hirdetés
koronavirus-fertozesek-magyarorszagon-marcius26.jpg

Koronavírus: 261-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon

Bárkiben jelen lehet a vírus - írja a kormányzati portál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is - írja a hivatalos kormányoldal, a koronavirus.gov.hu.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 261 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 247 magyar állampolgár.

"A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés" - írja az oldal.

hirdetés

"Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat."

A mintavétel száma 8005-re ugrott.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban_kijarasi-korlatozas.jpg

Nem vezették be a kijárási tilalmat, de szigoríthatnak a polgármesterek húsvétkor

A polgármesterek dönthetnek arról, hogy a saját településükön milyen szabályokat vezetnek be hétfő estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délutáni, Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett arra, hogy a március 28-ától hozott kijárási korlátozás e hét szombatján lejár, így dönteni kellett az esetleges feloldásról, hosszabbításról vagy szigorításról.

Mint mondta, a húsvétra való készülődés miatt a folytatásról való döntés különös körültekintést igényelt. Polgármesterekkel, rendőrökkel, járványügyi szakemberekkel és tudósokkal egyeztetve a kormány úgy döntött:

a kijárási korlátozást - ezúttal határozatlan ideig - meghosszabbítják.

Az esetleges további hosszabbításokról hetente fognak dönteni. Arról egyébként egybehangzó volt a vélemény, hogy az eddigi korlátozások sikeresek voltak, lelassították a járvány terjedését.

Hétfő éjjelig minden polgármester a saját településén speciális, szigorító szabályokat alkalmazhat.

hirdetés

Orbán rövid beszédében külön kérte, hogy az emberek a korlátozó szabályozásokat tartsák be, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák egymástól a távolságot a közterületeken és mindenki fokozottan figyeljen az idősekre.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
munka-stressz-pxhere.jpg

A felnőtt magyar lakosság 7 százaléka vesztette már el a munkáját a koronavírus miatt

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a nők jártak a legrosszabbul.
Címkép: PxHere (illusztráció) - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Magyarországon a teljes felnőtt lakosság hét százaléka elveszítette a munkahelyét a koronavírus-járvány miatt - derült ki az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből, amit a 444.hu szúrt ki.

Eszerint főleg az alapfokú végzettséggel rendelkezők jártak a legrosszabbul, 13 százalék veszítette el a munkahelyét. A munkájukat elvesztők körében felülreprezentáltak a nők, ugyanis 13 százalékuk járt így, illetve a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok 10-10 százaléka érintett.

Az adatok szerint a teljes felnőtt lakosság 40 százaléka ugyanúgy bejár a munkahelyére, mint eddig, 50 százalékuk alapfokú végzettséggel rendelkezik. A felnőttek 21 százalékának még most változik a munkarendje, míg 31 százalék már részben vagy teljesen otthonról dolgozik.

A felmérés arra is rámutat, hogy a válság hatására módosuló munkarend főleg a Közép-Magyarországon élőket (42%) és a diplomásokat (51%) érinti, ők az országos átlagnál nagyobb arányban tudják a munkájukat home office-ban végezni.

Az alapfokú végzettséggel rendelkező munkavállalóknak csupán 8 százaléka tudja ezt megtenni.

hirdetés

A felmérés szerint a munkaadó általi nyomás tekintetében különösen a nehezebb anyagi körülmények közt élő, alacsony iskolázottságú munkavállalók, közülük is jellemzően a férfiak érintettek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szeged-kiurult-utcak-papdi-balazs.jpg

Botka László elrendelte az üzletek bezárását húsvétra Szegeden

A patikákon, az élelmiszer- és dohányboltokon kívül semmi nem nyithat ki a hosszú hétvégén a városban.
Fotó: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délután bejelentette, hogy meghosszabbítják az országos kijárási korlátozást határozatlan időre. A polgármestereknek ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy saját településükre vonatkozóan további szigorításokat vezessenek be a hosszú hétvégére.

Szeged polgármestere élt is a lehetőséggel, már csütörtökön bejelentette, hogy a városban minden üzletnek zárva kell tartania a húsvéti hosszú hétvégén a patikák, az élelmiszer- és a dohányboltok kivételével.

"Tudom, mennyire nehéz betartani a korlátozásokat, de ez szolgálja a közösségünk érdekét. A járvány elleni leghatásosabb védekezés továbbra is az, ha mindenki otthon marad. Ezért elrendelem, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra. A szegedi polgárokat arra kérem, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat! Felkérem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek a szabályok betartásában és figyelmeztessék a lakosokat!" - írta Facebook-oldalán Botka László.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
karacsony-gergely-fopolgarmester.jpg

Budapesten egyelőre nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését

Karácsony Gergely azt közölte, bízik a budapestiekben, és abban, hogy betartják a mostani korlázotásokat, de ha szükséges, szigoríthatnak ezeken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A főváros egyelőre nem tervezi bevezetni a kijárási tilalmat - értesült a hvg.hu. A lap azt írja,

Karácsony Gergely főpolgármester nem akar drasztikus intézkedéseket hozni, Budapest lezárása sem merült fel.

A főpolgármester szerdán egy sajtótájékoztatón azt mondta, nem akar drasztikus intézkedéseket hozni, Budapest lezárása sem merült fel.

Orbán Viktor csütörtök délután bejelentette, hogy meghosszabbítják az országos kijárási korlátozást határozatlan időre. A polgármestereknek ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy saját településükre vonatkozóan további szigorításokat vezessenek be a hosszú hétvégére.

hirdetés

Karácsony Gergely a miniszterelnök bejelentésére reagálva a Facebook-oldalán azt írta, megkérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartásával kapcsolatos intézkedési tervét.

"Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom" - ígérte Karácsony Gergely.

"Mert ez a fontos: a korlátozások betartása. Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel. Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva. Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Kérek mindenkit, maradjon otthon! Ezzel a kérésemmel ma estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeresek"

- írta bejegyzésében.

Ahogy a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a főpolgármester szerint a jelenlegi kijárási korlátozó intézkedéseket még 1 hónapig fenn kell tartani, ennyivel meg kellene hosszabbítani.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!