hirdetés
hajofoto7-1000x667.jpg

„Könnyek közt néztük, ahogy a fejek eltűnnek a vízben” - ezt mondták a dunai hajótragédia túlélői

Többen is elmondták, hogy sikerült túlélniük a katasztrófát, és mit éltek át a mentés közben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.


hirdetés

Megszólaltak a dunai hajókatasztrófa túlélői. A Chosun című újságban megjelent idézeteket az Index szemlézte.

Az egyik túlélő azt nyilatkozta, húszan voltak a Hableány fedélzetén, amikor a hajó nekiütközött a Viking nevű szállodahajónak, tízen pedig az alsó kabinokban.

A 31 éves Jung-mo azt is elmondta, hogy látta közeledni a Vikinget, de elképzelni sem tudta, hogy egymásnak fognak ütközni.

A 32 éves Yoon azt mondta,

a Hableány egyből felborult és elsüllyedt. A fedélzetről a vízbe estek az utasok, a kabinokban lévők viszont valószínűleg már nem tudtak elég gyorsan kijönni.

Jeong úgy tudott megmenekülni, hogy talált egy mentőövet és minden erejével próbálta elérni, mert tudta, hogy ezen múlik az élete. A rajta lévő zsinórt Yoon felé dobta, így mindkettejüket a felszínen tartotta a karika. Azt mondták, könnyek közt nézték, ahogy a többi ember feje eltűnik a vízben, felbukkan, majd újra elmerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
shane-tusup-hosszu-katinka-uszo-sos-csaba.jpg

Sós Csaba szerint Shane Tusup úszót még nem hozott föl a világ tetejére

A szövetségi kapitány azt mondta, az amerikai edző akkor kapcsolódott be a történetbe, amikor Hosszú Katinka már világbajnok volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 30.Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány volt Monoki Lehel műsorvezető vendége a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban.

A téma főként az úszósport és a kvangdzsui világbajnokság volt.

Mint arról mi is írtunk, azon a versenyen négy magyar arany született, Hosszú Katinka kettőt, Milák Kristóf és Kapás Boglárka egyet-egyet szerzett.

Sós Csaba azt mondta a műsorban, hogy

az eredmények ellenére egy pillanatig sem szabad hátradőlni, mert ha kicsit is kiengednének, a riválisok egyből előznének.

Arról is szó volt, hogy nem szeret jóslásokba bocsátkozni arról, hogy hány érmet szeretnének hazahozni világversenyről, mert azt később a fejére olvassák.

A műsorban szó volt Kenderesi Tamás zaklatási ügyéről és Shane Tusup újbóli szerepvállalásáról is.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Shane Tusup lett a 15 éves Bujdosó Zsombor és egy olasz versenyző, Ilaria Cusinato edzője.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
konvoj-Copy.jpg

Videóra vették a hétfőn balesetet szenvedett katonai konvojt

A tragikus balesetben hatan sérültek meg, egyikük hétfőn belehalt sérüléseibe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 30.Mint azt megírtuk, hétfőn hat jármű ütközött össze az M7-esen Székesfehérvárnál, a balesetben egy katona életét vesztette.

Csütörtökön került fel egy videó, amely a tragikus baleset után készült az autópályán. Jelenleg még vizsgálat folyik a körülmények tisztázására, de a felvétel alapján úgy látszik, hogy egy teherautó és egy tűzszerész autó ütközhetett, és az őket követők csúsztak beléjük.

VIDEÓ: Katonai konvoj baleset M7

A tehergépjárművekből álló konvoj, a Bátor Harcos 2019 gyakorlatra tartott Hódmezővásárhelyről a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére, Veszprém-Újmajorba.

A balesetben hatan sérültek meg, egyikük hétfőn belehalt sérüléseibe.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a honvédség halottjának nyilvánította a 37 éves katonát.

Az MTI szerdai közleménye szerint az ütközés súlyos sérültjének állapota stabil, őt jelenleg folyamatos megfigyelés mellett a budapesti Honvédkórházban ápolják. A könnyű sérülést szenvedett katonák még hétfőn, az ellátásukat követően elhagyhatták a székesfehérvári kórházat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
wang-ward-MR8GlCtmBRY-unsplashg-1.jpg

Úgy fognak terjedni a légkondik, mint a mobiltelefonok, pedig sokkal veszélyesebbek

Az egyre melegebb időben, egyre többet hűtjük a helyiségeinket, ami egy ördögi kör, hiszen maga a légkondi is hozzájárul a felmelegedéshez. Vannak más megoldások is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 29.A klímaberendezések vásárlása az egyik globális válasz az éghajlatváltozásra. A légkondicionálók megdöbbentően energiaigényes készülékek: egy helyiséget hűtő berendezés átlagosan több energiát fogyaszt, mint négy hűtőszekrény működtetése. “Tavaly Pekingben, a hőhullám alatt, az energiakapacitás 50%-át a légkondicionálásra fordították” - mondta John Dulac, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzője.

Jelenleg több mint 1 milliárd egyszobás klímaberendezés található a világon, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden hét emberre jut egy készülék. Becslések szerint 2050-re több mint 4,5 milliárd klímát fognak aktívan használni, a terjedési sebessége valószínűleg a mobiltelefonéhoz hasonló lesz.

Az Egyesült Államok már most évente annyi villamos energiát használ fel csak légkondicionálásra, mint az Egyesült Királyság összesen. Az IEA számításai alapján, amint a világ többi részén is ennyire megszaporodnak a légkondicionálók, akkor az összes villamos energia kb. 13%-át fogják felhasználni, és évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot termelnek majd, ez körülbelül ugyanannyi, mint amit India, a világ harmadik legnagyobb kibocsátója ereszt a légkörbe ma.

Ezek az adatok rávilágítanak az ördögi körre: a melegebb hőmérséklet további légkondicionálást eredményez, és több légkondicionáló melegebb hőmérsékletet eredményez.

Az eredetileg ipari felhasználásra épített légkondicionáló berendezést manapság alapvető fontosságúnak, a modernitás és a kényelem szimbólumának tekintjük. A cégek termékeiket gyakran egyszerű döntésként mutatják be, amelyet a fogyasztók életük javítása érdekében hoznak.

"Ez már nem luxuscikk, hanem szükségszerűség" - mondta a Daikin japán légkondicionálókat gyártó óriásvállalat ügyvezetője tavaly.

Alapvetően két iránya van a klímaváltozással foglalkozó szervek szerint a légkondicionálók kibocsátásának megszüntetésére. Elsődleges lenne az olyan házak építése, amiknek optimális a hőmegtartásuk, azaz nyáron hidegek, míg télen melegek. Ez építészeti szempontból kivitelezhető ugyan, de gyakran a vállalkozók nem foglalkoznak ilyen részletekkel.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Lapozz a másik megoldásért

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
brexit2.jpg

Budapesti brit nagykövet: Az emberek továbbra is szabadon mehetnek ki-be

Iain Lindsay szerint a szigetországban élő magyarok jogait nem érinti a Brexit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 29."Nem húzzuk le a rolót és nem húzzuk be a függönyt. Az emberek továbbra is szabadon mehetnek ki-be" - mondta az RTL Híradónak adott interjújában a budapesti brit nagykövet.

Iain Lindsay azután nyilatkozott, hogy egy szerdai döntéssel szeptember első felében hetekre felfüggesztik a brit parlament munkáját.

A nagykövet szerint a szigetországban élő magyarok jogait nem érinti a Brexit,

akkor sem, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül hagyja el az Európai Uniót. Nem igaz, hogy kilépés esetén a magyarok ne mehetnének többet a szigetországba. Az emberek rövidebb időre ott tartózkodhatnak, de hosszabb időhöz már engedély kell. Ez azokra vonatkozna, akik a jövőben mennének dolgozni, kint élni, tanulni. Akik pedig már kint élnek, őket a kiválás egyáltalán nem érinti. Nekik egy egyszerű kérelmet kell majd beadniuk - mondta.

Iain Lindsay a Híradónak elmondta, hogy

a Brexit családokat oszt meg, barátokat választ el egymástól, megoszt pártokat és az ország régióit is. Nagyon sok érzelmet felkorbácsol.

Az ő családjában is vannak kilépés pártiak, és Brexit ellenzők is - árulta el. Szerinte az a tény, hogy az ellenzéknek lesz ideje bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, ha akar, azt bizonyítja, hogy működik a parlamentáris demokrácia.

Szerinte van még esély a megállapodásra az EU-val,

de ehhez nagyobb rugalmasságot várnak Brüsszeltől, elsősorban az ír határkérdésben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x