hirdetés
cicero.jpg

Kispályások a mai trollok az ókori rómaiakhoz képest

Könnyen vérig sértődünk manapság a sokszor beazonosíthatatlan internetes beszólókon. Pedig történelmi példákkal összehasonlítva szót sem érdemelnének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 28.


hirdetés

Egymás alpári lejáratásában különösen élen jártak az ókori rómaiak. Marcus Tullius Cicero, minden idők egyik legnagyszerűbb szónoka politikai ellenfelét, Publius Clodius Pulchert azzal vádolta, hogy vérfertőzést követett el fivéreivel és húgaival. Ez a stílus azonban egyáltalán nem döbbentette meg a 2000 évvel ezelőtti embereket – állítja Martin Jehne német történész, a drezdai egyetem professzora, mert szerinte ez az akkori közbeszédben természetes volt.

Jehne úgy véli, hogy a rómaiak sokkal kegyetlenebbek voltak a mai trolloknál, és gyakran ragadtatták magukat szexuális jellegű gyalázkodásokra. Kutatásai viszont arra utalnak, hogy ezeknek a súlyos sértéseknek egyfajta stabilizáló hatása volt a közéletre, mert gyakran előfordult, hogy nem sokkal később azok fogtak össze és dolgoztak együtt a közjóért, akik előzőleg a legalantasabb módon tiporták sárba egymást.

Az ókori források arra is utalnak, hogy a közrendű embereknek is megengedték, hogy nyilvánosan szidalmazzák az elitet a megtorlás kockázata nélkül, mert ez segített abban, hogy ne tekintsék magukat mindenhatónak

– idézte a német történészt a a Daily Mail.

Az sem mellékes, hogy ezek a vádak és szidalmak nem érintették egy római polgár általános megítélését a társadalomban – hangsúlyozta Jehne - ellentétben egyfelől a mai karaktergyilkosságokkal, másfelől pedig a trollokkal, akiket szélsőségesnek tekintett durvaságok esetén egyszerűen kitiltanak a közösségi oldalakról.

A történelmi igazsághoz hozzátartozik, hogy Clodius sem ment a szomszédba a viszontvádakért: azt olvasta Cicero fejére, hogy amikor konzuli tisztséget viselt, úgy viselkedett, mint egy király. Ez még durvább volt, hiszen Rómából már Kr.e. 510-ben elűzték a királyságot, és a Köztársaság még 400 évvel később is szent és sérthetetlen volt.

Ez is mutatja, hogy nemigen voltak korlátai a politika vitának és a szólásszabadságnak, de a professzornak meggyőződése, hogy nem ezért bukott meg végül a Római Köztársaság.

E kutatásoknak köszönhetően Martin Jehne manapság sokkal nyugodtabban szemléli a közösségi hálókon folyó vitákat, mert azok a római mocskolódások fényében már nem érik el az ingerküszöbét. Úgy gondolja, hogy ez a római tűrőképesség hasznos lenne az olyan szervezetekkel szemben, mint Az Alternatíva Németországért, vagy a Pegida (Hazafias Európaiak a Nyugat iszlamizációja ellen), mert azzal hatásuk is csökkenne.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
baba.jpg

Szexbabáira hagyja vagyonát egy brit férfi, pedig épp arra nem használja őket, amire valók

Az illető azt mondja: azért nem tölti el pásztoróráit a felnőtt játékokkal, mert azok nem tudják beleegyezésüket adni az együttléthez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 18.Nehéz rájön arra, mi jár pontosan annak a férfinak a fejben, aki úgy döntött: szexbabáira, igen, élettelen tárgyakra hagyja vagyonát. A Mirrorban megjelent története szerint a férfi egyébként még csak nem is szexel a babákkal.

A férfi azt mondja: azért nem tölti el pásztoróráit a felnőtt játékokkal, mert azok nem tudják beleegyezésüket adni az együttléthez.

A Chris nevű megszólaló egyébként komolyan veszi a babázást: mindegyik daranak saját személyiséget kreált, és úgy kezeli őket, mintha valódi emberek lennének. Mániájában egészen addig megy, hogy elhatározta, a végrendeletében a babákra hagyja a vagyonát.

"Kellemes megérinteni, megölelgetni őket, mert puhák és nőiesek. Jól esik velük lenni. De nem fekszem le velük, mert az olyan lenne, mintha elárulnám őket. Pornót nézek, nekem az pont elég.

Tudom, furán hangzik, de ez vagyok én" - árulta el a valóban furán hangzó véleményét gyűjtő, aki azt is hozzátette: háromszor volt már házas, de soha életében nem volt még olyan boldog, mint a babáival.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
jobaratok.jpg

A Csernobil című sorozattal keresztezték a Jóbarátokat - az eredmény több, mint megosztó

Egyesek szerint vicces, mások szerint gyomorforgató videó készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.A Csernobilt minden idők legsikeresebb sorozataként emlegetik május óta - egyesek szerint még a Trónok harca népszerűségét is túlszárnyalta az alkotás - , így nem meglepő módon a teljes szórakoztatóipar rárepült a nagy lehetőségre.

Korábban arról is írtunk, hogy mennyire megdöbbentően egyeznek a legapróbb részletek a sorozat és a valóság között. Legutóbb pedig egy, a vészhelyzet idején szolgálatot teljesítő búvár, Alekszij Ananyenko is megszólalt, aki azt mondta: nem tartja magát hősnek azért, amit véghez vitt.

Ahol csak lehet, előveszik az ikonikus sorozatot, nemrégiben például a szintén népszerű sorozat, a Jóbarátok főcímdalát vágták rá egyes jeleneteire.

Nos, a végeredmény enyhén szólva is megosztó lett: egyesek szerint vicces, mások szerint gyomorforgató.

Ti mit gondoltok róla?


KÖVESS MINKET:
hirdetés
107409768_4dd5c2cb-e97f-4fe2-b0c7-7e28c2e3222b.jpg

Banánnal rabolt bankot egy brit férfi, aztán feladta magát, de a rendőrök nem hittek neki

Végül 14 hónap letöltendőt kapott.
Kép: Dorset Police - szmo.hu
2019. június 18.Szokatlan történet jelent meg a BBC oldalán egy férfiről, aki nemcsak banánnal rabolt bankot, de utána még a rendőröket is győzködnie kellett, hogy feladhassa magát.

A hírportál azt írja: a férfi előbb meggyőzte a bankfiók személyzetét, hogy a bevásárlószatyrában rejtegetett banán valójában egy fegyver, így 1100 font készpénzt sikerült rabolnia. Ezek után odasétált két rendőrhöz az utcán, és elmesélte nekik, mit tett, akik viszont nem hittek neki.

A férfinek így több mint három kilométert kellett gyalogolnia a legközelebbi kapitányságig, hogy feladhassa magát.

A nem mindennapi történetnek szomorú magyarázata van: Vonderdell a rendőröknek bevallotta, csak azért rabolt, hogy börtönbe mehessen, mert hamarosan ki fogják lakoltatni, ő pedig nem akart utcára kerülni.

A bíró figyelembe vette, hogy a férfi rögtön feladta magát, illetve a rabolt pénzt visszaszolgáltatta, mégis 14 hónap letöltendőt szabott ki rá. Az ítélethirdetés során hozzátette: bár a bankrablás banánnal valóban viccesen hangzik, de valójában komoly bűncselekmény.


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x