hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Kispályások a mai trollok az ókori rómaiakhoz képest
Könnyen vérig sértődünk manapság a sokszor beazonosíthatatlan internetes beszólókon. Pedig történelmi példákkal összehasonlítva szót sem érdemelnének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 28.


hirdetés

Egymás alpári lejáratásában különösen élen jártak az ókori rómaiak. Marcus Tullius Cicero, minden idők egyik legnagyszerűbb szónoka politikai ellenfelét, Publius Clodius Pulchert azzal vádolta, hogy vérfertőzést követett el fivéreivel és húgaival. Ez a stílus azonban egyáltalán nem döbbentette meg a 2000 évvel ezelőtti embereket – állítja Martin Jehne német történész, a drezdai egyetem professzora, mert szerinte ez az akkori közbeszédben természetes volt.

Jehne úgy véli, hogy a rómaiak sokkal kegyetlenebbek voltak a mai trolloknál, és gyakran ragadtatták magukat szexuális jellegű gyalázkodásokra. Kutatásai viszont arra utalnak, hogy ezeknek a súlyos sértéseknek egyfajta stabilizáló hatása volt a közéletre, mert gyakran előfordult, hogy nem sokkal később azok fogtak össze és dolgoztak együtt a közjóért, akik előzőleg a legalantasabb módon tiporták sárba egymást.

Az ókori források arra is utalnak, hogy a közrendű embereknek is megengedték, hogy nyilvánosan szidalmazzák az elitet a megtorlás kockázata nélkül, mert ez segített abban, hogy ne tekintsék magukat mindenhatónak

– idézte a német történészt a a Daily Mail.

Az sem mellékes, hogy ezek a vádak és szidalmak nem érintették egy római polgár általános megítélését a társadalomban – hangsúlyozta Jehne - ellentétben egyfelől a mai karaktergyilkosságokkal, másfelől pedig a trollokkal, akiket szélsőségesnek tekintett durvaságok esetén egyszerűen kitiltanak a közösségi oldalakról.

A történelmi igazsághoz hozzátartozik, hogy Clodius sem ment a szomszédba a viszontvádakért: azt olvasta Cicero fejére, hogy amikor konzuli tisztséget viselt, úgy viselkedett, mint egy király. Ez még durvább volt, hiszen Rómából már Kr.e. 510-ben elűzték a királyságot, és a Köztársaság még 400 évvel később is szent és sérthetetlen volt.

Ez is mutatja, hogy nemigen voltak korlátai a politika vitának és a szólásszabadságnak, de a professzornak meggyőződése, hogy nem ezért bukott meg végül a Római Köztársaság.

E kutatásoknak köszönhetően Martin Jehne manapság sokkal nyugodtabban szemléli a közösségi hálókon folyó vitákat, mert azok a római mocskolódások fényében már nem érik el az ingerküszöbét. Úgy gondolja, hogy ez a római tűrőképesség hasznos lenne az olyan szervezetekkel szemben, mint Az Alternatíva Németországért, vagy a Pegida (Hazafias Európaiak a Nyugat iszlamizációja ellen), mert azzal hatásuk is csökkenne.


KÖVESS MINKET:
13 nagyon vacak szálló, amelyek láttán menekülni támad kedve a vendégnek
Az utazó ember időnként olyan szállodai hibákba, vagy képtelenségekbe fut bele, amelyek láttán nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

a BoredPanda látogatói ízes gyűjteményt szedtek össze saját tapasztalataikból, és úgy tűnt, a megpróbáltatások ellenére sem hagyta el őket humorérzékük.

Az itt látható úriember a zuhanykabin fogságába esett. Három órába telt, míg egy alkalmazott kiszabadította őt.

Welcome to the Hotel California - idézte a híres Eagles-dalt e kép beküldője, aki szerint nem tévedés a két kijárat-jelzés, csupán a falak ideiglenesek.

A mellékhelyiség e dekorációja láttán a vendég elmélkedni kezdett a kép alapanyagát illetően.

E fürdőszoba tervezője minden bizonnyal a szemközti házban lakik, és eksönre számít.

E medencét egy Georgia állambeli szálloda kertjében találta egy család, útban Florida felé. Még várniuk kellett a felfrissülésre.

Egy angol utazó saját bőrén tapasztalta meg, hogy mi a különbség egy szálloda reklámja és a valóság között.

Némi akrobatikára volt szükség e szoba eléréséhez San Franciscóban.

Mozirajongók, figyelem! Ha át akarjuk érezni az Overlook Hotel hangulatát a Ragyogásból, ide tessék jönni!

Segítség, gyilkos! - utazónk nem hagyhatta ki ezt a poént.

Térkihasználás felsőfokon!

Köszönjük a nászutasoknak járó gratulációt. De ki az a "Tulation"?

Csoda, hogy nem számolták fel a panoráma-árat.

És végül címképünk: 15 dollárba került ez a reggeli, végül 300 dollárt fizettettek ki a vendéggel az elveszett kenyérpirítóért....


KÖVESS MINKET:
Pornófüggő lett 14 évesen, ma már azt vallja: a házasságig csókolózni sem fog
A 19 éves chicagói lány a teljes önmegtartóztatásba vonult, miután leküzdötte szenvedélyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Pornófüggőségéről és abból való kigyógyulásáról vallott a Daily Mailnek egy fiatal, 19 éves chicagói lány, Gracelyn Sorrell. Mint mondta, pornográf tartalmakkal először 14 évesen találkozott: egy közösségi oldalon látott kép keltett benne "erkölcstelen vágyakat", legalábbis utólag már így látja az egészet.

Ezek után a telefonján kutatott a neten hasonló tartalmak után, később pedig egyre gyakrabban nézett pornót iskola után, sőt éjjelente is fent maradt. Mivel néha hajnali háromig is pörgette a felnőttfilmeket, elég gyorsan kezdett leromlani az iskolai teljesítménye is. Egy idő után már annyira ráfüggött, mintha drog lenne, mondja, egyszerűen úgy érezte: nem bírja ki pornó nélkül. Mivel hívő keresztény családból származik, a filmek megnézése és az önkielégítés bűntudatot keltett benne, ezért titkolta egészen 2016-ig mindenki elől.

2013-ban egy nagyon nehéz időszak következett az életében: édesapja súlyosan megbetegedett, és míg a család ápolta őt, a lányra egy ismerős vigyázott, aki zaklatta szexuálisan. Apja halálával egyidőben jutott el függősége mélypontjára, amihez az is hozzájárult, hogy azt érezte, a gyászát is megkönnyíti a pornónézés.

Gracelyn három évre rá végül édesanyjának coming outolt. Szerinte ő és a Biblia segített neki leküzdeni a függőségét, amit ma is bűnös dologként emleget. Manapság önmegtartóztató életet él, a szexualitást kizárja mindennapjaiból, és ez így lesz, míg meg nem házasodik. Még az első csókot is a frigy utánra tartogatja.


KÖVESS MINKET:
Beszédes képen mutatta meg egy tinilány, mi a baj a ruhaméretekkel
A fotó láttán tényleg nincs min csodálkozni...
Címkép: illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Shoppingoláskor sokan szembesülhetnek azzal a problémával, hogy hiába próbálnak a megszokott méretben nadrágot egy boltban, az mégsem jó, és nagyobb vagy kisebb kell belőle, majd amikor átmennek egy másik boltba, megint más méret passzol rájuk. De ugyanez elmondható nagyjából minden ruhadarabról.

Ezt az örök problémát szemléltette egy nagyon jó képen egy 18 éves skót lány, akinek elege lett abból, hogy egyes ruhamárkák trükköznek a méretezéssel. Ő is megtapasztalta ezt, amikor

több 12-es farmert is felpróbált, de mindegyik másképp állt rajta.

Ezért úgy döntött, összeszedi az összes ugyanolyan méretű farmerjét és egymás mellé teszi őket, hogy lássa, mekkorák a különbségek, majd egy képet is csinált az eredményről, íme:

c on Twitter

Incase you've ever wondered why women get so frustrated with our clothing sizes - every pair of jeans pictured, is a size 12

"Ha ti is gondolkoztatok már azon, hogy a nők miért lesznek idegesek a ruhaméretek miatt... Mindegyik farmer 12-es"

- írta a Twitteren megosztott képéhez Chloe Martin.

Persze rengeteg nő magára ismert, így a lány posztja villámgyorsan elterjedt a Twitteren: eddig 300 ezren lájkolták és több mint 125 ezren osztották meg.

Forrás: Today


KÖVESS MINKET:

Történelmet írt a vak futó, aki három vakvezető kutyával teljesítette a félmaratont
Tomas Panek az első, akinek így sikerült lefutni a félmaratoni távot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi azok, akik versenyzőként vagy nézőként részt vettek az idei New York-i Félmaratonon.

Egy vak férfi ugyanis úgy futotta le a 21 kilométeres távot, hogy három vakvezető kutyája kísérte végig a versenyen - ezzel ő lett az első futó, aki így teljesített félmaratont.

Runner's World UK on Twitter

Blind runner Thomas Panek and dogs Westley, Waffle and Gus made history on Sunday - https://t.co/8UvToIWQyq

Tomas Panek a Guilding Eyes for the Blind nevű nonprofit szervezet elnöke és vezetője, aki vakvezető kutyákat képez ki. Még a 20-as évei elején veszítette el a látását, de ezek után sem adta fel a futás iránti szenvedélyét: segítőkész emberek segítségével azóta már 20 maratont teljesített. Mivel azonban hiányolta a függetlenséget, elkezdett vakvezető kutyákkal edzeni, ami szerinte még többet dob az élményen.

U.S. Reality Check? on Twitter

Blind runner makes history with help from furry friends Thomas Panek and his running guide dogs Westley, Waffle and Gus made history at the 2019 New York City Half Marathon as the first blind runner with guide dogs to complete the race. https://t.co/Vva3aP6WOJ #Video #USRC

A futóversenyen három labradorja, Westley, Waffle és Gus is vele futott, így ők lettek az első négylábú résztvevők. Panek és társai végül 2 óra 21 perc alatt teljesítették a távot.

Panek reméli, hogy ez a csapatmunka más látássérülteket is arra ösztönöz majd, hogy akkor is feszegessék a határaikat, ha mások azt mondják, hogy lehetetlen, amit szeretnének elérni.

Manfred Rosenberg on Twitter

Blind man runs half marathon with guide dogs: Thomas Panek makes history by finishing 2019 NYC Half Marathon - CBS News https://t.co/Y9zOFidmQM https://t.co/GA5oXyiqcm

Forrás: CNN


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x