KÖZÖSSÉG
A Rovatból

3 évig sátorban aludt egy 13 éves brit fiú, közel 300 milliót gyűjtött ezzel jótékony célra

Minden pennyt annak a hospice háznak adott, ahol idős, rákban elhunyt szomszédja töltötte utolsó napjait.

Link másolása

Nem akármilyen akcióba fogott egy brit fiú: három éven át sátorban aludt a családja udvarában, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra - számolt be róla a LADBible.

Még 2020-ban írtunk róla, hogy az akkor 10 éves Max Woosey nemes okból döntött úgy, hogy az éjszakákat sátorban fogja tölteni. A sátrat rákban szenvedő idős szomszédjától kapta, aki azt mondta neki: „ígérd meg, hogy átélsz majd kalandokat ebben a sátorban”. Az akkor 74 éves Rick Abbott 2020 februárjában hunyt el, utolsó napjaiban már a North Devon Hospice házban volt, ahol a gyógyíthatatlan betegek tölthetik végnapjaikat. Mivel az intézmény akkoriban minden adománygyűjtő tevékenységét kénytelen volt beszüntetni, és ezzel anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültek, Max elhatározta, hogy segít nekik adományt gyűjteni, egyúttal pedig néhai szomszédja kívánságát is teljesíti.

Ezért márciustól 200 napig minden éjjel az udvarban aludt, még az olyan nehézségek sem tántorították el a céljától, mint a sátor alatt megjelenő hangyaboly, vagy az ijesztő viharok. Miután a fiú akciójáról az angol sajtó is beszámolt, sokan adakoztak Max kezdeményezésére, így több millió forintnyi pénz gyűlt össze a hospice ház javára.

A sikert látva a kisfiú úgy döntött, hogy továbbra is az udvarban fog éjszakázni, ezért azt tűzte ki célul, hogy egy teljes évig folytatja még ezt a kalandot a jó cél érdekében. Ez nemhogy sikerült neki, de még két lapáttal rá is tett, ugyanis mostanáig, összesen három évig aludt kint. A szomszédtól kapott sátor nem bírta eddig, azt hamar le kellett cserélni.

A három év során Max összesen több mint 700 ezer fontot, vagyis közel 300 millió forintot gyűjtött akciójával, amit teljes egészében a North Devon Hospice háznak adott.

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy ebből a pénzből 15 ápoló fizetését tudták finanszírozni egy teljes éven át, ami hatalmas segítség volt számukra. Ezek az ápolók ugyanis nagyjából 500 betegről gondoskodtak ez idő alatt.

A jólelkű fiú kitartását és önzetlenségét mindenféle kitüntetéssel is díjazták, például megkapta a Brit Birodalom Érmét, amellyel többek közt a kiemelkedő civil tevékenységet ismerik el.

Max hivatalosan április elsején fejezi be a sátoréletet, amikor is egy nagy bulit rendez egyebek mellett zenével, tűzijátékkal, partibusszal, kiállítással és egy híres vendéggel, a walesi színésszel, Ian Whyte-tal. Nemcsak a családjával és a közeli ismerőseivel szeretne ünnepelni, hanem például azokkal is, akik adakoztak a kezdeményezésére. A sátras fesztivál iránt pedig már most hatalmas az érdeklődés.

„Csodálatos, hogy az ország minden pontjáról ennyi ember megkeresett, mert szeretnék megünnepelni velem a hároméves sátrazásomat”

- mondta a fiú.

A buli egyébként belépődíjas, de az ezért kapott pénzt is a hospice ház kapja majd meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Óriásplakáttal búcsúztak el osztályfőnöküktől egy mosonmagyaróvári iskola végzős diákjai
A kreatív és vidám elköszönéssel bizonyára sokakat megleptek a ballagók, tanáruk pedig a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet.

Link másolása

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik nyolcadikos, végzős osztálya óriásplakáton köszönt el osztályfőnökétől, Pozsgai Esztertől.

A hatalmas molinón az alábbi felirat olvasható:

„Eszti néninek tisztelettel jelentjük. Az osztály létszáma 20, hiányozni fog! Köszönjük!”

A tanárnő a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet: „Nekem van a legklasszabb osztályom! Köszönöm, nagyon-nagyon! Hajrá, Piarista 8. a!” – írta bejegyzésében Pozsgai tanárnő.

(Forrás: Röviden)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: