hirdetés
zajakitty-cimkep-1000x600.jpg

Kitty kutyaszánnal szelte át az Északi-sarkvidéket, és ez megváltoztatta az életét

A 26 éves lány tavasszal egyetlen magyarként jutott ki az extrém versenyre, ma pedig már kutyákat edz Skandináviában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 18.


hirdetés

Zaja Kitty nem egy átlagos “kutyás lány”. Számára a négylábúak nem csak házi kedvencek, hanem családtagok, és fontos részei az életének. Ehhez az is hozzájárult, hogy szülei kutyatenyésztéssel, azon belül is huskykkal foglalkoznak. Amikor Kitty megszületett, már megvolt az első kutya a családban, így az irántuk érzett szeretet már egészen kiskorában kialakult nála.

“Kutyáinkba kapaszkodva, rájuk támaszkodva tanultam meg járni, és rengeteg hétvégét töltöttünk kutyakiállításokon. A nővéremmel mindig ‘kutyafajtásat’ játszottunk és teszteltük a tudásunkat, ki tud több fajtát felismerni. Egyszerűen imádom a négylábúakat. Így is volt, így is van és több mint valószínű, hogy így is marad.”

Bár a husky a kedvenc kutyafajtája, de nagy álma, hogy négy különböző kutyája legyen: egy husky, ír szetter, közép drótszőrű tacskó és egy magyar vizsla.

?

561 Likes, 2 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "?"

hirdetés

Az már kiderült, hogy Kitty jól bánik a kutyákkal, sőt egyszerre többel is elbír. Ő az a magyar lány, aki idén tavasszal részt vett az ötnapos, 300 kilométeres Fjällräven Polar kutyaszános túrán, amely során 19 másik szerencséssel együtt átszelhette az Északi-sarkvidéket. Már másodszor jelentkezett a versenyre, első alkalommal nem sikerült kijutnia, ugyanis rengeteg a jelentkező és csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy részt vehessenek az expedíción. Idén viszont ő képviselte Magyarországot és Közép-Európát, miután elég szavazatot gyűjtött a kijutáshoz.

Öt nap az északi sarkvidéken, a legextrémebb körülmények között

A Fjällräven Polar kutyaszános túrát 2012-ben rendezték meg először. A szervezők célja az, hogy bebizonyítsák: minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel az extrém kalandokra hétköznapi emberek is vállalkozhatnak. A jelentkezők videó vagy képek feltöltésével pályázhatnak az útra. A világ különböző régióiból két-két ember nyeri meg a lehetőséget: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

A 2018-as Fjällräven Polarra 4573-an jelentkeztek a világ 144 országából. Magyarországról összesen 47-en próbálkoztak, közülük Zaja Kitty 38110 szavazatot kapott a túra honlapjára feltöltött videójára, és ezzel ő lett a harmadik legnépszerűbb pályázó a világ összes jelentkezője közül.

“A Polar remek lehetőség arra, hogy az ember egy olyan dolgot kipróbálhasson, ami nem mindennapi és sajnos nem mindenki teheti meg, hiszen maga a túra is drága, a felszerelés pedig csak hab a tortán. Amikor jelentkeztem, kihívást kerestem, ahol megmérettethetem magam, és kicsit kiszakadok a szürke hétköznapokból. Unalmasnak, kihívásoktól mentesnek tartottam az akkori életem, kellett valami, ami feldobja” – mesélte Kitty.

Fotó: Jeremiah Young

A túra előtt sokat edzett edzőteremben, főleg TRX és saját testsúlyos gyakorlatokat végzett, de kutyáival is rengeteget futott, hogy formában legyen a fizikailag is nagy kihívást jelentő expedíción. Végül mégsem az erőnléttel akadt problémája, hanem a türelmetlenségével. Azt mondja, ő nagyon pörgős ember, aki nehezen viseli, ha más lassabban cselekszik az elvártnál, ez a negatív tulajdonsága pedig már első nap megmutatkozott. De az expedíció során rájött, hogy más is fáradt és fázik, csakúgy, mint ő.

“Az egész túra életem legjobb élménye volt, a kezdettől a legvégéig! Nem volt olyan pillanat, amikor azt kívántam, bárcsak otthon lennék, vagy egy meleg kisházban. Jó volt kint lenni a -25 fokban is esténként. A legmegmaradandóbb élmény talán két dolog volt: az egyik, amikor először láttuk a sarki fényeket, a másik pedig, amikor egy teljesen hófehér, havas tájon haladtunk át, és olyan érzés volt, mintha egy fehér dobozban lettünk volna.”

"There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what everybody else is doing."❄ . . ??‍♀️ #seekadventure #comfortkills #fjallravenpolar

387 Likes, 0 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: ""There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what..."

Egy ilyen nem mindennapi kirándulás természetesen nagy hatással volt rá: rengeteget tanult magáról, a természetről, a túlélésről és a kitartásról is.

“Bután hangozhat, de egy hét tényleg meg tud változtatni. Teljesen kirángattak a komfortzónámból, és olyan dolgokat csináltam amire sosem hittem, hogy egyáltalán képes vagyok. Alábecsültem magam és az életem is. Régebben rengetegszer kérdőjeleztem meg magam, kételkedtem a döntéseimben, abban, hogy sikerül-e valamit megcsinálnom vagy sem. Mostanra ez megváltozott. Tudom, hogy nagyon sok mindenre képes vagyok, és elérem, amit szeretnék, ha igazán küzdök érte.

Azt hittem, hogy az életem arról fog szólni, hogy holnap mit veszek fel majd az irodába, milyen legyen a hajam, hogy melyik hévet kell ahhoz elérjem, hogy időben beérjek, és majd mit fogok reggelizni. Az élet ennél sokkal többről szól. A vágyaink beteljesítéséről, az álmaink megvalósításáról, legyen bármi is az.”

Ám azt ő sem gondolta volna, hogy a Polaron való részvétel olyannyira megváltoztatja az életét, hogy visszavágyik majd Skandináviába. Miután hazajött a túráról, újra visszatért a szürke hétköznapokba, amelyek a kalandok után még szürkébbnek tűntek.

“Visszaültem a húsz négyzetméteres irodába, és azt éreztem, hogy megfulladok. Tisztán emlékszem, hogy miután meséltem pár dolgot és belemerültem a munkába, a főnököm megkért, hogy nyomtassak ki egy nyilatkozatot. Azt éreztem, hogy én nem akarok ezzel foglalkozni. Nem akarok nyilatkozatot nyomtatni. Nem akarom egyáltalán tudni sem, hogy hol van ez a nyilatkozat a gépemen….”.

Akkor már tudta, hogy nem fog tudni visszarázódni a korábbi életébe, ezért új kihívásokat keresett. Először Alaszkába akart menni, kapott is munkát, de oda végül mégsem tudott kiutazni.

Most viszont megtalálta a neki való állást, Svédország egyik legészakibb városában, Kirunában, egy olyan cégnél, ami kutyaszános túrákat szervez turistáknak. Naponta több mint 100 kutyával foglalkozik: takarítja a kenneleket, edz velük - most az őszi felkészítő időszakban arra gyúrnak, hogy minél jobb formában legyenek a kutyák a téli szezonra, amikor a legtöbb turista érkezik.

Vasárnap reggelek ?❄

487 Likes, 3 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "Vasárnap reggelek ?❄"

Bár csak szeptemberben kezdett el itt dolgozni, már most rengeteget tanult és nagyon élvezi. A tervek szerint január végéig marad Svédországban, ezután viszont pár hónapra visszamegy Dániába, ahol korábban már öt évet élt, mivel oda jár egyetemre. Szeretné befejezni az iskolát, ám úgy tervezi, hogy jövő ősszel ismét visszatér Kirunába.

Korábbi és jelenlegi külföldi tapasztalatai alapján Kitty már azt is látja, mennyiben más az élet az északi országokban és Magyarországon.

