hirdetés
sandro-porfirio-d7BwTSp3uQs-unsplash.jpg

Kórházi eszközhiány jöhet a ki nem fizetett adósság miatt, állítja az Orvostechnikai Szövetség

A kormány csak alig több mint a felét akarja kifizetni a kórházi adósságoknak. Az Orvostechnikai Szövetség szerint ennek súlyos következményei lehetnek.
Címlapkép: Unsplash - szmo.hu
2019. december 20.


hirdetés

A budapesti Honvéd Kórház évek óta vezeti a kórházi adóslistát, most nagyjából 7 milliárd forint a tartozása.

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint a magyarországi kórházak összesített adóssága 71 milliárd forint volt november végén, és 80 milliárd lehet, mire véget ér 2019.

Gulyás Gergely miniszter tegnap jelentette be, hogy a kormány 42,8 milliárd forintot biztosít a kórházak adósságrendezésére. Azt is elmondta, minden egyes esetben megnézik, hogy ezek az adósságok indokoltan halmozódtak-e fel, a számlák mögött van-e valós teljesítés.

Az Orvostechnikai Szövetségnél megdöbbenéssel értesültek a kormány döntéséről. "Mi azt kérjük a kormánytól, hogy felejtse el ezt az ötletet, felejtse el ezt a tervet, minél hamarabb fizesse ki a beszállítók adósságát, és a most bejelentett 43 milliárd forintnál nagyobb összegben." - mondta az RTL Híradónak Rásky László főtitkár.

A szövetségnél azt mondják, súlyos következménye lehet annak, hogy a kormány a kórházi tartozásoknak csak alig több mint a felét akarja kifizetni.

hirdetés

Adataik szerint van olyan orvosi eszközöket beszállító cég, ahol az éves árbevétel 30-40 százalékával tartozik a vevő, és a cég ellehetetlenül, ha sürgősen nem fizetik ki. Aminek viszont kórházi eszközhiány lehet a következménye.

A kórházak adósságrendezését a kormány egyébként személyi felelősség vizsgálatához akarja kötni. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón arról is beszélt, hogy egyelőre 13 kórházba rendeltek ki költségvetési felügyelőt. Ha ők súlyos hibákat tárnak fel a kórházak vezetésében, akkor "természetesen távoznia kell a kórházigazgatóknak."

Az Orvostechnikai Szövetségnél viszont azt mondják: a vezetőcsere nem megoldás. Szerintük az egész struktúrát kellene átalakítani, mert ha ez nem történik meg, akkor a kórházak újra és újra eladósodnak. Ahogy az elmúlt években is mindig.

"Több pénzt kell adni a rendszerbe, alulfinanszírozott általánosságban véve a magyar egészségügy. Nyilvánvaló, hogy egy olyan intézményben, amelyiknek esélye nincs arra, hogy legalább nullszaldót érjen el, hiába cserélik le a vezetőt akár nyolcszor is, nem lesz nullszaldós." - véli Rásky László.

VIDEÓ: az RTL Híradó riportjahirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
repulogep-utasok-karanten.jpg

Egyetlen percen múlt, hogy nem úszta meg a karantént egy repülőgép 158 utasa

A pilóta a leszálláskor azonban bejelentette, hogy sikerült pontban éjfélkor letennie a gépet. Az utasok pedig tapssal köszöntötték. Korai volt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Egy percen múlott, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai - írja a Forbes.

A norvég kormány pont akkor rendelt el tíznapos karantént a Franciaországból és néhány más országból érkező utasokra, amikor a SAS skandináv légitársaság egy dél-franciaországi járata 158 utassal a fedélzetén megérkezett a norvég fővárosba.

A rendelet éjfélkor lépett hatályba, a gépnek pedig menetrend szerint 0 óra 10 perckor kellett volna leszállnia.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyari-villam.jpg

Zivatarok és a hőség miatt is riasztás van az ország legnagyobb részén

34 fokig emelkedik a hőmérséklet, de helyenként nagyobb mennyiségű csapadék és jégeső is várható.
Jan Mallander/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Hétfőn napos időre számíthatunk gomolyfelhő-képződéssel. Nagyobb számban északon és nyugaton alakulhat ki zápor, zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg viharos széllökések is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 között várható. Késő estére 20 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

A déli óráktól elszórtan ismét zivatarok várhatók, legnagyobb eséllyel és számban a Dunántúlon (annak is inkább az északi felén), az Északi-középhegységben, valamint a Duna vonala körül, de a keleti határvidék mentén sem lehet kizárni a kialakulásukat.

A zivatarokat viharos, 60-80 km/h körüli széllökés, fokozottabb eséllyel 20-40 milliméternyi csapadékkal járó felhőszakadás, illetve jégeső (kb. 1 cm átmérőjű) kísérheti.

hirdetés

Az előttünk álló napon ugyanakkor az Alföld nyugati részén és a Dunántúl túlnyomó részén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
minszk.jpg

Óriási tüntetések voltak Fehéroroszországban az elcsaltnak mondott választás után

A hivatalos információk szerint Aljakszandar Lukasenka elnök nyert, de nem várt nehézségekkel kell szembenéznie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Választásokat tartottak vasárnap az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszországban. Az ellenzéket sikeresen lefejező és elhallgattató, az országot 1994 óta vezető 65 éves Aljakszandar Lukasenka elsöprő, 79,7 százalékos eredménnyel nyert, míg ellenfele, a 37 éves Szvjatlana Cihanouszkaja 6,8 százalékot ért el - írja a Reuters.

Csakhogy az ellenzék ennek éppen az ellenkezőjét állítja, és a Twitteren és más csatornákon terjednek is olyan videók, amik azt bizonyítják, hogy az állami hírügynökség által közölt számok nem fedik a valóságot.

Egy videón például az látható, ahogy a minszki választási bizottságok egyik vezetője az összegyűlt tömegnek bejelenti, hogy az ottani voksok 90 százalékát Cihanouszkaja kapta.

hirdetés

A korlátozott internet-elérhetőség ellenére gyorsan terjedő hasonló videók miatt országos tiltakozások robbantak ki vasárnap este, amik éjszakára komoly összecsapásokká fajultak - írja az Euronews.

A fővárosban tízezrek voltak az utcán, a várost a rendfenntartók le is zárták. A tüntetők nemcsak Minszkben, hanem körülbelül még másik 20 városban összecsaptak a rohamrendőrökkel az elnökválasztást követően.

A rendfenntartók többfelé gumilövedékeket, könnygázt, vízágyút, valamint hang- és villanógránátot is bevetettek a feldühödött tömeg ellen.

Volt azonban olyan hely is, ahol a tüntetők - létszámbeli fölényüket kihasználva - elverték az egyenruhásokat.

Egy videóhoz azt írták, hogy már lőttek is a tüntetőkre. Az nem világos a videó alapján, hogy éles lőfegyverekről van-e szó.

A belügyminisztérium közlése szerint ugyanakkor reggelre kiszorították Minszk központjából és a környező utcákból a tüntetőket. Az viszont árulkodó, hogy éjjel a kormány válságstábot hívott össze. Felröppentek olyan hírek is, hogy Lukasenka távozott az országból, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Lukasenka elnök fiatal kihívója azután szállt be a választási harcba, hogy férjét, Szjarhej Cihanouszki ellenzéki vloggert a hatalom bebörtönözte.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dj-sideman_bbc.jpg

Bocsánatot kellett kérnie a BBC-nek nem megfelelő szóhasználat miatt

A tévézés egyik sztenderdjének tartott csatornán ritkán fordul elő ilyen, egy munkatársuk azonban már távozott is a sértő kifejezés miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 10.


hirdetés

Elnézést kért a BBC vezérigazgatója, Tony Hall, amiért a múlt hónapban egyik műsorukban egy sértő kifejezést használt a színesbőrűekre egy fehér - számolt be az esetről a csatorna honlapja.

Az eset után a tévétársaság több mint 18 600 panaszt kapott, ami miatt bocsánatkérésre kényszerültek, holott az eset után egy ideig védték álláspontjukat, mondván: a nigger szó használatával csak egy feketék elleni támadásról szóló riportot illusztráltak.

Ennek ellenére tévés személyiségek, celebek és politikusok is elmarasztalták a BBC-t, ahol most elismerték: valószínűleg máshogy kellett volna fogalmazniuk a tudósításban.

„A jó szándék vezérelt, de el kell ismernem, hogy többeket megbántottunk. Sajnálom a történteket, elfogadom, hogy a BBC-nek máshogy kellett volna tájékoztatni. Tovább szigorítjuk a sértő szavak használatát. Mindenkinek el kell ismernie, ha hibázik: mi most hibáztunk”

- áll Tony Hall közleményében.

hirdetés

A csatorna azután kért bocsánatot, hogy az eset miatt már távozott is egy kedvelt fekete műsorvezetője, David Whitely, azaz DJ Sideman. Szerinte a BBC-n elhangzott kifejezés hatalmas pofon volt az egész fekete közösség számára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!