hirdetés
katlancim.jpg

Koncert és színház a szoborparkban, strandon, szőlőben: ilyen volt az Ördögkatlan

Tizedik alkalommal rendezték meg a fesztivált, ami alighanem a legtöbb különleges programhelyszínnel rendelkezik.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. augusztus 07.


hirdetés

Tizedik alkalommal rendezték meg Baranya megye déli részén, négy faluban és még néhány kapcsolódó helyszínen az Ördögkatlan Fesztivált, ami mára a régió egyik legszínesebb összművészeti eseményévé nőtte ki magát. Régóta terveztem már, ezúttal pedig végre személyesen is megnézhettem, miért áradozik róla szinte mindenki, aki akár egyszer is járt ott.

Mivel közvetlenül a Művészetek Völgyéből mentem át, ahol szokás szerint 10 napot töltöttem, éles élményekkel felvértezve tudtam a hasonlóságokra és a különbségekre fókuszálni.

A két fesztivál között kétségtelenül sok a közös pont, ugyanakkor mégis mindkettőnek megvan a saját karaktere.

Bár a Katlanban csak 3 napot maradtam az 5-ből, ennyi is elég volt rá, hogy nagyjából kialakuljon bennem egy kezdő benyomás.

katlan1katlan2katlan3

Nagyharsány, a központi falu nagyjából megfeleltethető Kapolcsnak, bár szerencsére kevésbé zsúfolt, legalábbis nekem ez volt a benyomásom róla - igaz, a két hétvégi napon, amikor valószínűleg a legnagyobb tömeg volt, nem maradtam. Kisharsány sokkal csendesebb, ebből a szempontból Taliándörögdre emlékeztet, igaz, az epicentrumnak számító kocsmában még a hajnali órákban is sokan voltak.

Beremendre sajnos nem jutottam el, de ha tartani akarjuk magunkat az analógiákhoz, ez lehetne talán Vigántpetend megfelelője, mivel sok más program mellett itt tartják a komolyzenei koncertek túlnyomó részét.

A Völgyben jellemző udvargazdás rendszer a Katlanra annyira nem igaz: míg Kapolcson szinte minden helyszín egy-egy társulat vagy előadó egyéni szervezésében valósul meg, Nagyharsányban egyedül Both Miklós udvarárában volt így.

katlan7katlan8

Neki ugyanakkor sikerült az egyik legkülönlegesebb helyszínt összehoznia, leginkább annak a tucatnyi ukrán néninek köszönhetően, akikkel gyűjtőútjai során ismerkedett meg, és nem kevés szervezés árán elérte, hogy vendégül lássák őket a fesztiválon.

A nénik életükben először lépték át az országhatárt, ehhez képest egyáltalán nem tűntek megilletődöttnek, sőt kifejezetten lazák voltak: a kedd délutáni megnyitó talán legemlékezetesebb pillanatait okozták, amikor a színpadon előadott néhány dal után levonultak, majd már a következő műsorszám alatt teljesen spontán módon, hátulról újra rázendítettek. Természetesen hatalmas tapsban volt részük.

Az szinte már csak hab a tortán, hogy Both Miklós elmesélte: akadt köztük olyan, aki az utolsó pillanatban majdnem visszamondta a részvételt, miután megtudta, mit is jelent pontosan az "Ördögkatlan" szó első fele.

A nagyharsányi helyszínek közül ki kell még emelni az Árokpart bárt, melynek koncepciója különösen szimpatikus volt számomra. Itt csupa feltörekvő, vagy közepesen, vagy még annyira sem ismert zenekar kapott lehetőséget, ráadásul kimondottan jó időpontokban.

katlan9katlan10

A valódi ereje viszont az, hogy míg például a Völgyben a hasonló kaliberű előadók viszonylag félreeső helyszíneken játszottak (például az Elevenkertben, vagy a Lemming udvarban), addig az Árokpart bár a falu közvetlen központjában kapott helyet. Így azok is akaratlanul szembesültek az itteni fellépőkkel, akik épphogy csak elhaladtak a színpad előtt, vagy épp kenyérlángost ettek a szomszédos sörpadokon. És simán lehet, hogy pont ennek köszönhetően tetszett meg nekik egy-egy produkció, amit egyébként talán sosem ismertek volna meg.

További gáláns gesztus a szervezők részéről, hogy itt karszalagot sem ellenőriztek, ahogy több másik helyszínen sem, például a Vylyan Teraszon, vagy a Narancsligetben. Így az is relatíve sok programon vehetett részt, aki nem akart belépőjegyet váltani - a Völgyben erre az utóbbi pár évben már egyáltalán nem volt mód. Cserébe viszont a nagyharsányi focipályán elhelyezett nagyszínpadhoz nem lehetett italokat bevinni, ami pedig a kapolcsi Panoráma Színpadon gond nélkül működött. Szóval így tulajdonképpen 1:1.

A fentebb említett Vylyan Terasz is joggal pályázhat egy pozícióra a legmenőbb koncerthelyszínek listáján: a színpad közvetlenül a szőlőtőkék előtt kapott helyet, így a jórészt a fűben ülő közönség nem mindennapi kilátást is kapott a fellépők mellé.

Ugyancsak toplistás a Nagyharsány és Villány között félúton található szoborpark, ami hangulatában kicsit a taliándörögdi Klastromra emlékeztet. És ott van még a beremendi strand is, ahol a medencében hűsölőktől pár méterre játszanak a zenekarok a színpadon. Ezt sajnos csak képeken láttam, de szintén nem mindennapi élmény lehet.

katlan6katlan4katlan5

És hogy melyik a jobb fesztivál, ahogy azt többen is megkérdezték tőlem? Erre valószínűleg még akkor se tudnék válaszolni, ha a Katlanba is évek óta járnék, így meg aztán pláne nem, hogy elsőre összesen 3 napnyi tapasztalatot szereztem. Ez pont arra volt elég, hogy kialakuljon az alapvető helyismeretem, így ha legközelebb visszamegyek, már lesz egy kiindulási alapom, amire építhetek. És minden bizonnyal vissza fogok menni, hiszen bőven maradt még felfedeznivaló.

(Még több fotóért KATT IDE!)


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csernobil-valosag.png

Kiderült, mennyire ijesztően pontosan egyezik a Csernobil-sorozat a valósággal

Az alkotók a legapróbb részletekre is odafigyeltek, meg is lett az eredménye.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Korábban már mi is írtunk a Csernobil című sorozatról, és arról is, valóságos személyeket formáltak-e meg a benne szereplő karakterek. Utóbbira egyébként igen a válasz, szinte teljes mértékben, sőt, néhány esetben egészen megdöbbentő a hasonlóság.

A sorozatra ezen kívül is igaz, hogy rendkívül pontosan, a legapróbb részletekre is figyelve igyekezett lefesteni a történéseket, a látványvilágot is ennek szellemében teremtették meg.

Egyedül Uljana Homjuk, a tudós nem volt valódi személy. Az Emily Watson által játszott karaktert a sorozat készítői találták ki, és vélhetően több közreműködőt gyúrtak össze az alakjában.

Az HBO leírás szerint Homjuk feladata volt, hogy a halálos baleset okainak mélyére ásson.

A sorozatban ő szimbolizálja azokat a tudós nőket, akiknek a számottevő munkája láthatatlan volt a Szovjetunió patriarchális társadalmában.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
harry-potter.jpg

Újra összeálltak a Harry Potter szereplői egy különleges apropóból

Bizony, az egykori gyereksztárok felett is eljárt az idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Az egykori szereplőgárda egy jelentős szeletét az orlandói Universal stúdió Harry Potter ihlette parkjának legújabb attrakciója csődítette össze.

A legfrissebb látványosság egy olyan hullámvasút, mely építésénél Hagrid motorja szolgált múzsául.

Az ünnepélyes és nem kevésbé látványos megnyitóra kedden került sor.

A The Wizarding World of Harry Potter parkban díszvendégei pedig nem mások voltak, mint a Ront alakító Rupert Grint, a Malfoyt megformáló Tom Felton, a Luna szerepébe bújt Evanna Lynch, a Flitwick professzorként fejünkbe vésődő Warwick Davis és a vörös ikrek, James és Oliver Phelps.

A mai naptól a nagyközönség előtt is megnyíló Tiltott Rengeteg és az új hullámvasút bejáratánál várták az első meglepett látogatókat, valószínűleg felejthetetlen emlékeket okozva ezzel nekik.

Rupert és Tom stílszerűen Arthur Weasley repülő autójával érkezett, míg James és Oliver Hagrid motorján robogott be.

Ha kíváncsi vagy az új csoportképre és a hullámvasútra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
2.jpg

Három egyforma idegen: véletlenül találtak egymásra a csecsemőként szétválasztott hármasikrek

De ez még csak szürreális történetük kezdete volt. Kiderült ugyanis, hogy egy titkos ikerkutatásban vettek részt, tudtukon kívül.
Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2019. június 13.Készülj fel rá, hogy ettől a sztoritól teljesen el fogod dobni az agyad. És nemcsak a története őrjítően izgalmas ennek a Sundance-díjas dokumentumfilmnek, hanem a kérdésfeltevése is provokatív. Amerikában sokan emlékezhetnek erre az esetre, mi itt, Európában most találkozunk a hármasikrek történetével, ami jóval túlmutat önmagán.

Tim Wardle dokumentumfilmje onnan indít, ahonnan a szereplők számára is fordul a kocka. 1980-ban egy fiatal srác, a 19 éves Bobby Shafran megérkezik a Sullivan Főiskolára, ahol boldog arccal köszönti mindenki a kampuszon, akibe csak belebotlik: a lányok szájon csókolják, a fiúk haverként üdvözlik. Egy gond van csak ezzel: életében először jár ott, és egyiküket sem ismeri.

Bobby gyorsan a kezébe veszi a sorsát, egy másodpercet sem fecsérel el: miután kiderül, hogy egy bizonyos Eddie tökugyanúgy néz ki, mint ő, őt is örökbe fogadták, ráadásul ugyanazon a napon születtek, a srác haverjával együtt autóba pattan és addig autóznak Long Islandre, amíg meg nem érkeznek Eddie Gallandhoz. Aztán ott állnak ők ketten egymással szemben a long islandi lakás földszintjén, ugyanolyan arcvonásokkal, gesztusokkal, kezekkel, és génállománnyal.

Hihetetlen? Még hihetetlenebb, ami ezután jön. Lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
67eb352f3212112b7534aa901fc4bb43.jpeg

Megtalálták Frida Kahlo eddig ismert egyetlen hangfelvételét Mexikóban

Eddig csak összetéveszthetetlen arcát ismertük Frida Kahlónak. Most megismerhetjük a szerencsétlen sorsú mexikói festőbálvány hangját is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A mexikói nemzeti hangkönyvtárban megtaláltak egy felvételt, amelyen minden valószínűség szerint szerint maga Frida olvassa fel férjéről, Diegó Riveráról írt esszéjét az El Bachiller című rádióműsor számára. A felvételt 1955-ben, egy évvel a művésznő halála után sugározták.

Az esszé Rivera művészi pályájának 50. évfordulójára rendezett kiállítás katalógusában jelent meg 1949-ben.

„Hatalmas, óriási gyermek, akinek barátságos arca és szomorú tekintete van” – mondja férjéről Frida, aki hosszasan elmélkedik Rivera sötét, rendkívül intelligens szemeiről, amelyek olyan távol állnak egymástól, hogy a szokásosnak sokkal szélesebb horizontot képesek befogni, „mintha eleve egy nagy tereket és tömegeket festő számára teremtették volna őket.”

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x