hirdetés
09-07.jpg

Köleséri Sándor: „Szellemi akadálymentesítés is kéne”

Köleséri Sándor színésszel, stand upossal a Nem Adom Fel kávézóról és a magyarok toleranciájáról beszélgettünk.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 26.


hirdetés

Köleséri Sanyit először a Csinibaba című filmben láttam, és nagy öröm számomra, hogy később humoristaként dolgozhattam is vele. Most egy jótékonysági kezdeményezés kapcsán ültünk le beszélgetni.

- Mutasd be kicsit a Nem Adom Fel Kávézót, hátha van, aki még nem hallott róla, illetve mondd el, te hogy kötődsz oda.

- A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem januárban lesz négy éves. Ez Budapest első fogyatékkal élő emberek által alapított akadálymentes kávézója, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

Olyan szempontból speciális hely, hogy itt az alkalmazottak a társadalomba integrálva dolgoznak.

Én itt vagyok kulturális programszervező és moderátor, kis megszakítással már négy éve.

hirdetés

Amellett, hogy dolgoznak, egyúttal érzékenyítik is a hozzánk betérő vendégeket. Hiszen akik bejönnek hozzánk, azt látják, hogy egy bizonyos szempontból hendikepes társuk viszi ki nekik a megrendelést. Bizonyos dolgokkal nehezebben boldogulnak, másokkal jobban. Például van egy kedves kollégám, Robi, aki mindenkinek fejből tudja a névnapját és a születésnapját is. Ráadásul nagyon figyelmes, ha leteszem a villát, kb. harminc másodpercen belül odajön és elviszi a tányért.

- Te elég ismert arc vagy. Szerepeltél filmben, videoklipekben, játszol színházakban, stand-up fellépéseid is voltak. Sokfelé megfordulsz, hogy tapasztalod, mennyire elfogadó a magyar társadalom? Sok az atrocitás, beszólás, kirekesztés?

- Mi a sok, mi a kevés? Ha úgy vesszük, akkor az egy is sok.

Ha hozzávesszük azt, hogy bizonyos közéleti szereplők, újságírók miket engedtek meg maguknak a nagy nyilvánosság előtt akár csak az elmúlt fél évben is, akkor azt gondolom, hogy van baj és a feladat adott.

Egyébként pont ennek kapcsán páran össze is ültünk civilek és el kezdtünk kidolgozni egy fotókampányt. A képek óriásplakátokon jelennének meg a jövő év elején az ország számos pontján,aminek épp az a célja, hogy megmutassuk a szélesebb nyilvánosságnak az együttélés hétköznapiságát, természetességét. Célunk, hogy minél többen lássák azt, ami nagyon sokak számára természetes! Együtt élünk a különböző sérültséggel élő emberekkel. Vagyis együtt szeretünk és szomorkodunk, találkozunk és elválunk, szórakozunk és barátkozunk, stb. A közösségi portálon létrehoztunk egy „Együtt élünk” oldalt, amihez bárki csatlakozhat.

De egyébként azt gondolom, ha valaki sértő megjegyzéseket tesz a másik fogyatékossága, vagy betegsége, mássága miatt, azzal magát minősíti.

- Jó pár éve erősödik a politikai korrektség eszméje. Érezhető ennek a hatása? Tíz év vagy húsz év távlatában van javulás?

- Valamennyire van. Igazán akkor tűnik fel a különbség, ha elmegyek külföldre (az Eu-ban). Egyre gyakoribb élmény, hogy amikor beülök valahova, nem néznek meg.

Nem azt gondolják egyből, hogy megérkezett a vándorcirkusz, hanem egyenlően kezelnek.

Magyarországon, főleg vidéken még mindig sokkal gyakrabban észreveszik a másságot. Emlékszem, amikor Tarcalon éltem, akkor az is szenzációnak számított, ha egy mentőautó befordult az utcába. Nem csoda, hogy ha megjelenek valahol, óhatatlanul feltűnést keltek.

- Egyébként sokaknál azt érzem, valamilyen mértékben magamon is érzékelem, hogy pont az ellenkezője történik: túlkompenzáljuk a dolgot, annyira igyekszünk, nehogy megsértsük azokat, akik mások, mint mi, hogy adott esetben már kellemetlen tud lenni.

- Ez még mindig a jobbik eset. Kilenc éve jártam Svédországban, Malmöben, és ahogy jöttem-mentem az utcán, azon csodálkoztam, hogy mennyivel több mozgássérültet látni. Aztán rájöttem, hogy arányaiban egyáltalán nincs több mozgássérült csak ott ki tudnak menni az utcára, mert akadálymentesek az épületek, a közösségi közlekedést is igénybe tudják venni, nincs úgy leszűkítve az életterük, mint itt. Tény, hogy javul a helyzet,

de mindenképp szükség lenne szellemi akadálymentesítésre is.

Nagyon sok múlik azon, hogy a szülők mennyire nyitottan nevelik fel a gyereket. Az lenne a természetes, ha már gyerekkortól elfogadással nőnének fel és megszoknák amikor valaki kerekesszékes, látássérült vagy egyéb fogyatékossága van és nem azt mondanák neki, hogy „ne nézz oda”, hanem segíts neki, ha tudsz.

Amikor én iskolába jártam, akkor még szegregáció volt. A szocializmusban minket szinte karanténba zártak, elkülönülve éltünk az intézet falai között, hogy ne lássanak minket az ép emberek. Szerencsére már mindenütt az integráció felé mennek a dolgok, a szegregáció hosszú távon nem egészséges a társadalomnak sem.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
city-rocks-hungary-dunaujvaros-2020.jpg

Alig várjuk, hogy leessen a hajunk: egyszerre zenélnek majd több százan Dunaújvárosban

Magyarország legnagyobb rock flashmobja idén nyáron folytatódik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Dunaújvárosban rendezik meg Magyarország legnagyobb rock flashmobját, a CityRocks Produkciót.

Csakúgy, mint a 2018-as szegedi és a 2019-es kecskeméti nagykoncerten, ezúttal is több százan fognak élőben együtt zenélni.

"Magyarország legnagyobb rockzenekara" július 25-én lép fel a Szalki-szigeten.

A koncertre az ország minden tájáról, a határon túlról és külföldről is érkeznek majd zenészek, akik egyszerre fogják eljátszani és elénekelni az előre kiválasztott dalokat.

A nagyszabású eseményt a Music Television magyar szerkesztősége is támogatja, így a programot MTV CityRocks 2020 - Dunaújváros néven rendezik.

hirdetés

MTV CITYROCKS 2020 - DUNAÚJVÁROS

Ha szeretsz énekelni, gitározni, dobolni, zongorázni, akkor itt a helyed! Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobja #mtvhungary #cityocksdunaujvaros...

VIDEÓ: Tavaly Kecskeméten egyszerre 500-an játszották az Enter Sandmant a Metallicától:

Gajda Ferenc főszervező az eddigi két rendezvényről elmondta: mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten óriási sikert arattak.

A helyszíneken 5-10 ezer néző előtt játszott a több száz zenészből álló zenekar, a koncertekről készül kisfilmeket pedig világszerte 50 milliónál is többen látták világszerte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!