hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2481-1.jpg

Könnyfakasztó somlói és szeretetteljes vendéglátás - a Rosinante Fogadóban jártunk

A szigetmonostori Rosinante egy olyan gyöngyszem az erdő mélyén, amit mindenkinek látnia kell! Isteni ételek, és otthonos szobák, egy nagy adag szeretet kíséretében.
Fotó: Csákvári Péter Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. június 21.


hirdetés

Van pár olyan étterem és szálloda kis hazánkban, amiről nem akarok rosszat írni. Ahol az első falat elfogyasztása előtt elmormolok egy imát, mert annyira akarom, hogy jót tegyenek elém, hogy dicsérhessem majd őket. A Rosinante egy ilyen hely. De felesleges volt imádkoznom érte.

Szigetmonostorról akartam írni. Az egész településről. Mert voltunk pár klassz helyen, és megannyi izgalmas történet gyökerezik itt, de ha arra gondolok, hogy mi a legfontosabb üzenetem, hogy a nap végén mire szeretném a figyelmet felhívni, akkor csak a Rosinantéban gondolkodom.

Olyan erőteljes élményben van részem valahányszor náluk járuk, hogy néha azért szalad nehezen az ujjaim alatt a klaviatúra, mert vég nélkül válogatom a szavakat. Hogy mondjam el... hogy is mondjam el igazán jól...

Kisvállalkozás, családi vállalkozás. Szoktuk ezeket a jelzőket dobálni, hogy szimpatikusabb legyen egy hely. Aztán vagy tényleg érzi az ember, vagy nem.

A Rosinanténál nincs kérdés. Belépsz, rád köszönnek, rád mosolyognak, kérdeznek, mesélnek és elragad a hangulat. És látod, hogy a másik családdal ugyanazt a baráti hangot ütik meg, és a házasodni érkező pár is önfeledten tervezget velük.

hirdetés

Nyugi van, béke van, otthon vagy. Ilyen érzés náluk lenni.

Verőfényes tavaszi napot fogtunk ki, és arra vállalkoztunk, hogy a kertben felállított dómban aludjunk majd. Glaming a javából. Pont nekünk való. Egy igazi sátorba már nem költöznénk be, de egy ilyen luxusbuborék simán jöhet. Meg ha már erre vagyunk, csak megkóstolunk pár ételt.

Megkóstoltuk. Szinte az összeset.

Bele sem tudtunk gondolni, hogy mit is szeretnénk a legjobban, mert amit nem kívántunk meg leírás alapján, ahhoz ellenállhatatlan ajánlást kaptunk.

A leves forró, testes és ízletes. A lecsó szebb és különlegesebb, mint egy fine dining étteremben.

Akarjuk a túrógombócot, mert úgy rémlik, hogy az itt a koronázatlan desszertkirály, aztán fél óráig fotózgatjuk a somlói galuskát, mert a legszebb meglepetés lesz az étkezés végén.

Vacsira csak valami aprót, valami semmit.

"Süttessek nektek pogácsát?"

Nem vagyunk már éhesek, de a pogácsa jó lesz, azt talán elmajszoljuk majd egy üveg bor mellé.

Aztán fél órával később, amikor már csak ketten vagyunk, tömjük magunkba a kis sátrunkban... pardon dómunkban, és azon röhögünk, hogy ez nem lehet igaz. Nem igaz, hogy még ez a pogácsa is ilyen finom, ennyire szeretetízű.

Madárhang kíséretében jön az este, és az éjszakai zajok is tele vannak izgalommal. Reggel 5-kor pedig már újra fütyülnek, dalolnak, sikoltoznak a szárnyasok, és maximális élvezet hallgatni őket.

Nem szívesen kelünk fel, de az újabb napra is kíváncsiak vagyunk.

A szállás mellé automatikusan jár reggeli. Olyan reggeli, amit szintén percekig csak csodál az ember. Neki van virsli, nekem meg gyümölcs. Sajtot és padlizsánkrémet meg mindenki kér. Ha több időnk lenne, erre még vissza is feküdnénk.

Meglep bárkit, ha azt mondom, hogy a hamburgert is úgy ette a férfi, mintha még semmit sem kóstolt volna itt? És meglep bárkit, ha a rántott húst is magasztalom?

Imádom a sok-sok virágot az ételek tetején. Imádom, hogy ár-érték arányos a menü. Imádom, hogy az egyszerű ételek is megfelelő figyelmet kapnak.

És imádok a teraszon ülni, imádok a medenceparton madárfüttyöt hallgatni, imádom a szobák otthonos hangulatát és a sok könyvet. Legszívesebben addig maradnék itt, amíg minden másodikat el nem olvasnám.

Ez tehát egy ajánlás. Egy szeretetteljes ajánlás. Ha hallgattok rám, és tesztek velük egy próbát, ti is tovább zengitek majd az ódát. Kétségkívül.

Rosinante Fogadó***

Cím: Szentendrei-sziget - Szigetmonostor 2015 hrsz 057/2


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
CSP_3545-scaled.jpg

Tibi Atya felhúzott egy templomot a város közepén – megnéztük a Humbák Borkápolnát

A kezdetben még csak a mémjeiről ismert kitalált papnak több kocsmája, sőt fesztiválja is volt már. Most viszont megnyílt a hely, ami otthonra találásként is értelmezhető.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

-Kérsz egy kevertet?

-Végül is miért ne?

-Csak vicceltem, valami normálisra gondoltam amúgy.

-Ja.. Okés.

A fenti párbeszéd köztem és Máté - a Tibi Atya brand egyik megalkotója - között esett meg a Borkápolna nyitóestjén, és így utólag olvasva talán az egész hely lelke benne van ebben a négy sorban.

hirdetés

Szerda 19:00. A Körút-Wesselényi sarok már a péntek jeleit mutatja. Most, hogy kiszabadulhattak a népek, a kispéntek kitolódni látszik szerdáig. A körúti kocsmák teraszai szokásosan tele vannak, de az évek óta zárva tartó Limit előtt furcsa anomáliát lehet felfedezni: valami orgonazene ordít az utcára. Az elhaladó fiatalok közül sokan megtorpanva felkiáltanak, hogy: “mi a f*sz?”

A kolosszális antréhoz két Tibi Atya szobor is asszisztál, amiket elnézve már biztos tudni akarod, mi a jó élet folyik bent, bár némi sejtésed van már róla: szesz. Belépve nem a szokásos körúti kocsma belső fogad, méghozzá annyira nem, hogy az ember ijedtében hátra is néz, nem egy dimenziókapu tréfálta-e meg ismét, de a 4-6-os ismerős látványa visszaránt a megnyugtató maszkos-dizájneres körúti valóságba.

Az ajtó után egy valóságos hall fogad, ami elsőre egy vadászház nappalija is lehetne, de trófeák helyett egy irgalmatlan nagy “Dicsértessék” felirat és Tibi Atyás freskók fogadnak.

Az igazi show csak akkor kezdődik, amikor belépünk a szemközti helyiségbe, ami konkrétan egy templom képét tárja elénk. Két oldalon a padok, mint a két hajó, és az első két eleme valóban az “oltár” vagyis a pult felé néz, így akár lehet ordítozni onnan a pultossal, ha már legalább 10 másodperce kikértük az italunkat, de az még mindig nincs bennünk.

Találunk itt egy gyóntatófülkét is, amibe bele se merek gondolni, mi célt szolgálhat jelen esetben. Akaratlanul is feltűnt, hogy gondosan ügyeltek arra a srácok, hogy egyetlen feszület se legyen az ivóban, sőt, még a falon csüngő Jagermeister logókról is eltávolították azokat.  

Az emeletre egy stílusos nyekergő sötétbarna lépcsőn jutunk fel, ahol egy újabb “oltár” várja az arra szomjazót. Itt már szeparáltabban lehet helyet foglalni is, és a direkt lelakottá festett falak már arra engednek következtetni, hogy egy újabb tematika felé haladunk: a Tátika borozó felé.

A legendás fiktív kocsma a Tibi Atya univerzum központi helye, ami végre fizikai testet is öltött, és pont úgy néz ki, mint bármelyik Ibolya Presszó 30 évvel ezelőtt, egy különteremben kapott helyett. Itt találjuk az esszenciális oldalhamutartós csocsóasztalt, és azt a zenegépet, amit úgy sem mersz kihúzni, ha Jimmy szólna belőle. A felette lógó TNT platinalemez plakett pedig meg is erősít benne, hogy márpedig gyakran fog szólni Jimmy belőle. 

A pince felé haladva szomorodnak a fények, és szinte lehúznak egy cigivel a falak: a pokol felé közeledünk. A falon lévő 14. századi mémek a tudtodra adják, hogy ha a szörny gyomrában iszol, osztozol annak savában. A későbbiekben a hét fő bűnre asszociáló különterem elsősorban bérelhető lesz, és a lent lévő hűtő arról is gondoskodik, hogy max. a WC-ig kelljen kódorogni. 

Már jó pár év eltelt azóta, hogy az első Tibi Atyához köthető kocsma megjelent Budapesten, de istenigazából a falon megjelenített vicces kiírásokon túl nem tett le többet a rizlingtől ragacsos asztalra. A Borkápolna viszont egy óriási gag, egy falakkal rajzolt mém, a brand egész eddigi munkásságának állított szeszgőzös emlékműve, ahol nem feltétlenül csak egy agyatlan vedelés emlékeit temethetjük el, hanem minőségien trash pillanatokat élhetünk át a Körút egyetlen nem lelketlen kocsmájában.       

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
CSP_5991.jpg

Csernus Imre egri kávézója rendesen meglepett minket - a Depressoban jártunk

Kávézó? Étterem? Koktélbár? Vagy minden IS? A Depresso zavarba hozott minket.
Fotó: Csákvári Péter Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Ha Noszvaj fele jár az ember, a Csendülő kihagyhatatlan! - mondták nekünk, amikor még csak a környékre készültünk. Mi mégis kihagytuk, de helyette mindenképpen szerettünk volna valami Csernus-féle izgalmat, így Egerben betértünk a Depressoba.

"Jó turistaként" csak annyit tudtam a helyről, hogy Csernus meg kávé. Majd iszok egy feketét, és ha lesz még reggeli 11 körül, talán egy friss sütemény is lecsúszik majd.

Aztán rákerestem az oldalra a neten, és az étlap/itallap rendesen meglepett:

Van kávé és van reggeli, de van melegkonyha és külön koktéllap is. És elég izgalmasak az ételek, na meg az italok is... Pardon? Ez mi?

Amikor egy hely egyszerre akar MINDEN IS lenni, az nem szokott jól elsülni... de most már látni akartam a saját szememmel!

hirdetés

M. Fülöp Gergővel, az üzletvezetővel ültem le végül, aki gyorsan tisztába is tette a viszonyokat.

Imrével még 2014-ben, az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon dolgoztak együtt, innen a jó viszony. A Depresso akkor még csak egy kávémárkaként tűnt fel, de már a Csendülővel egy időben megszületett a gondolat, hogy legyen egy hely Egerben, ami ezt a nevet viszi tovább, és ahova nem csak egy presszóra lesz érdemes beugrani.

A Depresso megnyitott, majd túlélt egy költözést is, és 2017 őszétől van a jelenlegi helyén, Gergő irányítása alatt. Imrével szorosan együttműködnek, de megvan a bizalom, így a napi teendőkbe a doktor nem szól bele.

Mielőtt rátérnénk az ételekre, a design is ér egy misét. Bódi Eszter (The Style Police) munkája az igencsak megnyerő belső tér. És szerencsére nem csak szép, hanem kényelmes is, ezért ha feléjük jártok, mindenképpen érdemes a terasznál beljebb merészkedni.

És akkor vessük bele magunkat az élvezetekben: Reggeli!

A Depresso sokáig csak a kávéjáról és az egész napos reggelijéről volt híres, de jelenleg is azon dolgoznak, hogy az emberek megismerjék a többi finomságukat is. Mondjuk ilyen kávé és ilyen reggeli mellett nehéz másra fókuszálni.

Külön nem térnék ki a saját pörkölésű kávéjukra, mert ez tényleg az ismertebb alap, de azt megemlíteném, hogy elvetemültebb kreációk is vannak náluk. Isteni tejeskávékat kóstoltunk például, és az étkezés végén még egy chai lattéval tettünk pontot az i-re.

A reggelik között vannak péksütemények és rántották is, de mi inkább a legkülönlegesebb verzióra csaptunk le, aminek elég csak a nevét leírni, máris teljesen extázisba jön az ember:

Sült libamáj, szarvasgombás-aszaltszilvás túrókrém és cheddar ropogós bagelben!

Igen, pontosan olyan! Én ennél izgalmasabb és ízletesebb reggeli fogást/szendvicset még nem kóstoltam. Nagy szerencse, hogy a Depresso nem Pesten van...

Mégsem álltunk meg itt. Jöhetett az melegételes vonal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!