hirdetés
thashudras.jpg

Klippremier: A Tha Shudras új, Vigasztal című számhoz kalandos körülmények között készítették a videót

A karizmatikus énekes, Trap kapitány beatboxerként és producerként is aktív, a teljes a hazai zenei szcénát bejárta már. Most szülővárosában forgattak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

A Tha Shudras ismét egy sokszínű tracket csúsztat bele mindenki tudatába. A zenekar frontembere, azaz Trap kapitány szerint a dal értelmezése legalább annyira sokszínű, mint az ősz, amikor a klipet készítették. A gyorsan megjegyezhető szövegű és dallamú „Vigasztal” egy imidzsvideót kapott – a srácok nem szerették volna csak egyetlen történet szállal behatárolni a szerzemény témáját.

„Korcsok Renátóval dolgoztunk, akárcsak a „Hívjál barátnak” című videónknál. Többször is átszerveztük a forgatást, először az eső miatt kellett majdnem minden helyszínt fedettre cserélni, másodszor technikai gondok merültek fel, később pedig annyira téli lett az időjárás, hogy muszáj volt újragondolni a ruháinkat. Hála a családias hangulatnak, minden akadályt jól vettünk. Sőt, olyan gyorsan végeztünk a forgatással, hogy még a nagymamámat is felköszöntöttem Szegeden, és a kedvenc hamburgerezőmben is ehettem félig lefolyt sminkben egy finomat” – emlékezett vissza a forgatásra Trap kapitány.

A „Vigasztal” című dal lett a zenekar december 7-ei Jate klubos koncertjének címadó slágere is, ezért forgattak Szegeden, a frontember szülővárosában.

hirdetés

A csapat országosan a 2014-es X-Faktorban vált ismertté, ahol Tóth Gabi mentorálásával a verseny 5. legjobb produkciója lett. A fiúk azóta is olyan izgalmas dalokkal jelentkeztek, mint a tavaly megjelent „Play My Game”, vagy a szeptember vége óta egyre többet hallgatott „Hívjál barátnak” című trackjük.

A karizmatikus énekes, aki beatboxerként és producerként is aktív, a teljes a hazai zenei szcénát bejárta már. Kollaborációinak száma szinte végtelen, alteregói – Molnár Tibor Attila, Trap kapitány, Freddie Shuman, FMaN – ugyanis lehetővé teszik, hogy minél több stílusban brillírozzon.

VIDEÓ: Tha Shudras: Vigasztal


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Képernyőfotó-2019-11-14-13.55.25.png

11 hónapja raboskodik a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú, az apja filmet készített róla

A Hal c. dokumentumfilmet ma mutatják be, de Abouzar Soltani és gyermeke nem lehetnek jelen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

Abouzar Soltani Hal c. filmjét csütörtök este mutatják be a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, ami november 12. és 17. között 16. alkalommal kerül megrendezésre.

Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik.

Az esemény célkitűzése, hogy ötvözze a kreatív teljesítményt a józan reflexióval, rendkívüli történeteket a hétköznapi eseményekkel, az ünnepet a felelősséggel. Mindezt olyan történetekkel, mint Abouzar Soltanié is.

Az iráni rendezőt és fiát, a 10 éves Armint a röszkei tranzitzónában tartják fogva immáron 11 hónapja, 2018. decemberétől kezdve.

hirdetés

Soltaniék Magyarországon szerettek volna menedéket kérni, de a hatóságok nem hajlandók érdemben meghallgatni őket – közölte a Magyar Helsinki Bizottság (MHB).

A fesztivál szervezői meghívták a rendezőt és kisfiát - aki az alkotás főszereplője - a bemutatóra, de nem engedik ki őket.

A film leírása szerint a kisfiú úgy véli, a felnőttek a vaskapukkal és szögesdróttal az élet szépségeit zárják el előle. Magányában egyedül megalkotja azt a gyönyörű világot, amiről álmodik.

Az MHB honlapján azt írja, hogy a férfinek jó állása volt Iránban, egy egészségügyi szolgáltatónál dolgozott PR-osként és dekoratőrként, de mivel mást gondolt a világról, mint az Iránban uralkodó nézet, zaklatták emiatt. Menekülésének konkrét okairól ma sem beszélhet nyilvánosan.

Három és fél éve hagyta el a hazáját fiával együtt, mert olyan helyen szeretne élni, ahol szabadok lehetnek és nem kell félnie annak, aki más véleményt képvisel.

Előbb Bulgáriába mentek, ahol három hónapig voltak bezárva, majd Szerbia következett.

Két és fél évig vártak arra, hogy a röszkei tranzitzónán keresztül beléphessenek Magyarországra - tehát legálisan érkeztek.

Abouzar Soltani időközben áttért és síita muszlimból keresztény lett. Megtanult filmezni is, Hassan Fazilitől, egy afgán sorstársától leste el a mesterfogásokat.

A menekültkérelmüket érdemben nem voltak hajlandók kivizsgálni a hatóságok, kiutasították őket, de a szerb hatóságok nem veszik vissza őket. Ezért az új kiutasítási célpont Irán lett, épp az az ország, ahonnan el kellett menekülniük és ahová nem térhetnek vissza, mivel keresztény hitük miatt akár ki is végezhetik őket.

Most a röszkei tranzitzónában raboskodnak, az apát egy ideig éheztették is. A strasbourgi bíróság lépett közbe, hogy újra ehessen.

Soltaniék három pert is indítottak a magyar állam hatóságaival szemben, amelyekben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli őket.

Mint írják, a férfira is nyomasztóan hat az élet egyhangúsága és a kényszerű tétlenség a tranzitzónában. De az egyébként eleven, játékra mindig kész kisfia még rosszabbul van, egyenesen depresszióba zuhant. Nincs rendes oktatás, a játékra sincs lehetőség, a tétlenség fullasztó.

Az apa ezért kitalálta, hogy filmet készít fiáról és az elrabolt gyerekkoráról.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tekasztorik1.jpg

Már forog a Tékasztorik 2 – újabb romantikus vígjáték készül a díjnyertes bloggerlány történetéből

Bihari Viktória mellett Csuja Imre, Kamarás Iván és Elek Ferenc is szerepel a filmben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

2017-ben egy egészen érdekes jelenségnek lehettünk tanúi, mivel Magyarországon először készült film egy díjnyertes influencer, Bihari Viktória blogjából. Az alkotók örömére a film sikere minden várakozást felülmúlt: bekerült az év top 10 legnézettebb magyar mozifilmjei közé, megelőzve többszáz milliós állami támogatásból készült filmeket is.

A vicces és jellegzetes humorú dialógusok mellett ez a jó szereposztásnak is köszönhető volt, hiszen Csuja Imre, Görbe Nóra, Elek Ferenc is igent mondott egy-egy főszerepre, de Viki szerint még ennél is többet jelentett követőinek támogatása és szeretete.

A műfaját tekintve nem éppen szokványos romkom 2. része még az első résznél is több ismert nevet vonultat fel: Csuja Imre és Elek Ferenc visszatérő karakterek, akik mellett olyan népszerű színészeket, előadókat láthatunk majd a mozivásznon, mint Kamarás Iván, Pindroch Csaba, Varga Viktor, Baronits Gábor, Nagy Adri vagy Növényi Norbert.

Az alkotói gárda alapvetően szinte teljesen ugyanaz, mint az első résznél. Martin Csaba és Czupi Kála már edzett rendezők a kritikusan kis költségvetésű filmek készítésében, amit saját bevallásuk szerint meg lehet szokni, de megszeretni soha. Magyarországon még kisfilmek sem forognak ennyire szűk stábbal - ami 2 rendező mellett csupán 6 fő - és ennyire kis költségvetésből.

hirdetés

Minden egyes stábtag egyszerre több posztot tölt be, és további kihívások elé állítja a csapatot, hogy a büdzséből sokszor csak fele annyi forgatási napra telik, mint egy átlagosnak mondható költségvetésű nagyjátékfilm esetében.

Ennek ellenére a rendezők úgy látják, hogy az új rész technikailag és látványban is jelentősen túlszárnyalja majd az elsőt, a történetvezetésben pedig igyekezett az író, Martin Csaba követni a Viki életében történt valós eseményeket, mégis szórakoztatóan kiszínezve azokat.

Nagyon bíznak benne az alkotók, hogy a Tékasztorik 2. óriás marketingkampány nélkül is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Mivel az első rész magas érdeklődésnek örvend a megosztókon, egy-két ikonikus jelenet pedig többmilliós nagyságrendű nézettséget produkált, elképzelhető, hogy egy újabb sikeres, Filmalapos támogatás nélküli független film kerül a mozikba a tél folyamán.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Promo-7-1.jpg

PREMIER: az elválást és az egyedüllétet idézi fel a Fatal Error legújabb klipje

A Fatal Error zenekar október elején jelentette meg Halandó című nagylemezét, melyhez megérkezett második klipjük. A Néma nálunk látható először.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

A Néma a korábban megjelent, A Dal idei szériájából is ismert Kulcs című dalra reflektál. Úgy is fogalmazhatnánk, mint egy életregény második fejezete, amiből még hiányzik a befejező rész.

Arra próbálja felhívni a figyelmünket, hogy ahhoz, hogy egy párkapcsolati trauma után újjászülessünk szükséges átélnünk azt a szenvedést, amit a szakítás okozott: „egy fel nem vett telefon, egy elmaradt visszahívás, egy ember egyedülléte, amikor oda jutsz, hogy valakivel leélnéd az életed, de tovább kell menned. Erről szól a Néma című dalunk, ami sok ember életében megszokott, sajnos gyakori élethelyzet. Az új lemezünkről az egyik legérzelmesebb dal, megtörtént esemény alapján csúszik a sztori. Egy melankolikus dallamvilág lassan sétál át a zúzósabb zenei témákba, tükrözvén a tipikus viselkedésünket egy ilyen helyzetben.

Kezdetben ráfolyik a bánat az ember szívére, majd becsönget a düh.

És milyen idegesítő, hogy sok darabból áll egy egész, de ha egy pici rész hiányzik, akkor az már nem is egész.” - Meséli a dalról Rimóczi Zsolt, a zenekar frontembere.

hirdetés

FATAL ERROR: Néma

A klip képi világa, vizuális elemei alátámasztják a mondanivalót, például a ferde kép, az ablak, a széttört cserép. Összességében a Néma egy erőteljes tükröt mutat felénk, szembesít azzal a valósággal, amiről csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem beszélünk.

A zenekar november 15-én tartja a lemezbemutatóját az Instantban, a Jackie’s Gun társaságában, ahol többek között ez a dal is megszólal majd.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
32763750_10155766427942979_5495570397950640128_o.jpg

Koltai Róbert: Amikor „Illetékes elvtárs” vagyok, akkor beindul az agyamban az improvizáló részleg

A színészt ezúttal új könyvéről, Illetékes elvtársról, és Karinthy Mártonról faggattuk.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

- A napokban jelent meg Az én kabarém című köteted. Milyen szempontok alapján állítottátok össze Gaál Ildikóval?

- Az eltelt hónapokban, miközben Sose halok meg? című könyvemmel jártuk az országot, rájöttem, hogy rengeteg történetet maradt még bennem, amit az első könyvben elfelejtettem leírni. Ráadásul abból szinte teljesen kimaradt a kabaré.

Ez úgy derült ki, hogy a könyvnapon, amikor dedikáltam, odajött egy fiatalember, és elmondta, hogy neki a könyv már megvan, nem azt szeretné dedikáltatni, hanem megmutatná a szakdolgozatát.

hirdetés

Kiderült, hogy a szakdolgozata egyik témája én vagyok.

