hirdetés
koronavirus-jarvany-fertozes-illusztracio-pixabay.jpg

Koronavírus - 20 kérdés és 20 válasz: Mi történik és mi fog történni ezután?

Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és a ma tudható válaszokat.


hirdetés

Nagyot fordult a világ két hét leforgása alatt. Amit akkor sokan médiahisztinek gondoltak, de a megfontoltabb véleményalkotók is egy komoly, de jól kezelhető problémaként beszéltek róla, mára súlyos következményekkel járó, mindenkitől fegyelmezett erőfeszítéseket igénylő válsághelyzetté nőtte ki magát. Aminek jelenleg az elején vagyunk, és nem látjuk még, hol van a vége. Amire továbbra sincs szükség, az a pánik. Helyette megfontolt, összehangolt és fegyelmezett cselekvésre van szükség minden magyar (és európai, illetve más országbeli) állampolgártól. Racionális cselekvés azonban csak megfelelő és tényszerű információk alapján lehetséges. Összeszedtük tehát a legfontosabb kérdéseket és a ma tudható válaszokat. FONTOS: ezek március 15-én érvényes tények és előrejelzések, melyek a jövőben biztosan változni, pontosodni fognak.

1. Hol tart a járvány Európában?

Európában ezidáig 48.869 esetet regisztráltak. Közülük 2.691-en már meggyógyultak, és 1.814-en elhunytak, így a jelenleg fertőzött emberek száma 44.364. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban, ahol ma 17.863 embert ápolnak, de Spanyolországban, Németországban és Franciaországban is 4-6 ezer közötti a fertőzöttek száma.

2. Kínában tényleg lecsengőben van ez az egész?

Nagyon megtévesztő lenne így fogalmazni. Kínában a világtörténelem egyik legkeményebb karanténját vezették be a 10 milliós (!) Vuhan városára, és a 60 milliós Hubei tartományra. Az élet a mi mércénkkel nézve lényegében megállt ezeken a helyeken az elmúlt hetekben. Így sikerült több mint egy hónap leforgása alatt minimalizálniuk az új megbetegedések számát. Azonban jelenleg nem tudjuk, mi fog történni Kínában, ha lazítanak a karanténon, ezért felelőtlenség lenne azt mondani, hogy Kína túl van a járványon.

hirdetés

3. Mi a helyzet Magyarországon?

A magyar adatok március 15. délutánján 32 fertőzött, akik közül sajnálatos módon egy 75 éves férfi nemrég elhunyt. (Március 16-i adatok szerint már 39 fertőzött van - a szerk.)

4. Ha csak 32 fertőzött van és ők is karanténban, akkor miért kell ekkora óvintézkedés itthon?

Itt van az első dolog, amit az elégtelen kormányzati kommunikáció miatt sajnos kevesen tudatosítanak. Hazánkban feltehetően jóval több fertőzött van ma, mint a hatóságok által ismert és közölt 32 fő.

Mivel azonban a vírus lappangási időszaka 7-12 nap, addig nem okoz tüneteket, ezért ezek a fertőzött emberek nem kerülnek az egészségügy látókörébe, így a hivatalos statisztikákban sincsenek benne. Sajnos előfordul, hogy már ez alatt a lappangási időszak alatt is fertőznek, ami tovább gyorsítja a vírus terjedését.

5. Ezek szerint lehet, hogy az ismerőseim körében is van fertőzött, de se ő, se én nem tudok róla?

Így van. Annál is inkább, mert – és ez a jó hír – a vírus az esetek legalább 80%-ában semmilyen vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz (egy könnyebb náthához hasonlóan). Azok az emberek, akiknél semmilyen tünet nem jelenik meg, mert az immunrendszere könnyedén legyűri a vírust, lehet, hogy sosem tudják meg, hogy fertőzöttek voltak. Ez jó hír abból a szempontból, hogy mennyire veszélyes a vírus az egészségünkre. De rossz hír a fertőzőképessége szempontjából, mivel

a lappangási időszak és a tünetmentesség ellenére ezek az emberek is terjeszthetik a vírust – ha más nem, a kezükön, és az általuk megfogott tárgyakon keresztül.

6. Mennyire veszélyes a vírus által okozott betegség?

A hivatalos statisztikák szerint a kimutatott fertőzöttek 80-85%-a semmilyen vagy enyhe tünetekkel megússza a fertőzést. Kórházi ápolást az esetek kb. 15%-a igényel. A vírus halálozási rátája jelenleg 3% körül mozog, de mivel a jelenlegi fertőzötteknél még nem tudjuk a kimenetet, ez a járvány előrehaladtával változhat. Összehasonlításképpen: a szezonális influenza halálozási aránya 0,1% alatti.

7. Tényleg csak az idősekre és a betegekre veszélyes?

A 60, de különösen a 70 feletti korosztályban sokkal magasabb a halálozási arány (15% feletti), ami azt is jelenti, hogy az ez alatti korosztályokra lényegesen kevésbé veszélyes. Hasonlóképp, leginkább azok az emberek veszítik életüket a betegségben, akik már előtte is valamilyen súlyos betegséggel (pl. rák, komoly szív-érrendszeri megbetegedések) szenvedtek. Tévedés lenne azonban azt mondani, hogy kizárólag számukra veszélyes a kórokozó. Sajnos a fiatalabb korosztályokban is okozott már súlyos megbetegedést és nem egyszer halált is az elmúlt hetekben-hónapokban.

8. De mire jó az, ha mindent bezárunk? Ez tényleg megállítja a vírus terjedését?

Itt van a másik pont, ahol gyakoriak a félreértések. Részben azért, mert jelenleg nem tudjuk megjósolni a korlátozó intézkedések hatását, részben pedig azért, mert a kormány nem kommunikálja világosan a terveit. Fontos ugyanis kimondani: jelenlegi tudásunk szerint az ún. társas távolságtartás nem állítja meg, hanem jelentősen lelassíthatja a vírus terjedését Magyarországon (és a világ más országaiban).

9. Mire jó a vírus terjedésének lassítása, ha nem tudjuk megállítani?

A terjedés lassítása a legfontosabb eredmény, amit a különböző korlátozásokkal (iskolabezárások, rendezvények betiltása, határzárak, repülőjáratok leállítása stb.) el tudunk érni. Az egészségügy ugyanis képes lehet arra, hogy ellássa a megbetegedett embereket, de csak akkor, ha azok száma az egészségügyi rendszer kapacitásai alatt marad. Ha mindenki hirtelen, szinte egyszerre betegedne meg, nem lenne elég kórházi ágy, felszerelés, orvos és ápoló annak a 15%-nak az ellátására, akinek erre valóban szüksége lenne. Ha viszont lassan, folyamatosan „esik át” rajta a lakosság, akkor – bár továbbra is zsúfoltság várható az egészségügyben – kezelhető méretű maradhat a járvány.

10. De hát már most is elég leterhelt az egészségügy, nem?

Pont erről van szó. Éppen ezért kell elérnünk, hogy a további terhelés, ami elkerülhetetlen, legalább ne legyen hirtelen és radikális mértékű. Annak ugyanis nemcsak az a veszélye, hogy a vírussal fertőzött embereket nem tudják ellátni a kórházakban. Hanem az is, hogy az egyéb betegségeket, műtéteket, baleseti sérüléseket sem tudják majd megfelelő színvonalon kezelni.

EZÉRT KIEMELKEDŐEN FONTOS, HOGY BETARTSUNK MINDEN, EMBEREK KÖZTI ÉRINTKEZÉST KORLÁTOZÓ, ILLETVE HIGIÉNIAI SZABÁLYOZÁST.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
deak-6-Copy-1.jpg

Több ezren vettek részt a Deák téri késelés miatti tüntetésen

Felvételeinken látható, hogy a tiltás ellenére is sokan gyűltek össze.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Több ezren vonultak fel Budapesten, hogy megemlékezzenek a Deák téri kettős gyilkosság áldozataira.

Ezzel párhuzamosan a Mi hazánk mozgalom az ORÖ székháza elé tervezett demonstrációt, melyett a rendőrség betiltott. Az ott összegyűlt tömeg később csatlakozott a Deák téri megemlékezőkhöz.

Sokan gyűltek össze a Deák téren, ahová az Újpest szurkolói szerveztek megemlékezést. A rendőrök nem avatkoztak közbe, bár a tömegben többen is maszk nélkül jelentek meg, és a távolságtartás sem volt biztosított.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint

hirdetés

több ezren is voltak

a csütörtökön 18 órakor kezdődött megemlékezésen. Sokan gyertyát, mécsest gyújtottak az elhunytak emlékére.

VIDEÓ: A helyszínről

Péntek hajnalban a Deák Ferenc téren több ember összeverekedett, két embert megkéseltek, mindketten a helyszínen meghaltak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
myka-stuffer_huxley.jpg

Továbbadták autista kisfiukat az influenszer szülők, mert nehezebb volt vele az élet a vártnál

Saját gyerekeik mellett túl nagy kihívás volt az örökbefogadott kicsi a párnak, akik egyébként többek között családi tanácsokat is adnak YouTube-csatornájukon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Myka Stauffer, ohioi édesanya és vlogger valamint férje, James egy videóban tudatták, hogy új szülőt keresnek öt és fél éves, örökbefogadott kisfiuknak - írja a BuzzFeed News.

Staufferéknek több YouTube-csatornájuk, és több mint 700 ezer követőjük van. Myka többek között anyasággal kapcsolatos tanácsokat is ad videóiban.