“Szeretem Magyarországot, szerintem Budapest a legszebb város a világon, imádom a Budai Várat, a rakparton sétálni és gyönyörködni a kivilágított városban. De sajnos azt látom, hogy otthon sok a szenvedés, a panasz, amit valahol meg is értek. Sajnálom, hogy a nagymamáim végig dolgozták az életüket és ügyeskedniük kell a hónap végén, hogy kijöjjenek valahogy. Ez nagyon fáj. Főleg, hogy tudom, Dániában a nyugdíjasok a tengerparton sétálgatnak és gondtalanul élik a nyugdíjas éveiket. Ott biciklizik a városlakók többsége, és mosolyognak egymásra, otthon pedig lehajtott fejjel a telefonjukba borulva ülnek az emberek a metrón. Ugyanakkor az is igaz, hogy Dániában öt év alatt egyetlen igazi barátot sem szereztem, nagyon zárkózottak, pedig én egy elég nyitott ember vagyok” – mesélte.

„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog." . . . #petfarmfamily

554 Likes, 5 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról..."

Kitty most mindenesetre rengeteg utazást tervez, és a jövőben is csak olyan munkát szeretne végezni, amit igazán szeret – valószínűleg kutyákkal. De már az ideális családi életet is elképzelte: szép kertes ház az erdő mellett a nagy Ő-vel, három gyerekkel... és persze a kutyáival.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bor2.jpg

Hatalmas sikert értek el magyar borászok Bordeaux-ban, a világ legrangosabb borminősítő eseményén

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 10 arany- és 10 ezüstérmet szereztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Komoly nemzetközi elismerést kaptak megint a magyar borászok. A június végén megrendezett Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen tíz arany és tíz ezüstérmet szereztek a magyar borok.

A világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borminősítő eseményén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen június 26-án kimagasló magyar siker született. A franciaországi Bordeaux-ban - az 1976 óta megrendezett - idei bormustrán 33 ország 3544 versenyző bora közül húsz magyar bor is felkerült a top-listára.

A díjazott borok egy rosé kivételével fehérborok, melyek közül 11 édes - írja a Bor és piac.

Aranyérmes tételek:

Söptei Varázslat 2018 (Balatonfüred-Csopak)

hirdetés

Bárdos Irsai Olivér 2019 (Mátra)

Bujdosó Csomó 2019 (Balatonboglár)

Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű Király dűlő 2012

Pannon Tokaj Tokaji Szamorodni Édes 2017

Bujdosó Tramontana 2018 (Balatonboglár)

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2018

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2017

Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005

Pátzay Pinot Noir rosé 2019 (Balaton)

Ezüstérmes tételek:

Nyakas Irsai Olivér 2019 (Etyek-Buda)

Varsányi Pincészet Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior 2017 (Eger)

Nyakas Menadok Rajnai Rizling 2017 (Etyek-Buda)

Patricius Tokaji Furmint Selection 2018

Varga Pincészet Aranymetszés Friss Irsai Olivér 2019 (Balaton)

Pannon Tokaj Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2013

Petrény December 2016 (Eger)

Zörgő Édes 2017 (Felső-Magyarország)

Patricius Tokaji 5 puttonyos Aszú Selection 2016

Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Az egyik győztes a csopaki Söptei Pincészet, amely az 2018-as “Varázslat” olaszrizlingjével nyert a fehér bor kategóriában aranyérmet.

A borászat vezetőjének tájékoztatása szerint a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken immár több mint 150 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő Söptei családi pincészet nem először kap különleges elismerést a legjelentősebb francia borversenyen. 2017-ben “Hangulat” névre keresztelt 2015-ös évjáratú száraz sárgamuskotályuk aranyat, a 2015-ös “Harmónia” nevű pinot blanc-chardonnay-szürkebarát házasításuk, valamint a 2013-as kései szüretelésű sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza, míg 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

A pincészetet vezető Söptei Zsolt tételei a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék legrangosabb minősítő eseményének is rendszeres díjazottjai. Legutóbb épp a francia eredményhirdetéssel egy időben, június 25-26-án zajlott XXIX. Balatonfüredi Borversenyről hoztak el Aranyérmet borai. Köztük a Challenge-en is díjazott 2018-as “Varázslat” olaszrizlingje, vagy a szintén 2018-as évjárat kései szüretelésű „Desszert” sárgamuskotálya.

Fotók forrása: Söptei Pincészet

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!