Arról írt, hogy a Rádiókabaré mennyiben járult hozzá a rendszerváltáshoz. Megvizsgálta például, hogy miket mondtam, mint Illetékes elvtárs, miért hívták be Farkasházyt a pártközpontba. Kimutatta, hogy amikor visszavonultam, mint Illetékes elvtárs – úgy köszöntem el, hogy utánam a Vízözön elvtárs –, rá nem sokkal visszavonult Kádár János. A búcsú beszédében majdnem szóról szóra azt mondta, amit én jóval korábban improvizáltam.

Olyanokat mondtam: „Én már nem tudom, hogy mit szeretnék. Nem vagyok a magam ura. Én még tele vagyok energiával... Repülő téri fogadásokon integetnék. Tudok két puszit adni, hármat. Esetleg meg sem csókolom...”

És pont ilyen beszédet tartott Kádár is a Központi Bizottság előtt.

– Ha már Illetékes elvtárs... Hogy született meg a figura?

– Felléptem az egyik szilveszteri Rádiókabaréban a Csocsi című számmal. Nagy siker volt, és visszaküldtek a Verebessel, aki akkor a Rádiókabaré szóvivője volt, hogy rögtönözzünk valamit arról, amiről szó volt. Én meg azt sem tudtam, miről volt szó, akkor voltam először Rádiókabaréban. Verebes előkapott egy papírt, és kérdéseket gyűjtött a nézőktől.

Először ugyanis azt gondoltuk, hogy legyek egy agresszív vállalati igazgató, és Verebes lesz a szakszervezetis.

Csak később lett ebből Illetékes elvtárs.

Amikor összegyűlt elég kérdés, hozzám fordult: Igazgató kartás! Akkor mi legyen a Palicskó elvtárssal? Én pedig azonnal rávágtam, már figurában: „Mi van a Palicskó elvtárssal?” Azt vettem észre, hogy az osztálytársamat, Berki Antalt kezdtem parodizálni, így született meg ez a karakter. És rám ragadt húsz évig. Amikor felöltöm az Illetékes elvtárs arcot, akkor beindul az agyamban az improvizáló részleg. Most, hogy csak így beszélgetek veled, nem jutnának eszembe ugyanazok a rögtönzések.

- Az biztos, hogy egy időben el se lehetett képzelni a Rádiókabarét Illetékes elvtárs nélkül.

- Egyébként a könyvben szerepelnek is ezek a régi jelenetek, monológok. Van benne egy friss is, mert amikor már tudtam, hogy lesz ez a könyv, akkor az egyik fellépésemen rögtönöztem a közönséggel. Lehetett kérdezni, és született néhány mai poén.

- Egyébként mennyire volt jellemző rád, hogy belenyúltál a mások által megírt kabarészámokba?

- A kabaréban szinte soha. Színházban viszont az az elvem, hogy bizonyos vígjátékokat folyamatosan csiszolni kell, akár már előadás közben is. Azért lehetséges, hogy Kern Andrissal van két olyan sorozatunk, mint A miniszter félrelép volt, közel 400 előadással, a Balfácán vacsorára pedig 400 fölött tart, 25 éve megy, és még mindig születik új poén. De nem is ez a lényeg, hanem hogy már nem is hasonlít az eredeti darabra.

Ezért amikor felújítjuk, bajban vagyunk. Mindig kell egy-két előadás, amíg belerázódunk. Október 31-én ment idén először, és komoly bajban voltunk, mert nincs miből megtanulni. Van ugyan egy tévéfelvétel, az még, úgy ahogy használható, de ami a súgópéldányban van, az a 25 évvel ezelőtti állapot.

Azóta sok új poén született, amit szintén jó megtartani, mert többek között ezek tartják magasban az előadást.

- Ez a színház varázsa. Ha ott vagy, akkor látod, ha nem, legközelebb már nem biztos, hogy ugyanolyan lesz.

- De ha már megvan, jó lenne megtartani.

- Fiatalon, kamaszként poénkodós, ökörködős típus voltál? Vagy ez csak később jött?

- Szerettem megformálni másokat. Sosem voltam hangutánzó, de ha mondtam két mondatot az orosztanárom stílusában, a többiek rögtön tudták, kire gondolok, és röhögtek. A mondatainak nem volt se eleje, se vége. „Gyerekek most már ne ám, hogy. Mert aztán majd én is!”

Erre is van több példa a könyvben. Olyan tanárokat tettem sztárrá a Madách Gimnáziumban a paródiáimmal, akikre addig fel sem figyeltek.

- Írtál gimnazista korodban? Verseket, novellákat...

- Nem jellemző. Inkább rögtönöztem. Én a színpadon szerettem írni.

- Karinthy azt írta a kabaréról, hogy csipetnyi dráma, de dráma. Számodra ad valami különlegeset ez a műfaj, amit csak itt találsz meg?

- Az igazi paródiában mindig van dráma. Kell is, hogy legyen. Az arról szól, hogy megélem-e a következő lélegzetvételt, amikor improvizálok. Például olyankor, amikor a Hirdetős tanár jelenetben civileket ültetek fel a színpadra és látom, hogy valamelyiknek folyik a könnye. Mert ráhibázok, hogy mi a baj az életével.

- Azt olvasom, hogy a könyvbe azért nem csak kabaré került be.

- Olyannyira, hogy a címlapfotó az egyik legemlékezetesebb kaposvári előadásunkból, Az erdőből van, ahol én Vigovot, a komikust játszottam, és Vajda Laci barátom volt a tragikus színész, Szomorov.

- Ugyancsak emlékezetes kabarészámod volt a versfordítás. A Csocsó című filmben is láthattunk hasonlót.

- Amit a Csocsóban csináltam, az volt előbb, amúgy az a filmben is színtiszta improvizáció, nem írtam meg előre. Alig találtunk olyan snittet, amin a háttérben senki nem röhögi el magát éppen. De míg a filmben oroszra próbáltam tolmácsolni, a humoros műsoraimban németre fordítok ismert magyar verseket. Ebből is került a könyvbe.

- Sikeres humorvállalkozásod volt a Koltai-Galla Gála. Galla Miki mellett volt lehetőséged alkotóként is kibontakozni?

- Igen. Persze ő volt a fő alkotó, de azért meghallgatta az ötleteimet, poénjaimat, amiket beleraktam.

- Mi mindenre készülsz mostanság a könyvön kívül?

- Kaposváron készülök egy visszatérésre, Verebes Pistával együtt. Ő állította ugyanis színpadra a Van aki forrón szereti című Billy Wilder filmet, amiben az öreg milliomost, Osgoodot játszom. A Batang felé című darabbal pedig járjuk az országot.

- Az nagyon jó, tanúsíthatom.

- Igen, ott találkoztunk. Nagyon szeretnénk, ha abból születhetne másik műfajban is valami.

- Film?

- Például. De ez még a jövő zenéje.

- Annak a bizonyos Batang előadásnak, amire meghívtál, van egy szomorú aktualitása. Ugyanis a nézők között volt Karinthy Márton, én ott láttam őt utoljára.

- Mindent megnézett. Örülök, hogy még én is el tudtam menni a színházába a Bolond lányra például.

Az egyik legragyogóbb, legszeretetreméltóbb ember ment el.

Az első könyvem után is felhívott. Mindig hosszasan beszélgettünk. Hallottam, hogy kórházba került, de azt nem tudtam, hogy ilyen súlyos a helyzet. Bennem volt, hogy felhívom, de már késő. Nagyon kevesen mondhatják el, amit ő: hogy igenis, létrehozott valamit Magyarországon. A Karinthy Színházat. A két könyve pedig csodálatos ráadás.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!