hirdetés
szokemiklosgabor-cimkep-1000x667.jpg

Kortárs szoborműhely egy 126 éves gyártelepen – Szőke Gábor Miklós új stúdiójában jártunk

A csepeli ipartelep sűrűjében készülnek a nemzetközi hírű művész lenyűgöző alkotásai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy Szőke Gábor Miklós az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs magyar képzőművésze. A nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas, de külföldön is számos monumentális állatszobra kapott helyet. A legutóbbi, az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyom szobra, az Atlanta Falcon a világ eddigi legnagyobb madárszobra is egyben. Most DANTE XXI néven háromnapos programsorozattal nyitja meg stúdióját a nyilvánosság előtt, ennek keretében nyitott műhelyprogramokkal, gyermekfoglalkozások, tárlatvezetésekkel és gasztronómiai eseményekkel várnak mindenkit október 12-14 között.

Maga a stúdió a csepeli gyártelepen van. A műhely adottságait, ami eredetileg jellemző volt rá, Gábor nem szeretné megváltoztatni, inkább valamilyen módon újraértelmezni. Szerinte a Csepel Művek, a Weiss Manfréd Művek olyanok, mint egyfajta élő magyar történelemkönyv, de kortárs létezése, a benne zajló élet és munka miatt egy izgalmas fúzió jön létre.

Az előző műhely Budaörsön működött, viszont mivel kinőtték, új helyet kellett keresni. Kezdetben csak a csarnokot bérelték ki, de aztán sorban elkezdtek jönni azok a munkák, amelyeket már nem lehetett volna a budaörsi műhelyben megcsinálni, mert annyira telt ház volt - elkezdték hát egyre aktívabban használni a csepeli csarnokot. Előzőleg Kőbányán és különféle fővárosi ipari területeken is nézelődtek, de funkcióját tekintve mégis a csepeli lett a befutó, habár eleinte még nem volt szó arról, hogy ennyire áttevődik oda a hangsúly. Idővel Gábor egyre inkább beleásta magát a Csepel Művek történetébe, és persze az is hamar kiderült, hogy iparilag, logisztikailag mennyire jól funkcionál a hely: itt készítik a szobrokat, amelyeket innen a világ bármely pontjára el tudnak utaztatni.

Amikor elkezdték felújítani, nem voltak ablakok, szigetelés, vakolat. Szó szerint dőltek ki a falak, magyarázza Gábor. Tavalyig kifejezetten műhely-funkciót látott el, viszont utána bemutatóteremmé avanzsálódott, a szomszédos csarnokok megvásárlásával egyidejűleg. Most már elkezdtek különböző rendezvényeknek, tematikus eseményeknek is helyet adni, így a CAFe Budapesten is részt vesznek – ennek keretében lesz például békebeli brunch és műhelyséta.

Maga a név, Dante21 több jelentést is hordoz. A 21-es szám az évszázadra és a 21. kerületre, Csepelre utal, Dante pedig Gábor egykori kutyája – egy fekete dobermann –, a magánmitológiájának egyik főszereplője és a brand egyik fontos alkotóeleme, megestesítője és fő emblémája. Nem véletlen, hogy a logó is egy stilizált kutyafej, de Gábor rengeteg szobra belőle inspirálódott. Nagyjából 10 éve lehetett, hogy a kutya ösztönös, vadnak is mondható viselkedése elindított benne egy folyamatot, amely először skiccek, vázlatok formájában manifesztálódott, idővel azonban az egész alkotói létét meghatározta mint szimbólumrendszer.

Az ösztönösség és impulzivitás (mint a kutya tulajdonságai) alkotóként Gáborban is abszolút megvannak, habár a spontaneitást jócskán behatárolja a komoly mérnöki, statikai munka, ami egy-egy szobor kivitelezése mögött húzódik, főleg egy köztérre kerülő alkotás esetében komoly tervezésre és előkészületekre van szükség. A művészi ihlet és a pontos-gondos műszaki kivitelezés azonban őt inkább inspirálja, mintsem korlátozza – amikor erről a polémiáról kérdezem, a reneszánszt hozza fel példának, mint azt a kort, amelyben a művészek egyben tudósok is voltak. Ez a polihisztor-szerűség azonban manapság már nem trend. A csapatban többféle szakterületről érkező szakemberek dolgoznak és látnak el többféle munkafolyamatot, például hegesztők, lakatosok, statikus mérnökök, szobrászok – ebből is látszik, hogy egyetlen szobor létrejöttében rengeteg ember munkája (és csapatmunkája) van benne, ettől lesz igazán komplex a folyamat.

Gábornak a Fradi-sas volt az első nagy, köztérre készült szobra, ami akkoriban egy hatalmas vállalás volt a részéről, hiszen korábban sosem csinált hasonlót. Nagyon komoly kutatómunka előzte meg egyáltalán a tervezést is, de Gábor szerint az üzleti háttere és a kivitelezése mind-mind hatalmas rizikót jelentett. Egy másik, szintén ikonikus és legalább ennyire meghatározó munkáját is említi, az Atlanta Falcont. A projekt keretében egy hatalmas szobrot kellett terveznie a világ túlsó felére, az új Mercedes-Benz stadion elé, ami, mint mondja, társadalmi és kulturális felelősség is volt egyben. Pusztán a tervezése telt fél évbe, a projekt mindennel egybevéve két éven át tartott. Itthon teljes egészében felépítették, majd az utolsó alkatrészig lebontották és vitték ki Atlantába. Gyakorlatilag percre és centire pontosa ki volt számítva minden, ahogy a csapat (50 ember) kiutaztatása, elszállásolása is.

A nagy köztéri szobrok főleg rozsdamentes acélból készülnek, de Gábor sokféle anyaggal szeret kísérletezni. Korábban leginkább fával dolgozott, de akadnak olyan kültérre szánt alkotásai is, amelyek keményfából vannak, acélváz szerkezettel, most pedig egy bronzszobor készül, igaz, nem öntött bronzból, nem klasszikus eljárással, különböző elemekből hegesztik össze. Munkái nagy részének fontos eleme a monumentalitás – mint meséli, már kiskorában is imádott nagy falakat telerajzolni, később nagy szobrokat létrehozni, és szerinte ahova kerülnek később (például terekre, épített környezetbe, stadion előtt vagy bárhol, ahol több ezer ember fordul meg), ott ezekkel a méretekkel működnek jól.

Csak hogy nagyságrendeket is említsünk: az Atlanta Falcon 22 és fél méter széles, 14 méter magas, kétszer akkora, mint a Fradi-sas. Kimondva irgalmatlan nagynak tűnik, de ott helyben egy ennél kisebb szobor nem nagyon tudott volna érvényesülni a mögötte lévő épület monumentálisa és igazából az egész tér arányai miatt.

Habár Gábor munkái között leggyakrabban állatokkal találkozhatunk, a most készülő bronzszobor történetesen éppen emberalak lesz, köztéri szobrai sorában elsőként. A kivételek sorát gyarapítja az az absztrakt szobor is, ami a MOM-parkkal szemben kapott helyet (ha közelebbről megnézzük egyébként, rájövünk, hogy valójában egy méhraj, a több ezer méh pedig egy tölcsért formáz). Az állatok, a totemekkel kapcsolatos megjelenési formák, koncepciók viszont már gyermekkora óta vele vannak, úgy érzi, ezeken keresztül tudja leginkább kifejezni a gondolatait.

A stúdiónak bőven vannak megkeresései, de olyan munkái is, amelyek saját kiállításokra, eseményekre készülnek, installációk, amelyeket egyszeri alkalommal mutatnak be, de akár olyan mű is, ami performansz-szerepben létezik. Ilyen volt például az égő installációként bemutatott, a moszkvai Gorkij-parkban felgyújtott Tavaszköszöntő szobor. Az pedig, hogy mekkora az értékük, anyag-, koncepció- és helyszínfüggő is, de annyi biztos: a széles skála a több százezres tételektől a több száz milliósokig terjed.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hiperkarmaakusztik.jpg

Bérczesi Robi: Szeretek egy szál gitárral játszani

A hiperkarma különleges, akusztikus koncerttel készül a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Erről kérdeztük Bérczesi Robit, a zenekar frontemberét.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. augusztus 21.A hiperkarma igen sűrű évet tudhat maga mögött: év elején jelentette meg ötödik, Napsütötte rész című lemezét, végig turnézták a tavaszt és a fesztiválokat, Bérczesi Robi Artisjus-díjat kapott dalszövegeiért és kiadta az Én meg az Ének című életrajzi regényét is. Most pedig augusztus 24-én egy különleges, akusztikus koncertre is készülnek a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

- Idén az ötödik lemezetek, a Napsütötte rész mellett megjelent az életrajzi könyved is, amiben nagyon őszintén meséltél az elmúlt tíz évről. Milyen érzés most, hogy a könyv megírásakor kibeszélted magadból ezeket a dolgokat és kitártad azokat olvasók elé?

- Jó érzés volt kiadni magamból ezeket a dolgokat, így olyan, mintha tiszta lappal új életet kezdenék. Persze, így is maradtak árnyékos részek a történetben, de korántsem annyi, mint régen.

- A Napsütötte rész sokkal éneklősebb, vidámabb, mint az előző lemezek. Te is most már inkább így tekintesz az életre?

- Azért ezek a "vidám" dalok is csak a hiperkarma eddigi stílusához képest vidámak, amúgy komoly témákat feszegetnek ezek is, de valóban jóval felszabadultabban, mint az eddigiek.

- Könnyebben megszólalnak ezek a dalok akusztikus változatban? Hogyan alakítjátok ilyenkor a repertoárt?

- Igen, az új dalok akusztikus változatait jóval könnyebb kidolgozni, mint pl. az Amondóét, amit nem is fogunk előadni ezen a koncerten. Általánosságban véve a 2. és a 3. albumunk az, amelynek a dalai kevésbé adják meg magukat akusztikusban.

- Az utóbbi időben egyre többször hallani téged akusztikus felállásban, az Én meg az Ének 2. kapcsán is. Miben másak számodra ezek a koncertek, mint a megszokott, „hangos” koncertek?

- Szeretek egy szál gitárral játszani, nagyobb szabadságot ad, mint a zenekari felállás, és amióta egy vokálpedált is bevetettem, olyan, mintha külön vokálénekesek is kísérnének.

- Csak hiperkarma számok lesznek, vagy az Én meg az Ének dalaiból is játszotok majd?

- Kizárólag hiperkarma számokból áll a repertoár.

- A hiperkarma 20-ig ez lesz az utolsó budapesti koncertetek. Mivel telik majd számodra az év hátralévő része?

- Új dalokat jelentetünk meg a készülő 6. stúdiólemezünkről, én személy szerint továbbra is egy szál gitározom, és a hiperkarmával is vállaltunk néhány vidéki koncertet. Ezen kívül próbálunk ezerrel az Arénára, ritkán, vagy még soha nem játszott dalokkal, érdekességekkel készülünk.


KÖVESS MINKET:hirdetés
baratok-kozt-epulet-matyas-kiraly-ter.jpg

Egy korszak lezárul: a Barátok közt 20 év után már késő délután képernyőre kerül

Jó hír viszont, hogy az új részeket a korán és későn tévézők is elcsíphetik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Sokak esti rutinja változhat meg némiképp szeptembertől, ugyanis a hamarosan 21 éves születésnapját ünneplő Barátok közt ősztől új időpontokba kerül.

Az 1998. október 16-a óta futó széria az RTL Klub egyik legrégebbi és legnépszerűbb sorozata és indulása óta a főműsoridőben láthatták a nézők, aki pedig lemaradt az aktuális részről, az RTL Magyarország egy másik csatornáján visszanézhette.

Jelenleg 21:10-től látható, azonban az őszi műsorrend nyomán ezentúl más időpontokban találkozhatunk a Mátyás király tér lakóival - adta hírül a SorozatWiki, akik számára az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága is megerősítette a változás hírét.

Szeptember 2-től késő délután és késő este vár a Barátok közt: a friss részek hétköznap negyed 6 körül, a Híradó előtt kerülnek adásba és negyed 11 körül újra levetítik őket.

A főműsoridőben a Híradó mellett a Fókusz és a Drága örökösök megy majd, a 9-es sávot pedig a csatorna 1-én induló új realityje, a Love Island kapta.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
DBOGI20190820035.jpg

Nagy Feró életműdíjat kapott, a Halott Pénz és Rúzsa Magdi is nyert - átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Pápai Joci újabb elismerést zsebelt be Az én apám című dalával, de a Follow The Flow és a Bagossy Brothers Company sem ment haza üres kézzel a Strand Fesztivál nyitónapján megtartott díjátadóról.
MTI, Fotó: Bodnár Boglárka/MTI - szmo.hu
2019. augusztus 21.Tizenkét kategóriában már a negyedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat a Zamárdiban tartott Strand Fesztivál nyitónapján kedd este. Több jelöltet a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala közül választotta ki egy százfős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló szakmai grémium.

Az év zenekarára, az év női és férfi előadójára, az év videoklipjére és az év akusztikus koncertjére június 18. és augusztus 12. között szavazhatott a közönség és a szakmai testület. A végeredménybe a szakmai zsűri és a közönség szavazatai 50-50 százalékban számítottak bele.

Az év zenekara a Halott Pénz, az év női előadója Rúzsa Magdi, az év férfi előadója Ákos lett.

Az év videoklipjének a Follow The Flow Nem tudja senki című dalának videoklipjét, az év akusztikus koncertjének pedig a Bagossy Brothers Company tavaly november 5-ei koncertjét választották.

Az életműdíjat Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere kapta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-22.jpg

„Láttam apámat a halála előtt” - sérülékenységét fedi el humorral a Deadpool sztárja, Ryan Reynolds

A színész karrierje tanmese arról, hogy kitartással milyen messzire lehet jutni. Egyébként meg egy hatalmas troll, aki önmagát sem kíméli.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Instagram - szmo.hu
2019. augusztus 24.A szuperhős-univerzum igazi vérfrissítése volt a Deadpool 2016-ban, majd nem véletlenül készült el tavaly a második rész sem (sőt, már az újabb folytatást is bejelentették az alkotók). A vagány, cinikus humorú héró azonban Ryan Reynolds alakítása nélkül papírmasé-figura maradt volna. A színész annyi energiát, lazaságot és humort vitt bele a karakterbe, amit kevés más színész tudott volna ilyen elegánsan megoldani. Most sorra vettük, milyen érdekességeket érdemes tudni Reynoldsról, a celeb-social media legnagyobb trolljáról.

Majdnem abbahagyta a színészetet

‪Happy Birthday to me. Or as Dad used to affectionately say, "the condom broke."

2.2m Likes, 26.2k Comments - Ryan Reynolds (@vancityreynolds) on Instagram: "‪Happy Birthday to me. Or as Dad used to affectionately say, "the condom broke.""

Az 1976-os születésű Reynolds a pályája elején nem igazán halmozta a sikereket. A kanadai származású Ryan először gyerekszínész volt, majd a kilencvenes években rengeteg felejthető tévésorozatban játszott, illetve tehetségéhez képest pici szerepeket kapott érdekes mozikban, például Glenn Close oldalán a Ha hallgattál volna című 1995-ös filmben, illetve a CBS berkeiben készült Hidegvérrel című drámában. Az áttörés azonban nem történt meg, így a színésznek elege lett, és úgy döntött, felhagy a színészkedéssel. Ekkor történt a sorsszerű fordulat, ami visszarántotta a film világába.

Ajtó nélküli kocsival járt

Vancouverben Reynolds egy éjjel összefutott egy színészkollégájával, Chris William Martinnal, akinek feltűnt, hogy Ryan mennyire kétségbeesett, ezért azt mondta neki: pakoljon össze és menjen vele Los Angelesbe. Így is lett: egy olcsó motelben szálltak meg az angyalok városában, ahol

Reynolds dzsipje az első éjszakán legurult egy lejtőn és majdnem töktropára ment. Az elkövetkező négy hónapban a színész így ajtó nélkül használta a kocsit.

1997-ben aztán melléállt a szerencse: megkapta Berg szerepét a Két pasi meg egy csajszi című vígjáték-sorozatban. Az első évad után sikeres lett a széria, ami belépőt jelentett Reynolds számára a filmvilágba is. Egyik első szerepe, amiben felfigyelhettünk rá, A rettegés háza volt 2005-ben.

Jegyben járt Alanis Morissette-tel

Bizony, a színész és a szintén kanadai énekesnő Drew Barrymore szülinapi partiján találkoztak, majd egy pár voltak 2002 és 2006 között. Annyira komoly volt a dolog, hogy közös ingatlanokat is vásároltak Vancouverben és Los Angelesben. 2004-től jegyben jártak - azt pedig nem tudni, miért szakítottak, de Morissette utólag bevallotta, hogy teljesen összetört ekkor. Gyászát munkába fordította, 2008-as albuma, a Flavors of Entanglement ezekről az érzéseiről szólt.

Scarlett Johanssontól féltékenység miatt vált el

Igaz, azt tudtuk, hogy a két A-listás sztár egy párt alkotott, de azóta olyan sok minden történt Reynolds szakmai és magánéletében, hogy szinte el is felejtettük. Pedig érdekes periódus volt ez: Johansson karrierje szárnyalt, Ryané pedig még nem annyira - a színésznő egy későbbi interjúban elárulta, hogy ez bizony éket tud vetni a házastársak közé Hollywoodban, és elég egyértelmű, hogy ezt kire érthette. 2008-tól 2011-ig voltak házasok. Reynolds a válás után villámgyorsan továbblépett: 2012-ben már el is vette feleségül Blake Lively-t, aki jelenleg harmadik gyermeküket várja. Azért a történetnek van egy pikáns részlete: Reynolds még Johanssonnal volt, amikor közel kerültek egymáshoz Livelyval A zöld lámpás című film forgatásán.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x