News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

60 ezer védett madárnak készített odút egy 80 éves angol férfi 13 év alatt

Korán nyugdíjba vonult, és bár először hobbinak indult a barkácsolás, mára már szinte teljes munkaidőben épít otthont a fészkelőhelyüket elvesztő madaraknak.

Link másolása

hirdetés

Egy angol nyugdíjas férfi 30 ezer madárodút készített saját kezűleg. A több ezer odú az Egyesült Királyságban élő sarlósfecskefélék családjába tartozó madarak felének adhat otthont - számolt be róla a Guardian.

A Wilburtonben élő John Stimpson 13 éve építi ezeket a különleges formájú odúkat három fűrész és három fúró segítségével, az Ely városában található garázsában. Eleinte hobbiként kezdte, de miután egyre több rendelése lett, már teljes munkaidős munkává nőtte ki magát a barkácsolás, néha napi 13 órát is dolgozik. Az odúk darabját 20 fontért (~8500 forint) adja el, ami elég a költségek fedezésére.

Mintegy 700 odút készített már macskabaglyoknak és 800-at kékcinegéknek, pintyeknek, feketerigóknak és rigóknak is.

Csak tavaly júliusban döbbent rá, hogy milyen sok madárotthont készített, amikor átnézte a rendeléseket. A madarak kutatásával foglalkozó British Trust for Ornithology szervezet szerint Stimpson készítette el a sarlósfecskeféléknek kihelyezett odúk többségét.

A férfi korán nyugdíjba vonult, miután 39 évig dolgozott üzletkötőként. A természet szeretetét nagyapjától tanulta meg, aki mezőgazdasági munkás volt. Élete során látta azt is, hogyan csappan meg a vadon élő állatok száma: az ő falujában is jelentősen kevesebb madarat lehet már látni.

A sarlófecskefélék (amelyek nevük ellenére inkább a kolibrikkel állnak rokonságban) számának csökkenését a fészkelőhelyek elvesztése okozza az Egyesült Királyságban. Ezek a védett madarak ragaszkodnak az élőhelyükhöz, minden tavasszal ugyanoda térnek vissza az afrikai telelés után. Általában a lakott területeken fészkelnek, azonban a régi istállók és házak korszerűsítésével a fészkelőhelyeik is elvesznek. Tavasszal rengeteg példányt lehet hallani élesen "visítozni", amikor nem találják korábbi fészküket és kétségbeesetten repkednek. Stimpson szerint nagyon lehangoló ezt látni, pláne azért, mert lehetne tenni a probléma ellen. Ő tett is, mert annyira megsajnálta ezeket a madarakat.

hirdetés

Amikor 13 évvel ezelőtt elkezdte gyártani az odúkat, még senki nem foglalkozott rajta kívül ezzel. Az sem tántorította el, hogy nem asztalos, így meg kellett tanulnia mindent. Eleinte naponta csak három odút tudott gyártani, most viszont már egy jó napon 30 darab is elkészül.

Annak ellenére, hogy már a 80. évét is betöltötte, nem akar leállni, annyi odút szeretne készíteni, amennyit csak tud. Már nemcsak az egész Egyesült Királyság területére gyártja a madárotthonokat, hanem Svédországba, Franciaországba, Spanyolországba és Olaszországba is.

Szerinte a brit kormánynál és a nagy vadállatvédő szervezeteknél túl hangsúlyos a bürokrácia, és kevés a cselekvés. Úgy látja, a helyi akciócsoportok sokkal hatékonyabban dolgoznak a vadon élő állatok megmentéséért, ő is több ilyen csoporttal működött már együtt.

Mint mondja, nagyon örül, hogy sikerült elérni a célkitűzését, a 30 ezer odút elkészítését a sarlósfecskeféléknek. Nemcsak a 80. születésnapját fogja megünnepelni a családjával, hanem ezt a sikert is.

"Még nem unom. Elképesztő, hogy mennyi madár problémáját sikerült megoldanom ebben a garázsban. Továbbra is annyi odút szeretnék készíteni, amennyit csak tudok. Nem szeretem cserbenhagyni az embereket. Az ígéretem kötelez erre"

- mondja.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Sosem látott vihar pusztított Kaposváron: 5 millió forintos gyorssegítséget ajánlott fel az Ökumenikus Segélyszervezet
„Példátlan természeti csapás érte városunkat. Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, épületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős” – írta a polgármester.

Link másolása

hirdetés

Május 25-én, szerda kora este sosem látott erősségű vihar pusztított Kaposváron. A jégverés során dió, sőt néhol ököl nagyságú jégdarabok nagyszámú épületben és autóban okoztak jelentős károkat. A viharos erősségű szél fákat csavart ki, háztetőket bontott meg. A hirtelen leszakadt hatalmas mennyiségű csapadék autókban és épületekben is komoly károkat okozott.

Az első helyszíni jelentések szerint a példátlan vihar okozta károk a több milliárdos nagyságrendet is elérhetik.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófát követő órákban 5 millió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlott fel, helyi intézménye a szervezet humanitárius szakértőivel megerősítve pedig megkezdi a segítségnyújtást.

A Segélyszervezet honlapján, illetve a 11705008-20464565 számlaszámán „Kaposvár” cél megjelöléssel országos adománygyűjtést indított a károsultak támogatására.

