hirdetés
kobuci1.jpg

Ahol a táncház és az underground koncert simán megfér egymás mellett – a Kobuci Kert sikersztorija

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.


hirdetés

– Hogyan és miért változott a programstruktúra az elmúlt években?

– Az az integratív erő, ami ma a műsorkínálat szerintem legfontosabb értéke, éveken keresztül csiszolódott, és ezt elsősorban egy nyitott, de mégis fegyelmezett ízlés alakította. A népzenéből tudjuk, tanuljuk, hogy a különböző stílusok nem pusztán egymás mellett, hanem egymástól elválaszthatatlanul, egymást inspirálva léteznek. A kínálat ma ebből kiindulva közvetít és biztosít átjárásokat a különböző műfajok és szubkultúrák között.

Az autentikus folk, az elsőrangú világzene, a nagyon komoly blues és a hazai underground kultúra élvonala – vagyis a négy alapműfajunk – nem állnak olyan távol egymástól, mint azt elsőre gondolnánk, és a kert igyekszik bemutatni is az egyes stílusok közönségét egymásnak.

A csiszolódás azt is jelenti, hogy egyre nyilvánvalóbb és ismerősebb az a közös halmaz, amit ez a kínálat felmutat.

– Mik az idei év legfontosabb mérföldkövei a Kobuci életében? 

– Estéről estére bizonyos értelemben minden koncert mérföldkő. Legalábbis szeretnénk ilyen maximalizmussal a dolgokra tekinteni. Ha muszáj kiemelni valamit a nagy eseményeink közül, akkor a két nyári fesztivált ajánlanám a közönség figyelmébe. Mindkét esemény egy-egy ritka és komoly hagyományokkal rendelkező műfajnak elkötelezett.

Idén júniusban immár második alkalommal egy egész héten át és tömény felhozatallal ünnepeljük, hogy elsősorban a világzene óbudai szigeteként létezünk. A bluesfesztivál pedig, ami időközben a műfaj legfontosabb fővárosi ünnepévé nőtte ki magát, ezúttal a blues & roots kettőséből az „& roots” felé is nyitogatja majd az érzékszerveket.

– Idén lesz a 10. születésnap. Mit tanultatok ebből a 10 évből, mik voltak a legfontosabb mérföldkövek, s miben látjátok még a hely fejlődési lehetőségeit? 

– A születésnapról még korai részleteket elárulnom, de egy portrékönyvvel és egy jótékonysági koncerttel is szeretnénk visszaadni valamit a közönségnek és Óbudának mindabból, amit tőlük kapunk. A sok közül az egyik tanulság is valahogy ehhez kötődik. Nevezhetjük ezt közösségnek, kölcsönösségnek, valahová tartozásnak, a zene szeretetének, a kultúra ügyének, mindegy.

A lényeg, hogy egy hely történetében is fontos, hogy valami önmagán túliban kitartóan higgyen. És persze azt is megtanultuk, hogy ez munka is, ezért nagyon meg kell dolgozni, mert a kölcsönösség vagy a bizalom a közönség felől egyszerűen nem adott előre. Ettől nem függetlenül a fejlődés távlataival, ötletekkel és tervekkel természetesen mindig tele van a padlás, de a legfontosabb feladat, hogy úgy fejlődjünk, úgy változzunk, hogy önazonosak tudjunk maradni.

– Barátságos, családias: ezek a jelzők gyakran elhangoznak a Kerttel kapcsolatban. Ez minek köszönhető szerinted? És mi az, amitől a Kobuci még sok sztárzenekar számára is olyan hely tud lenni, ahova szinte hazajárnak, ahol jóval személyesebb koncertet adnak? 

– Mindannak köszönhető, amit a kezdetekről szólva is említettünk. Ezt a léptéket próbáljuk tudatosan őrizni, és ezeket a célokat igyekszünk nem szem elől téveszteni. A Kertben tényleg egy különös közelségben láthatjuk viszont a „nagy neveket”. Az egész miliő valahogy tőlük is mást vár. Hogy adott esetben koncert után „civilben” vendégként is leülnek a kertben, őket is folyton valami hitelesebbnek, személyesebbnek a megmutatására készteti a színpadon.

Van itt valami otthonosság, amire a nagy arénák távolságához és személytelenségéhez képest nekik is szükségük van, azt hiszem. A közönség pedig a legmesszebbmenőkig partner ebben, és meghálálja ezt.

– Sokszor hangsúlyozzátok, hogy a Kobuci a nálatok dolgozó emberektől is az, ami. Mesélnél egy picit erről? 

– Az a tapasztalatom, hogy a nagyvárosokban időről időre valami különös véletlen vagy vonzás folytán létrejönnek azok a helyek, ahová különös sorsú embereket sodor nagy sűrűségben egymás mellé az élet. Kissé büszkén azt hiszem, hogy mi is ilyen hely vagyunk.

Az alapítók, az alapstáb tagjai, a vissza-visszatérő régi arcok nagyon különböző élethelyzetekből, szakmákból, hátterekből jönnek, de pillanatokra ráeszmélnek valami közösre, ami aztán kimondatlanul is kötés marad. Persze, most nem kicsit idealizálom a hullafárasztó napi rutint, de az biztos, hogy nagyon különleges és ritka emberekkel dolgozunk együtt. Ők maguk a titok, egyenként és összesen.

– Az idei év egyik nagy újítása, hogy jóval környezettudatosabban szeretnétek működni. Mi vezetett ehhez a döntéshez, és milyen elemei (akár nehézségei) vannak az újításnak?

– A felismerés régóta adott, a kérdés inkább, hogy ki-ki a szűkebb környezetében milyen lépéseket mikor és milyen feltételekkel tud megtenni. Mi is régóta próbálkozunk. A szelektív hulladékgyűjtés, az úgynevezett PLA (vagyis komposztálható, lebomló) poharak kísérletek voltak, és az idén jutottunk el odáig, hogy a visszaváltós „REPOHARAK” bevezetésével szeretnénk megoldani legalább azt a problémát, amit magunk körül látunk.

A rendezvények hulladéktermelésének akár 60-70 százalékát is eléri ugyanis a poharak aránya.

Az elmosható pohár használata korszerű környezetterhelés-csökkentési megoldást jelent majd, és relevánsan csökkenti a teljes hulladék mennyiségét. A nehézséget a mosáshoz szükséges, megfelelő kapacitású technikai apparátus jelenti, de erre is sikerült megoldást találni, és így a szívószálaktól kezdve a papírtányérokon át a poharakig valóban a teljes „kizöldülés” felé tartunk.

– Mennyire kell ehhez a közönséget "nevelni"? Fel vannak mondjuk a pultosok arra készítve, ha egy bulizó elkezd ellenkezni a repoharak használata miatt?

– Egyszerűen abban bízunk, hogy a közönség segíteni fog. A gyakorlatba mindig nehéz átültetni azt, amivel elméletileg mindenki egyetért; nehéz új mintákat meghonosítani, de igyekszünk nagyon könnyen érthető protokollokat létrehozni. Ha a közönségnek értelmesen elmeséljük, mit és miért csinálunk, nincs kétségem afelől, hogy hamar létrejön és megszokható lesz a „zöld-rend”, ami mindenki örömére jobban fog vigyázni a környezetre.

– Mi kell ahhoz, hogy ősszel elégedetten zárjátok majd az évadot? 

– Ez nehéz kérdés. Finoman szólva nem vagyunk könnyen elégedettek. Talán az kell hozzá, hogy minden jó és öröm megtörténjen, ami egy évadban szokott, de valami teljesen más, új és ismeretlen tartomány is feltűnjön a horizonton. Egyetlen pillanat, mozzanat, hang, dallam, találkozás vagy impulzus elég. A lényeg, hogy történjen valami olyasmi is, ami addig még sohasem.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
esernyos-ember-sziget-fesztival-umbrella-man.jpg

Így jutott fel a titokzatos Esernyős Ember a Sziget óriáskerekére

Elképesztő magasságokban egyensúlyoz lélegzetelállító magabiztossággal. Mutatjuk a videót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 11.Évek óta csodáljuk az Esernyős Embert.

Lélegzetelállító magasságokban sétál magabiztosan.

Korábban például a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek.

Sőt, egy amerikai színészt is felülmúlt.

De a debreceni óriáskeréken is feltűnt már.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
lupa-sziget-luppa-budakalasz-budapest-mysecretbudapest-20.jpg

Tündéri, rejtélyes kis sziget bújik meg Budapest közelében: a Lupa

Nyugodt oázis azoknak, akik szeretnének pár órára kiszakadni a taposómalomból.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Csak 80-90 éve létezik ebben a formájában az egyik legérdekesebb és legszebb üdülőhely Budapest környékén, a Lupa-sziget.

A Duna szentendrei ágának déli csücskénél, a budakalászi parttal szemben található. Mindössze 800 méter hosszú, egy óra alatt be lehet járni.

Varázsát szépsége, a sok házikó, a folyó közelsége adja, és persze az, hogy nem egyszerű megközelíteni, és csupán egy néhány személyes komppal lehet átjutni, és csak az esti órákig. Az itt élők pedig saját csónakjaikkal járnak.

Amikor végigsétáltam rajta, az volt az érzésem, hogy talán nem is Ada Kalehről mintázta Jókai Mór Az arany ember kicsiny, titkos dunai szigetét, hanem a Lupáról.

Az asszociációim nem is voltak olyan rosszak: a regény első, 1918-as filmváltozatát itt forgatta Korda György. A másik film, amelyhez több jelenetet is itt vettek fel, az 1962-es „Nyáron egyszerű”.

A sziget a gazdag, pomázi szerb Luppa családról kapta nevét.

A család legismertebb tagja Luppa Péter (1838-1904)mérnök, országgyűlési képviselő volt. 1857-ben diáktársaival csónakkal leevezett a Dunán a Fekete-tengerig, és Úti Kalandok címmel adta ki az erről szóló beszámolót.

A szigetre gyümölcsfákat ültetett, és állítólag vadászni járt ide.

A Luppa elnevezés lassan átalakult az egyszerűbb Lupává, és most már ez a sziget nevének elterjedtebb változata.

Tersánszky Józsi Jenő még elhagyott, buján zöldellő helynek írja le a szigetet., ahol csak 1-2 pásztorkunyhó düledezett. Az 1930-as évek elején azonban terv született a felparcellázására és fürdőtelep kialakítására. Aki itt megvett egy nyeles telket, az arra is kötelezte magát, hogy tartja magát a Lupa Bizottság által meghatározott alapszabályokhoz az egész telep nyugalma érdekében.

A partvonalat megerősítették, a szigetet csatornázták, bevezették a villanyt építettek egy víztornyot is. Ekkor telepítették a sziget hosszában végighúzódó szép platánsort is. A Helvetia társaság nem csak meghirdette a telkeket, hanem minta nyaralót is építtettek. 160 telket parcelláztak fel, és 1941-ig 33 ház épült fel az immár Lupára keresztelt szigeten.

Mivel a szigetet pár évente elönti a víz az áradások idején, a nyaralóházakat lábakra építették, vagy az alsó szinteken könnyen kiüríthető tárolóhelyiségeket hoztak létre.

Több villát is Kozma Lajos tervezett, a kor egyik sztárépítésze, a Napraforgó utcai bauhaus -telep egyik alkotója.

Stílusát többen is követték, így vált a Lupa-sziget a két világháború között egységes arculatú, modernista üdülőhellyé. Ma pedig a sziget építészi szabályzata határozza meg, hogy csak lapostetős, lábakon álló házak épülhetnek a szigeten.

A sziget híres lakói, itt nyaraló hírességei vagy mára ismertté vált látogatói között volt Páger Antal (számára Kozma Lajos tervezett házat), Walter Rózsi, Molnár C. Pál (aki szívesen festett aktot a Lupán), báró Hatvany Lajos felesége, Litván György, Soros Tivadar (Soros György apja), Révai Béla nyomdatulajdonos. És Vitéz Miklós, a Meseautó írója, aki az egyik művét állítása szerint csak azért tudta gyorsan megírni, mert az árvíz két hétre elzárta a külvilágtól, ő pedig modern kori Robinsonként tengődött a szigeten.

Egyedülálló és igen vegyes közösség alakult ki a Lupán, és ma is pontosan ilyen egyedi maradt. Néhányan nem csak a nyarakat töltik kint, hanem ideköltöztek, és állandó lakóként a szigetről járnak bevásárolni, dolgozni, ügyeiket intézni.

A sziget közepén található Sanyi bácsi büféje, egy kedves, retro hangulatú hely – az egyetlen egyébként, ahol ehetsz-ihatsz, ha ide kirándulsz.

A Lupa nevezetességei közé tartozik még a Bauhaus vagy modernista épületeken kívül a platánsor, a sziget északi csücskénél található kis Mária-kegyhely és a közelében 2005-ben elültetett tölgy – erre kis tábla is emlékeztet.

De a legjobb a Duna partja, a víz a zátonyokkal, a sok fa, a csend és a nyugalom.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-varosnezo-turistabusz-mti-roka-laszlo-1000x591.jpg

Turistabuszok árasztják el Budapestet: van, ahol már életveszélyes emiatt a közlekedés

A helyzet évről évre súlyosabb a külföldi látogatók számának növekedésével, de továbbra sincs megoldás a káoszra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Rengeteg a turistabusz Budapesten, amelyek gyakran dugókat, fennakadásokat okoznak a fővárosi közlekedésben - számol be róla a 24.hu.

A portál szerint a probléma nem új, mostanra azonban káoszhelyzet alakult ki, mivel már évek óta nem szabályozták kellő mértékben ezt a területet.

A külföldi látogatókat fuvarozó buszok ugyanis gyakran a szűk buszsávokban vagy a bicikliutakon parkolnak, elfoglalják a BKV megállóit, vagy éppen zöldövezetben várakoznak órákat folyamatosan járó motorral, de az is előfordult már, hogy a rakparton keresztbe állva korlátozták az utat a többi autós, motoros elől.

A Citadella és a Jászai Mari téri kikötőnél lévő parkoló már egyenesen életveszélyes a helyzet - mondta György Anita, a Magyar Beutaztatók Szövetségének közlekedési munkacsoportját vezetője.

Szerinte csak idő kérdése, hogy mikor fognak ott elütni valakit.

Ez azon az I. kerületben rendezett kerekasztal beszélgetésen hangzott el, amit a héten a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, V. Naszályi Márta hívott össze.

Egy évtizede a Levegő Munkacsoport már összefoglalta, mi a probléma a turistabuszok helyzetével a fővárosban:

• nincs vagy kevés a le- és felszálló helyek száma a célpontok környékén,

• a városban nincsenek hosszabb tartózkodást lehetővé tévő terminálok,

• a szállodák nagy része nem rendelkezik buszok számára kialakított parkolóhellyel,

• az útvonalak nagy részén folyamatosak a fennakadások, a buszok a torlódásban vesztegelnek,

• az átláthatatlan szabályrendszer gyakran okoz fennakadásokat,

• a rendőri együttműködés abszolút hiánya,

• a kialakított parkolóhelyek űrszelvénye gyakran nem megfelelő,

• a magassági korlátozások jelentős része indokolatlan

2019-ben ezek a gondok még mindig fennállnak, csak az változott, hogy sokkal több turistákat fuvarozó busz közlekedik már Budapesten.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szecesszio-haz-budapest-honved-utca-mysecretbudapest-30.jpg

Minden a szecesszióról szól Budapest egyik legszebb kávéházában

Egyedülálló hely: lakóépület és szecessziós központ egyszerre. A Bedő családnak épített ház káprázatos remekmű kívül és belül.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Budapesten hozzászokhattunk már, hogy Budapest belső kerületeiben minden utcában valami csodára bukkanunk. És ehhez az is elég, ha felnézünk a homlokzatokra vagy belesünk a kapualjakba.

