hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A magyar gazdasági krach elleni megoldás: közösség egy kosárban

Hazánkban egyre népszerűbbek az úgynevezett bevásárló közösségek, melyeknek a köznyelvben több nevet is adtak a vevők. Ilyen például a kosár, batyu, szatyor vagy kenyér elnevezés. De mit is jelent pontosan?
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. október 23.


Link másolása

hirdetés

Ha egy gimnáziumi órán a lelkes nebulóktól kérdezné a tanár a tételt, az így hangozna: a kosár olyan bevásárló közösségek elnevezése, amelyek helyi termékek forgalmazására jönnek létre szerte az országban. Egy webshop felület segítségével meghatározott átadási napokon, sok önkéntes munkával közvetlen kapcsolatot teremtenek a helyi termelők és a vásárlók között. Egy ilyen Kosár közösség kezdeményezője volt 2012-ben Palicz Ildikó, a Helyben a Jövőnk Egyesület elnöke Nyíregyházán, persze nem egyedül: közel ötvenen hozták mindezt létre.

- Ez egy hirtelen jött ötlet nyomán valósult meg?

- Egyáltalán nem spontán volt a bevásárló közösség kialakulása. Kilenc évvel ezelőtt még éreztette hatását a gazdasági világválság, főleg vidéken. Rengetegen költöztek Budapestre, és sokan mentek külföldre, menekülve a kilátástalanság elől. Ez a lelki fájdalom volt az inspirációja annak, hogy tennünk kell valamit, mert ez így nem mehet tovább. Fura, hogy közel egy évtized elteltével a jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonlít az akkorira. Említhetem az elszálló hiteleket, a gázáremelést, a gazdasági megtorpanást, az árak folyamatos emelkedését. Az ötlet akkoriban fogant meg bennünk, hogy civil szerveződés formájában kössük össze a helyi termelőket és vásárlókat.

Itt nemcsak az volt a cél, hogy ők egymásra találjanak, hanem az emberek felismerjék azt, hogy a társadalmi, szociális és ökológiai válságban megéri tudatosan gondolkodni, változtassanak szokásaikon, és ne a multikban vásároljanak az akciós termékek közül válogatva.

Az ötlet nem volt újkeletű, hiszen az országban létezett már bevásárló közösség, de az elsők között jöttünk létre, és alig pár hónap alatt lábra állítottuk a szervezetünket. Én magam kezdeményezője voltam az ügynek, nem én csináltam, ehhez az önkéntesek munkája kellett. Abban bíztunk, hogy ezzel felpezsdítjük a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést. Hatalmas igény volt rá. Számtalan emberrel kerültünk kapcsolatba, folyamatosan szélesítettük a körünket. Ma már képzéseket is tartunk, ki hogyan kezdje a bevásárló közösség építését.

- Mi a folyamata annak, ha valaki lakóhelyén szeretné létre hozni saját kosár közösségét?

hirdetés

- Először is, mint nevükben is benne van, közösség, emberek, akik együtt cselekednek. Maga mellé társakat kell gyűjtenie, akik hasonlóan gondolkodnak, mint ő. Ha valaki egyedül kezd el cselekedni és egy darabig nem találja meg az önkénteseket, akkor mindenképpen kicsit hosszabb az út. Ha civil szervezetet alakítunk, oda 10 fő tagságra van szükség, és ezután jön a termelők felkutatása. Emellett tudnia kell, hogy a falujában, városában van-e piac, mert bizony sok helyen ez már nem létezik. Más bevásárló közösségekkel is felveheti a kapcsolatot, mert mindenki a segítségére lesz a tapasztalataival.

Amikor az őstermelőket felkeresi, akkor úgy tudja összekötni a vevőkkel, hogy a webshopunkba az eladó feltölti saját termékeit, amiért a későbbiekben majd ő felel, vagyis nem mindegy, mi jelenik meg az internetes oldalon. A vevők itt értesülnek az árukról és itt is rendelhetnek. A híreket úgy juttathatja el leggyorsabban, ha a közösségi hálókat használja, illetve van hírlevél is, melyet előszeretettel olvasnak a vásárlók. Mondok egy példát: Szolnokon külföldről érkezett haza egy hölgy, aki azonnal beleszeretett a közösség gondolatába. Lassabban szerveződött a városban az önkéntes munka, de amikor az élethelyzet, a covid berobbant, mindez felgyorsult, azóta egy stabil közösség működik ott is.

- Maga a vásárlás hogyan zajlik, és mik a legkeresettebb portékák?

- Péntek az átadási napunk. Délelőtt a termelők elhozzák a termékeiket, amelyekért a vevők aznap délután érkeznek. Az önkéntesek feladata, hogy gyűjtőládákba tegyék, majd a vásárlók nevével ellássák azokat.

És itt van a fizikai kapcsolódás, ugyanis nálunk nincs futárszolgálat, ettől sokkal személyesebb, közvetlenebb, emberibb a szolgáltatás.

Ami pedig a termékeket illeti: a méz, a zöldség, a gyümölcs, száraztészta a legkelendőbb, de mostanában a vadkovászos kenyérre is rendkívül nagy a kereslet, mint ahogy a különleges kézműves sajtokra, tejtermékekre, illetve a glutén- és cukormentes élelmiszerekre is.

A vevőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy egy-egy termelővel személyesen is megismerkedjenek, sőt nem ritka, hogy elmehetnek az eladóhoz, aki bemutatja, hogyan állítja elő az áruját a földmunkától kezdve egészen a feldolgozásig. Szinte bármit kérhetnek a vásárlók, a termelők teljesítik azt, például ha azt szeretnék, hogy ne legyen műanyag csomagolás, azt is megoldják.

Igyekszünk mi is a fogyasztói tudatosságot beépíteni az emberek mindennapjaiba, mert ez elengedhetetlen a mai világunkban. A legfontosabb a szemléletmódváltás.

- 10 év múlva hol látja magát, mit szeretne Ildikó mindenképp megvalósítani?

- Tervek mindig vannak. A fontos, hogy mi magunk szeretnénk helyi termékboltot, boltokat is nyitni, ahol a mai rohanó világban élő emberek számára könnyebb lenne hozzájutni az árukhoz. Ne csak "rohamvásárlással" oldják meg a hétvégéket, ezért bővíteni lehetne ezeket szendvicsezőkkel, ahol le lehet ülni és beszélgetni a másikkal. A hálózat kiterjesztését is szem előtt tartjuk: bár a bevétel nem közös, de fontosnak tartom, hogy együtt valósítsunk meg országos kampányokat, legyen közös érdekképviselet és azonos értékrend – ezek a célok motiválnak. Ki tudja, mit hoz a jövő, és egy újabb gazdasági krach esetén a bevásárlói közösségek tökéletes megoldást nyújthatnak a termelőknek és vevőknek egyaránt. Ebben hiszek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Hónapok óta az autójában húzza meg magát egy nyugdíjas férfi Vecsésen
A 78 éves Józsi bácsi albérletét korábban a gyerekei fizették, de miután már nem tudták tovább segíteni, az utcára került. Most egy fiatal lány indított gyűjtést neki.

Link másolása

hirdetés

Tavaly nyáron került utcára, azóta az autójában él és egy szupermarket parkolójában húzza meg magát egy nyugdíjas férfi Vecsésen.

A 78 éves Józsi bácsinak most egy 25 éves lány próbál segíteni. Azt reméli, hogy hamarosan otthont találnak a bajban lévő férfinek.

A férfi hentesként dolgozott régebben. Egy húsfeldolgozója volt Gyálon, de - az általa jogtalannak vélt - hatósági büntetések teljesen tönkretették és elvesztette minden vagyonát. Pár évig alkalmi munkát vállalt, albérletben lakott, amit gyerekei fizettek. Mikor már nem tudták tovább segíteni, a tulajdonos kitette a lakásból.

Mivel fél, hogy meglopnák, így nem mer hajléktalanszállóra menni. Esténként az autójában alszik a hátsó ülésen. Éjszaka járatja a motort, hogy ne fagyjon meg.

A szupermarket parkolójában találkozott nemrégiben egy fiatal lánnyal. Gaál Barbi most adományokat gyűjt neki és bízik benne, hogy az idős férfi hamarosan újra otthonra lelhet.

