News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A háború borzalmai közepette is küzdenek a rákos betegekért Ukrajna vezető onkológiai intézetében

Több ezer rákbeteg van Mariupolból és más, Oroszország által megszállt városokból, akik hajléktalanok lettek, munka és pénz nélkül maradtak, és mindennek tetejébe még a kezelésünket is folytatni kell.

Link másolása

hirdetés

A háború viszontagságai ellenére tovább működik Ukrajna vezető onkológiája, a Nemzeti Rákkutató Intézet – írja a Guardian.

A háború előtt évente több mint 25 ezer rákos beteget kezeltek és 8000 műtétet hajtottak végre az intézményben. Most annak ellenére üzemel tovább a kórház, hogy a harcok során orvosokat veszítettek, a betegek nem tudnak hazatérni otthonaikba, és a létfontosságú gyógyszerek fogytán vannak.

A Mariupolból származó Szerhijt február 22-én tüdőrák miatt műtötték meg. Két nappal később, mikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, már a lábadozóban volt. „Azt hittem, hogy tűzriadó van. Kettős sokk volt, miután a nővér tájékoztatott, hogy nem elég, hogy Oroszország megszállta az országomat, a műtétem után alig tudtam mozogni, és egy bombabunkerbe kellett mennünk” – mondta.

Az intézet egyszerre menedékhellyé is volt az olyanok számára, mint Szerhij, akik nem tudtak visszatérni saját otthonukba vagy városukba – például Mariupolba, Herszonba vagy a Kijev környéki városokba.

Szerhij és felesége április 20-ig maradtak az intézetben, majd Nyugat-Ukrajnába indultak, hogy ott folytassák a kezelését. „Nem én vagyok egyedül ilyen helyzetben. Több ezer rákbeteg van Mariupolból és más, Oroszország által megszállt városokból, akik hajléktalanok lettek, munka és pénz nélkül maradtak, és mindennek tetejébe még a kezelésünket is folytatni kell” – mondta a Guardiannek telefonon.

hirdetés
Andrij Beznosenko, az intézet vezető orvosa a lapnak elmondta, a háború első hete volt a legnehezebb, amikor több munkatársukat is besorozták, mások pedig a családjuk segítése miatt nem tudtak munkába állni. A második hétre Beznosenko szerint az orvosok és a betegek is elkezdtek alkalmazkodni a helyzethez. Többen az orvosok közül is az intézetbe költöztek.

Az intézet egy éjjel-nappali forródrótot is létrehozott, amely pszichológiai segítséget nyújt a rákbetegeknek a háború alatt. A legtöbb kezelést újra el tudják végezni, de a sugárterápiát továbbra sem tudták újraindítani, mióta kitört a háború.

Az intézet vezetője szerint a kelet-ukrajnai rákbetegek helyzete a legrosszabb. Beznosenko szerint két onkológiai központ, egy harkivi és egy mariupoli teljesen megsemmisült az orosz rakétacsapások következtében. A csernihivi, szumi és mikolajivi onkológiai intézeteket is többször érte rakétacsapás, de azok továbbra is fogadnak betegeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Először megmentette, majd be is fogadta a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kuvikot
Egy templomtető javítása közben találta a madarat, akit nemsokára talán vissza is lehet engedni a természetbe.

Link másolása

hirdetés

Pár héttel ezelőtt egy templomtető javítása közben találta Csáti Szabolcs a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kis kuvikot.

A törzsőrmester azóta nevelgeti a madarat, ugyanis félő volt, hogy a tojó nem tud a továbbiakban gondoskodni a fiókájáról

– írja a Katasztrófavédelem Facebook-oldala.

A miskolci C szolgálati csoport nagy örömére kollégájuk a „szárnyai alá vette” Lajcsit, és együtt járnak szolgálatba, amíg meg nem erősödik annyira, hogy visszatérhessen a természetbe.

A megosztott képek és videók tanúsága szerint Szabolcs és Lajcsi remekül kijönnek egymással, ahogy az is jól látszik, hogy kis kuvik igen fotogén.

(Fotók és videó: Borsod-Abaúj-Zemplén MKI)

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: