hirdetés
ZZZZ6574.jpg

KLIPPREMIER: az együtt töltött idő fontosságáról énekel a Jazztelen

A Vasárnap klipjében Törőcsik Franciska szerepel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

A power - trió missziója, hogy bebizonyítsa, létezik rádióbarát blues-rock muzsika. A Rock Rádióból ismerős Bűdi Szili énekes/basszusgitáros, Géczy Viktor gitáros, és Kottler Ákos

Az elmúlt években Tátrai Tibor vendégszereplésével országos klub turnén bizonyították, hogy fergeteges bulit csinálnak bármerre járnak, illetve Kowalsky meg a Vega és a Republic előzenekaraként hazánk legnagyobb városnapjainak színpadaira is eljutottak, 2019-ben több mint 30 alkalommal. A Jazztelen nem egy hagyományos értelemben vett blues-rock zenekar. Ők különösebb műfaji klisék nélkül termelik a jobbnál jobb dalokat, úgy hogy közben végig érezhető a zenei, stílusbeli hovatartozásuk.

hirdetés

Két évvel a csapat debütáló lemeze után megérkezett a folytatás, vagyis itt a második Jazztelen lemez a Rocksztárok bűne, melyről most a Vasárnap című szám klipje nálunk debütál.

Jazztelen - Vasárnap

A Vasárnap a csapat hatodik klipje és ezúttal a hangzásuktól kicsit eltérően, egy sokkal érzelmesebb dallamot kapott. A Jazztelen tagjai elvarázsolnak minket a tökéletesen idilli Vasárnap világába: „Amikor a családok, szerelmek, együtt békében, csak egymásra koncentrálnak. A társas minőségi együttlét fontosságára hívja fel a figyelmet ez a dal, miközben pont olyan mintha egy klasszikus szerelmes dalt hallanánk, mindenféle szirupos érzet nélkül. Érdemes elmerülni és elmerengni a dalt hallgatva azon, hogy mennyire fontos nap az életünkben a vasárnap. Kihagyhatatlan, mert "az idő nem visszaszerezhető” - meséli a dalról a zenekar.

A főszerepet a klipben, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Törőcsik Franciska színésznő játssza. A Jazztelennel legközelebb Hobo karácsonyi koncertjének vendégeként találkozhattok a Barba Negrában


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
SZG_1729.jpg

X-Faktor, 3. élő show: Vanek Andor szuggesztív volt, mint egy hagymás rostélyos

Gáspár Laci színészi vénát villantott, megvan az év női hangja, és amúgy is bővelkedett meglepetésekben az adás.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

A 3. élő show elején egymást érték a meglepetések.

Például Robbie Williams egy fotelben ülve köszöntötte az X-Faktor magyar énekeseit, és sok sikert kívánt nekik.

Rögtön jött a következő meglepetés. Megtudtuk, hogy kicsit megváltoztak a szabályok az eddigiekhez képest: Az énekesek két dallal léphetnek színpadra. Az első etapban nem jár szék, mind a 6 énekes a veszélyzónába kerül, és a végén egy valakitől búcsúzunk.

A második körnek tehát már csak 5-en vágnak neki, amikor is már van szék – összesen 2, és végül megint kiesik 1 versenyző.

hirdetés

A harmadik meglepetés: Jön a Jazz + Az. A műsorban később, de én ide teszem az elejére őket, hogy valami jóval induljon a cikk.

A negyedik: Gáspár Laci elfelejtett inget venni. De azt ígérte, ezzel az egyik mentoráltját segíti, és majd kiderül, miért, hogyan.

Puskás Peti Bagdy Enikőt leerikázta – akiről már ekkor ki lehetett jelenteni, hogy ő 2019 női hangja–, és Ramóna közölte Alexszel,

hogy olyan, mint egy vőfély.

Még el sem telt 10 perc, máris mennyi izgalom, és még hol volt a vége! Gáspár Laci egy nem túl igényes papírálarc segítségével átalakult „Laci Balboává”, így konferálta fel Zdroba Patrikot, aki egy újabb 80’-as évekbeli slágerrel, az Eye of the Tigerrel érkezett.

Az én elsőszámú kedvencem az idei műsorban Patrik, de bevallom, ezzel együtt kezdem kicsit kiszámíthatónak érezni. Tulajdonképpen borítékolni lehetett, hogy el fogunk jutni ehhez a dalhoz. Nagyon meglepne, ha előbb utóbb nem hallanánk tőle a Wonderful Life-ot és a She’s Like the Windet.

A mentorok is hasonló következtetésre jutottak. Bár mindenki dicsérte, de azért szóvá tették,

hogy most már talán kéne kicsit mást is mutatni.

Emellett rámutattak, bizony becsúsztak hamis hangok.

Vanek Andor következett, aki a kezdeti magabiztos szerepléséhez képest az utóbbi adásokban igencsak bukdácsolt. Alex úgy próbálta feloldani a görcsöt mentoráltjában, hogy teljesen rábízta a dalválasztást.

Ő Billie Elish-re voksolt. Jól tette. Bár nem volt tökéletes, Andor ismét önmagát adta, szuggesztív volt, mint egy hagymás rostélyos. (Higgyék el, ez tőlem nagy dicséret!)

Bogi állva tapsolt. Lacit a Szellemirtókra emlékeztette Andor szerkója, emellett kiemelte, hogy sokszor alulintonált volt. Kicsit unalmasnak találta. Peti is egyet értett azzal, hogy Andor most visszatalált a jó útra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
burairenato.png

Renátó esett ki az X-Faktor harmadik élő showjának végén - már csak négyen maradtak

Burai Renátó azt mondta, utólag másképp csinálná, nem taktikázna ennyire, azt énekelné, ami jólesik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

"Elfogadtam minden kritikát, és próbáltam a legjobb tudásom szerint teljesíteni végig." - mondta Burai Renátó kiesése után az RTL Facebook live-jában.

Azt gondolja, az volt a veszte, hogy annyira ostorozta magát, mostmár másképp csinálná.

"Lazábbnak kellett volna lenni, más dalokat választani. Az elején nagyon taktikáztam. Nem kellett volna. Azt kellett volna, ami jólesik, és kész."

hirdetés

VIDEÓ: interjú a kiesés után

VIDEÓ: Renátó első produkciója

A kommentelők nagy része a műsor Facebook oldalán arról írt, inkább Manuelnek kellett volna kiesnie, ugyanakkor Renátó sorsáról a nézői szavazatok döntöttek, és Manuelnek óriási rajongótábora van, ahogy azt YouTube klipjeinek milliós nézettsége is jelzi.

Nem Renátó volt az egyetlen, akinek szombaton búcsúznia kellett, a mezőny utolsó női versenyzőjének, Bagdi Enikőnek a sorsáról már az első forduló végén döntöttek a nézők. Így már csak négyen maradtak versenyben.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
jamesbond.jpg

Itt az új James Bond-film rövid előzetese

A 007 Nincs idő meghalni című filmből 14 másodpercnyi izgalom jut most, de szerdán jön egy hosszabb verzió is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A James Bond-rajongók már nagyon várnak minden apró hírt, akár csak pár képkockát az új filmből. Most egy rövid előzetest nézhetünk meg a szerdán bemutatandó előzetesből. A 25. Bond filmnek, a

007 Nincs idő meghalni című újabb James Bond-nak 2020 áprilisában lesz a premierje.

VIDEÓ: Előzetes a filmhez

hirdetés

A főszereplő ismét Daniel Craig lesz, de ő most játssza utoljára a sármos Bond-szerepet.

