Kovászos uborka
A nyár klasszikus íze a kovászos uborka. Nem csak savanyúságként, de levesként és önmagában is finom, minimális kalóriát tartalmaz, és alacsony a szénhidrát tartalma is. Az elkészítéséhez szerezzetek be egy nagy üveget, és várjatok pár napot, hogy megérjen az uborkátok!
Szeretlek Magyarország
2012. június 17.

A nyár klasszikus íze a kovászos uborka. Nem csak savanyúságként, de levesként és önmagában is finom, minimális kalóriát tartalmaz és alacsony a szénhidrát tartalma is. Az elkészítéséhez szerezzetek be egy nagy üveget, és várjatok pár napot, hogy megérjen az uborkátok!

Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon

Hozzávalók 5 literes üveghez:

kb. 3 kg azonos méretű kovászolni való uborka

1-2 csokor friss kapor

5-6 gerezd fokhagyma (kb 1 fej)

1-2 db kenyérvég

asztali só


Az uborkákat jól megsikáljuk, ne legyen rajta homok, se szőr. Utána 30 percig hideg vízben áztatjuk. Az uborkák végeit levágjuk. Ahol a szára volt ott kicsit jobban le kell vágni, esetleg megnyalni, hogy ne legyen keserű, ha már látszik a mag, akkor jó.

Bevágjuk az uborkákat hosszában úgy, hogy a két végét ne vágjuk át. Majd fordítunk egyet az uborkán és ismét bevágjuk. A kimosott üveg aljába teszünk egy adag kaprot. Az uborkákat szépen, állítva belehelyezzük.

Ha nem sikerült azonos méretűeket venni, akkor a nagyobbakkal kezdjük úgy, hogy az a rész legyen felül, ahol korábban az uborka szára volt. ügyeljünk arra, hogy jó szorosan tegyük egymáshoz.

A megpucolt fokhagymákat szintén bevágjuk és párat belenyomkodunk az uborkák közé. Az eddigiekre újabb réteg uborkát helyezünk, ismét közéjük dugunk pár darab fokhagymát.

A maradék kaprot ráhelyezzük a felső réteg uborkára. Felforraljuk a sós vizet. Kb. 4 litert. 1 liter vízhez 3 dkg asztali só kell.

Amikor felforrt várunk pár percet, majd szépen óvatosan ráöntjük az uborkákra, egészen a kaporig. Egy kenyércsücsköt befőzőfóliára teszünk és rárakjuk a kaporra. Ez a fólia azért kell, mert majd könnyebb lesz kiszedni a kenyeret.

Felöntjük a maradék vízzel úgy, hogy a kenyeret is ellepje. Kistányér a tetejére és meleg, félárnyékos helyre tesszük. 3 nap múlva kihalásszuk a kenyeret, és így hagyjuk még 1 napig. Utána hideg vízzel leöblítjük, rászűrjük a levet, hűtőbe tesszük és fogyasztjuk.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!