hirdetés
szepes_ck
Közép-Európa legnagyobb vára: Szepesvár
A 200 méter magas mészkősziklára épült vár és környéke a Világörökség része.
Denevér, a várak bloggere - szmo.hu
2014. február 13.


hirdetés

Szlovákiában autózva, az E50-es főút mentén találhatjuk Szepesváralja (Spisské Podhradie) városkát. E város mellett emelkedik a 634 méter magas hegy, melynek ékes koronája ez a hatalmas várrom. Már a kis városból nézve is lenyűgöző látványt nyújt a három hektárt elfoglaló műemlékegyüttes.

szepes1

szepes2

szepes3

szepes4

Denevér, a várblogger

A blog célja: a történelmi Magyarország várainak bemutatása fényképek, rajzok, alaprajzok, térképek, várkapitányok életrajza, a történelemben játszott szerepük és rajongói fotók alapján. Denevér szerint, aki várainkra csak mint ódon épületekre tekint, súlyos hibát követ el. Nem egyszerű épületekről van itt szó. Emberi sorsok, életek, hőstettek kötődnek a romos falakhoz. Híres, és névtelen hősök vére áztatta köveiket. Minden egyes várunk egy kis darabja történelmünknek, ezért ő sem tud érzelmek nélkül nézni egyetlen várunkra sem.

A magyarországi várakat a várblogger segítségével mutatjuk be portálunkon.

szepes5

szepes6

Megkerülve a várdombot, juthattunk el a kiépített parkolóhoz, ahonnan majd gyalogosan folytattuk az utunkat fel a várba. Rövid, 10 perces séta után, már a bejáratot jelentő kaputorony előtt álltunk. A kaputorony alatt belépve, a középső várban találtuk magunkat. Itt némi belépő árán mehettünk tovább.

De ez a kapu csak az első a háromból, amelyen át kell jutni ahhoz, hogy a felső várba juthassunk. Az első kapun belépve egy újabb kis udvar fogad. Jobb oldalon az őrség háza, balra egy malom alapfalai láthatók.

szepes7

Talán ez volt a malom bejárata.

szepes8

Rejtély, hogy ennek a szűk folyosónak mi volt a szerepe.

szepes9

A második kaputorony a felső várba vezető úton..

Amikor felértünk a felső várba, tágas, szép palota épületek falai fogadtak, innen már szép kilátás nyílik a vár alatti tájra. A hajdani templom falai előtt a vízgyűjtő ciszterna maradványa látható. A még ma is álló palotaszárnyban múzeum működik, ahol egy szép ágyút is láthattok.

Múzeumi sétánk után a nagy kerek öregtorony felé indultunk tovább. A több emelet magas öregtorony tetejére ilyen szűk lépcsőn lehet feljutni. Érdemes felkaptatni a tetőre, mert gyönyörű kilátás nyílik innen a környező tájra és a felső vár palota épületeire valamint az úgynevezett "Vidékvára" elnevezésű alsó várra.

szepes10

szepes11

szepes12

szepes13

szepes14

szepes15

szepes16

szepes17

szepes18

szepes19

Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, elindultunk le, hogy a "Vidékvárát" is megszemléljük közelebbről. Az alsó várat is magas fal vette körül két toronnyal erősítve. Ezek több emeletes bástyák voltak, köztük kaputorony állt a nyugati oldalon. Innen is be lehetett jutni a várba.

Impozáns látvány felnézni, a sziklára épült felső várra. Az alsó várban tett sétánk után, visszaindultunk a parkoló felé a középső váron át. A kaputornyot védő ágyú rondellából a parkolóra is rálátni. A sziklára épült falak, a kerek oszlopok valamikor egy fa gerendákból készült palánkot

erősítettek.

Szepesvár története

Az ie. előtt 1. és 2. században, kelták által épített erőd volt az alapja Szepesvárnak. Fénykora IV. Béla várépítési törekvéseivel kezdődött, amikor a szepesi püspök – saját költségén – felépíthetett egy tornyot és egy palotát. Később a vár Szepes vármegye központja lett, ahol a mindenkori ispánok is laktak.

Az évszázadok során sok tulajdonosa volt a várnak és mindenki némileg átépítette vagy hozzáépített, így a vár fokozatosan, a 15. századra nyerte el mai formáját. Ekkor került a vár a Szapolya család tulajdonában, akiknek ugyan 70 váruk is volt szerte az országban, mégis ez volt az úgynevezett „családi vár”.

Szapolyai János a magyar trónnal együtt Szepes várát is elvesztette, amit a Habsburgok Thurzó Eleknek ajándékozták, aki reneszánsz várrá varázsolta. A család kihalása után a Csákyak kezébe került a vár, akik a nagy erőfeszítések ellenére sem tudták rangos székhellyé változtatni. A nemesek túl kényelmesek voltak ahhoz, hogy a nehezen megközelíthető várat központtá alakítsák.

Végül az 1700-as évekre a várban csak egy kis helyőrség maradt, akiket egy villámcsapás okozta tűz végleg kiűzött a sokat látott falak közül. A teljesen rommá vált építmény 1948-ig volt a csáky család birtokában.

1961-ben nyilvánították műemlékké és 1993-ban az UNESCO felvette a Világörökség listájára. A mozivásznon is találkozhattatok már a várral: A Sárkányszív, A hódító, Az oroszlán télen és a Az utolsó légió című filmeket is a itt forgatták.

szepes20

szepes21

szepes22

szepes24

szepes25

szepes26

szepes23

Páratlan szépségű várat láttunk itt, mely az egyik legnagyobb magyar várunk volt. Ha Szlovákiában jártok, ezt feltétlenül meg kell néznetek!

Íme a vár alaprajza, a könnyebb eligazodás kedvéért, és egy légi fotó a panoráma kedvéért.

szepes27

szepes28


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mutatunk egy holland virágoskertet, ami pont olyan, mintha maga tavasztündér ültetné bele a virágokat
A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlenül mellette virágba borul egy másik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.Nemrégiben bemutattuk a holland Keukenhof virágoskertet úgy, ahogy az Instagramon látják. A márciustól május közepéig nyitva tartó kert hetente más-más virággal kápráztatja el a látogatókat.

A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlen mellette virágba borul egy másik. Március végén sajnos a tulipánok még csak fedett helyen virágoztak, de a krókuszok között már bontogatták leveleiket. A jácintültetvényeknek pedig olyan illatuk van, hogy még a madarak is dalra fakadnak tőle.

A virágoskertet kishajóval is körüljárhatjátok, a tulipánföldeket pedig egy hatalmas szélmalomból csodálhatjátok meg, de ezekért az élményekért hosszú sor végére kell beállni. A parkban egyébként számtalan pihenőhely van különböző stílusokban: van hippi-sarok, és van hatalmas, fűvel borított franciaágy is. Az ügyesebbek a tavon farönkökön is átkelhetnek: nem kell megijedni, nem lebegnek, hanem stabilan állnak, de azért szédítő az élmény.

A belépőt és a parkolójegyet legegyszerűbb online megvenni és nem árt nyitásra odaérni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város
A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x