hirdetés
09-07.jpg

Köleséri Sándor: „Szellemi akadálymentesítés is kéne”

Köleséri Sándor színésszel, stand upossal a Nem Adom Fel kávézóról és a magyarok toleranciájáról beszélgettünk.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 26.


hirdetés

Köleséri Sanyit először a Csinibaba című filmben láttam, és nagy öröm számomra, hogy később humoristaként dolgozhattam is vele. Most egy jótékonysági kezdeményezés kapcsán ültünk le beszélgetni.

- Mutasd be kicsit a Nem Adom Fel Kávézót, hátha van, aki még nem hallott róla, illetve mondd el, te hogy kötődsz oda.

hirdetés

- A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem januárban lesz négy éves. Ez Budapest első fogyatékkal élő emberek által alapított akadálymentes kávézója, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

Olyan szempontból speciális hely, hogy itt az alkalmazottak a társadalomba integrálva dolgoznak.

Én itt vagyok kulturális programszervező és moderátor, kis megszakítással már négy éve.

Amellett, hogy dolgoznak, egyúttal érzékenyítik is a hozzánk betérő vendégeket. Hiszen akik bejönnek hozzánk, azt látják, hogy egy bizonyos szempontból hendikepes társuk viszi ki nekik a megrendelést. Bizonyos dolgokkal nehezebben boldogulnak, másokkal jobban. Például van egy kedves kollégám, Robi, aki mindenkinek fejből tudja a névnapját és a születésnapját is. Ráadásul nagyon figyelmes, ha leteszem a villát, kb. harminc másodpercen belül odajön és elviszi a tányért.

- Te elég ismert arc vagy. Szerepeltél filmben, videoklipekben, játszol színházakban, stand-up fellépéseid is voltak. Sokfelé megfordulsz, hogy tapasztalod, mennyire elfogadó a magyar társadalom? Sok az atrocitás, beszólás, kirekesztés?

- Mi a sok, mi a kevés? Ha úgy vesszük, akkor az egy is sok.

Ha hozzávesszük azt, hogy bizonyos közéleti szereplők, újságírók miket engedtek meg maguknak a nagy nyilvánosság előtt akár csak az elmúlt fél évben is, akkor azt gondolom, hogy van baj és a feladat adott.

Egyébként pont ennek kapcsán páran össze is ültünk civilek és el kezdtünk kidolgozni egy fotókampányt. A képek óriásplakátokon jelennének meg a jövő év elején az ország számos pontján,aminek épp az a célja, hogy megmutassuk a szélesebb nyilvánosságnak az együttélés hétköznapiságát, természetességét. Célunk, hogy minél többen lássák azt, ami nagyon sokak számára természetes! Együtt élünk a különböző sérültséggel élő emberekkel. Vagyis együtt szeretünk és szomorkodunk, találkozunk és elválunk, szórakozunk és barátkozunk, stb. A közösségi portálon létrehoztunk egy „Együtt élünk” oldalt, amihez bárki csatlakozhat.

De egyébként azt gondolom, ha valaki sértő megjegyzéseket tesz a másik fogyatékossága, vagy betegsége, mássága miatt, azzal magát minősíti.

- Jó pár éve erősödik a politikai korrektség eszméje. Érezhető ennek a hatása? Tíz év vagy húsz év távlatában van javulás?

- Valamennyire van. Igazán akkor tűnik fel a különbség, ha elmegyek külföldre (az Eu-ban). Egyre gyakoribb élmény, hogy amikor beülök valahova, nem néznek meg.

hirdetés

Nem azt gondolják egyből, hogy megérkezett a vándorcirkusz, hanem egyenlően kezelnek.

Magyarországon, főleg vidéken még mindig sokkal gyakrabban észreveszik a másságot. Emlékszem, amikor Tarcalon éltem, akkor az is szenzációnak számított, ha egy mentőautó befordult az utcába. Nem csoda, hogy ha megjelenek valahol, óhatatlanul feltűnést keltek.

- Egyébként sokaknál azt érzem, valamilyen mértékben magamon is érzékelem, hogy pont az ellenkezője történik: túlkompenzáljuk a dolgot, annyira igyekszünk, nehogy megsértsük azokat, akik mások, mint mi, hogy adott esetben már kellemetlen tud lenni.

- Ez még mindig a jobbik eset. Kilenc éve jártam Svédországban, Malmöben, és ahogy jöttem-mentem az utcán, azon csodálkoztam, hogy mennyivel több mozgássérültet látni. Aztán rájöttem, hogy arányaiban egyáltalán nincs több mozgássérült csak ott ki tudnak menni az utcára, mert akadálymentesek az épületek, a közösségi közlekedést is igénybe tudják venni, nincs úgy leszűkítve az életterük, mint itt. Tény, hogy javul a helyzet,

de mindenképp szükség lenne szellemi akadálymentesítésre is.

Nagyon sok múlik azon, hogy a szülők mennyire nyitottan nevelik fel a gyereket. Az lenne a természetes, ha már gyerekkortól elfogadással nőnének fel és megszoknák amikor valaki kerekesszékes, látássérült vagy egyéb fogyatékossága van és nem azt mondanák neki, hogy „ne nézz oda”, hanem segíts neki, ha tudsz.

Amikor én iskolába jártam, akkor még szegregáció volt. A szocializmusban minket szinte karanténba zártak, elkülönülve éltünk az intézet falai között, hogy ne lássanak minket az ép emberek. Szerencsére már mindenütt az integráció felé mennek a dolgok, a szegregáció hosszú távon nem egészséges a társadalomnak sem.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hernadijudit.jpg

Sohase mondd – egy nagy sláger modern köntösben

A szerzők most először engedélyezték, hogy a legendás dalt újragondolják. A klipben Hernádi Judit is feltűnik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Hernádi Judit legendássá vált dalát a „Sohase mondd”-ot dolgozta fel 113 Music, azaz Harót Balázs és Gem-B. A Hernádi Judit búgó hangjára készült szerzeményt most modern és újragondolt köntösben hallhatod.

A Döme Zsolt, Verebes István és Hernádi Judit nevéhez köthető szerzeményt eddig még senki sem dolgozhatta újra, a szerzők azonban most engedélyezték, hogy fiatalos és menő hangszereléssel elkészüljön 2019-es változata, sőt, még maga a színésznő is feltűnik a klipben.

Az eredeti dal 1979-ben született, majd 1980-ban az Örökség című filmben hangzott el először a nyilvánosság előtt. 40 évvel később Ferencz Péter "Peet" hangszerelte át. A hegedűs-énekes, dalszerző, zenei producer, a nemzetközileg elismert, többszörös Billboard listás pop-funk-jazz zenekar, a Peet Project alapítója mindig is nagyon kedvelte az ismert szerzeményt, ahogy a vokalistaként, táncosként és zenekarvezetőként ismert 113 Music, és az 1996 óta tevékenykedő zenei producert és dj Gem-B is, így a három alkotó kifejezetten élvezte a közös munkát, és a dal újraértelmezését.

VIDEÓ: Gem-B x 113music - Sohase mondd

hirdetés

KÖVESS MINKET:

hirdetés
banan.jpg

Elképesztő áron kelt egy banán, amit egy ragasztószalaggal rögzítettek a falra

Összesen három darab készült a nem mindennapi alkotásból, és kettőnek már van gazdája.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

Különleges műalkotást lehet vásárolni most a miami Art Basel aukcióján. A művész egy valódi banánt ragasztott a falra egy széles ragasztószalaggal, és a művet árusítják jó pénzért.

Egy banán már lekelt 120 ezer dollárért (majdnem 36 millió forint),

egy francia nő lett az tulajdonosa. Még két banán vár gazdára, az egyikre már van vevő. A maradékot viszont az alkotó a múzeumnak szeretné eladni, ráadásul 150 ezer dollárért.

A gyümölcs-alkotás az olasz Maurizio Cattelan szobrász műve, és a címe: Komédiás - írta meg a 24.hu.

hirdetés

? Maurizio Cattelan's new sculpture 'Comedian' at Art Basel Miami marks the artist's first major debut at an art fair in over 15 years! Comprised of a real banana affixed to the wall with a piece of duct tape, this new work is no different than Cattelan's hyper-realistic sculptures lampooning popular culture and offer a wry commentary on society, power, and authority. In the same vein as Cattelan's America (2016), this piece offers insight into how we assign worth and what kind of objects we value. The idea of this work came to the artist's mind a year ago. Back then, Cattelan was thinking of a sculpture that was shaped like a banana. Every time he traveled, he brought a banana with him and hung it in his hotel room to find inspiration. He made several models: first in resin, then in bronze and in painted bronze for finally coming back to the initial idea of a real banana. Discover it on our booth D24! - Art Basel Miami Beach ? Perrotin Booth D24 ? December 5 - 9, 2019 - #MaurizioCattelan #ArtBaselMiami #ArtBaselMiamiBeach #ArtBasel #Perrotin - Courtesy Maurizio Cattelan.

3,110 Likes, 117 Comments - Perrotin Gallery (@galerieperrotin) on Instagram: "? Maurizio Cattelan's new sculpture 'Comedian' at Art Basel Miami marks the artist's first major..."

A Perrotin Gallery is megosztott egy képet a banánról, és annyit elárultak még a műről, hogy valóban egy valódi gyümölcs. Cattelan egy hiperrealista szobrász, és ezért is volt neki gond, hogy milyen anyagból készítse el a szobrát. Már régebben is gondolkozott a művön, útjai során midig vett egy banánt inspirációnak, több modellt is készített gyantából, bronzból, de végül visszatért az alaphoz, és maradt a valódi banánnál.

Arra próbál rámutatni a művével, hogy mit tekintünk értéknek.

The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan's "Comedian," a banana ? duct taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin ? read more, including about the banana my husband, @nnddmmyy, hung on his dorm wall for two years, on Artnet News, link in bio @artnet @galerieperrotin @mauriziocattelan @artbasel #art #conceptualart #banana #sculpture #artbasel #artbaselmiamibeach #artbaselmiami #artfair #artgallery #artwork #whatisart #isthisart #miami #miamibeach #florida #miamiflorida #mauriziocattelan #perrotin #galerieperrotin #artist #bananapeel #ducttape #artnetnews #artcollector #vippreview #artjournalism #artjournalist #openingday #artgallery #gallery #artworld

166 Likes, 25 Comments - Sarah Cascone (@sarahecascone) on Instagram: "The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan's "Comedian," a banana ? duct taped to..."

Az ötlet sikeres volt, hiszen máris vannak követői:

??? work of Art ... Sold ??? #mauriziocattelan #bananaart https://news.artnet.com/market/maurizio-cattelan-banana-art-basel-miami-beach-1722516

6 Likes, 3 Comments - Mateja Jerman (@mateja.j08) on Instagram: "??? work of Art ... Sold ??? #mauriziocattelan #bananaart https://news.artnet.com/market/maurizio-..."

UMMMM!! @mauriziocattelan I taped bananas to the wall and called it art last year #oldnews I'm not asking $120,000 per banana but someone could at least pay for grad school ? #thisshitisbananas @galerieperrotin @artbasel @theellenshow #artbasel #mauriziocattelan #art #artfair #banana #ceramics #gwenstefani @lizzobeeating

272 Likes, 24 Comments - Paige O'Toole ??? (@paigeotoole) on Instagram: "UMMMM!! @mauriziocattelan I taped bananas to the wall and called it art last year #oldnews I'm not..."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ZZZZ6574.jpg

KLIPPREMIER: az együtt töltött idő fontosságáról énekel a Jazztelen

A Vasárnap klipjében Törőcsik Franciska szerepel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

A power - trió missziója, hogy bebizonyítsa, létezik rádióbarát blues-rock muzsika. A Rock Rádióból ismerős Bűdi Szili énekes/basszusgitáros, Géczy Viktor gitáros, és Kottler Ákos

Az elmúlt években Tátrai Tibor vendégszereplésével országos klub turnén bizonyították, hogy fergeteges bulit csinálnak bármerre járnak, illetve Kowalsky meg a Vega és a Republic előzenekaraként hazánk legnagyobb városnapjainak színpadaira is eljutottak, 2019-ben több mint 30 alkalommal. A Jazztelen nem egy hagyományos értelemben vett blues-rock zenekar. Ők különösebb műfaji klisék nélkül termelik a jobbnál jobb dalokat, úgy hogy közben végig érezhető a zenei, stílusbeli hovatartozásuk.

hirdetés

Két évvel a csapat debütáló lemeze után megérkezett a folytatás, vagyis itt a második Jazztelen lemez a Rocksztárok bűne, melyről most a Vasárnap című szám klipje nálunk debütál.

Jazztelen - Vasárnap

A Vasárnap a csapat hatodik klipje és ezúttal a hangzásuktól kicsit eltérően, egy sokkal érzelmesebb dallamot kapott. A Jazztelen tagjai elvarázsolnak minket a tökéletesen idilli Vasárnap világába: „Amikor a családok, szerelmek, együtt békében, csak egymásra koncentrálnak. A társas minőségi együttlét fontosságára hívja fel a figyelmet ez a dal, miközben pont olyan mintha egy klasszikus szerelmes dalt hallanánk, mindenféle szirupos érzet nélkül. Érdemes elmerülni és elmerengni a dalt hallgatva azon, hogy mennyire fontos nap az életünkben a vasárnap. Kihagyhatatlan, mert "az idő nem visszaszerezhető” - meséli a dalról a zenekar.

A főszerepet a klipben, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Törőcsik Franciska színésznő játssza. A Jazztelennel legközelebb Hobo karácsonyi koncertjének vendégeként találkozhattok a Barba Negrában


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ed-sheeran-wiki-1000x688.jpg

Drake és Ed Sheeran zenéi a legnépszerűbbek Spotifyon

A Spotify összeállította az évtized legtöbbet streamelt előadóinak listáját.
MTI, fotó:Wikipedia - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

Drake kanadai rapper áll az első helyen 28 milliárd streameléssel. Legnépszerűbb számát, a One Dance című dalt 1,7 milliárdszor játszották le rajongói. Drake-et a brit Ed Sheeran követi a listán, akinek legnépszerűbb dalát, a Shape of You-t 2,4 milliárdszor hallgatták meg, ezzel a 2010-es évek legtöbbször meghallgatott száma lett. Az évtized első öt legtöbbet streamelt előadója közé sorrendben Post Malone, Ariana Grande és Eminem jutott még be.

A Spotify szerint 2019 legtöbbet hallgatott száma Shawn Mendes és Camila Cabello Senorita című dala lett.

hirdetés

A júniusban megjelent számot egymilliárd alkalommal hallgatták meg a streamingszolgáltatónál. Alig valamivel lemaradva, 990 millió streammel követi Billie Eilish dala, a Bad Guy. Eilish debütáló lemeze, a When We All Fall Asleep Where Do We Go az év legnépszerűbb albuma lett. Először fordult elő, hogy egy női előadó került a Spotify év végi felmérésének csúcsára. Nagy-Britanniában azonban Eilish csak másodhegedűs Lewis Capaldihoz képest, akinek bemutatkozó lemeze, a Divinely Uninspired To A Hellish Extent listavezető lett a szigetországban.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!