Szita Károly, Szekszárd polgármestere a közösségi oldalán azt írta:

"Példátlan természeti csapás érte városunkat. A károk felmérése javában zajlik, a hibák elhárítását megkezdtük, minden erőnkkel dolgozunk! Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, a levert levélzet pedig teljesen elfedte a csatornarácsokat. Köz- és magánépületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős.

Személyi sérülésről - hála Istennek - egyelőre nem tudunk. Kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon magára, a káreseményeket pedig mielőbb jelentse a biztosítójának!"

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Megmentette a kisfiam életét!” - sírva mondott köszönetet az óvónőnek az 5 éves Dávid anyukája
A délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel láza nem volt, ezért az óvónő azonnal az allergia elleni szer beadása mellett döntött.

Link másolása

hirdetés

Egy ötéves kisfiú allergiás rohamot kapott az óvodában, az óvónő menette meg az életét. Az édesanya az RTL Híradónak sírva mondta el, hogy soha nem fogja ezt tudni ezt igazán megköszönni neki.

Az eset péntek délután egy újpesti óvodában történt. Senki nem tudott róla, hogy a kisfiú bármire is allergiás lenne. Szerencsére az óvodában volt adrenalin injekció és a pedagógusokat felkészítették a használatára is. Így még a mentők kiérkezése előtt beadták a kisfiúnak az injekciót.

Az óvónőnek az tűnt fel, az a délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel nem volt a kicsi lázas, így azonnal az Epipen nevű injekciót beadása mellett döntött. Közben hívták a mentőket, és értesítették Dávid anyukáját.

Győrfi Pál elmondta, hogy a kiérkező mentők stabil állapotban találták a kisfiút, de az allergiás tünetek miatt kórházba szállították.

A rohamot nem tudni mi okozta, anyja szerint Dáviddal korábban nem történt hasonló.

hirdetés
"Az óvónéninek nem tudok elég hálás lenni, igazából megmentette a kisfiamnak az életét, nem fogom tudni neki ezt megköszönni soha rendesen, úgyhogy ha ő nincs nem tudom mi történhetett volna"

- mondta.

A kerület polgármestere szerint a pedagógusok képzésével a tragédiák megelőzhetők. Az adrenalin injekciókat azután kezdte beszerezni a negyedik kerületi iskolákba és óvodákba az önkormányzat, hogy januárban egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, miután mogyoró tartalmú tortát evett.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azt szeretné elérni, hogy országszerte kötelező legyen minden köznevelési intézményben ilyen adrenalin injekciót tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt közölték: minden olyan szakmai ajánlást megvizsgálnak, ami hozzájárul az oktatási intézményekben a gyermekek biztonságosabb neveléséhez.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé” – Összetört a balesetben meghalt kenus édesanyja
„Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni” - ígérte Csanki Márk fiatalabb testvére, aki szintén kenuzik.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, autóbalesetben meghalt Csanki Márk szegedi kenus. Az ifjúsági és U23-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes Csanki a Szegedi Vízisport Egyesület sportolója volt. Az M5-ös 36-os kilométerszelvényénél egy román kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje - aki Márk sporttársa és barátnője is - az ütközés elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében Csanki Márk a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel.

Márk édesanyja a Blikknek elmondta, hogy a tragédiáról Márk barátnőjének szülei értesítették őket.

"Nem ez az élet rendje, felfoghatatlan, hogy egy anya elveszíti a gyermekét"

- mondta a megtört anya, aki arról is beszélt, hogy fiának barátnője még válságos állapotban van, de már nem altatják. Ugyanakkor nem árulták még el neki, hogy barátja meghalt.

Az elhunyt kenus a családjával élt Szegeden. Két testvérét is mélyen megrázta Márk halála. Öccse, aki szintén kenus azt mondta:

hirdetés
"Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni. Szombaton még elindultam egy versenyen Győrben, de képtelen voltam végigmenni a 18 kilométeres távon. Előtte hajnali három óta csak sírtam, és ez teljesen kimerített".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Karácsony Gergely ajándékot adott Dominiknak, aki segített megmenteni a Margit hídról leugrani készülő fiút
A beszélgetésük során az is kiderült, hogy a 22 éves Dominik éppen albérletet keres, így a főpolgármester is beszállt, hogy segítsen lakást találni a fiúnak.

Link másolása

hirdetés

Múlt szerdán egy fiatal fiú akarta a Dunába vetni magát a Margit hídról. A rendőröknek az utolsó pillanatban sikerült visszarántaniuk, ebben pedig egy civil férfi is a segítségükre volt.

Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, már aznap kereste telefonon Fináncz Dominikot, „hogy megköszönjem helytállását, tegnap pedig a városvezetés nevében egy csekély ajándékkal háláltam meg hőstettét”.

A főpolgármester hozzátette: beszélgetésük során a férfi – aki egyébként a csókakői polgárőrség tagja – elmondta, hogy éppen albérletet keres.

„Úgyhogy, aki szívesen kiadná egy megbízható, életmentő fiatalembernek az egy- vagy másfél szobás lakását, ahová kutyát is lehet vinni, az írjon itt a Facebook-oldalamon egy üzenetet és továbbítom neki”

– írta Karácsony, és hozzátette, Fináncz Dominik „példát mutatott emberségből mindannyiunk számára”.

hirdetés
Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: