Kóti Árpádot választották a nemzet színészének
Kóti Árpád lett a nemzet színésze
A november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére megválasztott Kóti Árpád meglepődve fogadta kollégái döntését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. december 02."Megkaptad a nemzet színésze címet, adom Törőcsik Marit" - ezekkel a szavakkal hívta fel Kóti Árpádot Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét választották ugyanis a nemzet színészének hétfőn Budapesten a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére. Kóti Árpád meglepődve fogadta kollégái döntését.

"Nagyon meglepődtem" - mondta Kóti Árpád azután, hogy a hagyományosan a Nemzeti Színházban tartott ülésen a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész őt választotta a testület tagjává. "Az idén már másodszor lepődtem meg" - utalt arra, hogy március 15-én Kossuth-díjat kapott. Kóti Árpádnak két egykori színművészeti főiskolai osztálytársa, Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula gratulált elsőként, majd sorra vette át a telefont Tordy Géza, Molnár Piroska, Haumann Péter és Király Levente.

kotiarpad_fidelio

Kóti Árpád - Fotó: Fidelio.hu

Kóti Árpád

Kóti Árpád - MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Kóti Árpád 1934-ben a békés megyei Bucsán született. A színművészeti főiskolát 1958-ban végezte el. A Békéscsabai Jókai Színházban mutatkozott be a színpadon 1958-ban, ezt követően 1960-ban az egri, egy évvel később a veszprémi, majd a szolnoki színházhoz szerződött.

A debreceni színháznak 1963-tól tagja, címszerepet alakított többek között a Ványa bácsi, a Lear király, a Dundo Maroje és az Én, Károli Gáspár című előadásban. Jelenleg Szabó Magda Régimódi történet (Koporsós), Móricz-Kocsák-Miklós Légy jó mindhalálig (Pósalaky), Heiner Müller Titus Anatómiája - Róma bukása (Marcus Andronicus) című darabjában játszik.

Művészi pályája elismeréseként 1978-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1985-ben érdemes művész, 2001-ben kiváló művész lett, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2014-ben pedig Kossuth-díjat kapott több mint öt évtizedes, kimagasló színművészi pályája elismeréseként. Aase-díjas, Csokonai-díjas, 2002-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb epizódszereplő díját kapta meg. Az idén, 80. születésnapján a Nemzeti Színház színpadán is köszöntötték őt kollégái, barátai.

A díjak semmit nem változtatnak meg a munkájában, a kora - az idén töltötte be a 80. életévét - már inkább - jegyezte meg Kóti Árpád, aki este a debreceni MODEM művészeti galériába Marcus Andronicus szerepében lép közönség elé Heiner Müller Titus Anatómiája, Róma bukása című darabjában.

Újhelyi Kinga; Dánielfy Zsolt; Vékony Anna; Papp István; Schlanger András; Herman Ferenc; Kóti Árpád; Vecsei Miklós; Dargó Gergely;  Szotyori József

A Róma bukása című darab próbája - MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A Nemzeti Színház közlése szerint hétfő délután félórás tanácskozás után hozták meg döntésüket a nemzet színészei. Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Király Levente személyesen vett részt a tanácskozáson, Psota Irén, Berek Kati, Cserhalmi György, Máthé Erzsi és Bitskey Tibor pedig telefonon adta le voksát. Az elismerést a Nemzeti Színház egyik előadása előtt adják majd át Kóti Árpádnak.

Kóti Árpád

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Ha a nemzet színészei közül egy meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Jelenleg Berek Kati, Bitskey Tibor, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Király Levente, Kóti Árpád, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Tordy Géza és Törőcsik Mari birtokolja a címet. Bitskey Tibor és Cserhalmi György az idén elhunyt Avar István és Sztankay István került.

Ha gratulálsz Kóti Árpádnak, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x