Ha szeretnél segíteni Józsi bácsinak, erre az e-mail címre írhatsz: [email protected]

hirdetés

VIDEÓ: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még hallom a gépek sípolását, látom magam előtt, ahogy elveszti az eszméletét” – Egy nagymama drámai küzdelme az unokájáért
„Még akkor is mosolyog rám, amikor a legnagyobb fájdalma van. Ez az igazi, őszinte szeretet. Ha ő nem adja fel, kötelességem, hogy én se tegyem” - mondja Anikó, aki mindent feláldozott, hogy a kislány mellett lehessen.

Link másolása

hirdetés

Jázminka nagymamája közel 10 éve folyamatosan küzd kisunokája életéért. Nap mint nap szembesül a leküzdhetetlen nehézségek végeláthatatlan áradatával. Helyzetükről egy videót is készítettek:

VIDEÓ: Jázminka története

A Mezőtúron élő 9 éves kislányról Tóth Sándorné Anikó, a nagymamája gondoskodik. Jázminka születésekor 1 százalék esélyt adtak neki, hogy életben marad, majd később három évet jósoltak az orvosok. A nagymama szerint ma azt mondják, az ő kitartásának köszönhető, hogy unokája még él. Bár sokszor volt életveszélyben, a nagymama szerint a kicsi élni akar.

Anikó elmesélte, hogy a kislányt hosszú vajúdás után császármetszéssel segítették a világra. Ám addigra már alig élt, a méhen belül agyvérzést kapott. Anikót előzőleg egy személyes tragédia is érte, mert leégett a háza pont az unoka születése előtt. Így albérletbe tudta hazavinni a babát - írja a Blikk.

Azóta is sokszor voltak kórházban, legutóbb karácsony előtt. A szörnyű esetről elmesélte:

hirdetés

"Még hallom a gépek sípolását, látom magam előtt, ahogy elveszti az eszméletét. A kilenc év alatt nem egyszer fordult ez elő, de most először kaptam sokkot. Kikaptam az ágyból és szorítottam magamhoz. Alig tudták tőlem elvenni az orvosok".

A nagymama feladta a munkáját is, hogy Jázminka ellátásával foglalkozhasson. Bár mondták neki, hogy adja intézetbe, ő hallani sem akar erről.

"Amíg a két kezemet fel tudom emelni, ezt a kislányt nem adom senkinek. Hatalmas túlélő, nem sír az injekcióknál sem. Csak én, amikor nem lát. Annyira fáj, hogy nem tud felém szaladni, nem mondhatja azt, hogy mama. Olyan gyönyörű" - mondta Jázminka nagymamája a lapnak.

A kislány nem tud beszélni, de a fájdalmat, örömet jelzi. Szereti a gyerektársaságot is, annak is örül, amikor testvérei meglátogatják. A nagymama elmondása szerint sokat mosolyog.

"Még akkor is mosolyog rám, amikor a legnagyobb fájdalma van. Ez az igazi, őszinte szeretet. Ha ő nem adja fel, kötelességem, hogy én se tegyem!"

- árulta el.

Anikó és unokája élete anyagilag is nagyon nehéz. A kislány állandó felügyeletre szorul, így a nagymama nem tud dolgozni. Ha segítenél, az alábbi számlaszámon várják az adományokat:

Ments Életet Közhasznú Alapítvány 10702019-67010941-51100005; Közlemény: Jázminka


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Gyertyagyújtással emlékeznek Homonnay Gergelyre szombaton
A virtuális eseményt munkatársai és szerettei szervezik.

Link másolása

hirdetés

Összefogtak és közös megemlékezést szerveznek az elhunyt Homonnay Gergely barátai, munkatársai és családtagjai. Homonnay szerettei egy Facebook-eseményt hoztak létre, amelyben közös gyertyagyújtásra hívják az embereket - írja a Blikk.

Homonnay Gergely író és aktivista tragikusan hirtelen hunyt el Rómában. Az olasz hatóságok még mindig vizsgálják a halálesetet büntetőeljárás keretein belül.

Most szerettei szerveznek online gyertyagyújtást az elhunyt írónak:

„Kérünk, gyújts meg egy gyertyát, ahol éppen vagy január 22-én, szombaton, déli 12 órakor! Most mutassuk meg neki, hogy nem hagytuk egyedül, hogy gondolunk rá és hogy a szívünkben és tetteinkben örökre velünk marad! S reméljük, ez az üzenetünk eljut hozzá odaátra, és mosolyt csal az arcára”

- írták a szervezők az megemlékezés eseményénél. Egyúttal arra kérték a résztvevőket, hogy fotózzák le a meggyújtott gyertyát és osszák meg az eseménynél.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Meghalt Breckl János, szívszorító sorokkal búcsúznak a kollégák: „Egy korszak szűnik meg lassan, nagyon fájdalmas érzés”
A 63 évesen elhunyt díszlet- és jelmeztervező olyan sikerfilmekben dolgozott, mint az Üvegtigris 3., A feltaláló, A Viszkis, Made in Hungária, Kontroll, Meseautó, Sátántangó, vagy az Aranyélet című magyar sorozat.

Link másolása

hirdetés

Meghalt Breckl János, az egyik kiváló magyar díszlet- és jelmeztervező.

Breckl János 1958-ban született Budapesten. Grafikus vagy ötvös szeretett volna lenni. A filmgyárban kezdett el dolgozni statisztaként, majd öltöztető lett. A 90-es évektől tervezett rendszeresen filmes jelmezeket.

Számos sikeres filmben láthattuk munkáit. Többek között dolgozott az Eldorádó, az Üvegtigris 3., Állítsátok meg Terézanyut!, Ámbár tanár úr, A feltaláló, A Viszkis, Made in Hungária, Kontroll, Meseautó, Sátántangó, Isteni műszak filmekben vagy az Aranyélet című magyar sorozatban - írja a Promotions.hu.

A Kertész Mihályról szóló Curtiz című filmben végzett munkájáért Magyar Filmdíjat nyert 2018-ban, 2007-ben pedig a Dolina című film alkotóközösségének tagjaként a legjobb látványért díjazták a Magyar Filmszemlén.

Till Attila közösségi oldalán megható szavakkal emlékezett meg kollégájáról:

hirdetés
"Elment tegnap egy csodálatos ember, Breckl Jani, az egyik legnagyobb filmes ruhás. Nagyjából egy korszak szűnik meg lassan, nagyon fájdalmas érzés. Jani hihetetlen finoman volt jelen munkában, buliban, olyan jó volt vele beszélgetni!!!

Thuróczy Szabival egy önerőből készülő filmhez kértük még 2 hónapja a segítségét és persze Jani segített volna ruhával meg amivel csak tud, mint ahogy segített mindenkinek. Janikám, nagy szeretettel ölelünk, jó utat! Csók."

Nagy Ervin is szívszorító sorokkal búcsúzik:

"Visszagondolva, az embernek forgatások közben valahogy mindig az volt az érzése, hogy egyszer csak biztosan megjelenik majd a Jana.., hogy hirtelen megpillantja, mert vagy ő tervezte a ruhákat, vagy kiugrott meglátogatni valami havert - barátnőt, vagy pusztán arra járt és csak érdekelte... Valahogy mindig ott volt... Ő volt az állandóság, aki hozzátartozott a magyar filmhez, akinek a jelenléte megnyugtatott, aki miatt már nem izgultam zöldfülűként, mert úgy érezhettem, hogy egy haverom már biztos van a stábban. És most már nincs az a nagy mackó, akit szinte lehetetlen volt átölelni, de mindenki megpróbálta, mert annyira megörült neki, amikor meglátta... Haragszom a sorsra! Nem tudtam, hogy beteg vagy. Nagyon szerettelek és nagyon fáj, hogy többet nem találkozhatunk! Isten Veled barátom, Isten Veled Janám! Szürkébb lesz nélküled a film, szegényebb lesz nélküled a világ. Vigyázz magadra! Ölellek"

Kollégái, barátai megható gondolatokkal búcsúznak a művész Facebook-oldalán.

Bozó Andrea:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: