gorsium (9)
Korhű felvonulással és gladiátorjátékkal ünnepeltek Tácon a Gorsiumban
Septimius Severus látogatását elevenítették fel. Tácon nyár végéig látható a Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás.
Szöveg: Söptei Zsuzsanna, Fotók: Varga András - szmo.hu
2017. május 26.


Flora istennőt ünnepelték Tácon a Gorsiumban. A rendezvényen megelevenedett a régmúlt, a császár fogadásával kezdődött el a korhű felvonulás, majd gladiátorjáték és sok érdekes ókori program elevenítette fel a valaha nyüzsgő város egykori életét.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat.

Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte. Számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba, hanem Pannóniába ment, így első fogadása Gorsiumban történt. Ezt a császári látogatást idézték fel a Floralián.

gorsium (1)gorsium (6)
Flora a római mitológiában a virágok és a tavasz istennője. Nimfaként született, akibe beleszeretett a nyugati szél istene, Zephir. A vele kötött házassága után vált Florává, a tavasz istennőjévé.

Ünnepe tavasszal a Floralia, és az élet ciklusának megújulását szimbolizálta. Tánccal, virágokkal ünnepelték a termékenységet képviselő istennőt.

A növényekkel való kapcsolata miatt a növényvilág tőle kapta a flóra nevet.

gorsium (3)gorsium (4)
Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában

A Gorsiumban augusztus 20-ig egy különleges tárlaton mutatják be a világtörténelem egyik legnagyobb természeti katasztrófáját. A Vezúv kitörése miatt 79-ben Pompeji néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, mikor több méter vastagságban betemette a vulkáni hamu.

A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben találtak rá az első falmaradványokra, majd a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

A most látható tárlat bemutatja az egykor virágzó város katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, szokásait, a gladiátorok világát.

Bővebb információk ITT

gorsium (5)gorsium (2)

A Gorsium Magyarország egyik legnagyobb római kori városa. Az egykori város helyén láthatod az ország legnagyobb régészeti parkját. Izgalmas időutazáson vehetsz részt, ha végigsétálsz benne. Történetéről, látnivalóiról ITT olvashatsz bővebben.

gorsium (7)gorsium (8)gorsium (10)gorsium (11)gorsium (12)
gorsium (13)gorsium (14)gorsium (15)gorsium (16)

Még több fotót ITT találsz.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x