hirdetés
koronavirus_lazmeres_mti.jpg

Koronavírus: egyre több újrafertőződés várható, ahogy gyorsul a vírus terjedése

Az újrafertőzöttek többsége egyelőre tünetmentes, cserébe elképzelhető, hogy ők is terjesztik a vírust.
képünk illusztráció, fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Ahogy gyorsul a koronavírus terjedése, úgy lesznek egyre gyakoribbak az újrafertőződések, írja a The Guardian brit kormányzati tudósok jelentése alapján.

Sokáig bizonytalan volt, hogy mennyi ideig nyújthatnak védelmet az ismételt megfertőződés ellen az emberi szervezetben termelődött antitestek a Covid-19 után. Mára azonban egyre valószínűbbnek tűnik, hogy jó esetben néhány hónapról lehet szó csupán. A tudósok egyenesen úgy fogalmaznak, hogy

"viszonylag rövid"

az az idő, ami eltelik az esetleges két fertőződés között.

A koronavírusoknak eddig hét olyan típusa ismert, mely képes megfertőzni az embert. Ezek közül a legveszélyesebbek a SARS, a MERS és a SARS-CoV-2. Utóbbi felelős az elmúlt tíz hónapban a világot térdre kényszerítő Covid-19 járványért. A maradék négy csak közönséges megfázást okozhat, ráadásul csak hat hónappal a vírus leküzdése után képes újrafertőzni.

hirdetés

Más a helyzet azonban az új típusú koronavírus esetében. Az első ismert fertőzött, aki kétszer is elkapta a fertőzést, egy 33 éves hongkongi férfi volt. A második alkalommal Spanyolországból tartott hazafelé, és az Egyesült Királyságon átutazva kaphatta el a vírust, legalábbis szervezetében a többnyire a szigetországban terjedő mutációt azonosították.

A férfi esetében az első fertőzés enyhe tüneteket okozott, a második pedig teljesen tünetmentes volt. Utóbbit akkor vették észre egyáltalán, amikor egy reptéri tesztponton véletlenszerűen kiszűrték.

Ez utalhat arra, hogy második alkalommal már jobban tud küzdeni az emberi szervezet a koronavírussal. Ugyanakkor felveti annak a lehetőségét is, hogy az újrafertőzöttek tudtukon kívül is a vírus terjesztői lehetnek, hiszen fogalmuk sincs arról, hogy ismét elkapták.

A tudósok szerint mihamarabb ki kell vizsgálni azt, hogy ha valaki másodszor is pozitívnak bizonyul, képes-e továbbadni újra a fertőzést vagy sem. Ez egyelőre azért körülményes, mert világszerte kevés jól dokumentált újrafertőződéses eset ismert.

Szakértők szerint éppen ezért ha valaki egyszer már felgyógyult a Covid-19-ből, de újra tüneteket észlel magán, haladéktalanul vonuljon önkéntes karanténba és mielőbb jelentkezzen újra tesztelésre.

Eddig nagyjából kéttucat újrafertőződést azonosítottak a világjárvány kezdete óta, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet, mivel a feltételezett tünetmentesség miatt kevés esetet észlelnek. Bár a legtöbb ismételt fertőződés lényegesen enyhébb lefolyású, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Indiából és Spanyolországból is jelentettek már az elsőhöz képest súlyosabb második fertőzéseket.

Néhány napja Hollandiában elhunyt az első olyan beteg, aki kétszer is elkapta a koronavírust:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
torveny.jpg

Megszavazta az Országgyűlés a győri kettős gyermekgyilkosság miatt benyújtott törvényt

Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságra bocsátást csak kellően alapos vizsgálat után engedheti meg, kötelező pártfogó felügyelet valamint távoltartás mellett.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

A képviselők 165 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről - írja a 24.hu.

Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben – például a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél – is csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást.

Amennyiben a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményben, kötelező pártfogó felügyeletet elrendelnie, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező távoltartást is megállapítania az áldozatok védelme érdekében.

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelezővé vált a pártfogó felügyelet elrendelése, a távolságtartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető.

Ezeken felül a módosítások a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést.

hirdetés

Varga Judit egy korábbi nyilatkozatában közölte, a törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzzék. Szeretnénk, ha soha többet nem lenne emiatt hasonló tragédia, ezért kívánunk szigorítani a törvényen, a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával – fogalmazott a miniszter.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
muller-cecilia-op-torzs-okt-20.jpg

Müller Cecília: Senki ne menjen tömegrendezvényekre!

Egyre több a 40-49 év közötti fertőzött, az összes iskolát fertőtlenítik az őszi szünetben – ez is elhangzott az operatív törzs mai tájékoztatóján.
MTI - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Nem javasolt, hogy az emberek tömegrendezvényeken vegyenek részt - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden, hangsúlyozva, az Egészségügyi Világszervezet is arra hívja fel a figyelmet, hogy nehéz időszak következik.

Müller Cecília azt mondta: rendkívül fontos a védekezési intézkedések betartása ahhoz, hogy a járványgörbét el lehessen laposítani.

Úgy fogalmazott: "Tavasszal is azon voltunk, hogy az egészségügyi ellátórendszert ne terheljük túl, ne emelkedjen meg a kórházi ápolásra szorulók száma". Ezért mi magunk is nagyot sokat tehetünk - fűzte hozzá.

Nem javasolják például a részvételt tömegrendezvényeken - nemcsak az október 23-i ünnepségeken, hanem más tömegrendezvényen sem - mondta, egyúttal az egyéb összejövetelek "mérséklését" is kérve, mivel ezek azok a helyek, ahol a vírus a legkönnyebben terjedhet.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos a maszkhasználat, a higiénés kézmosás és a fertőtlenítés. Közölte:

hirdetés

egyre több a 40 és 49 év közötti, illetve 65 év feletti koronavírus-fertőzött.

Müller Cecília a 41. és 42. hét járványügyi adatait összehasonlítva elmondta: a két hét között 1571-gyel nőtt a betegek száma, ami 18 százalékos emelkedést jelent.

Eltolódott a korosztályok érintettsége, a 42. héten a 40 és 49 év közöttiek aránya az összes fertőzött már csaknem 20 százaléka volt, ezzel kicsit meghaladta a 20 és 29 év közötti fertőzöttek arányát - közölte.

A 65 éven felüliek érintettsége is nőtt, arányuk 15 százalékkal volt magasabb a 42. héten, mint az azt megelőzőn.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 44,4 év - mondta. Megjegyezte: a gyerekek érintettsége továbbra is alacsony, 4,6 százalék.

Százezer lakosra vetítve a 41. heti 397-ről 488-ra nőtt a 42. hétre a betegek száma.

Továbbra is a legfertőzöttebb terület a főváros, majd Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik. A fertőzésben kevésbé érintett Tolna és Bács-Kiskun megye.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szabad-zoltan.jpg

Megszűnhetnek a kistérségi rendelők az új orvosi törvény miatt – állítja a szakszervezet elnöke

Szabad Zoltán rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtene az orvosoktól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtene a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), amelynek elnöke, Szabad Zoltán sebész. Az orvos a MedicalOnline-nak adott interjút, amit a 24.hu szemlézett.

Úgy fogalmazott: attól tart, hogy a Parlamentben ellenszavazat nélkül elfogadott törvény következményei – amellett, hogy a munkavállalók érdekeit is mélyen sérti – a betegeken fognak lecsapódni. Szerinte

„ha a közellátásban foglalkoztatott orvosok nem dolgozhatnak másodállásban a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben vállalkozóként, nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek.”

Számítása szerint az ilyen körzetekben élőknek akár 40-50 kilométert kellene utazniuk a legközelebbi orvosig, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud vagy meg akar majd tenni.

Szabad Zoltán szerint szintén kevesebb lehet a szakorvos a jellemzően paraszolvencia-mentes hiányszakmákban is, mint az intenzív- vagy a sürgősségi ellátás. Ezeken az osztályokon a most ugyancsak vállalkozóként foglalkoztatott orvosok az új bértábla szerint kevesebb fizetést kapnak majd, mint eddig.

hirdetés

Arról is beszélt, hogy

a MOSZ első körben elkezdi összegyűjteni a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat, melyben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, „mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni”.

„Szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény” - tette hozzá a szakember.

„A MOSZ Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hozott létre, amely egy igazságos, konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd”

- szögezte le Szabad Zoltán.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bayer-zsolt.png

300 millió forintból rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt

A kormánypárti publicista majdnem annyi pénzt kap, mint amennyit a Saul fia kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

A Nemzeti Filmintézet szeptember 8-i döntése alapján az „egyedi döntések” elnevezésű pályázatok között két tévéfilm kapott többmilliós támogatást az NFI-től, írja a 24.hu.

Az Orbán Balázs nyomában címen futó produkció 300 forint híján 300 milliót kap a támogatásból. A film rendezője a jobboldali publicista, Bayer Zsolt, míg producere Kálomista Gábor lesz.

Bayer Zsolt így mindössze 10 millió forinttal kevesebbet kap, mint amennyit a később Oscar-díjat nyert Saul fia nyert el annak idején.

A film a 19. századi erdélyi író-néprajzgyűjtő életét járja körül. Az elmúlt napokban a Nemzeti Filmintézet több pályázati eredményt is itt közzétett, a nyertesek közt szerepel többek között Vidnyánszky Attila és a zenész Kovács Ákos is.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!