Kolbász és Unicum – Lakatos Márk receptjei gyomorkeserűvel öblítve
Lakatos Márk új könyvét szeretni fogja az, aki a hagyományos magyar ízekhez éppúgy kötődik, mint a stílusos újdonságokhoz, na meg a gyomorkeserűhöz.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Vass Adrienn és Lakatos Műhely - szmo.hu
2018. november 25.


Kinek van meg az a klasszikus kép, hogy az ember kora reggel piacra megy, és a hentesnél vett finomság mellé tol egy rövidet is gyorsba? Nekem a kolbász + Unicum sok emléket idéz fel, pedig egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor vittem végig ezt a rituálét...

A nemzeti identitásomat a jó minőségű ételekkel és italokkal könnyedén meg tudom határozni. Ha mutatni kell valami magyarosat egy külföldinek, ha hazai ízeket kell felidézni, ha múltba kell barangolni, nálam a listán biztos, hogy szerepel majd a kolbász is, és az Unicum is. És nem csak én vagyok így ezzel!

Ha Lakatos Márk nevét halljuk, elsőre talán nem az ugrik be, ahogy fiúcskaként kolbászt árul az agárdi strandon. Pedig ez is Márk, és ez is nagyban meghatározza őt.

Amikor nagyjából két évvel ezelőtt nála jártunk a Lakatos Műhelyben, még nekünk is kissé szokatlan volt ebben a munkakörben látni:

Aztán többször jártunk a piacon, többször ettünk nála jókat, és örömmel nyugtáztuk, hogy ez is az ő szerepe és terepe. Azon én már meg sem lepődtem, hogy a receptekből most könyvet adott ki. És azon sem, hogy mennyire stílusos és ízléses lett az egész.

A sajtóbemutatón szerencsére bele is kóstolhattunk pár fogásba, ezek az ételek természetesen a könyvben is helyet kaptak. Volt paprikás krumpli "másképpen" (hiszen gyakorlatilag egy paprikaszószt kaptunk sült burgonya és kolbi mellé), burgundi marha cheddaros kukoricakrémmel és thai kolbászburger is. Én abszolút meg voltam elégedve az ízekkel. Márk főztjében benne van a tradicionális magyar konyha is, meg a csavar is.

És ha már a csavarnál tartunk, a szakácskönyv izgalmas fejezetcímei mindenképpen annak számítanak:

Az Édeseim fejezetben a legcsábítóbb édességeket veszi sorra.

A Drágáim fejezetben exkluzív fogásokkal készül, amelyek tökéletesen illenek az ünnepi alkalmakhoz.

A Műhelytitkok fejezetben a legbizalmasabb trükkjeibe avat be bennünket.

A Stílusikonok fejezetben egy-egy olyan fogást készít el, amelyeket a divatszakma és a kultúrtörténet legjei inspiráltak.

A Mozimánia fejezetben kultikus filmek, illetve filmsztárok által ihletett receptek kerülnek sorra.

A Party time fejezetben pedig a baráti összejövetelekre leginkább ajánlott receptjeit osztja meg velünk.

A könyv felépítésén kívül nekem az unikumhasználat volt a legérdekesebb pont. Márk könyvében ugyanis nem csak a hús mellé vagy a húsba jár egy kis fekete, de Unicum szilvát simán löttyint tarte tatin-ba, vagy barackos tortába is.

Imádom!

Én kóstoltam már süteményt, koktélt és fagyit is gyomorkeserűvel ízesítve, és minden verzióban jól működött. Bátran essetek neki ti is!

Hiszek abban, hogy úgy (is) megőrizhetőek a gyökereink, ha kicsit más formát kapnak:

finomabbra daráljuk a kolbászt, vékonyabb bélbe töltjük, izgalmas fűszerekkel vegyítjük, különleges ételekkel kombináljuk, és ráadásnak a nemzeti italunkat az édességbe csempésszük.

 

A könyvről bővebben ebben a videóban is beszélünk:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x