hirdetés
snapshot-4.jpg

Koronavírus: a fiatalokat próbálják óvatosságra inteni az európai egészségügyi hatóságok

Több országban is a 30 év alattiak között terjed a legjobban a koronavírus.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

A nyár Európa-szerte egyfajta felszabadulást hozott a korábbi hónapok koronavírus-pánikjából, különösen a fiatalok körében. Úgy tűnik azonban, hogy ez is az oka a járvány újbóli felfutásának. Éppen ezért több országban az egészségügyi hatóságok igyekeznek a 30 év alattiakat megszólítani és figyelmeztetni a nagyobb elővigyázatosságra.

Spanyolországban, amely Nyugat-Európában elsőként lépte át a fertőzések félmilliós határát, megállapították, hogy az új eseteknek 25%-a 15 és 29 év közötti, és kampányt indítottak #EstoNoEsUnJuego (Ez nem játék) hashtaggel. Ennek fekete-fehér videója előbb az utcán összegyűlt, iszogató fiatalokat, majd kórházi képeket mutat. „Ha nem követjük az egészségügyi előírásokat, életünket és mások életét kockáztatjuk. Segítsetek, hogy betarthassuk őket” – hangzik a felhívás. Madridban, amely a legsúlyosabban érintett, betiltották a 10 főnél nagyobb összejöveteleket. Bár több tartományban is rendeltek el egyes településeken karantént, Salvador Illa spanyol egészségügy-miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy újra országos vesztegzárt vezessenek be.

A francia egészségügyi illetékesek szeptember első napjairól megállapították, hogy nagy mértékben nőtt a vírusátadás különösen a fiatal felnőttek körében, és a jelentés kiemelte az érintettek fegyelmezetlenséget az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Az iskolakezdés előtti héten az előzőhöz képest 44%-os volt a fertőzés növekedése a 14 éven aluliak között.

Hétfőn az egyik tv-csatorna több zsúfolt párizsi éjszakai klubot mutatott, amelyekben nagyon kevesen viseltek maszkot, és teljesen semmibe vették a közösségi távolságtartást. Ugyancsak telt ház volt a francia főváros éttermeiben, és a fiatal felnőttek nemigen tartózkodtak a hagyományos pusziváltástól sem.

Írországban szintén a 15-24 évesek között arat elsősorban a fertőzés, az ország tiszti főorvosa elsősorban Dublinban és Limerick-ben tartja aggasztónak a helyzetet, és a veszélyt fokozhatja, hogy minden különösebb korlátozás nélkül meg akarják nyitni az egyetemi campusokat.

hirdetés

Olaszországban Roberto Speranza egészségügy-miniszter felszólította a fiatalokat, hogy segítsenek megfékezni a járványt, miután a fertőzöttek korátlaga az országban 32 évre esett vissza az elmúlt 30 napban. Az olasz közegészségügyi intézet adatai szerint ebben az időszakban a pozitív tesztek 62,1%-a 19 és 50 év közötti volt.

„Nagy árat fizettek az elmúlt hónapokban, kezdve az iskolák és egyetemek bezárásával és azért kérjük őket, hogy segítsenek, mert a vírus kevésbé ártalmas a fiatalokra nézve, ugyanakkor könnyen átadhatják szüleiknek, nagyszüleiknek” – figyelmeztetett a miniszter.

Olaszországban augusztus közepén indultak újra emelkedésnek a fertőzések, és sok eset az éjszakai klubokba vezetett, amelyeket azóta újra bezártak. De emelték a számot a fiatal vakációzók, akik kockázatos országokból tértek haza.

Németországban is jelenleg az új fertőzötteknek több mint a fele 30 éven aluli. A legsúlyosabb a helyzet Berlinben, az egyik legfőbb fertőzésgócnak a népszerű szórakozónegyedet, Friedrichshain-Kreuzberget tekintik, több klubot már be is zártak. Münchenben és Hamburgban betiltották az alkoholfogyasztást. Több ezer fiatal német emiatt Prágába ment szórakozni, a cseh hatóságok viszont a fokozott fertőzéstől tartva bejelentették, hogy szerdától csak éjfélig tartanak nyitva a főváros szórakozóhelyei. A német illetékesek egyelőre óvakodnak a fiatalokat érintő szigorúbb rendszabályoktól, mert félnek, hogy azok fordítva sülnek el – írja a Guardian.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
debreceni-korhaz_mti.jpg

Rekordszámú halálos áldozata van itthon a koronavírusnak, kórházban majdnem 2000-en vannak

38-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma- írja a kormányzati tájékoztató honlap.

Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, ami rekordnak számít az egy nap alatt meghaltak számában.

Az elhunytak száma így 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 40%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
repulogep_unsplash.jpg

A repülőgépen halt meg egy harmincas éveiben járó koronavírusos nő Arizonában

A kifutópályán várakozás közben lett rosszul, végül a beszállófolyosóban érte a halál.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Gerrie van der Walt - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Éppen a felszállásra várakozott egy repülőgép Arizonában, amikor egy harmincas éveiben járó nőnek hirtelen légzési nehézségei támadtak, írja a New York Post.

A Texasba tartó nőnek hiába adtak oxigént és küzdöttek az életéért a repülőgépen, már nem tudták megmenteni. Végül a beszállófolyosóban nyilvánították halottnak.

A Dallas megyei bíró elmondta: az eset még július 25-én történt, de csak most derült ki, hogy az elhunyt texasi nő koronavírus-fertőzött volt. Hozzátette: nagyon keveset tudnak egyelőre az ügyről, és az sem világos, hogy a nő tisztában volt-e a fertőzöttségével.

