hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

10 pozitív magyar történet, amikor az összefogás segített

Legyen szó adománygyűjtésről, kisállatok megmentéséről, emberfeletti teljesítményről vagy éppen a közös alkotásról, az elmúlt években számtalanszor bizonyítottuk, hogy együtt mennyi mindenre vagyunk képesek.

Link másolása

hirdetés

Sok kicsi sokra megy – ez különösen igaz, ha segítségről van szó, hiszen a legkisebb gesztus, adomány is sokszor rengeteget számít. Szerencsére több olyan közösségi összefogást láthattunk az elmúlt években, amikor a lehetetlennek tűnő célokat is sikerült megugrani, hála azoknak az embereknek, akik hittek benne, hogy a legapróbb segítség sokszor a világot jelenti másoknak.

A Mosolyfestők célja, hogy munkájukkal mosolyt csaljanak a gyerekek és felnőttek arcára. Az alapítványt egy szakközépiskola diákjaival hozták létre és nekik köszönhetően 2012 óta számos, főleg gyerekek számára fenntartott intézmény falára kerültek vidám minták, hogy jókedvűen menjen a tanulás és jobban érezzék magukat a gyerekek az adott térben.

A pandémia hívta életre a SzívességBank csoportot, amely egy online szívesség-piactér. A lényege, hogy megtanítsa az embereket szívességet kérni és ez egy olyan hely, ahol bátran lehet is. A csoport célja, hogy összehozza a keresletet és kínálatot. Van, aki bútorszállításban talált itt segítőkre, más étrendi tanácsokat kapott vagy a régi ruháit ajándékozta másnak. A lényeg, hogy mindenki azzal járul hozzá a csoport működésével, amivel tud és szeretne.

Szintén az internet erejét hívta segítségül József 2018-ban, aki egy palackpostát talált a Duna-parton. A palackban a Duna szépségéről szóló kedves üzenet mellett egy másik is volt, melyet 2017-ben írtak, miszerint már más is megtalálta az üzenetet. A feladót Facebookon kezdték keresni, több százan osztották meg a posztot és bár a palackposta íróját nem találták meg, azt, aki a 2017-es levelet írta igen.

Az internetes közösség többször bizonyított már, legyen szó kisgyerekek, állatok, idős emberek megsegítéséről, felvidításáról. Ilyen Tímea és nagymamája, Klári néni története is. Tímea Facebookon tett közzé egy felhívást, hogy különlegessé tegye nagymamája 75. születésnapját. Klári néni ugyanis világéletében szerette képeslapokkal köszönteni családtagjait és barátait, manapság azonban kevesen viszonozzák ilyen formában ezt a kedves gesztust, ezért unokája arra kérte az internet népét, hogy lehetőleg minél többen köszöntsék Klári mamát képeslappal születésnapja alkalmából.

hirdetés

Több ezer cigicsikktől tisztították meg a Duna-part Szent Gellért tér melletti szakaszát a JÖN Alapítvány önkénetesei egy „Cigicsikkszedő verseny” keretében. Egyetlen cigicsikk képes 1000 liter tiszta vizet is beszennyezni, így az akció célja amellett, hogy megtisztítsák a partszakaszt és felhívják a figyelmet a problémára az is volt, hogy ciki legyen elhajítani a csikket, ahelyett, hogy az az erre szolgáló gyűjtőbe kerülne.

Rekordot állítottak fel a hazai foci szurkolók

A Telenor egy közösségi rekordkísérlettel készült az idei nyár nagyszabású sporteseményeire: az ország leghosszabb szurkolói sáljának létrehozásának az volta a célja, hogy összehozza a magyarokat a közös szurkolás erejével. A felhívásra összesen 1787-en küldtek be a magyar csapatokat biztató üzenetet, amelyek mindegyike felkerült és 1-1 méterrel járult hozzá az így 1787 méter hosszú kötött szurkolói sálhoz, amely sikeresen felállította a rekordot is.

Egyben ez lett az első olyan hazai relikvia is, amely szurkolással kapcsolatosan hivatalos hazai rekordot állított fel, emellett elnyerte a leghosszabb magyarországi sál címet is. A szurkolói üzeneteket az ország minden részéről, több mint 500 különböző településről küldték be a sportbarátok. A legtöbbjük, közel felük Budapestről érkezett, és nagyon sok jókívánságot küldtek a megyeszékhelyekről is, többek között Szegedről, Debrecenből és Miskolcról.

A Színes Város csapata már több mint 12 ezer négyzetméternyi közfalat varázsoltak színessé Magyarországon. Nekik köszönhetően váltak műalkotásokká a budapesti tűzfalak. A szervezet állami és civil szervezetek, alkotóközösségek, várostervezők és városlakók összefogásának köszönhetően működik, a közös akaratnak köszönhetően pedig egyre több színes és elgondolkodtató rajz kerül a budapesti közterületekre a városlakók örömére. Munkáikról több ízben is beszámoltunk az évek során.

