hirdetés
munkanelkuli-koronavirus-allaskeresok-b-terv.jpg

Kozmetikusból sofőr, pultosból szoláriumos - többen is pályát váltottak, mert a koronavírus miatt elveszítették a munkájukat

Több ezren váltak munkanélkülivé az elmúlt napokban, nekik segít a B Terv nevű nonprofit oldal. Sokan viszont teljesen más területen találnak új munkát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Öt nap alatt már 7000, a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált ember keresett B tervet. Így hívják azt az önkéntes alapon szervezett oldalt, ahol most már 160 cég keresi új munkatársait. 25 önkéntes folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több olyan munkaadóval vegyék fel a kapcsolatot, akiknél most is van felvétel. A szervezettről korábban már mi is beszámoltunk.

Szabó Emese nemrégen még egy szépségszalonban dolgozott, kozmetikusként. Aztán egy pillanat alatt lett vége az egésznek.

"A kozmetikában sminktetoválok, arra sem mernek már jönni, meg pedikűrre se, meg hát próbáljuk bezárni az üzletet, hogy ne fertőzzünk összevissza mindenkit, mert nyilván ott fogdosom őket, akkor sokkal könnyebben befertőzök mindenkit"

- mondta az RTL Híradónak Emese, akinek nem sok ideje maradt állást találni.

hirdetés

"Nem is voltak tartalékaim. Hirtelen most fizettem ki egy építkezésre az összes tartalékomat, úgyhogy pont a legjobbkor, amikor lenulláztam önmagam, jött ez az egész"

-fogalmazott.

Egy ismerőse talált neki állást. Most sofőr lesz. Élelmiszert fog házhoz szállítani az egyik nagyobb élelmiszerlánc raktárából. Szerdán volt az első napja.

"A szépségápoláson kívül az autóvezetéshez értek, úgyhogy gondoltam hogy akkor jövök vezetni"

- mondja Emese, de nem ő az egyetlen, akinek hirtelen pályát kellett váltani a koronavírus miatt.

Anita egy hete még pultos volt egy olasz étteremben, most már egy szoláriumszalonban dolgozik. Szerinte most nem ő az egyetlen, rengetegen váltanak szakmát.

"Egyik ismerősöm például ő egy bárban dolgozik, ő is pultos, mint én, ő most szobafestő. Egyik ismerősöm szintén biciklis futárnak ment el, ő pedig felszolgáló egy étteremben, úgyhogy főleg más területeken nézelődtünk"

- mondta Anita.

A legtöbb embert a vendéglátóiparból és a turisztikai, szállodaipari cégektől rúgták ki. Legalábbis ezt tapasztalja a B Terv nevű nonprofit oldal alapítója, aki eddig egy 9 fős kis rendezvényszervező céget vezetett.

Az RTL Híradó riportja:hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban_kijarasi-korlatozas.jpg

Nem vezették be a kijárási tilalmat, de szigoríthatnak a polgármesterek húsvétkor

A polgármesterek dönthetnek arról, hogy a saját településükön milyen szabályokat vezetnek be hétfő estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délutáni, Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett arra, hogy a március 28-ától hozott kijárási korlátozás e hét szombatján lejár, így dönteni kellett az esetleges feloldásról, hosszabbításról vagy szigorításról.

Mint mondta, a húsvétra való készülődés miatt a folytatásról való döntés különös körültekintést igényelt. Polgármesterekkel, rendőrökkel, járványügyi szakemberekkel és tudósokkal egyeztetve a kormány úgy döntött:

a kijárási korlátozást - ezúttal határozatlan ideig - meghosszabbítják.

Az esetleges további hosszabbításokról hetente fognak dönteni. Arról egyébként egybehangzó volt a vélemény, hogy az eddigi korlátozások sikeresek voltak, lelassították a járvány terjedését.

Hétfő éjjelig minden polgármester a saját településén speciális, szigorító szabályokat alkalmazhat.

hirdetés

Orbán rövid beszédében külön kérte, hogy az emberek a korlátozó szabályozásokat tartsák be, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák egymástól a távolságot a közterületeken és mindenki fokozottan figyeljen az idősekre.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
futas.jpg

Itt a bizonyíték: nem elég a 2 méteres távolság, ha futunk vagy biciklizünk

Sokkal nagyobb távot kéne tartanunk, mert az aktív mozgás közben messzebb jut el a kilélegzett levegő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A járvány idején ajánlott egymástól tartott kb. másfél méteres távolság bőven elegendő, ha szélcsendes időben nyugodtan álldogálunk vagy ülünk egymás mellett.

Kevésnek bizonyul azonban, ha aktív sportolást végzünk, mert az aerodinamika és az erősebb kilégzés felülírja ezt a szabályt

- írja tanulmányában a Leuveni és Eindhoveni Egyetem.

A koronavírus szimulálására a sportolók egymás szélárnyékában való futásának szimulációit vették elő. Amint elkezdünk sétálni, futni vagy biciklizni, a kilélegzett levegő mögöttünk kezd örvényleni, benne a kilélegzett, esetleg kiköhögött részecskékkel. Pont ezt a részecskefelhőt szeretnénk járvány idején minél inkább elkerülni.

A javasolt távolság séta esetén 5 méter, futásnál 10, míg biciklis tempónál elvileg 20 métert kellene tartanunk.

hirdetés

Ezért a tudósok azt javasolják, igyekezzünk olyan helyen sporttevékenységet végezni, amely nem túlzsúfolt. Hogy erre itthon hol és mennyi lehetőségünk lesz, a csütörtök délután a kijárási korlátozásról szóló kormányzati bejelentésektől is függ.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
video-szajmaszk-lelegzet-koronavirus.jpg

Ez az egyetlen videó is tökéletesen szemlélteti, miért hordj szájmaszkot

Akkor is, ha egészségesnek érzed magad és semmilyen tüneted nincsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Terjed világszerte a járvány, és a fertőzés átvitelének egyik elsődleges módja az, ha a kilégzéssel, köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe kerül a vírus.

A kilégzett levegő, a tüsszentés vagy köhögéssel "szétszórt" páracseppecskék, és a rajtuk utazó vírusok útját állja a szákmaszk.

Egy videóban különleges képalkotó technika segítségével mutatják be, milyen hatékonyan terjed a fertőzés, és miért kell maszkot hordanunk.

A videóban láthatod a kilélegzett és kiköhögött levegő útját, de azt is, hogy egy jól záró maszk hogyan képez akadályt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
balatonfured-nyaralas-balcsi-vitorlas-villa-muzeum-koronavirus.jpg

Egymás után zárják le a parkolóikat a felkapott turistacélpontok húsvét előtt

Mindenkit arra kérnek, maradjanak otthon a hosszú hétvégén és ne veszélyeztessék a helyiek egészségét.
Forrás: Index, Magyar Nemzet, Fotó: SzÉ - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Mi is megírtuk: a kijárási korlátozás ellenére egyre többen indultak az utóbbi napokban kirándulni.

Budapesten több kerület arra készül, hogy a turisztikai szempontból népszerű helyszínek közelében lezárják a parkolókat.

Sőt: a fővárosi önkormányzatnál felmerült a Margitsziget esetleges lezárásának terve is a hosszú hétvégére.

Korábban a Dunakanyarban található települések egymás után fordulnak a nyilvánossághoz azzal a kéréssel, hogy maradj otthon, ne most kirándulj.

hirdetés

A kérés oka egyszerű: szeretnék lassítani vagy adott esetben megállítani a koronavírus-járvány terjedését.

A jó idő miatt azonban ismét tömegesen jelentek meg a kirándulók, Tihanyt pár napja elárasztották a turisták, emiatt a település polgármestere hivatalos közleményt adott ki, amiben azt írta:

"Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén. Ne sodorják saját magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat! Fontos, hogy mindenki megértse: a veszélyhelyzet végéig maradjanak otthon, hogy utána minél hamarabb jöhessenek hozzánk!"

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András kedden figyelmeztetést tett közzé a közösségi oldalán, mert 24-ről 39-re, azaz 62 százalékkal nőtt egy nap alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Fejér megyében. Hozzátette, el kell kerülni, hogy a megyében, a városban "berobbanjon a járvány", ezért utasította a közterület-felügyelőket, hogy az utcákon szólítsanak meg mindenkit és hívják fel a figyelmet a kijárási korlátozás szabályaira. Továbbá kérte a rendőröktől és a járőröző katonáktól, hogy szerezzenek érvényt a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben foglaltaknak.

A Balaton-parti, Velencei-tavi és a dunakanyari településeken kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon péntek reggel lépnek életbe új rendelkezések.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!