hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Jó lenne, ha nem csak a négy fal és a szülővel tett séta jutna neki” – a 17 éves mozgássérült Zakariás szeretne tartozni valahová

Az édesanya szerint a fia nagyon érdeklődő, és szereti a társaságot. Jelenleg nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna.
Dobó Maitz Petra - szmo.hu
2021. február 20.

hirdetés

Inkább szomorú, mint kétségbeesett felhívásra lettem figyelmes a közösségi oldalon. Emhőné Szajki Krisztina írása volt, aki 17 éves fiának, Zakariásnak keres lehetőséget arra, hogy ennek a kedves fiatalembernek ne csupán a négy fal, a bezártság, az elszigeteltség legyen mindaz, ami az élet. Jelenleg ugyanis nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna. Az érdi édesanya számára bármilyen ötletfoszlány segítséget jelent, ami egy kicsit is tágítja a fia életterét úgy, hogy helyzetüket egyértelműen nem könnyíti meg a pandémia.

- Milyen betegsége van Zakariásnak?

Emhőné Szajki Krisztina: Zakariás látszólag egészségesen született, bár már a terhesség alatt érezhető volt, hogy remeg odabent. Születését követően, pedig jól láthatóan remegett a pici keze, amit akkor még az idegpályák fejletlenségéből következően normálisnak ítéltek. Néhány hetes volt, amikor egyre fokozódó, erőteljes tünetekkel vittük neurológiai vizsgálatra, ahol újra azt mondták, hogy nincs baja.

4 hónapos volt Zaki, mire olyan szakorvoshoz jutottunk vele, aki komolyan vette a tüneteket és rögtön javasolta a mozgásfejlesztéseket, speciális terápiákat. Onnan kezdve 11-12 éves koráig a folyamatosan, fokozatosan kialakuló és fennálló tünetei miatt állandó, intenzív fizikai-értelmi fejlesztésben részesült.

A hét minden napján, összesen 13 féle terápiás kezelésben volt része. Az évek során 15 ortopédiai jellegű műtéti beavatkozást végeztek rajta. Konkrét diagnózisa nincs. Egyfajta örökletes betegség lehet a háttérben, aminek következtében idegrendszeri sérült és mozgáskorlátozott.

hirdetés

- Négy évig járhatott óvodába Zakariás, majd alapítványi segítséggel elvégezte az általános iskolát.

- Korai fejlesztésben is részesült, másfél éves korától ennek a Pető Intézet adott helyszínt, majd 3 éves korában az óvodát is ott kezdte. 6 éves korában a budafoki Pillangó integrált óvodában kapott még 1 évet ajándékba az iskola megkezdése előtt. A szakbizottság nem tudott általános iskolát javasolni, csak automatikusan a Pető iskolát, amiről a vele foglalkozó óvodai konduktorok is mondták, hogy nem Zakinak való intézmény. Egyszerűen a mozgásállapota, mozgásfejlődése miatt nem a megfelelő intézmény számára. Innentől kezdve ötletünk sem volt, hogy hová vihetnénk őt, hogy megkezdhesse az általános iskolai tanulmányait. Értelmi akadályozottsága és mozgáskorlátozottsága együttes megléte kizáró ok volt nagyon sok intézményben.

A Docete Alapítványt találtuk, akik azt mondták, hogy vállalják őt és egyéni szükségleteire fókuszálva fogják fejleszteni. Ez így is történt 9 éven keresztül.

Kerekesszékkel önállóan képes közlekedni, kis segítségre van szüksége öltözködésben, a tisztálkodásban. Pici kora óta jellemző rá, hogy nagyon aktív, szeret mozogni, sportolni, részt venni az élet dolgaiban. Nem tud járni, állandó feszülésben van a teste, az izomzata, ínszalagjai nagyon feszesek. Fájdalmai ellenére alap személyisége vidám, közvetlen, barátságos. Szeret közösségben lenni, nagyon kíváncsi, a világra nyitott fiatalember.

Sok tekintetben akadályozott az értelme. Enyhe fokban értelmi sérült. Nem tud írni, olvasni, számolni, mindenféle diszfunkcióval rendelkezik. De irányítottan, segítséggel képes egyszerűbb feladatok megoldására.

- Mi az, amit jelenleg keresel Zakariás számára?

- Iskolai lehetőségben már nem gondolkodunk, miután az elmúlt egy év keresései sikertelennek bizonyultak és valószínű Zakit frusztrálná is, ha azzal szembesülne, hogy a készségtárgyak hiánya miatt nem képes lépést tartani a korosztályához tartozó fiatalokkal.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Bödőcs Tibor: Meghalt három gyerekem bölcsis nénije, családi barátunk, Zsuzsa „néni”

A humorista is megemlékezett a koronavírusban elhunyt 34 éves kismamáról, akit személyesen ismert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés
Meghalt három gyerekem bölcsis nénije, családi barátunk, Zsuzsa „néni”. Róla írtak tegnap az újságok

- kezdi Facebook-posztját Bödőcs Tibor humorista-író.

