hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A magyar gazdasági krach elleni megoldás: közösség egy kosárban

Hazánkban egyre népszerűbbek az úgynevezett bevásárló közösségek, melyeknek a köznyelvben több nevet is adtak a vevők. Ilyen például a kosár, batyu, szatyor vagy kenyér elnevezés. De mit is jelent pontosan?
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. október 23.


Link másolása

hirdetés

Ha egy gimnáziumi órán a lelkes nebulóktól kérdezné a tanár a tételt, az így hangozna: a kosár olyan bevásárló közösségek elnevezése, amelyek helyi termékek forgalmazására jönnek létre szerte az országban. Egy webshop felület segítségével meghatározott átadási napokon, sok önkéntes munkával közvetlen kapcsolatot teremtenek a helyi termelők és a vásárlók között. Egy ilyen Kosár közösség kezdeményezője volt 2012-ben Palicz Ildikó, a Helyben a Jövőnk Egyesület elnöke Nyíregyházán, persze nem egyedül: közel ötvenen hozták mindezt létre.

- Ez egy hirtelen jött ötlet nyomán valósult meg?

- Egyáltalán nem spontán volt a bevásárló közösség kialakulása. Kilenc évvel ezelőtt még éreztette hatását a gazdasági világválság, főleg vidéken. Rengetegen költöztek Budapestre, és sokan mentek külföldre, menekülve a kilátástalanság elől. Ez a lelki fájdalom volt az inspirációja annak, hogy tennünk kell valamit, mert ez így nem mehet tovább. Fura, hogy közel egy évtized elteltével a jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonlít az akkorira. Említhetem az elszálló hiteleket, a gázáremelést, a gazdasági megtorpanást, az árak folyamatos emelkedését. Az ötlet akkoriban fogant meg bennünk, hogy civil szerveződés formájában kössük össze a helyi termelőket és vásárlókat.

Itt nemcsak az volt a cél, hogy ők egymásra találjanak, hanem az emberek felismerjék azt, hogy a társadalmi, szociális és ökológiai válságban megéri tudatosan gondolkodni, változtassanak szokásaikon, és ne a multikban vásároljanak az akciós termékek közül válogatva.

Az ötlet nem volt újkeletű, hiszen az országban létezett már bevásárló közösség, de az elsők között jöttünk létre, és alig pár hónap alatt lábra állítottuk a szervezetünket. Én magam kezdeményezője voltam az ügynek, nem én csináltam, ehhez az önkéntesek munkája kellett. Abban bíztunk, hogy ezzel felpezsdítjük a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést. Hatalmas igény volt rá. Számtalan emberrel kerültünk kapcsolatba, folyamatosan szélesítettük a körünket. Ma már képzéseket is tartunk, ki hogyan kezdje a bevásárló közösség építését.

- Mi a folyamata annak, ha valaki lakóhelyén szeretné létre hozni saját kosár közösségét?

hirdetés

- Először is, mint nevükben is benne van, közösség, emberek, akik együtt cselekednek. Maga mellé társakat kell gyűjtenie, akik hasonlóan gondolkodnak, mint ő. Ha valaki egyedül kezd el cselekedni és egy darabig nem találja meg az önkénteseket, akkor mindenképpen kicsit hosszabb az út. Ha civil szervezetet alakítunk, oda 10 fő tagságra van szükség, és ezután jön a termelők felkutatása. Emellett tudnia kell, hogy a falujában, városában van-e piac, mert bizony sok helyen ez már nem létezik. Más bevásárló közösségekkel is felveheti a kapcsolatot, mert mindenki a segítségére lesz a tapasztalataival.

Amikor az őstermelőket felkeresi, akkor úgy tudja összekötni a vevőkkel, hogy a webshopunkba az eladó feltölti saját termékeit, amiért a későbbiekben majd ő felel, vagyis nem mindegy, mi jelenik meg az internetes oldalon. A vevők itt értesülnek az árukról és itt is rendelhetnek. A híreket úgy juttathatja el leggyorsabban, ha a közösségi hálókat használja, illetve van hírlevél is, melyet előszeretettel olvasnak a vásárlók. Mondok egy példát: Szolnokon külföldről érkezett haza egy hölgy, aki azonnal beleszeretett a közösség gondolatába. Lassabban szerveződött a városban az önkéntes munka, de amikor az élethelyzet, a covid berobbant, mindez felgyorsult, azóta egy stabil közösség működik ott is.

- Maga a vásárlás hogyan zajlik, és mik a legkeresettebb portékák?

- Péntek az átadási napunk. Délelőtt a termelők elhozzák a termékeiket, amelyekért a vevők aznap délután érkeznek. Az önkéntesek feladata, hogy gyűjtőládákba tegyék, majd a vásárlók nevével ellássák azokat.

És itt van a fizikai kapcsolódás, ugyanis nálunk nincs futárszolgálat, ettől sokkal személyesebb, közvetlenebb, emberibb a szolgáltatás.

Ami pedig a termékeket illeti: a méz, a zöldség, a gyümölcs, száraztészta a legkelendőbb, de mostanában a vadkovászos kenyérre is rendkívül nagy a kereslet, mint ahogy a különleges kézműves sajtokra, tejtermékekre, illetve a glutén- és cukormentes élelmiszerekre is.

A vevőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy egy-egy termelővel személyesen is megismerkedjenek, sőt nem ritka, hogy elmehetnek az eladóhoz, aki bemutatja, hogyan állítja elő az áruját a földmunkától kezdve egészen a feldolgozásig. Szinte bármit kérhetnek a vásárlók, a termelők teljesítik azt, például ha azt szeretnék, hogy ne legyen műanyag csomagolás, azt is megoldják.

Igyekszünk mi is a fogyasztói tudatosságot beépíteni az emberek mindennapjaiba, mert ez elengedhetetlen a mai világunkban. A legfontosabb a szemléletmódváltás.

- 10 év múlva hol látja magát, mit szeretne Ildikó mindenképp megvalósítani?

- Tervek mindig vannak. A fontos, hogy mi magunk szeretnénk helyi termékboltot, boltokat is nyitni, ahol a mai rohanó világban élő emberek számára könnyebb lenne hozzájutni az árukhoz. Ne csak "rohamvásárlással" oldják meg a hétvégéket, ezért bővíteni lehetne ezeket szendvicsezőkkel, ahol le lehet ülni és beszélgetni a másikkal. A hálózat kiterjesztését is szem előtt tartjuk: bár a bevétel nem közös, de fontosnak tartom, hogy együtt valósítsunk meg országos kampányokat, legyen közös érdekképviselet és azonos értékrend – ezek a célok motiválnak. Ki tudja, mit hoz a jövő, és egy újabb gazdasági krach esetén a bevásárlói közösségek tökéletes megoldást nyújthatnak a termelőknek és vevőknek egyaránt. Ebben hiszek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Babát vár az az ausztrál pár, akiknek három gyerekét gázolta halálra egy bedrogozott, részeg sofőr

Az anya úgy érzi, Isten ajándéka a születendő babájuk, aki egyik elhunyt gyermeke nevét kapja majd második keresztnévként.

Link másolása

hirdetés

Örömhírt jelentett be az az ausztrál pár, akiket tavaly szörnyű tragédia sújtotta: babát várnak, miután három gyereküket is elveszítették egy borzalmas balesetben.

Az Abdallah család élete tavaly februárban vett tragikus fordulatot: a 8 éves Sienna, a 12 Angelina, a 13 éves Antony és unokatestvérük, a 11 éves Veronique fagyizni indultak Sydney Outlands nevű külvárosában, amikor egy autó ráhajtott a járdára és halálra gázolta őket. Később kiderült, hogy a sofőr kábítószer hatása alatt és ittasan vezetett.

Samuel William Davidson - aki egyébként kamionsofőrként dolgozik - minimum 21, maximum 28 évet fog börtönben ülni tettéért. Bár a szülőket természetesen nagyon megrázta gyerekeik tragikus halála, sokak döbbenetére megbocsátottak Davidsonnak, és három még életben lévő gyerekükért igyekeznek kitartani.

Most a sok fájdalom után úgy tűnik, egy kis boldogság is érkezett a család életébe. Az anya, Leila az Instagramon jelentette be, hogy babát vár, akit Isten ajándékának gondol.

"Most újra merünk álmodni. A gyerekeim imádkoztak azért, hogy lehessen még egy öccsük vagy húguk. Ez egy új élet, egy kezdet a gyerekek számára. Azzal pedig, hogy látom rajtuk, hogy boldogok és nagyon örülnek, az én életem is újra értelmet nyer. Azt szeretnénk, hogy teljes életet éljenek, amit élveznek, és újra merjenek álmodni. Ezt jelenti számunkra a születendő babánk"

- mondta a 37 éves nő a Daily Telegraphnak.

Azt is elárulta, hogy lánya, Liana motiválta arra, hogy próbálkozzon tovább a hetedik gyerekért, miután egyszer már elvetélt.