Aki gyakran jár Lipótvárosban, az már kiszúrhatta

a növényi motívumokkal ékített almazöld épületet, a Bedő-házat.

Önmagában az épület külseje és története is érdekes, csakhogy még másról is ismerik: ez a Magyar Szecesszió Háza, egy kivételes budapesti komplexum, ahol a szecessziós iparművészet számtalan darabját csodálhatod meg. A földszinten találod a Szecesszió Kávéházat, amelyben szecessziós múzeum működik.

A szecesszió annak idején, a XIX. század végén a díszítő-és iparművészet területéről indult, onnan terjedt tovább a képzőművészetbe és építészetbe. Emiatt mindig erős maradt a kapocs e területek között, és ennek köszönhető hogy teljes enteriőröket rendezhetünk be szecessziós bútorokkal és használati tárgyakkal. Nálunk először az 1890-es években jelentek meg a szecessziós motívumok az épületeken, és a századfordulóra bontakozott ki a magyar szecessziós építészet olyan alkotókkal, mint Lechner Ödön, Magyar Ede, Vidor Emil, Spiegel Frigyes, Raichle J. Ferenc, Lajta Béla, és az 1900-as évek első évtizedében érte el virágzását a Löffler-testvérekkel, a Kármán-Ullmann tervezőpárossal vagy éppen Vágó József munkáival.

Az V. kerületi Honvéd utca 3. számú ház telke 1898-ig Budapest tulajdonában volt, 1901-ben Bedő Béla és felesége vette meg. A ház tervezésére 1903-ban Vidor Emilt kérte fel, akinek lehetősége volt külföldön megismerni a német, francia és belga kortárs építészettel és szecesszióval. Ybl Miklós mellett dolgozott a Szent István-bazilika építkezésén, majd a 1894-től pedig a millenniumi kiállításra épülő Ősbudavár tervezőirodáját vezette, és 1896-ban nyitott saját irodáját nevéhez fűződik a Pozsonyi út elején álló Palatinus-házak és Polgári Serfőző Rt. több épültének tervezése.

A Bedő családnak épített ház káprázatos remekmű kívül és belül.

Vidor Emil nem csak az izgalmas, aszimmetrikus homlokzatot alakította ki értő módon, hanem gondosan megtervezte a falfestményeket, az ólombetétes színes üvegablakokat és csiszolt üvegeket is. A homlokzat kerámiavirágait a pécsi Zsolnay gyár készítette, a kőfaragványok Müller Rezső munkái, az asztalosmunkákat Malomsoky Józsefnek, a lakatosmunkákat Hochmann Lajosnak, a színes ablakokat Herzl L. Márknak, a bádogosmunkákat pedig Fuchs Mihálynak köszönhetjük.

Nem csak a Bedő-család lakott itt, hanem Vámos Fülöp szénnagykereskedő, aki a lakásában működtette 1910-től 1912-ig a „Magyar Szénújság” szerkesztőségét és Petanovits József, a Divatcsarnok éttermének tulajdonosa is.

A Bedő-ház túlélte Budapest ostromát és később az 1956-os forradalom eseményeit is. A hatvanas években üzemi étkezde működött az épületben, illetve a rendszerváltásig a Szövetkezetek Országos Szövetsége.

Már az 1990-es évekre kopott, leharcolt állapotba került, elveszítette régi fényét – ez az akkoriban készült fényképekről is kiderül.

A 2000-es években történt hatalmas fordulat a ház életében. A tetőteret megvásárolta Vad Tivadar építési vállalkozó, 2003-ban vállalkozott arra, hogy az épületet teljes körűen rekonstruálja. 2003-ban az önkormányzat pályázatán elnyerte 600 négyzetméteres földszinti tér hasznosítási jogát. Itt alakította ki a szecessziós kiállítást és a kávéházat. A kiállítás 2007-ben nyílt.

Ha erre jársz, ülj be egy kávéra a szecessziós bútorok közé, békebeli hangulatba, és miközben pihensz, szemlélődj, csodáld meg a itt látható számtalan tárgyat míves részleteikkel együtt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x