Egy forró júliusban született meg a 10 millió Fa közössége. Az egész Bojár Iván András művészettörténész posztjával indult, aki egy Facebook-posztban keresett társakat őszi faültetésre, a gondolatot pedig hamar tettek követték és rekordidő alatt igazi közösség alakult ki a nemes cél ügyében. Mára 125 helyi közösségből áll a szervezet, 2019-ben pedig mintegy 300 helyszínen 5-6000 fő bevonásával ültettek fákat. Nekik köszönhetően közel 10 000 kifejlett, gyakran földlabdás fát, 2-3000 csemetét és kb. ugyanennyi cserjét ültettek el.

A II. Tisza-tavi PET Kupa versenyzőit a természet szeretete hajtotta. Idén több mint 5 tonna hulladéktól tisztították meg a Tiszát. A három vízen töltött nap alatt – miközben megküzdöttek a szúnyoginvázióval is - összesen 1222 zsák szemetet gyűjtöttek. A hulladék kb. 50%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, az egyéb hulladékok között hűtőket, tévékészüléket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak a résztvevők.

A sport mindig jó összekötő erő, ezt bizonyítja a Bikás parki boxzsák kalandos története is. Az ottani sportpályára sokan járnak edzeni. Az egyik kosaras saját pénzén vásárolt egy boxzsákot a parkba, amelyet az amatőrtől a profi ökölvívókig nagy örömmel használt. Pár hónappal később azonban valaki magával vitte a zsákot, melyet végül egy küzdősportüzlet segítségével pótoltak, csakhogy ez a zsák is hasonló sorsra jutott. Nem adták fel és újabb boxzsák került ki, mely végül felhasítva végezte… Most a kosaras kitartásának köszönhetően újabb zsák várja a boxolni vágyókat, mert hisz benne, hogy a sport nemcsak fizikailag, de lelkileg is jó hatással van az emberekre és, hogy kedvesnek lenni menő. Reméli, hogy az ilyen pozitív cselekedetek másokat is jóra sarkalnak majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Az Aldi egyik pénztárosa minden idők legszexibb szupermarket-dolgozója a tiktokozók szerint

Csak azt nem tudja senki, hogy pontosan melyik németországi üzlet kasszáinál lehet találkozni a szőke szépséggel.

Link másolása

hirdetés

Már több százezer rajongója van a közösségi oldalakon az Aldi egyik német pénztárosának, aki leginkább szépségével hívja fel magára a figyelmet, írja a The Sun. A fiatal nő TikTok-oldala tele van olyan videókkal, amikben ismert számokra tátog és táncol, de a legnagyobb sikert mégis az a felvétel aratta eddig, amikor a pénztárgép mögött ülve imitál éneklést.

Elaine Victoria videóját eddig több mint 11 millió alkalommal nézték meg a közösségi oldalon. A kommentelők többsége azonnal megfogadta, hogy soha többet nem vásárol másik hálózatnál, csak ahol ilyen csinos pénztárosok dolgoznak. Egy másik rajongó azt írja, hogy 100 kiló krumplit fizetne ki egyesével a kasszánál, ha egyszer véletlenül ahhoz a pénztárhoz kerülhetne, ahol a csinos nő foglalkozik a vásárlókkal.

Akad olyan hozzászóló is, aki szerint a nő egyszerűen a Miss Aldi 2022 címet érdemli meg. Érthető módon a legtöbben mégis azt kérdezik, hogy melyik üzletben dolgozik pontosan a szőke kasszás.

Elaine Victoria kihívó kasszatáncát itt lehet megnézni:

@elaine.victoria

Das war am selben Tag ALDI ich mach meine Videos mehr an der Kasse ?##foryoupage ##aldinord ##fyfyfyfy ##foryoupageofficiall

hirdetés
♬ original sound - The Forgotten Songs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Csak ma öt kutyát altattam el, egyikük sem volt se öreg, se beteg” – megrendítően ír az ebek kényszerű eutanáziájáról egy állatorvos

Bejegyzésében arra hívja el a figyelmet, hogy támogassuk az állatmenhelyeket és ne vegyünk, hanem fogadjunk örökbe kutyát.

Link másolása

hirdetés

Elszomorító Facebook-bejegyzésben írt egy Angliában élő állatorvos arról, hogy milyen sok egészséges állatnak kell meghalnia azért, mert az emberek cserben hagyják őket - számolt be róla a Daily Star.