Clay Jenkins kiemelte, hogy a nő még Arizonában kapta el a vírust. A bíró felhívta a szomorú történeten keresztül a figyelmet arra, hogy a Covid-19 nem válogat, a fertőzésnek nincsenek életkori határai.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
anchorage.jpg

Erős földrengés és szökőárriadó Alaszkában

7,5-ös erősségű földmozgás volt az amerikai államban.
MTI / Fotó: Frank K/Wikipédia/CC BY 2.0 - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Szökőárriadót hirdettek ki hétfőn este Alaszkában egy 7,5-es erősségű földrengést követően - jelentette be az amerikai geofizikai intézet (USGS).

A földrengést az alaszkai partoktól 91 kilométernyire délkeletre, a Bering-tengerben fekvő Aleut-szigeteken lévő, gyéren lakott Sand Point és Kodiak városkáknál is észlelték. A rengés középpontja 40 kilométerrel a tengerszint alatt volt, és az első, nagy rengést öt kisebb követte.

A szökőárriadót Alaszka déli partvidékén hirdették ki, de ez nem érinti például Anchorage várost, amely a legnagyobb Alaszkában, és mintegy ezer kilométernyire fekszik a rengések epicentrumától.

A Sand Pointtól mintegy száz kilométernyire nyugatra eső King Cove lakosságát hétfőn este elővigyázatosságból elköltöztették a közeli, magasabban fekvő vidékre - számolt be a földrengést követő első lépésekről Gary Hennigh polgármester az Anchorage Daily News riporterének.

„Nem tudom mennyi ideig rengett a föld, fél percig biztosan, de jócskán mozgott” - ezt már az egyik helybéli mondta szintén az Anchorage Daily Newsnak. A csendes-óceáni cunamijelző szolgálat közleménye szerint a szakemberek egyelőre vizsgálják, hogy az amerikai és a kanadai partok mentén várhatók-e további földmozgások, és szükség lesz-e újabb cunamiriadókra.

hirdetés

Alaszka a Csendes-óceánt körülölelő Tűzgyűrűn fekszik. A Tűzgyűrű mintegy 40 ezer kilométer hosszú, patkó alakú sáv, amely Új-Zélandtól indul, az indonéz szigetvilágon keresztül a Fülöp-szigeteken, Japánon és a Kamcsatka-félszigeten át Észak-Amerika nyugati partjainál folytatódik, és az Andok mentén egészen a Tűzföldig ereszkedik. Ebben a sávban húzódik az óceán talapzatát alkotó három nagy, és számos kisebb kőzetlemez, amelyek állandó mozgásban vannak. Ezért a vidékre jellemző a nagyon aktív vulkáni tevékenység - itt található a Föld összes tűzhányójának 75 százaléka -, és a gyakori földrengések. A tenger alatti térségben különösen sok, változó mélységű és elmozdulású földrengés szokott lezajlani.

Az Egyesült Államokban 1964-ben Anchorage környékén pusztított az országban valaha mért legerősebb földrengés. A 9,2-es erősségű földmozgás percekig tartott, és 250 halálos áldozatot követelt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump_biden_mti.jpg

Kikapcsolják a mikrofonját annak, aki éppen nem beszél Trump és Biden utolsó vitáján

Komoly szankciókat hoznak az elnökjelöltek utolsó összecsapására a rettenetesen sikerült első vita után.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Mi is írtunk róla korábban, hogy inkább két óvodás feleselős kiabálására hasonlított Donald Trump és Joe Biden első tévés vitája, mintsem a világ egyik vezető hatalmának elnökjelöltjeinek összecsapására.

A második vita végül Trump megbetegedése miatt elmaradt, a harmadik vita pedig most csütörtökön jön majd, és az elnökjelölti vitákat lebonyolító bizottság új szabályokat hozott - írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu.

A legfontosabb változás, hogy amíg az egyik jelölt egy kérdésre válaszol, a másikuk mikrofonja ki lesz kapcsolva, hogy ne tudjanak egymás szavába vágni.

A tervek szerint a 90 perces műsort hat, egyenként 15 perces részre osztják majd fel, ami egy-egy témát érint majd, és ezekben minden jelöltnek lesz 2-2 perce, amikor zavartalanul elmondhatja a nézeteit, tudván, hogy ha ellenfele be is kiabál valamit, azt nem lehet majd hallani a közvetítésekben. Az egyik kampánycsapat szerint ezek túl szigorú változtatások, míg a másik csapat szerint nem mentek elég messzire. De szerintük ezek a változtatások leginkább az amerikai emberek érdekeit szolgálják, akik miatt ezeket a vitákat rendezik.

hirdetés

A Trump-csapat kifogást is emelt a változtatások ellen, de ennek ellenére azt tervezik, hogy Trump részt fog venni a csütörtöki eseményen. Ami nem is meglepő, hiszen a legtöbb közvélemény-kutatás jelenleg Biden komolyabb előnyét méri, és ez lehet az utolsó olyan esemény, amikor Trump főműsoridőben szerepelhet élőben a legtöbb csatornán a választás előtt.

Igaz, közben a Reuters/Ipsos felmérése azt mutatja, hogy az egyik fontos és népes úgynevezett csatatér-államban, Pennsylvaniában Donald Trump faragott hátrányából. Itt a legutóbbi mérések szerint Bident 49%, míg az elnököt 45% támogatja, legutóbb még 51-44 volt az arány Biden javára.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!