A filmben igazi sztárparádé lesz. Jeffrey Wright, a Westworld című sorozat sztárja alakítja majd Felix Leitert, Bond egyik barátját, aki szintén a CIA-nál dolgozik. Az idén Oscar-díjat nyert Rami Malek kapta a másik főszerepet, mint Bond fő ellensége.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
16707295_10212601974630330_259474971372232638_o.jpg

„Az ünnepvárás intimitását teremti meg a lemez” – Szabó T. Anna versei Molnár Emese dallamaival

Vannak olyan pillanatok, amiért az év vége rohanó, hangos forgatagában is érdemes megállni, és hallgatni. Erre emlékeztet Szabó T. Anna és a JaMese Adventi kalendáriuma.
Göbölyös N. László - címkép-fotó: Valuska Gábor - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

Olyan pillanatokról van szó, amikor eszünkbe jut, hogy vannak ünnepnapok, amelyek a szeretetről, a legtágabb értelemben vett hitről, az egymásra való odafigyelésről, a letisztult lélekről szólnak. A verseskönyv és az ebből született dalok szép ajándékok gyereknek felnőttnek egyaránt, egyben alkalom arra, hogy Szabó T. Anna és az énekes-dalszerző Molnár Emese felidézzék adventi és karácsonyi élményeiket.

- Nagyon szerencsés vagyok, mert mindkét szülőm gyönyörűen megteremtette a Karácsony hangulatát. Jékely Zoltán novelláiban vannak ilyen varázslatos karácsonyvárások – meséli kolozsvári gyerekkorának élményeit Anna - Advent idején édesapám minden este énekelt. Egyszer Finnországból kaptunk egy gyertyát, egy ádventi forgót, amelyen cserélhető árnyékfigurák voltak. Minden gyertyán volt egy szám, és amikor 24 estén meggyújtottuk őket, mindig addig égtek, amíg a szám el nem tűnt. Édesapám minden este bejött a szobánkba, és a gyertyafénynél énekeltünk együtt az öcsémmel.

A karácsonyvárás, a rákészülés számomra máig nagyon fontos érzelem. A várakozás nélkül nem igazi az öröm. A kiskori ádventekből megmaradt bennem ez a jól eső biztonságérzés, a tér „kuckósága”.

hirdetés

- A költőnőtől azt is megtudjuk, hogy az erdélyi karácsonynak van egy jellegzetessége: nem a kis Jézus a lényeg, hanem az angyalok.

- A zsoltárok, dalok is arról szólnak, hogy megnyílik az ég, az angyalok serege jön, a világosság, a fényesség, a békesség a Földön az embereknek… A könyvet illusztráló Rofusz Kinga nagyon jól ráérzett erre. Amikor Gyurival (Anna férje, Dragomán György író – a szerk.) először hallgattuk végig a lemezt, azt mondtam: most rehabilitáltam magamban az angyalt. A dalokban is sokszor szerepelnek, meg abban a mesében is, amit Emese külön kért a lemezhez, az ember és az angyal közti átmenetről, arról, hogy mikor lehetünk mi angyalok.

- Volt ennek a könyvnek egy előző változata. Még a Reader’s Digest megrendelésére készült 2011-ben, Szűcs Édua rajzaival. Rófusz Kinga illusztrációiban mintha a gyermekrajzok stílusa keveredne Marc Chagall mesevilágával.

- Az elsőben kicsi könyvek voltak, amelyeket rá lehetett akasztani a karácsonyfára. De mivel valószínűleg nagyon drága volt, keveset nyomtak belőle és elsikkadt, mintha nem is létezett volna. Aztán tavaly megkeresett a Pagony kiadó. Csupán néhány verssel egészítettem ki, mégis egészen más hangulatú könyv lett.

A piros számomra nagyon kedves szín, nagyon örülök, hogy Kinga ezt a melegséget ilyen szépen ábrázolta a tél hideg kékjének kombinációjával.

Az első egészen kicsiknek, 2-3 éveseknek szólt, ez pedig az egész családot megtöltheti érzelmekkel.

- Anna számára igen csak éles kontrasztot jelent a romániai diktatúra éveiben a karácsonyvárás azzal, amit napjainkban mindannyian átélünk, egyre korábban kezdődően.

- Gyerekkoromban a diktatúrában tiltották a karácsonyt, „télifa-ünnepnek” nevezték, még szabadnap sem volt, mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék.

Nehezebb volt készülődni, venni pedig végképp nem volt mit. Attól még írtunk levelet az angyalnak, ahogy az én gyerekeim is írtak hosszú éveken keresztül. Emlékszem, volt benne egy síkesztyű, egy könyv, semmi lehetetlen kívánság.

Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy létezik egy „fogyasztói társadalom”. Nem mondom, hogy én soha nem esem bele ebbe a csapdába, de azt borzalmasnak tartom, hogy bemegyek egy áruházba és folyamatosan szólnak a karácsonyi dalok. Szerintem ezt senki sem szereti. Nagyon zavaró ez a hangszennyezés. A lemez a maga nem karácsonyi, hanem karácsonyváró dallamaival éppen az ünnepvárás intimitását teremti meg: a szentségét nem erőszakosan ismételgetve sulykolja, hanem finom fokozatossággal megteremti. Nem manipulálni, hanem segíteni akar, hiszen semmibe sem kerül együtt játszani, dúdolgatni és örülni.

- Amikor megvettük a kötetet - még nem ismertük a lemezt – készültünk arra, hogy unokánknak mesélünk belőle, azonnal feltűnt, hogy szinte zene nélkül is valamennyi vers „dalolható”.

hirdetés

- Az első vers, amit írtam, a Hóhullásban, altatódalnak indult, nagyobbik fiamnak. Még baba volt, amikor énekeltem neki, és amikor elaludt, megírtam a verset. A legtöbb valamilyen belső dallamra íródott, de azokat nem árulom el - vagy pedig miután megszületett a vers, el is felejtem. A lemezen az egyik legszebb dal a Fénykör lett, amelyet külön ehhez írtam, benne van szeretteink elvesztése. De gyönyörű az Ünnep is, amit Palya Beával énekelnek, ez a Chanticleer „mexikói barokkjára” emlékeztet. Ezt a fajta emelkedettséget, ezt az „áhítatos őrjöngést” kapták el. Emese kérte, hogy legyen egy olyan dal, amely megmutatja, hogy a karácsony nemcsak idill, hanem feszültség is.

- Anna szerint az Advent azért is ad módot az elcsendesedésre, mert nincsen „tétje”, hogy sikerüljön.

Karácsonykor viszont ott vannak a háziasszonyi teendők, és izgulunk, hogy minden rendben menjen, hogy semmi ne zavarja be a békességet, mert az ilyesmi előfordulhat egy nagy családban, ahol többen régen nem látták egymást.

- Igazából a karácsony másnapjának a reggele a legjobb, amikor már minden lezajlott, ülünk a finom illatok között, megéljük a hagyomány örömét, amihez újakat is hozzáteszünk. Nálunk már a rítus része lett egy filcből készült Háromkirályok, amit tán 15 évvel ezelőtt Tóth Krisztinától kaptunk.

A felnőtt elveszti a csodát, de mégis meg akarja tartani.

- Emesééknél gyerekkorában az advent nem volt hangsúlyos, de „decemberben már benne volt a levegőben a karácsony illata.”

- Anyukám mindig nagytakarítást végzett és diót is sokszor törtünk, hogy legyen a sütikhez. De igazán a karácsony előtti napokban indult el a tervezés és sütemény-készítés. Mivel a szüleim tanárok voltak, a két ünnep között nem dolgoztak. Így tényleg együtt töltöttünk két hetet is akár – meséli az énekesnő - Ezek társasjátékozással, színházba menéssel teltek. Életem első hat évében falun laktunk, egy szolgálati lakásban, ahol a szobában cserépkályha volt.

Fotó: Emmer László

Emlékszem arra a jó melegre, amelyet csak ezek a kályhák tudnak adni és valahogy azok a karácsonyok nagyon álomszerűen maradtak meg bennem.

Az egyik ilyen karácsonyon a szüleim titokban emeletes tortát sütöttek és szereztek rá egy zseléből készült kismalacot. Nem tudom, hogy jutott eszükbe, de nekem az gyerekként annyira tetszett, hogy soha nem felejtem el. Emlékszem, hogy sajnáltam felvágni.

Emese kortárs magyar költőktől, Jónás Tamástól, Tóth Krisztinától, Lackfi Jánostól tanult saját szövegeihez verstechnikát, így jutott el Szabó T. Annához, és ő ugyanazt tapasztalata, amit mi.

- Annánál hívott az a zeneiség, amely szerintem még a prózáját is átitatja. A mondatok bennem dallamokat szőttek és dallá formálódtak. A Pordal volt az első, amit elküldtem neki. Egy rissz-rossz próbafelvételt hallhatott először tőlünk, de pozitív volt a válasz. A közönség azóta is kéri és mindig emlékszik erre a dalra. Szépen, szelíden ébreszti az embereket.

A lemez dalaiban felfedezhetők klasszikus motívumok, keleti és balkáni hangsorok, de blues is. Vajon hogyan állnak össze ezek egy zeneszerző agyában?

- A zene jobb agyféltekés tevékenység vagyis abszolút érzelmek vezérlik. Sokszor nem tudom honnan jönnek a motívumok: van benne népdal, van benne Sting és Lizz Wright, de igazán egyik sem. Szerintem egy zenész fül rengeteg mindent átfolyat magán, de amikor alkotunk, nem mindig tudjuk megmondani, hogy honnan jött a motívum és ez jó, mert ha tudnánk, másolnánk. Sokszor kicsi dallamfoszlányt kezdek énekelgetni és csak azzal improvizálok. Az ismétlések aztán hosszabb zenei gondolatokat szülnek. A Bennem a világ témája is így született és az adventi lemez Mikulás dalának ismétlődő kísérete is.

- Emese két évvel ezelőtt álmodta lemezre a 24 dalt Anna verseiből, és most, hogy elkészült, mindegyiket nagyon közel érzi magához.

- Amikor a sorrendet összeállítottam, úgy gondolkodtam, ahogyan a természet rendje is működik. Egyre jobban haladunk a téli napforduló felé: a hosszú esték miatt az ember kevesebbet mozdul ki és jó bent lenni. De közben meg nehéz is, mert a bezártságban feszültségek támadhatnak.

Szerintem karácsonykor a családi dinamikák jobban kiütköznek. Alkalmazkodnunk kell egymáshoz, elvileg mindenkinek boldognak kellene lennie, de nem mindig sikerül. Szerintem a dalok ezeken is átsegítenek, van egy ívük és sokszor a kedves játékos dalok között megjelenik egy-egy borongós hangulat vagy gyászdal. Én ezeket is el akartam mesélni, mert léteznek és szerintem igazi boldogság kézen fogva jár a szomorúsággal.

Akinek a kezébe akad a lemez, annak azt javaslom, hogy hallgassa végig, legyen újra gyerek és aztán érezze meg a felnőtt karácsonyok erejét is. Ha pedig gyerekek hallgatják, ami nagy öröm számomra, akkor ők biztos nem gondolkodnak annyit, mint mi és nem elemeznek. Rögtön tudják, mi tetszik nekik. A kisfiam kedvence a Vásárfia.

A JaMese Zenés Adventi Kalendárium című lemezének élő bemutatója december 8-án, Advent második vasárnapján este 18 órakor lesz a MOM kulturális központban.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!