Kossuthból Konfucius: különleges homokszobrok Tinnye határában
40 tonna homok, jó adag kreativitás, szobrászművészeti tanulmányok és egy megszállott művész. Csak ennyi kell, hogy az ország egyik legkülönlegesebb szoborkiállítása elkészüljön a Pest megyei Tinnyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 08.


15 éve készít homokszobrokat, nevét külföldön jobban ismerik, mint itthon. A Guinness-rekorder szobrászművész a közeljövőben homokszobrász-fesztivált rendezne Tinnye határában, addig pedig, ha éppen itthon van, falujában alkot. Monostori Ferenccel beszélgettünk különleges alkotásairól.

Négy szobra készült el idén Tinnyén. Április vége óta állnak a teniszpályán, a falu határában. Mit ábrázolnak?

Négy nagy világvallást akartam megjeleníteni. Jézust, Ganésát, a hinduizmus istenségét, valamint Buddhát formáztam meg, a negyedik szobor pedig egy iszlám szimbólum.

A legújabb alkotásom pedig a híres kínai bölcselőt, Konfuciuszt ábrázolja. Eredetileg Kossuth Lajos volt, aztán Kossuthból márciusban lett Petőfi...

Hogyan?!

Egy homokszobrot nem olyan nehéz átalakítani. Kossuthból lett Petőfi, aztán Petőfit is először lebontottam, és így született újjá.

És miért épp a teniszklubban vannak ezek a szobrok? Ott lehetett föléjük sátort emelni, hogy ne menjenek tönkre?

Nem, dehogy. Nem mennek tönkre, egészen addig, míg nem jönnek kemény fagyok. Ezek a szobrok egy esőt, de még egy komolyabb zivatart is kibírnak. Azért vannak elkülönített helyen, mert már készülünk évtizedes álmom megvalósítására: homokszobrász fesztivált szervezek, egy fesztivált pedig elkülönített területen lehet szervezni. Egyelőre ez egy kiállítás.

Annyi homokszobrász van az országban, hogy alkotásaikkal meg tudnak tölteni egy fesztivált?

Nem, sajnos nincsenek annyian. Én is csak 2003 óta foglalkozom ezzel komolyan, előtte szobrásznak tanultam itthon és külföldön is. De a világon azért vagyunk páran, összesen olyan 4-500-an. Mivel én nagyon sokat dolgozom külföldön – 10-ből nyolc szobrom nem Magyarországon készül –, nagyon sok homokszobrászt ismerek, legalább a felüket. Közülük szeretném meghívni a barátaimat jövőre.

Nyilván mindenki épített gyerekkorában homokvárat, ami akár egy-két napig is áll. Az ön szobrai viszont majdnem az egész évben. Hogy csinálja?

Annyira össze van döngölve az agyagos bányahomok, amit használok, hogy az eső nemigen tud ártani neki. Egy orkán is csak akkor, ha még nincsen kész – ilyenkor letakarom, és megvárom, míg elmegy a vihar, aztán folytatom. Amikor pedig készen van, impregnálom vízbázisú ragasztóval, így már jöhet eső, fújhat szél, nem számít. Csak a fagy.

Tehát amikor jön a tavasz, kijavítja a fagykárokat, és kész?

Nem, az alapanyagból minden tavasszal új szobrokat készítek.

És mennyi homok kell egy szoborhoz?

Konfuciusz például 3 méter magas, és 25 köbméter homokból készült.

Egy köbméter homok nagyjából másfél tonna, szóval körülbelül 37 tonna homok van ebben a szoborban. Mivel „csak” 3 méter magas, el lehet képzelni, mennyire össze van tömörítve az anyaga. Az „elődje”, Kossuth portréja 4 méter magas, nagyjából 70 tonna volt, Jézus 2,7 méter, olyan 20 tonna lehet.

Mi lesz a következő alkotása?

Itthon egy Gutenberg-szobrot készítek nemsokára Budapesten. Aztán ősszel Ausztráliába hívtak egy homokszobrász fesztiválra, de hogy ott mit alkotok, még előttem is titok. A megrendelők tudják, ki hogyan dolgozik, én pedig igyekszem minél érdekesebb szobrokat minél ügyesebben csinálni, szóval akik hívnak, már tudják, mire számíthatnak tőlem. A helyszínen mondják majd meg, mi a tematika, ami mentén a meghívott homokszobrászok dolgoznak.

De például Hollandiában is építek szobrokat, az ottani fesztivál művészeti vezetője minden meghívott művésznek személyre szabott feladatot ad.

Itthon, falujában, Tinnyén viszont ön dönti el, mit épít. Hogyan választ a témák közül?

Nagyon szeretem a portrékat, mert nagyon sok olyan érzést lehet megjeleníteni rajtuk, amit szavakkal sokkal nehezebb lenne. A mindenki által ismert magyar történelmi személyiségekkel most szakítottam. Kezdetben emiatt aggódtam is kicsit, de végül Konfuciusznak lett eddig a legnagyobb sikere Tinnyén.

Mostanában egyre jobban érdekel a kortárs művészet is, így a jövőben nem csak portrékat akarok készíteni. Nem tudom, mennyire lesznek rá vevők, akik majd megnézik... kiderül.

Nézd meg az összes szobrot!

A szobrok – egészen a fagyokig – ingyenesen látogathatók Tinnyén, a Petőfi Sándor u. 40. alatt. A 40 éves homokszobrászművész alkotásai megtalálhatók Intsagram- és Facebook-oldalán, valamint honlapján is.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x