hirdetés
Kortárs szoborműhely egy 126 éves gyártelepen – Szőke Gábor Miklós új stúdiójában jártunk
A csepeli ipartelep sűrűjében készülnek a nemzetközi hírű művész lenyűgöző alkotásai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy Szőke Gábor Miklós az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs magyar képzőművésze. A nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas, de külföldön is számos monumentális állatszobra kapott helyet. A legutóbbi, az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyom szobra, az Atlanta Falcon a világ eddigi legnagyobb madárszobra is egyben. Most DANTE XXI néven háromnapos programsorozattal nyitja meg stúdióját a nyilvánosság előtt, ennek keretében nyitott műhelyprogramokkal, gyermekfoglalkozások, tárlatvezetésekkel és gasztronómiai eseményekkel várnak mindenkit október 12-14 között.

Maga a stúdió a csepeli gyártelepen van. A műhely adottságait, ami eredetileg jellemző volt rá, Gábor nem szeretné megváltoztatni, inkább valamilyen módon újraértelmezni. Szerinte a Csepel Művek, a Weiss Manfréd Művek olyanok, mint egyfajta élő magyar történelemkönyv, de kortárs létezése, a benne zajló élet és munka miatt egy izgalmas fúzió jön létre.

Az előző műhely Budaörsön működött, viszont mivel kinőtték, új helyet kellett keresni. Kezdetben csak a csarnokot bérelték ki, de aztán sorban elkezdtek jönni azok a munkák, amelyeket már nem lehetett volna a budaörsi műhelyben megcsinálni, mert annyira telt ház volt - elkezdték hát egyre aktívabban használni a csepeli csarnokot. Előzőleg Kőbányán és különféle fővárosi ipari területeken is nézelődtek, de funkcióját tekintve mégis a csepeli lett a befutó, habár eleinte még nem volt szó arról, hogy ennyire áttevődik oda a hangsúly. Idővel Gábor egyre inkább beleásta magát a Csepel Művek történetébe, és persze az is hamar kiderült, hogy iparilag, logisztikailag mennyire jól funkcionál a hely: itt készítik a szobrokat, amelyeket innen a világ bármely pontjára el tudnak utaztatni.

Amikor elkezdték felújítani, nem voltak ablakok, szigetelés, vakolat. Szó szerint dőltek ki a falak, magyarázza Gábor. Tavalyig kifejezetten műhely-funkciót látott el, viszont utána bemutatóteremmé avanzsálódott, a szomszédos csarnokok megvásárlásával egyidejűleg. Most már elkezdtek különböző rendezvényeknek, tematikus eseményeknek is helyet adni, így a CAFe Budapesten is részt vesznek – ennek keretében lesz például békebeli brunch és műhelyséta.

Maga a név, Dante21 több jelentést is hordoz. A 21-es szám az évszázadra és a 21. kerületre, Csepelre utal, Dante pedig Gábor egykori kutyája – egy fekete dobermann –, a magánmitológiájának egyik főszereplője és a brand egyik fontos alkotóeleme, megestesítője és fő emblémája. Nem véletlen, hogy a logó is egy stilizált kutyafej, de Gábor rengeteg szobra belőle inspirálódott. Nagyjából 10 éve lehetett, hogy a kutya ösztönös, vadnak is mondható viselkedése elindított benne egy folyamatot, amely először skiccek, vázlatok formájában manifesztálódott, idővel azonban az egész alkotói létét meghatározta mint szimbólumrendszer.

Az ösztönösség és impulzivitás (mint a kutya tulajdonságai) alkotóként Gáborban is abszolút megvannak, habár a spontaneitást jócskán behatárolja a komoly mérnöki, statikai munka, ami egy-egy szobor kivitelezése mögött húzódik, főleg egy köztérre kerülő alkotás esetében komoly tervezésre és előkészületekre van szükség. A művészi ihlet és a pontos-gondos műszaki kivitelezés azonban őt inkább inspirálja, mintsem korlátozza – amikor erről a polémiáról kérdezem, a reneszánszt hozza fel példának, mint azt a kort, amelyben a művészek egyben tudósok is voltak. Ez a polihisztor-szerűség azonban manapság már nem trend. A csapatban többféle szakterületről érkező szakemberek dolgoznak és látnak el többféle munkafolyamatot, például hegesztők, lakatosok, statikus mérnökök, szobrászok – ebből is látszik, hogy egyetlen szobor létrejöttében rengeteg ember munkája (és csapatmunkája) van benne, ettől lesz igazán komplex a folyamat.

Gábornak a Fradi-sas volt az első nagy, köztérre készült szobra, ami akkoriban egy hatalmas vállalás volt a részéről, hiszen korábban sosem csinált hasonlót. Nagyon komoly kutatómunka előzte meg egyáltalán a tervezést is, de Gábor szerint az üzleti háttere és a kivitelezése mind-mind hatalmas rizikót jelentett. Egy másik, szintén ikonikus és legalább ennyire meghatározó munkáját is említi, az Atlanta Falcont. A projekt keretében egy hatalmas szobrot kellett terveznie a világ túlsó felére, az új Mercedes-Benz stadion elé, ami, mint mondja, társadalmi és kulturális felelősség is volt egyben. Pusztán a tervezése telt fél évbe, a projekt mindennel egybevéve két éven át tartott. Itthon teljes egészében felépítették, majd az utolsó alkatrészig lebontották és vitték ki Atlantába. Gyakorlatilag percre és centire pontosa ki volt számítva minden, ahogy a csapat (50 ember) kiutaztatása, elszállásolása is.

A nagy köztéri szobrok főleg rozsdamentes acélból készülnek, de Gábor sokféle anyaggal szeret kísérletezni. Korábban leginkább fával dolgozott, de akadnak olyan kültérre szánt alkotásai is, amelyek keményfából vannak, acélváz szerkezettel, most pedig egy bronzszobor készül, igaz, nem öntött bronzból, nem klasszikus eljárással, különböző elemekből hegesztik össze. Munkái nagy részének fontos eleme a monumentalitás – mint meséli, már kiskorában is imádott nagy falakat telerajzolni, később nagy szobrokat létrehozni, és szerinte ahova kerülnek később (például terekre, épített környezetbe, stadion előtt vagy bárhol, ahol több ezer ember fordul meg), ott ezekkel a méretekkel működnek jól.

Csak hogy nagyságrendeket is említsünk: az Atlanta Falcon 22 és fél méter széles, 14 méter magas, kétszer akkora, mint a Fradi-sas. Kimondva irgalmatlan nagynak tűnik, de ott helyben egy ennél kisebb szobor nem nagyon tudott volna érvényesülni a mögötte lévő épület monumentálisa és igazából az egész tér arányai miatt.

Habár Gábor munkái között leggyakrabban állatokkal találkozhatunk, a most készülő bronzszobor történetesen éppen emberalak lesz, köztéri szobrai sorában elsőként. A kivételek sorát gyarapítja az az absztrakt szobor is, ami a MOM-parkkal szemben kapott helyet (ha közelebbről megnézzük egyébként, rájövünk, hogy valójában egy méhraj, a több ezer méh pedig egy tölcsért formáz). Az állatok, a totemekkel kapcsolatos megjelenési formák, koncepciók viszont már gyermekkora óta vele vannak, úgy érzi, ezeken keresztül tudja leginkább kifejezni a gondolatait.

A stúdiónak bőven vannak megkeresései, de olyan munkái is, amelyek saját kiállításokra, eseményekre készülnek, installációk, amelyeket egyszeri alkalommal mutatnak be, de akár olyan mű is, ami performansz-szerepben létezik. Ilyen volt például az égő installációként bemutatott, a moszkvai Gorkij-parkban felgyújtott Tavaszköszöntő szobor. Az pedig, hogy mekkora az értékük, anyag-, koncepció- és helyszínfüggő is, de annyi biztos: a széles skála a több százezres tételektől a több száz milliósokig terjed.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Átalakul az RTL műsorrendje: hétköznap az összes esti műsort érinti majd
Változik a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy kezdési időpontja is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Változik az RTL esti műsorrendje, több sorozatot, műsort is érint majd - írta meg a Media1. Új időpontban kezdődnek, lesz ami megszűnik, és új műsorok is indulnak április 29-én.

Véget ért az Alvilág, most lesz a Cápák között utolsó része, és Toplista is befejeződik.

A Fókusz továbbra is 19:05-kor kezdődik, de a hossza visszaáll, és összesen fél órás lesz a magazinműsor.

A befejeződő Drága örökösök helyén jelentkezik a Konyhafőnök-Visszavágó című gaszto reality, amely 110 perces lesz, és civilek lesznek benne.

A Barátok közt 30 perccel később kezdődik, este fél 10-től sugározzák, és 22 órakor fejeződik be.

Hétfőnként lesz látható az új dokureality, A Főnök inkognitóban. Kedden jön az új Magnum, csütörtökönként a Gyertek át! és pénteken a Doktor Murphy 2. évada, ezek 22:05-kor lesznek látható. Szerdánként ebben az időszakban különböző vásárolt filmeket ad majd az RTL Klub.

A későbbi idősávban lesz a Házon kívül, ami este 11 órakor, csütörtökönként a Privát kopók új részei 22:50-kor kezdődnek majd. A XXI. század című történelmi visszatekintő műsor hétfőn 23 órára kerül át.

Hétvégente szombat esténként marad a Fókusz Plusz és A mi kis falunk, vasárnap este filmeket láthatsz az RTL Klubon.

Egy új műsor indul szombattól Szuperzöld címmel.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Szüzesség elvevős szex, váratlan lovaggá ütés és piálás - így töltötték a csata előtt utolsó óráikat a Trónok Harca főszereplői
...és csak beszélgetnek, beszélgetnek, beszélgetnek és beszélgetnek. SPOILERVESZÉLY!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. április 22.A Trónok Harca befejező évada sajnos a második résszel is folytatja a szappanoperásodást. Az új részben lényegében nem történik semmi. Nagyon érezni, hogy mindjárt itt a végjáték, de a maradék időt ki kell tölteni a nagy semmivel. Mindenki mindenkivel összefut, mindenki mindenkivel mindenről beszélget - bár leginkább a semmiről. Mindenki mindenkinek megbocsát, és akik még nem dugtak, azok dugnak egy jót, vagy legalábbis akarnak.

SPOILER!

Ne görgess tovább, ha még nem láttad, vagy nem akarod megtudni, miről szól a második rész!

A második rész az elsőhöz hasonló eseményekkel indít, csak most Jon Snow helyett Jaime Lannistert mentegetőzhet a tanács előtt. Egyedül érkezett, Cersei mindenkit átejtett, és ígérete ellenére nem küldte vele seregeit. Tarthi Brienne azonban jót áll Jaime-ért, így végül, bár vonakodva, de mindenki elfogadja a Királyölő segítségét.

A Jaime és Bran Stark közötti beszélgetést már nagyon vártam. Kíváncsi voltam, mégis mit lehet mondani annak, akit 8 évaddal ezelőtt kilöksz egy ablakon, és nyomorékká teszel. Hát végül is nagyon mást nem:

"Sajnálom, amit veled tettem."

Brant azonban, mióta Háromszemű holló, nem igazán hatja meg semmi, sőt meg is nyugtatja Jaime-t, hogy ha az nem történik, nem lennének ma azok, akik, és hát tudjuk, hogy ő elég jól elvan ebben a Háromszemű holló szerepben.

Daenerys is elkapja Sansát egy kis négyszemközti beszélgetésre, hogy feloldja a köztük lévő feszültséget. Biztosítja Jon iránt érzett szerelméről, és girl powerről csacsognak. Az Észak függetlenségéért kiálló Sansát azonban mégsem tudja teljesen meggyőzni.

Az epizód további részében hiába lesz szüzesség elvevős szex, és megható lovaggá ütés. Az egyik legérzelmesebb jelenet, amikor Lady Jégcsap Stark végre felolvad. Theon Greyjoy megérkezik Deresbe, és felajánlja szolgálatait a sárkánykirálynőnek, de elsősorban Sansának, aki valami hihetetlen érzelmességgel borul Theon nyakába.

Óriásvész Tormundék visszatérnek Utolsó Menedékből, és meghozzák a hírt, hogy másnap napkeltéig van idő, akkorra várható a Holtak seregének érkezése.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Újabb vérfagyasztó előzetes: kijött a Trónok Harca 3. részének trailere
Továbbra sem derül ki, hogy mire számíthatnak a film rajongói, de a látvány kegyetlen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Végéhez közeledik az amerikai fantasy-drámasorozat, a Trónok harca. A nyolcadik, egyben befejező évadjának első részét április 14-én mutatták be a HBO televíziós csatornán, a befejező epizód május 19-én kerül adásba. A legtöbb évaddal ellentétben a nyolcadik évad csak hat, egyenként egyórás részből áll.

Tovább feszítik a sorozat rajongóinak idegeit az újabb előzetessel. A múlt héten indult utolsó évad bevezető része után egyre csak csigázzák a nézőket, így volt ez a második részben is, amelyről erősen spoileres ismertetőt írtunk. Mennek a találgatások, mi lesz majd a filmsorozat vége.

Az eddig látottak alapján sokféle végre lehet számítani, éppen ezért nagy a várakozás. Az újabb képkockák sem visznek közelebb a megoldáshoz, de az izgalmat igencsak fokozzák. Tulajdonképp egyetlen olyan kocka sincs benne, amiből bármit is megtudnánk. A seregek felálltak, minden kéz a kardon vagy az egyéb fegyvereken, igazából az a kérdés, hogy ha ez a döntő csata, a harmadik részben, akkor mi lesz a hátralévő három részben majd?

Az előzetesért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ifj. Richter József: Az állatokat nem kényszerítjük a produkcióra, szeretik, amit csinálnak
Motoros mutatvánnyal és nyílt nappal várja látogatóit a Cirkuszok Világnapján a 25 éves Magyar Nemzeti Cirkusz. Vezetője, Ifj. Richter József azt is elmondta, szerinte miért nem kell betitani az állatok szerepeltetését a cirkuszokban.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. április 19.Most szombaton lesz a Cirkuszok Világnapja. Ifjabb Richter Józsefet arról faggattam, a Magyar Nemzeti Cirkusz hol és hogyan készül a jeles eseményre.

- Április 20-án lesz a Cirkuszok Világnapja. Mióta létezik a szakmai ünnep?

- Ez lesz a tizedik alkalom. Először Európai Cirkusznapként indult, de később világnappá nyilvánították. Mindig április harmadik szombatjára esik. Ebből az alkalomból nagyon sok cirkusz extra programokkal várja a nézőket.

- A Magyar Nemzeti Cirkusz mivel készül?

- Számunkra még különlegesebb lesz ez a nap, ugyanis 25 éves a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Cirkuszok Világnapja pedig kerek évfordulót ünnepel. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy izgalmas cirkusznappal lepjük meg azokat a nézőinket, akik ellátogatnak Debrecenbe. Mindenki ingyen bejöhet a cirkuszba, megnézhetik, hogy gyakorolunk az állatokkal, hogyan gondozzuk őket, kipróbálhatnak különböző cirkuszi eszközöket, hátra lehet sétálni a kulisszák mögé. Egy igazi attrakcióval is készülünk.

Simet László, a kiváló magyar artista egy 50 méter hosszúságban kifeszített drótkötélen fog felmotorozni egészen a cirkuszsátor tetejébe.

A londoni olimpia záróünnepségén mutatta be jó néhány évvel ezelőtt.

- A Magyar Nemzeti Cirkusznak fontos szereplői az állatok. Világhírű lovas számokat mutatnak be, minden évben elefántfürdetést rendeznek. Ugyanakkor egyre többen követelik, hogy tiltsák be az állatok szerepeltetését, Szlovákiában ezt már törvénybe is foglalták. Mit gondol erről?

- A Magyar Nemzeti Cirkusz köztudottan állatbarát. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy bebizonyítsuk, az állatokat lehet jól is tartani a cirkuszban. Hosszú évek óta ezen dolgozunk, ezért is jó, hogy tartunk nyílt napokat, ahol mindenki meggyőződhet erről. Mindig azt mondom, hogy különbséget kell tudni tenni cirkusz és cirkusz között.

Nem baj, ha fellépnek az olyanok ellen, ahol valóban vannak problémák. De ahol minden rendben van, ahol betartják a szabályokat, mint nálunk – Magyarországon nagyon komolyan szabályozzák az állattartást –, ott ilyen probléma nincs.

- Kicsit beszélne arról, hogy milyen körülmények között élnek ezek az állatok? Mit csinálnak két előadás között?

- Állatkerti körülményeket biztosítunk a számukra. Mindig törekszünk rá, hogy a legnagyobb kifutókat építsük fel nekik, elektromos karámban vannak, ahol a nagy mozgásigényüket ki tudják elégíteni. Ezek az állatok így nőttek fel, nekik ez a természetes. Sokan kérdezik tőlem is, hogy bírok úgy élni, hogy minden héten más városban vagyok. Számomra ez teljesen megszokott. Bár lakókocsiban élek, mégis lehet olyan körülményeket teremteni, mint egy lakásban. Igyekszünk minél rövidebb ideig szállítani őket. De van itt még valami: azáltal, hogy a cirkuszban vannak állatok, olyan városokban és falvakban is láthatnak elefántot, zsiráfot, ahol a lakóknak az anyagi körülményei nem engedi meg, hogy elmenjenek Budapestre, az állatkertbe.

A cirkusz bemutatja a harmóniát ember és állat között, és nagyon fontos: a porondon nem azt hangsúlyozzuk ki, hogy az elefánt egy lábon álljon, hanem az állatok szépségét.

Tehát manapság már nem az számít, hogy minél nehezebb produkciót mutassanak be, hanem hogy az emberek láthassák ezeket a csodálatos lényeket.

- Ezek a produkciók az állatoknak örömet okoznak? Mert egy kutyán látszik, ha élvezi a játékot.

- Igen. Vannak a cirkuszon kívül is állatok, amik dolgoznak. Vannak vakvezető kutyák, sportlovak. Egy vakvezető kutya is szereti, amit csinál. Folyamatosan jutalomfalatot kap. Az állatainkat mi sem kényszerítjük a produkcióra, hanem úgy tanítjuk, hogy jutalmazzuk őket, ezért szeretik, amit csinálnak.

- Idén is lesz elefántfürdetés?

- Természetesen lesz. Ez a Cirkuszok Éjszakájához kapcsolódó esemény. Idén sem lesz másként, sőt, szeretnénk két naposra bővíteni a Cirkuszok Éjszakáját, ugyanis akkora sikere van.

Az elefántfürdetéssel is az a célunk, hogy az emberek láthassák, milyen jól tartjuk az állatainkat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x