Soha nem fogjuk megtudni, hogy ha sokkal több tesztet végeznek, ha alapos kontaktkutatás lett volna, ha máshogy zárunk és máskor, ha az orvosok, az ápolók szabadon elmondhatják, ha a cégek TAO-jukat a kórházaknak is ajánlhatták volna, ha az elmúlt 30 (150? 1000?) évben a minél több embernek legyen elviselhető az élet jegyében politizáltak volna kies hazánk urai… akkor mennyi áldozat lenne, lett volna

- írja Bödőcs, aki posztja minden bekezdése után arra kér mindenkit: „Oltassák be magukat!

Ki válaszolja meg, hogy miért hal meg Magyarországon 10-ből kilenc beteg a lélegeztető gépen? Máshol is ekkora ez az arány? Ha keresünk egy bűnbakot (tobzoska, Soros, Viktor/Feri, „valamilyen alapbetegség”), megold az bármit is?

- teszi fel a kérdést Bödőcs.

Ezután pedig megemlékezik Zsuzsa néniről is:

hirdetés
Ritka, mikor valaki annyira a helyén van, mint ahogy Ő ott volt: a gyerekek között. Harminc kis Napóleont és Honthy Hannát tartott féken könnyedén, és mosolyogva oldott meg mindent, aminek mi a felébe is beleőszülnénk. Aki annyi kicsit tanított járni, beszélni, a saját gyerekeit nem láthatja felnőni, nem láthatja őket az első nap az iskolában, nem csapják rá az ajtót kamasz korukban, nem mutathatják be neki az első szerelmüket.

„Nagyon fog hiányozni és mindig emlékezni fogunk rá!” - zárja sorait Bödőcs Tibor, aki egy Facebook-linket is megoszt, a családot ezen keresztül lehet támogatni:

https://www.facebook.com/tunderpakk/posts/3626268227485517

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Leszólta a tanára a 6 éves kislány festményét, a netezők viszont nem győzik dicsérni

Az amerikai kislány nagyon letört a tanára megjegyzésétől, de szerencsére az édesanyja kérésére rengeteg kedves, biztató üzenetet kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Rengeteg biztatást kapott egy 6 éves kislány a Twitteren, aki nagyon elszomorodott attól, hogy a tanárának nem tetszett a festménye.

A kis Edie rajzszakkörre jár és az egyik foglalkozáson egy erdei tájképet festett. A tanára viszont azt mondta neki, hogy rosszul csinálta meg a feladatot.

"A művészetet nem lehet rosszul csinálni! Annyira szomorú lett, mert a művészet a kedvenc elfoglaltsága"

- írta az édesanyja, Gemma Leighton, aki a Twitteren számolt be a történtekről.

Azt kérte a felhasználóktól, hogy biztassák egy kicsit a lányát, akit érthetően nagyon letört a tanára kritikája. Az üzenete pedig célba ért, mert a posztját már több mint 100 ezren kedvelték, több mint 8 ezerszer megosztották és több mint 10 ezer komment érkezett hozzá alig egy nap alatt.

"Edie, a festményed gyönyörű, megnyerő és provokatív. Arra ösztönöz, hogy tegyek benne egy sétát. Sok minden van benne, de egyértelműen nem rossz" - írta egy nő.

"Őszintén, egy 6 évesről beszélünk. Kérem annak a tanárnak a telefonszámát! Ez a legcsodálatosabb dolog!" - üzente egy idősebb férfi.

Többen elmesélték, hogy hasonló élményeik voltak gyerekkorukban.

"Amikor középiskolába jártam, az angoltanárom azt mondta, hogy hagyjam abba a rímelő versek írását, mert túl gyerekesnek tartotta őket. De nem fogadtam meg a tanácsát, már több mint 20 éve írok rímelő verseket. A festményed tökéletes! Csak így tovább! Ne aggódj amiatt, hogy mit gondolnak mások" - biztatta egy kommentelő.

"Edie, sosem fogom elfelejteni, amikor egy lovat kékre színeztem annyi idős koromban, mint most te vagy, és azt mondták, hogy ez rossz. Elhittem, pedig nem kellett volna. Miért ne lehetne egy kék lovat rajzolni? Ne hagyd, hogy más megmondja, hogyan kell alkotni. A matekban van jó és rossz megoldás, de a művészetben nincs" - írta egy másik.