A család már megegyezett abban, hogy közösen döntenek majd a baba nevéről, és biztos, hogy egyik elhunyt testvére nevét kapja majd második keresztnévként.

A szülők egyébként megfogadták, hogy bármennyire is fáj a mai napig három gyermekük elvesztése, nem hagyják, hogy elhatalmasodjon rajtuk a gyász, mert nem szeretnék, ha a gyerekeik mindig szomorúnak látnák őket. A tragédia miatt még mindig nem tudnak úgy élni, ahogy eddig, például nem tudnak részt venni egy partin, ahol zene is van, de igyekeznek visszatérni a korábban megszokott életvitelükhöz. Úgy érzik, Leila terhessége egy jel arra, hogy bár rögös az út számukra, de ha tovább haladnak előre, jó dolgok várnak majd rájuk.

Forrás: 7News, Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Beköltözhetett a közösségi összefogással vásárolt lakókocsiba Maglód egyetlen hajléktalanja

Hiába gyűjtötték össze rá a pénzt, az önkormányzat korábban nem engedte, hogy közterületen parkolják le a lakókocsit. Végül egy leégett ház kertjében állították fel.

Link másolása

hirdetés

Egy leégett ház kertjében állították fel azt a lakókocsit, amiben Maglód egyetlen hajléktalanja lakhat majd, és amit az önkormányzat nem engedett közterületen leparkolni - számolt be róla az RTL Híradó.

Szabó György három hete még egy bokor alatt húzta meg magát. Akkor úgy tűnt, ott is kell maradnia télre. A maglódi civilek ugyanis hiába gyűjtötték össze neki a pénzt egy lakókocsira, az önkormányzat – egészségügyi és járványügyi okokra hivatkozva – nem engedte, hogy közterületen parkoljon. Erről november elején nyilatkozott.

"Az, hogy most lakossági összefogás kezdeményeződött, rendben, értjük, de senki nem szeretné a saját ingatlanán elhelyezni ezt a lakókocsit"

- mondta még november elején Tabányi Pál polgármester.

A hajléktalan férfinak végül egy korábban leégett, lakhatatlan ház tulajdonosa engedte meg, hogy a lakókocsit felállíthassák a kertjében. A tegnap éjszakát már itt is töltötte.

hirdetés
"Fázni nem fáztam, mert azért eléggé jól szigetelt a lakókocsi, úgyhogy teljesen jó volt minden, köszönöm szépen!"

- mondta az RTL Híradónak Szabó György, aki most kezd berendezkedni – a lakókocsiban ugyanis nem csak védett fekhely van, hanem szekrények és polcok is, ahová pakolhatja a kevéske holmiját.

Pacsó Tamás, a civil akció koordinátora azt mondja, szintén összefogásból próbálják lakájossá is tenni a kocsit Györgynek. Egy új matracra, egy szőnyegre és apróbb berendezési tárgyakra is futotta.

"Igazából minden, minden, ami a létezésnek a legalapabb szintjéhez szükséges. Tehát kényelmesen és szárazon tud aludni, ez volt az elsődleges, elsőnek megugrandó feladat"

- fogalmazott Pacsó Tamás.

Szabó György azt mondja, most, hogy van hol laknia, újra dolgozna is: szívesen vállalna például kerti, vagy ház körüli munkákat.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Videó: kiszállt a kocsijából a forgalomban, hogy elvigyen egy út szélén hagyott szemeteszsákot

„Köszönöm neki hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin” – írta egy másik autós, aki látta a példamutató cselekedetet.

Link másolása

hirdetés

Gyakran érkezik felvétel veszélyes, arcátlan, sőt olykor komplett őrültnek tűnő autósokról a Budapesti Autósok Közösségéhez. Üdítő kivételt jelent, amikor valaki pozitív példával tud szolgálni.

Egy olvasó kamerája által rögzített eset most éppen egy ilyen esetet mutat be. Az ügy előzménye nem feltétlenül szívet melengető: valaki egy zsák szemetet hagyott a budapesti Egér út mellett – ami sajnos országszerte meglehetősen gyakori probléma.

A forgalomban azonban egy autós kiszállt a járművéből, megfogta a zsákot, betette a kocsijába, majd elszállította az út mentét elcsúfító hulladékhalmot.

„Klasszikus, "ha nem látom, nem hiszem el, hogy ilyen van". Pirosnál a srác kiszállt egy fehér Skodából, odasétált egy tele szemeteszsákhoz, majd betette a hátsó ülésre és elvitte. Köszönöm neki, hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin”

– írta a videó mellé a felvételt késztő gépjárművezető.

Váratlan meglepetés a budapesti forgalomban

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk