CSC_0653
Kocsmatulajok főztek egy kétgyerekes anya megsegítéséért
A Dürer és a Budapest Bike Maffia közös Kocsmajálisán jártunk, ahol egy hátrányos helyzetű család lakásának felújításáért bográcsozott 20 budapesti kocsma a Dürer Piknik Parkban.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. május 01.Ülünk a szikrázó napsütésben, a Városliget melletti Dürer Piknik Park füvén. A Kisüzemesek juhtúrós albán töltött paprikáját és a Reketye Sörfőzde és a Jónás Kézműves Sörház klasszikusnak tetsző, de annál sokkal extrább pörköltjét esszük.

Tunkolunk, közben a háttérben az általam nem ismert Dynamite Dudes őrült rockabilly számait hallgatjuk.

Az átlagosnak semmiképp sem mondható majális-élményt a dürereseknek és a Budapest Bike Maffiának köszönhetjük:

azért szervezték az eseményt, hogy egy hátrányos helyzetű családot támogassanak a bevétellel.

Bimm-bamm, bimm-bamm, szól a basszus a háttérben, közben a kocsmatulajok bográcsban főzik a sóletet, a pörköltet és a lecsót. A főzőverseny csak eszköz, a cél, hogy a látogatók támogatói “kajajeggyel” elegendő pénzt gyűjtsenek össze egy szociális munkásként dolgozó, egyedülálló, kétgyermekes anyuka megsegítésére.

VIDEÓ: Így nyomta a Dynamite Dudes

A BBM azt tűzte ki céljául, hogy a fiatalokat szociálisan érzékenyítse, közben az önkormányzati lakásba költöző, a felújítási kötelezettségeknek önerőből eleget tenni nem tudó családoknak segítsen. Így van ez ma délután is:

az A38-on tartott Tilos Party-n már összegyűlt 650 ezer forint, a szükséges összeg második felét a Kocsmajálistól várják.

CSC_0639

fotók: Littai Fanni

CSC_0641CSC_0642

“A Kocsmajális egy olyan rendezvény, ahol kocsmák személyzete és tulajdonosai összefognak, főznek a nagyérdeműnek, a látogatók pedig egy támogatói jegy vásárlásra után megeszik az eredményt. A bevételt pedig jótékony célra fordítjuk” - meséli Priksz Gábor a BBM-től. “Az eseményt a Dürer és a BBM együtt szervezte, a bevételt a Dürer ajánlotta fel a Sweet Home elnevezésű projektünkre.”

Sweet Home

“A Sweet Home lényege, hogy rászoruló családok otthonait próbáljuk felújítani. A felújítás kötelezettsége azoknak az embereknek, akik önkormányzati lakást kapnak. Sokaknak azonban erre nincs ereje és pénze, ebben segítünk mi” - folytatja Gábor és hozzáteszi, hogy sajnos nagyon sok család vár országszerte erre a lehetőségre.

CSC_0659CSC_0662

Ők most azzal a céllal vannak itt, hogy a Tilos Party-n összegyűlt 650 ezer forintot kiegészítsék egy akkora összeggel, ami már elegendő az első lakás felújítására.

Ennek, ha minden jól megy, májusban már neki is látnak.

Két gyerek, szociális munka, önkormányzati lakás

“Most voltunk kint szakemberekkel a lakásban, felmérni, hogy milyen munkálatokra lenne még szükség” - meséli Czirják Csilla, aki a hétfői rendezvény megszervezésében is tevékenyen részt vett. A céljuk az, hogy a lakást gazdaságosabbá tegyék, hogy kevesebbe kerüljön majd a fenntartása az ott lakóknak.

“Egy egy szobás lakásban élnek, ahová segítséggel már be tudtak tenni egy galériát, így a kislánynak van egy kis saját élettere. Ezt azonban még alá kell támasztani. Kevés a rakodó tér, a fűtőtest elromlott, a nyílászárók felújításra szorulnak, a bojlert valószínűleg cserélni kell. És ez csak egy része a problémáknak, sok minden javításra szorul. 1,3 millió forint értékben vállaltuk a felújítást. Hogy ebbe mi fér bele, azt még nem tudjuk pontosan, hiszen most zajlanak a felmérések. Ezt az összeget szeretnénk megteremteni különböző bulikból, aminek a második állomása a mai Kocsmajális volt" - részletezte Csilla.

CSC_0655CSC_0657

Csilla elmondása szerint egy olyan családról beszélünk, ahol az anya szociális munkásként dolgozik, de csak nagyon nehezen tudja eltartani két kicsi gyerekét, akiket egyedül nevel. Az anya egy gyermekotthonban dolgozik, csak rövid ideig tudta fizetni egyedül az albérletét. Élt anyaotthonban, illetve a családok átmeneti otthonában.

"
Fontos elmondani, hogy ők maguk is hozzátesznek a dolgokhoz, tehát dolgoznak is azért, hogy előrelépjenek, nem csak várják a segítséget

- meséli róluk Priksz Gábor.

CSC_0649CSC_0650CSC_0651

Segíts te is!

A buli egészen este 8-ig tart, így a jótékonysági akcióhoz még te is csatlakozhatsz, ha ezt a cikket még időben olvasod. De máshogy is tudsz segíteni: keresd a Budapest Bike Maffia akcióit a Facebookon vagy a weboldalukon!

CSC_0644CSC_0646
KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x