A sorok azután kívánkoztak ki belőle, hogy egy nap alatt öt kutyát kellett elaltatnia, és nem azért, mert az ebek betegek, öregek, sérültek vagy agresszívek lettek volna.

Tökéletes, egészséges, normális kutyák voltak. Semmilyen más ok nem volt arra, hogy ma meghaljanak, mint az, hogy az emberek cserben hagyták őket

- kezdte az állatorvos, aki szerint a háziállatok, különösen a kutyáknál már túlszaporodás tapasztalható, amivel sok ember még mindig nincs tisztában.

„A kutyák, akiket ma elaltattam, nagyon izgatottak voltak a találkozástól. Szerencsésnek érezték magukat, amikor valaki foglalkozott velük a kenneljükben, és talán, de csak talán, olyan szerencsések is voltak, hogy elvitték őket egy sétára. Csak csóválták a farkukat és ugrándoztak örömükben”.

Mint írta, kollégáival igyekeztek megkönnyíteni az ebek számára az eutanáziát. Vagy a kenneljükben adták be nekik az injekciót, vagy kivitték őket a fűre, hogy mielőtt végleg elalszanak, tehessenek még pár lépést a szabadban.

hirdetés
Az utolsó pillanataikban mindig elmondom nekik, hogy sajnálom, és megígérem nekik, hogy vigyázni fogok a barátaikra, testvéreikre, kölykeikre, és mindent megteszek, hogy otthont találjak nekik. Addig is látogatom őket, hogy ellenőrizzem, jól gondoskodnak-e róluk. Ezek triviális szavak ahhoz képest, amit mondanom kellene nekik, de nehéz bocsánatot kérni tőlük, amit pedig annyira megérdemelnek abban a kis időben, amíg az élet kiszáll a testükből.

Hangsúlyozta, hogy nem az állatmenhelyeket és az állatmentő szervezeteket hibáztatja azért, mert sajnos sok kutya jut hasonló sorsra. Nekik ugyanis nincs választásuk. Ha nincs több helyük, valahogy csinálniuk kell. Még ha ilyen szívszorító módon is.

Annyira sajnálom, hogy sok kutya úgy születik erre a világra, hogy nincs számára hely. Sajnálom, hogy nem elég szépek, vagy nem olyan fajtájúak, hogy valaki hazavigye őket. Sajnálom, hogy hónapokon vagy akár éveken keresztül számtalan ember megy el a kenneljük mellett és nem választják ki őket, vagy inkább vesznek valahol máshol egy kölyökkutyát

- írta.

Elmondása szerint ő maga is keményen dolgozik azért, hogy minél több kutyának találjon otthont, ő maga is már nyolc ebet befogadott. Szerinte azonban hiába tesz meg ő is mindent az elhagyott, kidobott, magukra maradt kutyákért sok más emberrel együtt, összefogásra van szükség ahhoz, hogy a kutyák túlszaporodási krízisét kezelni lehessen. Arra kérte mindenkit, hogy önkénteskedjenek a hozzájuk legközelebb lévő állatmenhelyen, adományozzanak számukra, és támogassák az ivartalanítási programokat, de a legfontosabb, hogy ne vegyenek, inkább fogadjanak örökbe egy kutyát.

„Tényleg remélem, hogy még ebben az életben olyan világban élhetek, ahol egy egészséges állatot nem kell elaltatni azért, mert nincs otthona, nincs számára hely a menhelyen sem, és nincs elég erőforrás az ellátására. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha megérem, hogy ez lesz a valóság, de azt tudom, hogy sosem fogom feladni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Nem mindennapi bosszút állt egy étterem, amiért egy vásárló csak aprópénzzel fizetett a reggeliért Angliában

Csak akkor vette észre az éhes vevő, hogy mi történt a kolbászos szendviccsel, amikor beért a munkahelyére.

Link másolása

hirdetés

Apró darabokban kapta meg a szendvicsét egy angol férfi, miután 10 pennysekben fizette ki a reggelit, írja a Daily Star.

A felkockázott kolbászos szendvicsről készült fotót a pórul járt vásárló egyik kollégája osztotta meg a Twitteren. A posztból az is kiderül, hogy

a férfi csak akkor fedezte fel a reggelizőhely apró bosszúját, amikor kicsomagolta az ételt.

Az apróban fizetett szendvics története megosztotta a hozzászólókat. Az egyik tábor szerint nincs ezzel semmi gond, hiszen bár a 10 pennys a legkisebb brit pénzegység, ettől még törvényes fizetőeszköz. Mások szerint viszont nem túl etikus arra kényszeríteni a mindig siető kasszásokat, hogy percekig számolják az aprópénzt.

Akad olyan hozzászóló is, aki a kicsomagolás után visszament volna az étterembe, és minden egyes apró darabra külön kért volna szószt. Egy másik vélemény szerint pedig kifejezetten szomorú, hogy Angliában egyesek már minden pénzüket összekaparják, hogy tudjanak mivel fizetni az élelemért.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Leégett a vadonatúj házuk, de az eljegyzési gyűrű megúszta, a férfi még aznap este meg is kérte párja kezét

Az amerikai párt lesújtotta, hogy álomotthonuk lakhatatlanná vált a tűz miatt, de az eljegyzésnek köszönhetően mégis boldogan zárták a napot.

Link másolása

hirdetés

Életük legszebb és egyben talán legrosszabb napja is volt egy fiatal amerikai párnak az eljegyzésük napja.

Sean Matthews és Kellie Stanley az Észak-Karolina államban található Fuquay-Varina városában élnek. Tavaly lett kész az álomházuk, ahová 13 éves kutyájukkal, Memphis-szel költöztek be. A pár szeptember 4-én este vacsorázni ment egy közeli étterembe, ám a randit félbeszakította egy hívás. A szomszédjuk a házuk ajtókameráján üzent nekik, hogy az utcafronti verandájuk lángokban áll.

Szerencsére alig 10 percnyire voltak az otthonuktól, ezért azonnal hazasiettek. Addigra a szomszédok kimentették a házból a kutyát és elzárták a gázcsapokat, miután szerencsére a garázsból a házba vezető ajtó nem volt bezárva, így be tudtak jutni az épületbe. Rögtön hívták a tűzoltókat, addig pedig a szomszédokkal együtt igyekeztek a kerti locsoló slaggal oltani a tüzet.

Szavakkal nem tudom elmondani, milyen volt azt látni, hogy a szomszédaink összefogtak és segítettek megmenteni az otthonunkat és a kutyánkat. Alig tíz percre voltunk a házunktól, és láttuk, ahogy fekete füst száll fel felette

- mesélte a Fox Newsnak Kellie Stanley.

Amikor sikerült eloltani a tüzet, a pár bemehetett körülnézni, hátha maradt valami a házban, amit nem pusztítottak el a lángok. A nő legnagyobb örömére megtalálta a bibliáját, a férfi pedig nagyon megkönnyebbült, amikor meglátta, hogy az eljegyzési gyűrű, amit a tűzálló széfben tárolt, sértetlenül megúszta az esetet.

hirdetés

Seant a történtek sem tántorították el attól, hogy megkérje barátnője kezét. Még aznap este, a családjuk jelenlétében letérdelt Kelly elé, akit ez teljesen váratlanul ért. Természetesen igent mondott, így legalább a napjuk végére egy kis öröm is jutott.

Tudtam, hogy hosszú hónapok, sőt talán csak egy év múlva költözhetünk vissza a házunkba. Mivel ott volt a családunk, a barátaink és a szomszédaink, tudtam, hogy jó darabig ez az utolsó alkalom, amikor mind együtt lehetünk az otthonunkban. Nagyon erős volt bennem az az érzés, hogy úgy akarok elmenni innen, hogy Kelly már a menyasszonyom"

- magyarázta el az újdonsült vőlegény.

Párja abszolút nem számított ilyen fordulatra a történtek után, de természetesen nagyon boldog volt.

„Miután beköltöztünk, az volt a célja, hogy a házunkban kérje majd meg a kezemet, hiszen az otthonunk nagyon sokat jelent számunkra” - mondta meghatottan.

Mindketten nagyon sajnálják, hogy szinte teljesen vadiúj otthonuk óriási károkat szenvedett és jó időre lakhatatlanná vált. A legfontosabb azonban szerintük az, hogy nekik és kutyájuknak nem esett bajuk, ráadásul a kocsijuk is megmaradt, és azért akad még néhány ruhájuk is, ami nem veszett oda a tűzben.

Az emberek nem is tudják, mit mondjanak nekünk. 'Sajnálatos, hogy elveszítettétek a házat, de gratulálunk az eljegyzésetekhez'. Mi is ugyanígy érzünk. Végül csak sikerült a magunk javára fordítani az estét, és kihozni valami pozitívat belőle ahelyett, hogy a tragédiára fókuszáltunk volna

- mondta a menyasszony.

A pár egy pár napig hotelszobákban és rokonoknál húzta meg magát, most pedig egy barátjuk házában laknak ideiglenesen. Októberben költöznek majd be egy lakásba, ahol addig maradnak, amíg a házukat lebontják és újra felépítik. Egyik szomszédjuk adománygyűjtést indított a GoFundMe oldalon, hogy segítsen rajtuk. 25 ezer dollárt akar gyűjteni nekik, és már több mint az összeg fele, 13 500 dollárt össze is dobtak az adakozók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: