hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Kortárs szoborműhely egy 126 éves gyártelepen – Szőke Gábor Miklós új stúdiójában jártunk
A csepeli ipartelep sűrűjében készülnek a nemzetközi hírű művész lenyűgöző alkotásai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy Szőke Gábor Miklós az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs magyar képzőművésze. A nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas, de külföldön is számos monumentális állatszobra kapott helyet. A legutóbbi, az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyom szobra, az Atlanta Falcon a világ eddigi legnagyobb madárszobra is egyben. Most DANTE XXI néven háromnapos programsorozattal nyitja meg stúdióját a nyilvánosság előtt, ennek keretében nyitott műhelyprogramokkal, gyermekfoglalkozások, tárlatvezetésekkel és gasztronómiai eseményekkel várnak mindenkit október 12-14 között.

Maga a stúdió a csepeli gyártelepen van. A műhely adottságait, ami eredetileg jellemző volt rá, Gábor nem szeretné megváltoztatni, inkább valamilyen módon újraértelmezni. Szerinte a Csepel Művek, a Weiss Manfréd Művek olyanok, mint egyfajta élő magyar történelemkönyv, de kortárs létezése, a benne zajló élet és munka miatt egy izgalmas fúzió jön létre.

Az előző műhely Budaörsön működött, viszont mivel kinőtték, új helyet kellett keresni. Kezdetben csak a csarnokot bérelték ki, de aztán sorban elkezdtek jönni azok a munkák, amelyeket már nem lehetett volna a budaörsi műhelyben megcsinálni, mert annyira telt ház volt - elkezdték hát egyre aktívabban használni a csepeli csarnokot. Előzőleg Kőbányán és különféle fővárosi ipari területeken is nézelődtek, de funkcióját tekintve mégis a csepeli lett a befutó, habár eleinte még nem volt szó arról, hogy ennyire áttevődik oda a hangsúly. Idővel Gábor egyre inkább beleásta magát a Csepel Művek történetébe, és persze az is hamar kiderült, hogy iparilag, logisztikailag mennyire jól funkcionál a hely: itt készítik a szobrokat, amelyeket innen a világ bármely pontjára el tudnak utaztatni.

Amikor elkezdték felújítani, nem voltak ablakok, szigetelés, vakolat. Szó szerint dőltek ki a falak, magyarázza Gábor. Tavalyig kifejezetten műhely-funkciót látott el, viszont utána bemutatóteremmé avanzsálódott, a szomszédos csarnokok megvásárlásával egyidejűleg. Most már elkezdtek különböző rendezvényeknek, tematikus eseményeknek is helyet adni, így a CAFe Budapesten is részt vesznek – ennek keretében lesz például békebeli brunch és műhelyséta.

Maga a név, Dante21 több jelentést is hordoz. A 21-es szám az évszázadra és a 21. kerületre, Csepelre utal, Dante pedig Gábor egykori kutyája – egy fekete dobermann –, a magánmitológiájának egyik főszereplője és a brand egyik fontos alkotóeleme, megestesítője és fő emblémája. Nem véletlen, hogy a logó is egy stilizált kutyafej, de Gábor rengeteg szobra belőle inspirálódott. Nagyjából 10 éve lehetett, hogy a kutya ösztönös, vadnak is mondható viselkedése elindított benne egy folyamatot, amely először skiccek, vázlatok formájában manifesztálódott, idővel azonban az egész alkotói létét meghatározta mint szimbólumrendszer.

Az ösztönösség és impulzivitás (mint a kutya tulajdonságai) alkotóként Gáborban is abszolút megvannak, habár a spontaneitást jócskán behatárolja a komoly mérnöki, statikai munka, ami egy-egy szobor kivitelezése mögött húzódik, főleg egy köztérre kerülő alkotás esetében komoly tervezésre és előkészületekre van szükség. A művészi ihlet és a pontos-gondos műszaki kivitelezés azonban őt inkább inspirálja, mintsem korlátozza – amikor erről a polémiáról kérdezem, a reneszánszt hozza fel példának, mint azt a kort, amelyben a művészek egyben tudósok is voltak. Ez a polihisztor-szerűség azonban manapság már nem trend. A csapatban többféle szakterületről érkező szakemberek dolgoznak és látnak el többféle munkafolyamatot, például hegesztők, lakatosok, statikus mérnökök, szobrászok – ebből is látszik, hogy egyetlen szobor létrejöttében rengeteg ember munkája (és csapatmunkája) van benne, ettől lesz igazán komplex a folyamat.

Gábornak a Fradi-sas volt az első nagy, köztérre készült szobra, ami akkoriban egy hatalmas vállalás volt a részéről, hiszen korábban sosem csinált hasonlót. Nagyon komoly kutatómunka előzte meg egyáltalán a tervezést is, de Gábor szerint az üzleti háttere és a kivitelezése mind-mind hatalmas rizikót jelentett. Egy másik, szintén ikonikus és legalább ennyire meghatározó munkáját is említi, az Atlanta Falcont. A projekt keretében egy hatalmas szobrot kellett terveznie a világ túlsó felére, az új Mercedes-Benz stadion elé, ami, mint mondja, társadalmi és kulturális felelősség is volt egyben. Pusztán a tervezése telt fél évbe, a projekt mindennel egybevéve két éven át tartott. Itthon teljes egészében felépítették, majd az utolsó alkatrészig lebontották és vitték ki Atlantába. Gyakorlatilag percre és centire pontosa ki volt számítva minden, ahogy a csapat (50 ember) kiutaztatása, elszállásolása is.

A nagy köztéri szobrok főleg rozsdamentes acélból készülnek, de Gábor sokféle anyaggal szeret kísérletezni. Korábban leginkább fával dolgozott, de akadnak olyan kültérre szánt alkotásai is, amelyek keményfából vannak, acélváz szerkezettel, most pedig egy bronzszobor készül, igaz, nem öntött bronzból, nem klasszikus eljárással, különböző elemekből hegesztik össze. Munkái nagy részének fontos eleme a monumentalitás – mint meséli, már kiskorában is imádott nagy falakat telerajzolni, később nagy szobrokat létrehozni, és szerinte ahova kerülnek később (például terekre, épített környezetbe, stadion előtt vagy bárhol, ahol több ezer ember fordul meg), ott ezekkel a méretekkel működnek jól.

Csak hogy nagyságrendeket is említsünk: az Atlanta Falcon 22 és fél méter széles, 14 méter magas, kétszer akkora, mint a Fradi-sas. Kimondva irgalmatlan nagynak tűnik, de ott helyben egy ennél kisebb szobor nem nagyon tudott volna érvényesülni a mögötte lévő épület monumentálisa és igazából az egész tér arányai miatt.

Habár Gábor munkái között leggyakrabban állatokkal találkozhatunk, a most készülő bronzszobor történetesen éppen emberalak lesz, köztéri szobrai sorában elsőként. A kivételek sorát gyarapítja az az absztrakt szobor is, ami a MOM-parkkal szemben kapott helyet (ha közelebbről megnézzük egyébként, rájövünk, hogy valójában egy méhraj, a több ezer méh pedig egy tölcsért formáz). Az állatok, a totemekkel kapcsolatos megjelenési formák, koncepciók viszont már gyermekkora óta vele vannak, úgy érzi, ezeken keresztül tudja leginkább kifejezni a gondolatait.

A stúdiónak bőven vannak megkeresései, de olyan munkái is, amelyek saját kiállításokra, eseményekre készülnek, installációk, amelyeket egyszeri alkalommal mutatnak be, de akár olyan mű is, ami performansz-szerepben létezik. Ilyen volt például az égő installációként bemutatott, a moszkvai Gorkij-parkban felgyújtott Tavaszköszöntő szobor. Az pedig, hogy mekkora az értékük, anyag-, koncepció- és helyszínfüggő is, de annyi biztos: a széles skála a több százezres tételektől a több száz milliósokig terjed.


KÖVESS MINKET:

Koppintással vádolják A Dal egyik továbbjutóját - akár a versenyből is kizárhatják
Plágiumbotrány miatt egyelőre még nem tudni, hogy ki az a nyolc ember, akinek esélye van bejutni az Eurovíziós Dalfesztiválra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Hamarosan végre kiderül, mi lesz Magyarország kedvenc dala 2019-ben, és ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal döntős mezőnye azonban még nem biztos, hogy teljes, ugyanis az egyik csapat vagy előadó plágiumbotrányba keveredett - azaz lehet, hogy koppintották a műsorban előadott zenét.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor az – egyelőre meg nem nevezett – érintettet kizárják, helyére pedig az elődöntőkből a döntő mezőnyébe be nem jutott, de a zsűri és a nézők által összesítve a legtöbb pontot kapott versenyző lép.

Egyelőre az alábbi indulók várják, hogy képviselhessék Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit május 18-án, Izraelben rendeznek meg:

Petruska, Acoustic Planet, Vavra Bence, The Middletonz, Pápai Joci, Szekér Gergő, Nagy Bogi és a Fatal Error.


KÖVESS MINKET:
Plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját
A szakértők szerint Petruska a Help Me Out of Here című szerzeményével követett el plágiumot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Nem ez az első eset a köztévé eurovíziós selejtezőjében, hogy felmerült a plagizálás gyanúja, ám mindeddig egyszer sem sikerült rábizonyítani azt a versenyzőkre. Idén azonban az egyik döntős esetében a kizárás mellett döntöttek - írja az MTI.

A műsorkészítők szomorúan olvasták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

A dal tempója, hangneme, hangszerelése, harmóniastruktúrája, basszusmenete és dallamkezelése is nagyon hasonlít a amerikai indie rock zenekar említett számára.

A szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

A helyzet egyik pikantériája, hogy az énekes 2016-ban is hasonló gyanúba keveredett, akkor Trouble in my mind című számát hasonlították az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címen Inspector Gadget néven futó, 1999-es rajzfilmsorozat főcímzenéjéhez.

Petruska idén nevezett dala:

A Wampire Weekend trackje:


KÖVESS MINKET:
Messenger-üzenetként jelennek meg Petőfi és Radnóti versei Budapest különböző pontjain
Ilyenek lennének nagyjaink, ha a mai korban alkotnának.
Címkép: MyAd Marketing - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Február második felében a főváros számos pontján citylight plakátokon jelennek meg a magyar költészet nagyjainak versei, kicsit másképp - írja a színház.org. Budapest 30 különböző helyén ugyanis többek között Radnóti, Petőfi, Weöres és Karinthy műveivel találkozhatunk majd méghozzá párbeszédes Messenger üzenet formájában emojikkal kiegészítve.

Az ötletet a MyAd Marketing csapata találta, akiknek fő célja, hogy a költészet valóban maradandó legyen minden generáció számára. Szeretnék, ha már az iskolások is értékként tekintsenek irodalmunkra, szívesen olvassanak verseket, élményként éljék meg a kötelező irodalmak olvasását is.

Hiszen a világunk egyre inkább változik, a gyerekek érdeklődési körével együtt. A közösségi média pedig remek felületet biztosít arra, hogy az irodalom minél több korosztályhoz eljusson. A MyAd Marketing csapata azt képzelte el, hogy milyen lenne, ha nagyjaink a mai korban élnének és a Messenger alkalmazáson belül üzennének.


KÖVESS MINKET:

Petruska a plágiumbotrányról: "Le vagyok sokkolva"
Az előadó közleményben fejtette ki véleményét.
Címkép: Láng Péter - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját, Petruskát. A műsorkészítőknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese küldte el szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

Az ügyben most megszólalt az előadó is, aki egy közleményt adott ki a Facebook-oldalán. Ezt teljes terjedelmében, változatlanul közöljük.

"Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? - tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben

Andris


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x