2017-ben úgy fogadták örökbe a kínai kisfiút, Huxleyt, hogy már volt három saját gyerekük. Azóta egyébként még egy született.

Huxleyról azonban kiderült, hogy agytumora volt, és autizmust is diagnosztizáltak nála. Ők mégis úgy döntöttek, hogy vállalják a gyereket. Nem is jártak vele rosszul: hatalmasat nőtt a nézettségük, sok szponzori szerződést is tudtak kötni.

hirdetés

AZ újabb videóikban Huxley már nem szerepelt, és a pár kénytelen volt bevallani:

továbbadták más örökbefogadóknak a kisfiút, mert a vártnál nehezebben bírtak vele.

Myka azt mondja, megszakad a szíve, és ahogy fogalmaz, „500 százalékosan megbukott anyaként”, de úgy érzi, nem volt más lehetősége, és tudja, hogy Huxley jobb helyre került, mert új anyukájának profi egészségügyi tapasztalatai vannak.

an update on our family

Thank you for all of your love, prayers and support.... We love Huxley with all of our heart and always will.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szel-bernadett.jpg

Szél Bernadett: „Jön a rabszolgatörvény 2.0”

A képviselőnő szerint brutálisabb lesz, mint az első törvény volt, a kormány egy salátatörvényben rejtette el a változtatásokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

„A kormány a friss, 247 oldalas salátatörvényben rejtette el a rabszolgatörvény első változatánál is brutálisabb rabszolgatörvény 2.0-t” - írja Facebook-oldalán Szél Bernadett, független parlamenti képviselő. Azt állítja,

„miniszteri jóváhagyással, egyoldalúan elrendelve, évekre gyakorlatilag egy cég rabszolgájává teszik az embereket”.

Szél idézi a törvénytervezetet is: „A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezheti, hogy a munkáltató új munkahelyteremő beruházás esetén munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot – az Mt. vonatkozó rendelkezéseiben foglaltakra figyelemmel – legfeljebb huszonnégy hónap alapulvételével alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek.”

Szerinte ez több hetes, megállás nélküli munkavégzést, ki nem fizetett túlórákat jelent, valamint visszafizetési kötelezettséget a le nem dolgozott órákra a keret lejárta előtti felmondás esetén.

Ráadásul „ezentúl Palkovics László egyszemélyben dönthet arról, hogy egy munkáltató egyoldalúan alkalmazzon 24 havi munkaidőkeretet.”

hirdetés

A volt lmp-s politikus szerint „úgy lesz vége a veszélyhelyzetnek, hogy nem lesz vége, és

úgy vesztik hatályukat a veszélyhelyzetre hivatkozva hozott rendeletek, hogy törvények formájában tovább élnek.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dzsudzsak.jpg

Dzsudzsák Balázs diplomáciai mentesség vagy egyedi engedély miatt úszhatta meg a karantént

Az RTL Híradó annak járt utána, milyen szabályok alapján mentesült a focista a karantén-szabályok alól, hogyan kapott diplomataútlevelet, és milyen feladatokat látott el ezzel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, Dzsudzsák Balázst a külügyminisztérium május 6-án hozta haza az Egyesült Arab Emirátusokból diplomataútlevéllel. A szabályok szerint neki is két hetet karanténban kellett volna töltenie, mint a többi külföldről hazatérő magyar állampolgárnak.

Ám a futballista még a 14 nap letelte előtt elhagyta otthonát, ezt fotók bizonyították, melyek egy étterem teraszán készültek a sportolóról. A békésen iszogató Dzsudzsákról készült képeket Orbán Viktor posztolta ki a Facebookra.

Most úgy tűnik, hogy van rá magyarázat, hogy miért nem kellett neki is karanténban lennie.

Diplomáciai mentesség vagy egyedi engedély miatt úszhatta meg a karantént Dzsudzsák Balázs

hirdetés

- legalábbis erre enged következtetni az a levél, melyet az RTL Híradó a rendőrségtől kapott.

Bizonyos esetekben van mód arra, hogy mentesülhessen valaki a karantén alól. Például az ingázók, a mezőgazdasági munkát végzők, az egyedi engedéllyel rendelkezők, és a diplomáciai mentességet élvezők is. Mivel Dzsudzsákról kiderült, hogy van diplomataútlevele, így valószínű, hogy ennek köszönhetően mehetett ki az utcára a karantén-határidő előtt.

A Híradó kérdésére, hogy a focista miért kapott ilyen útlevelet, azt a választ kapták, hogy a törvény szabályozza ennek a dokumentumnak a kiadását, és a KKM ennek megfelelően járt el. A focista menedzsere annyit mondott, hogy Dzsudzsák az ügyben nem akar nyilatkozni.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Dzsudzsák a héten egy focimeccsen is megjelent, Szijjártó Péterrel együtt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!