kezdte meghonosítani hazánkban, amikor is egy egyszerű vásárlói döntés szükséges csupán ahhoz, hogy jótékonykodjunk. Mindemellett abban is biztosak lehetünk, hogy a megfelelő helyre kerül az adományunk. Ez különösen fontos szempont, hiszen sokunkban merül fel a kétely, hogy vajon valóban olyanokhoz jut-e az adomány, akik rászorulnak, így viszont ehhez kétség sem fér.

hirdetés

A szeretnivaló játékok már elérhetők és a készlet erejéig 1990 forintos áron megvásárolhatók az összes Auchan áruházban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Kevesebb mint fél kilóval jött világra egy koraszülött kisfiú, 10 százalék esélye volt a túlélésre, de ma már teljesen egészséges

Az amerikai kisfiú a 23. hétre született. Az orvosok hiába mondták a szülőknek, hogy búcsúzzanak el tőle, bennük fel sem merült, hogy elveszíthetik a gyereküket.

Link másolása

hirdetés

A fél kilót sem érte el annak a babának a súlya, aki mindössze a terhesség 23. hete után látta meg a napvilágot az amerikai Kalifornia államban - írja a Daily Mail.

Édesanyját, a 30 éves Jessica Doxley-t egy életveszélyesen magas vérnyomást okozó, terhesség alatti betegséggel diagnosztizálták. Sürgősen, császármetszéssel kellett kiemelni a babát, akinek alig 10 százalékos esélye volt a túlélésre.

Kaio 2017. július 7-én született meg, mindössze három héttel azelőtt, hogy Kaliforniában a terhesség elvetetésének határidejét a 26. hétre módosították.

A kisfiú hat hetet töltött lélegeztetőgépen, valamit két és fél hónapot inkubátorban, hogy az anyaméhhez hasonló közeget biztosítsanak neki. November 13-án, néhány héttel karácsony előtt térhetett haza, ekkor már 4 és fél hónapos volt.

“Soha nem merült fel bennem, hogy feladjam a kisfiam életét. A császármetszés után az orvosok közölték, hogy ugyan Kaio életben van, de valószínűleg már nem sokáig, így behívtak minket a férjemmel, hogy búcsúzzunk el tőle. Bennünk azonban ez fel sem merült. Eldöntöttük, hogy élni fog”

- mesélte az édesanya.

hirdetés

Egy héttel Kaio születése után Jessicát kiengedték a kórházból, és azt a feladatot kapta, hogy minden nap anyatejet kell termelnie, így mentve meg a kisfiú életét.

Kaio kórházi tartózkodása alatt Jessica a tejet otthon egy speciális fagyasztószekrényben tárolta, mielőtt bevitte volna hozzá. A kisfiú az idő múlásával egyre erősebbé vált, miközben a szülei folyamatosan mellette voltak, és imádkoztak, hogy életben maradjon.

Most, négy év elteltével Kaio egészséges, vidám gyerek. Történetével Jessica arra szeretné felhívni koraszülöttek anyukáinak figyelmét, hogy nem szabad önmagukat hibáztatniuk:

“Sokáig azt hittem, az egész az én hibám, mivel az én testemről volt szó. Úgy éreztem, elbuktam, és nehéz elengedni ezt az érzést, amikor az ember gyermeke szenved. Amíg Kaio kórházban volt, én pedig otthon, a szívem mindig ott volt mellette. Néha felriadtam, bepánikoltam, és hajnali 4-kor a kórházba siettem hozzá. Igazi csoda volt, amikor végre hazahozhattuk”

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Messze több volt, mint Etus a Szomszédokból” – Rengetegen búcsúznak Csűrös Karolától

Vujity Tvrtko, Németh Kristóf, Pásztor Erzsi és Ujhelyi István is megemlékezett a 85 évesen elhunyt művésznőről.

Link másolása

hirdetés

Sorra búcsúznak az ismert emberek a szerdán elhunyt Csűrös Karolától.

Vujity Tvrtko megemlékezésében kiemeli, hogy a színésznő sokkal több volt, mint Etus a Szomszédokból — bár bejegyzését ő is „Isten Önnel, Etus ...” mondattal kezdi.

„Messze több volt, mint Etus a Szomszédokból. Tucatnyi játékfilmben és tévéfilmben szerepelt, a színpadon komoly és bohókás szerepekben is brillírozott, szinkronszerepeinek száma szinte megszámlálhatatlan. Mégis, az emberek többsége talán a Szomszédok-teleregény bölcselkedő "Tyúkanyójaként" zárta a szívébe. Alakításaira az aprólékos kidolgozottság és a végtelen színészi alázat, megjelenésére elegancia és méltóság volt jellemző. Egy nagy generáció hatalmas egyénisége, életünk fontos része hagyott itt minket. Isten nyugosztalja, Drága Művésznő!”

– írja a riporter.

hirdetés

Szintén búcsúzik pályatársától Németh Kristóf, akik ráadásul együtt is szerepeltek a sorozatban. Mivel Németh karaktere Etus unokájának, az Ábel Anita alakított Julcsinak csapta a szelet, még közös jeleneteik is voltak.

„Kézcsókom Művésznő! Szia, Karcsi...”

– írja a színész, utalva a Csűrös közismert becenevére.

Csűrös Karola másik pályatársa, a Szomszédokban szintén szereplő Pásztor Erzsi az Origónak bővebben is mesélt a színésznő utolsó heteiről.

„Én most voltam nála, november 6-án, a születésnapján köszöntöttem, Tóth Enikővel mentünk el hozzá. Nem volt jó állapotban, sajnos... Tudtam már egy ideje, hogy nem akart élni, amióta ágynak esett”

– mesélte a lap megkeresésére. Hozzátette: „Néha jó kedve volt, amikor bohóckodtam neki, megnevettettem, de telefonon is sokat beszélgettünk. Önmagát bezárta, ezzel a betegséggel élt együtt, a depresszióval, amit talán nem is akart legyőzni. A lába is fájt, járt hozzá gyógytornász... Őszintén szólva, nem lelkesedett semmiért. Neki az Ádám volt az élete. Volt olyan időszak, amikor külön voltak, de visszafogadta, és utána is rajongva imádta Ádámot”.

A politikusok közül elsőként Ujhelyi István emlékezett meg a 85 évesen elhunyt Érdemes Művészről egy „Viszlát Etus” mondat kíséretében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Tűzoltóautó kosarából kérte meg párja kezét a magyar tűzoltó

Kollégái segítségével, az erkélyen keresztül lepte meg a barátnőjét.

Link másolása

hirdetés

A nagyatádi Széchenyi térre vonultak a tűzoltók, szokatlan okkal: Horváth Richárd tűzoltó őrmester a kollégái segítségével, a tűzoltóautó kosarával feljutott a barátnője erkélyére, ahol megkérte a kezét. Martina nem is sejtette, hogy ilyesmire készül a párja, eléggé meglepődött, amikor Richárd teljes felszerelésben megjelent az emeleti lakás teraszán.

A "hozzám jössz feleségül?" kérdésre természetesen "igen" volt a válasz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: