hirdetés
katlancim.jpg

Koncert és színház a szoborparkban, strandon, szőlőben: ilyen volt az Ördögkatlan

Tizedik alkalommal rendezték meg a fesztivált, ami alighanem a legtöbb különleges programhelyszínnel rendelkezik.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. augusztus 07.


hirdetés

Tizedik alkalommal rendezték meg Baranya megye déli részén, négy faluban és még néhány kapcsolódó helyszínen az Ördögkatlan Fesztivált, ami mára a régió egyik legszínesebb összművészeti eseményévé nőtte ki magát. Régóta terveztem már, ezúttal pedig végre személyesen is megnézhettem, miért áradozik róla szinte mindenki, aki akár egyszer is járt ott.

Mivel közvetlenül a Művészetek Völgyéből mentem át, ahol szokás szerint 10 napot töltöttem, éles élményekkel felvértezve tudtam a hasonlóságokra és a különbségekre fókuszálni.

A két fesztivál között kétségtelenül sok a közös pont, ugyanakkor mégis mindkettőnek megvan a saját karaktere.

Bár a Katlanban csak 3 napot maradtam az 5-ből, ennyi is elég volt rá, hogy nagyjából kialakuljon bennem egy kezdő benyomás.katlan1katlan2katlan3

Nagyharsány, a központi falu nagyjából megfeleltethető Kapolcsnak, bár szerencsére kevésbé zsúfolt, legalábbis nekem ez volt a benyomásom róla - igaz, a két hétvégi napon, amikor valószínűleg a legnagyobb tömeg volt, nem maradtam. Kisharsány sokkal csendesebb, ebből a szempontból Taliándörögdre emlékeztet, igaz, az epicentrumnak számító kocsmában még a hajnali órákban is sokan voltak.

hirdetés

Beremendre sajnos nem jutottam el, de ha tartani akarjuk magunkat az analógiákhoz, ez lehetne talán Vigántpetend megfelelője, mivel sok más program mellett itt tartják a komolyzenei koncertek túlnyomó részét.

A Völgyben jellemző udvargazdás rendszer a Katlanra annyira nem igaz: míg Kapolcson szinte minden helyszín egy-egy társulat vagy előadó egyéni szervezésében valósul meg, Nagyharsányban egyedül Both Miklós udvarárában volt így.katlan7katlan8

Neki ugyanakkor sikerült az egyik legkülönlegesebb helyszínt összehoznia, leginkább annak a tucatnyi ukrán néninek köszönhetően, akikkel gyűjtőútjai során ismerkedett meg, és nem kevés szervezés árán elérte, hogy vendégül lássák őket a fesztiválon.

A nénik életükben először lépték át az országhatárt, ehhez képest egyáltalán nem tűntek megilletődöttnek, sőt kifejezetten lazák voltak: a kedd délutáni megnyitó talán legemlékezetesebb pillanatait okozták, amikor a színpadon előadott néhány dal után levonultak, majd már a következő műsorszám alatt teljesen spontán módon, hátulról újra rázendítettek. Természetesen hatalmas tapsban volt részük.

Az szinte már csak hab a tortán, hogy Both Miklós elmesélte: akadt köztük olyan, aki az utolsó pillanatban majdnem visszamondta a részvételt, miután megtudta, mit is jelent pontosan az "Ördögkatlan" szó első fele.

A nagyharsányi helyszínek közül ki kell még emelni az Árokpart bárt, melynek koncepciója különösen szimpatikus volt számomra. Itt csupa feltörekvő, vagy közepesen, vagy még annyira sem ismert zenekar kapott lehetőséget, ráadásul kimondottan jó időpontokban.katlan9katlan10

A valódi ereje viszont az, hogy míg például a Völgyben a hasonló kaliberű előadók viszonylag félreeső helyszíneken játszottak (például az Elevenkertben, vagy a Lemming udvarban), addig az Árokpart bár a falu közvetlen központjában kapott helyet. Így azok is akaratlanul szembesültek az itteni fellépőkkel, akik épphogy csak elhaladtak a színpad előtt, vagy épp kenyérlángost ettek a szomszédos sörpadokon. És simán lehet, hogy pont ennek köszönhetően tetszett meg nekik egy-egy produkció, amit egyébként talán sosem ismertek volna meg.

További gáláns gesztus a szervezők részéről, hogy itt karszalagot sem ellenőriztek, ahogy több másik helyszínen sem, például a Vylyan Teraszon, vagy a Narancsligetben. Így az is relatíve sok programon vehetett részt, aki nem akart belépőjegyet váltani - a Völgyben erre az utóbbi pár évben már egyáltalán nem volt mód. Cserébe viszont a nagyharsányi focipályán elhelyezett nagyszínpadhoz nem lehetett italokat bevinni, ami pedig a kapolcsi Panoráma Színpadon gond nélkül működött. Szóval így tulajdonképpen 1:1.

A fentebb említett Vylyan Terasz is joggal pályázhat egy pozícióra a legmenőbb koncerthelyszínek listáján: a színpad közvetlenül a szőlőtőkék előtt kapott helyet, így a jórészt a fűben ülő közönség nem mindennapi kilátást is kapott a fellépők mellé.

Ugyancsak toplistás a Nagyharsány és Villány között félúton található szoborpark, ami hangulatában kicsit a taliándörögdi Klastromra emlékeztet. És ott van még a beremendi strand is, ahol a medencében hűsölőktől pár méterre játszanak a zenekarok a színpadon. Ezt sajnos csak képeken láttam, de szintén nem mindennapi élmény lehet.katlan6katlan4katlan5

És hogy melyik a jobb fesztivál, ahogy azt többen is megkérdezték tőlem? Erre valószínűleg még akkor se tudnék válaszolni, ha a Katlanba is évek óta járnék, így meg aztán pláne nem, hogy elsőre összesen 3 napnyi tapasztalatot szereztem. Ez pont arra volt elég, hogy kialakuljon az alapvető helyismeretem, így ha legközelebb visszamegyek, már lesz egy kiindulási alapom, amire építhetek. És minden bizonnyal vissza fogok menni, hiszen bőven maradt még felfedeznivaló.

(Még több fotóért KATT IDE!)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
quimby.jpg

Jelenleg terápián vagyok és a felépülésemre koncentrálok - üzeni Kiss Tibi, a Quimby szünetel

A frontember maga írt arról, hogy kimerült, pihenésre van szüksége, a zenekar pedig türelmet és megértést kér. Jövő évi nagykoncertjük dátuma nyilvános már.
Fotó: Quimby/Facebook - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Fontos információt tett közzé Facebook-oldalán jövőbeni koncertjeikről a Quimby. Az együttes közleményét változtatás nélkül közöljük.

"Kedves Barátaink!

Mindig fontosnak tartottuk, hogy őszinték legyünk veletek, ezért szeretnénk megosztani, hogy mi zajlik a zenekar háza táján és mindez milyen következményekkel jár az elkövetkező hónapokra nézve.

Mivel az elmúlt időszak nagyon kimerítő volt Tibi számára, ezért úgy döntött, hogy pihenésre van szüksége és 2020 év végéig terápiás céllal visszavonul a nyilvánosság és a média elől.

A zenekar tagjai és menedzsmentje teljes szívvel támogatják ebben a döntésében, és erre kérnek titeket és a sajtó képviselőit is. Természetesen mindannyian azon vagyunk, hogy mielőbb teljes hangerővel térhessünk vissza hozzátok, addig pedig a háttérben rengeteget beszélgetünk, alkotunk és tervezünk. Ígérjük, hogy legkésőbb jövő év elején részletesen beszámolunk nektek és az újságíróknak arról, hogy mi a helyzet a Family Tugedör háza táján.

hirdetés

„A 2019-es év végén már teljesen kimerültem, de a legnagyobb gond az volt, hogy nem kértem segítséget a bajban, és egyedül akartam megoldani a problémáimat. Jelenleg terápián vagyok és a felépülésemre koncentrálok. Nagyon sajnálom, hogy ezt a koncertszezont ki kell hagynom és nem találkozhatunk személyesen, de bízom benne, hogy mielőbb újra együtt lehetünk és jókedvűen táncolhatunk az esőben. Addig is vigyázzatok magatokra, hamarosan jelentkezem és ne féljetek segítséget kérni, ha szükségetek van rá!

Megértésetekben és támogatásotokban bízva, Tibi”

A fentiek sajnos egyúttal azt is jelentik, hogy bár nagyon vártuk, hogy ismét élőben zenélhessünk nektek, le kell mondanunk az idei fellépéseket,

a Budapest Parkos koncertünk pedig egy új időpontra, 2021. április 24-re kerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
film-keszul-az-emmanuelle-filmek-sztarjarol.png

Filmen a szexszimbólum – tévésorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Az erotikus filmekben játszott szerepe miatt a hetvenes évek egyik szexszimbóluma lett. Daganatos betegségben halt meg 2012-ben.
MTI, Fotó: Print Screen/Player.Fm - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Tévésorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről, aki a hetvenes évek egyik szexszimbóluma volt - számolt be a Variety.com.

A Sylvia című tévésorozat a párizsi székhelyű Lincoln TV megrendelésére készül. A hatrészes sorozatot Kristel 2006-ban megjelent Nue (Meztelenül) című önéletrajzi könyve nyomán forgatják. A néhai színésznő a kötetben pályája felemelkedéséről és mélybe zuhanásáról is vallott.

A produkció jelenleg a forgatókönyv írásánál tart. Az epizódokat Bénédicte Charles és Olivier Pouponneau írják, akik az idén debütált Mirage című thrillersorozatot is jegyzik.

A Lincoln TV alapítói, két tapasztalt producer, Christine de Bourbon-Busset és Marc Missonnier, a Cherche-Midi kiadótól vették meg a Kristel-életrajz megfilmesítési jogait.

hirdetés

A producerek szerint Kristel története illik a MeToo-korszak leleplező produkciói közé. Sylviát gyermekkorában szexuálisan zaklatták. Húszéves korára azonban nemzetközi sztár lett belőle, a hetvenes évekbeli szexuális forradalom jelképévé vált.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!