hirdetés
iran_iraj_harirchi-1.jpg

Koronavírus: videó az iráni politikus durva állapotáról órákkal a betegség diagnosztizálása előtt

Az iráni helyettes egészségügyi miniszter is elkapta a koronavírust.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Órákkal azelőtt nyilvános beszédet mondott a helyettes egészségügyi miniszter Iránban, hogy kiderült: őt is megfertőzte a koronavírus, írja a BBC.

Iraj Harirchi éppen egy, a fertőzésről szóló sajtótájékoztatón vett részt, amikor hirtelen kilépett a pódium mögül, majd hosszasan törölgetni kezdte homlokát. A politikus a felvétel idején már láthatóan magas lázzal küzdött, ami a koronavírus egyik közismert tünete a légzési nehézségek és a száraz köhögés mellett.

A sajtótájékoztatóról és Harirchi rosszullétéről videó is készült:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
newyork.jpg

Koronavírus: sehol nem haltak még meg annyian egy nap alatt, mint az Egyesült Államokban

1169 halálos áldozata volt a járványnak 24 órán belül. A fertőzöttek száma közelít a negyedmillióhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Már több mint 6000 emberrel végzett a koronavírus az USA-ban, közülük 1500-an New Yorkban haltak meg. Csak az elmúlt egy nap alatt 1169 ember halt bele a fertőzésbe, korábban egyetlen országban sem szedett ennyi áldozatot egyetlen nap leforgása alatt a vírus, írja a BBC-re hivatkozva az Index.

Az országban a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma 245 000 felett van.

A portál a CNN-re hivatkozva megemlíti, hogy a fertőzés egyik legjelentősebb gócpontja az országban egy kaliforniai szláv templom, a Rancho Cordova nevű városban található Bethany Slavic Missionary Church, amelyhez mostmár legalább 71 igazolt fertőzött köthető. A hatóságok szerint hiába zárták be a felekezet templomát, a hívek kisebb csoportokba gyűlve találkoznak egymással és gyakorolják a vallásukat. Ezzel viszont könnyen terjeszthetik egymás között a fertőzést.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor-mti-foto-kovacs-tamas.jpg

Orbán üzent a Néppártnak: „Nekem erre nincs időm!”

A miniszterelnök levelet írt az Európai Néppárt főtitkárának, amelyben közölte, hogy most minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni.
MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.

"Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő időben hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szavai szerint nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne "fantáziálnia" más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

"Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!"

- írta levelében Orbán Viktor, közölve, hogy bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány, mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében.

hirdetés

"Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban"

- zárta levelét Orbán Viktor.

Csütörtökön az Európai Néppárt 13 tagpártja írt levelet Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, amelyben azt írják, szerintük a koronavírus elleni védekezésről elfogadott magyar törvényben a kormányra ruházott, határozatlan idejű rendeletalkotási hatáskör ellentétes a párt alapelveivel és a liberális demokrácia, valamint Európa értékeivel.

Úgy vélik, hogy Orbán Viktor arra használhatja a rá ruházott jogkört, hogy a kormány tovább szűkítse a civil szféra mozgásterét. Levelükben a Fidesz kizárását kérték a néppártból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
muller-cecilia-orszagos-tisztifoorvos-sajtotajekoztato.jpg

Müller Cecília: Felesleges lenne az egész országot tesztelni

A tisztifőorvos egészségügyi tanácsokat is adott, valamint kiderült az is, hogy egyre többen szegik meg a kijárási korlátozásokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Nem lesz elkerülhető a tömeges megbetegedések fázisa az országos tisztifőorvos szerint, de egyelőre még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Erre Müller Cecília az Operatív Törzs szokásos délelőtti online sajtótájékoztatóján tért ki, miután ismertette a vírussal kapcsolatos napi adatokat.

Hozzátette: a sűrűbben lakott területeken többen produkáltak pozitív tesztet, de "valamennyi megyében van beteg vagy fertőzött."

Müller Cecília ezután több hasznos tanáccsal látta el a nézőket. Az országos tisztifőorvostól a nézők megtudhatták, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a vírust, UV-lámpával ne kezeljük a bőrünket, mert csak ártunk vele, és ugyanez vonatkozik az alkoholos-klórpermetre is. Védőoltás továbbra sincs, az antibiotikumos kezelés is hasztalan, csak a "ráfertőzés"megelőzése érdekében használhatják az orvosok.

Az újságírók előzetesen feltett kérdéseire adott válaszok alapján kiderült, hogy hiába termelődött ellenanyag a szervezetben, egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig nyújt védelmet. Cáfolta, hogy hiány lenne a gyerekeknek szánt oltóanyagból, ami egy álhír alapján terjedhetett el.

Bár létezik egy tanulmány, amely szerint pár nap alatt tesztelhető lenne az egész ország, Müller szerint ennek nincs értelme, nem volna hatással a járvány kezelésére. A járvány terjedésének megakadályozását a meghozott intézkedések garantálják – fogalmazott.

hirdetés

Vizsgálják az alternatív helyszínek bevonását, ha a tömeges megbetegedések indokolttá teszik, ezt már Kiss Róbert rendőr mondta arra az újságírói kérdésre, hogy a stadionokba is kerülhetnek-e betegek. Kiss hozzátette: a kijelölt kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések kezelésére.

Pénteken 31 kórházba szállítanak egyéni védőeszközöket, ahogyan ma a rendőrök is kapnak védőfelszereléseket. Ma is, holnap is érkezik szállítmány Magyarországra – idézi Kisst a HVG.

A rendőr azt is elmondta, hogy egyre többen szegik meg a hatósági házi karantént: már több, mint 230 esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni ilyen ügyben. Szabálysértési eljárás a kijárási korlátozások megszegése ügyében összesen 2044 esetben indult már.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bonafarm_honvedseg.jpg

Újabb vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek

A listán élelmiszeripari, szállítmányozási és vegyészeti cégek szerepelnek.
MTI, fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

További vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtöktől 93-ra nőtt azon vállalatok köre, amelyeknél a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntésének eredményeként honvédelmi irányító törzsek segítik a biztonságos és zavartalan működést az ország ellátásbiztonságának érdekében.

Az akciócsoport döntése nyomán a következő cégekkel bővült a létfontosságúnak minősített vállalatok köre:

Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Waberer's International Nyrt., Bonafarm Zrt., Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt., Pápai Hús Korlátolt Felelősségű Társaság, Goodmills Magyarország Malomipari Korlátolt Felelősségű Társaság, GLOBUS Konzervipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, BONDUELLE CENTRAL EUROPE Zöldségfeldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság, ALKALOIDA Vegyészeti Gyár Zrt.

Kiemelték: a honvédelmi irányító törzsek nem veszik át az érintett vállalatok irányítását. Azért vesznek részt a vállalatok életében, hogy biztosítsák azok folyamatos működését, az ország lakóinak ellátásbiztonságát. Fő feladatuk, hogy szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel szükség esetén segítséget nyújtsanak például logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi vagy biztonsági feladatokban.

hirdetés

Emlékeztettek: a Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével március 13-án megalakult létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntését követően először március 19-én 71 vállalathoz érkeztek irányító törzsek, március 25-étől pedig további 13 vállalattal bővült az ország folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen vállalatok listája. A csütörtöki döntéssel összesen 93-ra nőtt azon vállalatok listája, ahol a honvédelmi irányító törzsek segítik azok zavartalan és biztonságos működését - áll  HM közleményében.

Orbán Viktor március 13-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében több akciócsoportot hoz létre. Ezek egyike a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport,amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Korábban mi is megírtuk, hogy a tiszavasvári Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!