De akadtak olyan hozzászólók is, akik a kislány technikáját dicsérték.

"Az, hogy már 6 éves korában ilyen perspektívája van és ilyen csodálatosan árnyékol, már önmagában elismerésre méltó. A lányod tehetséges, és ha keményen dolgozik, az alkotásai csak egyre jobbak lesznek" - véli egy férfi.

"Ez egyszerűen csodálatos! Jó látni, hogy már most van perspektívája, az ég színe pedig fantasztikus. Így tovább Edie!" - biztatta egy nő.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Csodálatos fényfestéssel köszönték meg az egészségügyi dolgozók munkáját a budapesti Körszállónál

A gesztus a nem messze lévő Szent János Kórház dolgozóinak is igen jóleshetett.
Fotó: LaLuz Visuals/Facebook - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Sokan sokféleképp próbálták már kifejezni hálájukat az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája iránt, amit a több mint egy éve tomboló koronavírus-világjárvány alatt végeztek. Legutóbb a színházak szerveztek "tapsolós" köszönetnyilvánítást a frontvonalban dolgozók felé a színházi világnapon.

Most Budapest II. kerülete egy igen különleges és látványos formáját találta ki hálája kifejezésének:

a LaLuz Visuals segítségével a Körszállóra vetített gyönyörű fényfestéssel mondtak köszönetet a kórházakban és orvosi rendelőkben dolgozóknak.

„Köszönjük az egészségügyi dolgozók hősies munkáját” - olvasható többek között a látványos üzeneteken.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Hambulancia” – adatbázisban gyűjtik össze a gyorséttermeket, amelyek támogatják a mentősöket

Az Országos Mentőszolgálat egy online térképet is készít, amelyre felkerülhet minden vendéglátóhely, ahol az életmentők kedvezményesen fogyaszthatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, húsvétvasárnap egy férfi lefotózta, ahogy két mentős megállt hamburgert venni egy budapesti büfénél, majd jelentette is ezt az Országos Mentőszolgálatnak. Azt sérelmezte, hogy az életmentők szolgálat közben ebédet vettek maguknak. A mentőszolgálat a Facebookon adott hírt erről, az embereket pedig nagyon felháborította, hogy valaki képes volt bepanaszolni a mentősöket azért, mert ennivalót vettek maguknak munkaidőben. Ezután számos büfés bejelentette, hogy az életmentők ingyen vagy kedvezményesen ehetnek náluk. A társadalmi összefogás nagyon meghatotta azt a mentőápolót, akit feljelentettek az ebédvásárlás miatt.

Buvár Mariann most ismét visszatért ahhoz a Szentendrei úti gyorsbüféhez, ahol húsvétkor megállt ételt vásárolni. Ezúttal egy sajtótájékoztató volt az apropó, amelyen Győrfi Pállal együtt vett részt. A mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy bár a munkatársa csak 1 perc 52 másodpercet töltött a büfénél, ez is elég volt ahhoz, hogy feljelentsék. A mentőszolgálat főigazgatója azonban Mariann mellé állt, szerinte ugyanis nincs kivetnivaló abban, ha a mentősök megállnak ebédet venni maguknak, ha épp nincs beteg a mentőautóban, és az a mentést nem veszélyezteti.

Az esetet követő elképesztő társadalmi összefogás miatt a mentőszolgálat úgy döntött, hogy létrehozza a szolgálatban levő mentősöket kedvezményes ételvásárlással támogató büfések országos adatbázisát.

A példamutató kezdeményezéshez csatlakozni kívánó gyorséttermek az Országos Mentőszolgálattól egy “HAMBULANCIA- a mentőket támogatjuk” feliratú matricát kapnak és rákerülnek egy olyan, hamarosan elkészülő elektronikus térképre, melynek alapján a mentők - ha a szolgálati feladataik éppen megengedik - azonnal megtalálják a legközelebbi hamburgerezőt, pizzázót, vagy kebabost, ahol kedvezményben részesülhetnek.

Az Országos Mentőszolgálat nemcsak a bajtársakat támogató adatbázis létrehozását vállalja, hanem azt is felajánlja, hogy a hamarosan újrainduló Hősképzések keretében újraélesztésre képzi ki a „Hambulanciák” személyzetét, hogy vészhelyzetben is a mentők segítő partnerei lehessenek.

hirdetés
Az első Hambulancia az a hamburgerező lett, ahol az ebédet vásárló mentőápoló bajtársnőt „lencsevégre kapták” és ahonnan az országos visszhangot kiváltó feljelentést követő kezdeményezés útjára indult.

A jólelkű vendéglátósok jelentkezését az [email protected] e-mail címre várják a mentők.

VIDEÓ: A Hambulancia-kezdeményezés bejelentése

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: