hirdetés
koronavirus_korhaz-1000x478.jpg

Koronavírus: Nyílt levélben kért segítséget két kínai ápolónő Vuhanból

Kiütésekkel, sebekkel és kimerültséggel küzdenek a kínai ápolók, miközben el kell látniuk az egyre több beteget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

Két kínai nővér nyílt levelet fogalmazott meg a világ többi országa számára, amelyben amellett, hogy orvos- és ápolóutánpótlást kérnek, megdöbbentő részletek megosztásával szeretnék érzékeltetni, mekkora a baj az egészségügy terén.

Yingchun Zeng és Yan Zhen Vuhanban teljesítenek szolgálatot, a levélben azt taglalják, hogy helyzetük sokkal rosszabb annál, mint ahogy azt Kína határain kívül elképzelik - idézi a Metro. A két nővér nem vuhani, egyikei annak a 14 ezer ápolónak, akik a járvány gócpontjába érkeztek segíteni a helyi személyzetnek.

Az ápolók és orvosok a lehető legnagyobb terhelés alatt dolgoznak a folyamatosan beérkező betegek miatt. A betegellátás mellett pedig arra is figyelniük kell, hogy betartsák a higiéniai előírásokat, ezáltal megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Magától értetődően naponta rengetegszer kell kezet mosniuk fertőtlenítőszerrel, a nyílt levél szerint nem egy ápolókollégájuk keze van tele emiatt kiütésekkel.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-gazdasag-beszed.jpg

Orbán bejelentette a gazdaságvédelmi akciótervet: visszatér a 13. havi nyugdíj is

Öt programot indítanak el, átvállalják a bérköltségek egy részét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Orbán Viktor az M1-en jelentette be hétfőn délben a koronavírus-járvány miatt kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet, a videó ugyanekkor a Facebook-oldalára is felkerült.

Beszédében elmondta, hogy tíz év megfeszített, szívós munkáját sodorta veszélybe a koronavírus-járvány. Komoly kihívással kell szembenéznünk, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk. Szerinte a nehéz szakaszon átsegít bennünket az intézkedéscsomag.

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi újat hozzunk létre – fogalmazott. A költségvetéstől ezért el kell térniük, az erről szóló rendelet a mai napon meg fog jelenni. 1%-ról 2,7%-ra emelik a költségvetési hiányt.

Az akciótervet három ütemben hajtják végre, összesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át ezáltal.

Az első ütemen már túl vagyunk, ide tartoztak a tb-járulékcsökkentések, a katásoknak nyújtott segítség, valamint a hiteltörlesztési moratórium – mondta Orbán.

hirdetés

A második szakaszt a mai napon indítják meg, ebbe öt program elindítása tartozik, mindegyiknek alprogramok is részei.

1. Munkahelymegőrzés: itt készen állnak arra, hogy rövidített munkavégzés esetén átvállalják a bérköltségek egy részét.

2. Munkahelyteremtés: beruházásokat fognak támogatni összesen 450 milliárd forint értékben

3. Kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása: a turizmus, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatívipar tartozik ide például.

4. Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a magyar vállalkozásoknak, több mint 2000 milliárd forint értékben

5. Család- és nyugdíjasvédelem: a legfontosabb, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, négy részletben. 2021 februárjában a január havi nyugdíj mellett +1 heti pénzt kapnak majd, a rákövetkező 3 év januárjában ugyanígy.

Orbán Viktor elmondta, hogy Palkovics László koordinálja majd a programot, Bártfai-Mager Andrea az állami vállalatok lendületbe hozásáért felel, Varga Mihály feladata pedig az lesz, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat.

"Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra" – mondta Orbán Viktor beszéde végén.

A beszédet itt nézheted meg:

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-parl.jpg

Orbán Viktor bejelentést tesz ma délben

Az M1-en lesz látható a beszéd.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan bejelentést tesz, a teljes nyilatkozatot várhatóan délben közvetíti majd az M1 – írja az Index.

A lap szerint elképzelhető, hogy a gazdasági válságkezelő csomagról árul el újabb részleteket a miniszterelnök.

A kormányfő Facebook-oldalára is felkerült egy fotó, ami minden bizonnyal a beszéd rögzítése során készült.

Orbán Viktor

Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet. Hétfőtől díjmentes l... esz a közterületi parkolás Magyarországon // Day twenty-five. I have signed the government decree. Parking in public spaces will be free of charge in Hungary, as of Monday

hirdetés

FRISSÍTÉS: megtörtént a bejelentés, részleteket az alábbi cikkben olvashatsz róla.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
optorzs-koronavirus-jarvany-aprilis-6.jpg

Operatív törzs: Két súlyos beteg embert levettek a lélegeztetőgépről, jobban vannak

A hétfői sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a jó idő nem befolyásolja a koronavírus terjedését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Az operatív törzs a szokásos sajtótájékoztatón ismét arra kérte a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez "közös ügyünk" a járvány lassítása érdekében.

Kiss Róbert azt is mondta, hogy a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma: csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók "szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat" - közölte Kiss Róbert.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel "nem a közterületekre hívják az embereket", hanem meg kívánják könnyíteni a saját gépkocsi használatát ügyintézéskor.

hirdetés

A friss kormányrendeletről, amelyben felfüggesztették a parkolási díjak fizetését, az is szerepelt, hogy a korábban személyes megjelenéshez kötött eljárásoknál az autósok telekommunikációs eszközöket használjanak. Amennyiben ez nem lehetséges, 3 hónapra fel kell függeszteni az adott eljárást - mondta Kiss Róbert.

A járvánnyal kapcsolatban elrendelt büntetőeljárásokról elmondta, 159 eset volt összesen eddig, 37 esetben csalás, 45 esetben rémhírterjesztés miatt indultak.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK:

Müller Cecília a sajtótájékoztatón elmondta, hogy két súlyos betegnél is van remény a gyógyulásra. Ők korábban lélegeztetőgépen voltak, de annyit javult az állapotuk, hogy le lehetett venni őket róla.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy Budapesten és Pest megyében van a fertőzöttek kétharmada, szigorúan tartsák be az itt élők a szabályokat.

Újságíró kérdésekre elhangzott, hogy a jó idő nem befolyásolja a koronavírus terjedését.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
botka-laszlo-szolidaritasi-program.jpg

Botka: „Minden magyar kapjon annyi támogatást, hogy legalább 110 nettó legyen a havi jövedelme”

A szegedi polgármester szolidaritási programot hirdetett a járvány idejére, Facebookon tette közzé a tervet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Botka László, Szeged polgármestere hétfőn reggel tette közzé szolidaritási programtervét a Facebook-oldalán.

"Történelmi időket élünk. A világ és hazánk sem nézett még szembe olyan kihívással, mint ez a mostani, a koronavírus-járvány. Egyik pillanatról a másikra változott meg az életünk. A járvány egészségügyi és társadalmi hatása, annak mélysége még nem látható teljes egészében. Milliókat fertőz meg a betegség, és sajnos sok ezer ember vesztette életét már eddig is" - írja a bejegyzésben.

A járványt szerinte nem tudjuk megállítani, de úgy véli, igazságot kell tenni, azonnali segítséget kell adni a rászorulóknak, kezet kell nyújtani az elesetteknek.

"Az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon. A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez" - áll a bejegyzésben.

Azt kéri, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány.

hirdetés

"Amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba."

Továbbá azt kéri:

"Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást! Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be."

Az így létrehozott szolidaritási alapból szerinte elsőként azokról kell gondoskodni, akik a járvány ellen a frontvonalban harcolnak. Meg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatársai számára. Azt is írja:

"Minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek, nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell adni, amennyi ahhoz szükséges, hogy válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.

Gondoskodnunk kell azokról az emberekről, nyugdíjasokról, családokról, akik elvesztették a megélhetésüket és bevétel nélkül maradtak. A fennmaradó összegből pedig ott kell segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá."

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!