hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Kitty kutyaszánnal szelte át az Északi-sarkvidéket, és ez megváltoztatta az életét
A 26 éves lány tavasszal egyetlen magyarként jutott ki az extrém versenyre, ma pedig már kutyákat edz Skandináviában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 18.


hirdetés

Zaja Kitty nem egy átlagos “kutyás lány”. Számára a négylábúak nem csak házi kedvencek, hanem családtagok, és fontos részei az életének. Ehhez az is hozzájárult, hogy szülei kutyatenyésztéssel, azon belül is huskykkal foglalkoznak. Amikor Kitty megszületett, már megvolt az első kutya a családban, így az irántuk érzett szeretet már egészen kiskorában kialakult nála.

“Kutyáinkba kapaszkodva, rájuk támaszkodva tanultam meg járni, és rengeteg hétvégét töltöttünk kutyakiállításokon. A nővéremmel mindig ‘kutyafajtásat’ játszottunk és teszteltük a tudásunkat, ki tud több fajtát felismerni. Egyszerűen imádom a négylábúakat. Így is volt, így is van és több mint valószínű, hogy így is marad.”

Bár a husky a kedvenc kutyafajtája, de nagy álma, hogy négy különböző kutyája legyen: egy husky, ír szetter, közép drótszőrű tacskó és egy magyar vizsla.

?

561 Likes, 2 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "?"

Az már kiderült, hogy Kitty jól bánik a kutyákkal, sőt egyszerre többel is elbír. Ő az a magyar lány, aki idén tavasszal részt vett az ötnapos, 300 kilométeres Fjällräven Polar kutyaszános túrán, amely során 19 másik szerencséssel együtt átszelhette az Északi-sarkvidéket. Már másodszor jelentkezett a versenyre, első alkalommal nem sikerült kijutnia, ugyanis rengeteg a jelentkező és csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy részt vehessenek az expedíción. Idén viszont ő képviselte Magyarországot és Közép-Európát, miután elég szavazatot gyűjtött a kijutáshoz.

Öt nap az északi sarkvidéken, a legextrémebb körülmények között

A Fjällräven Polar kutyaszános túrát 2012-ben rendezték meg először. A szervezők célja az, hogy bebizonyítsák: minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel az extrém kalandokra hétköznapi emberek is vállalkozhatnak. A jelentkezők videó vagy képek feltöltésével pályázhatnak az útra. A világ különböző régióiból két-két ember nyeri meg a lehetőséget: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

A 2018-as Fjällräven Polarra 4573-an jelentkeztek a világ 144 országából. Magyarországról összesen 47-en próbálkoztak, közülük Zaja Kitty 38110 szavazatot kapott a túra honlapjára feltöltött videójára, és ezzel ő lett a harmadik legnépszerűbb pályázó a világ összes jelentkezője közül.

“A Polar remek lehetőség arra, hogy az ember egy olyan dolgot kipróbálhasson, ami nem mindennapi és sajnos nem mindenki teheti meg, hiszen maga a túra is drága, a felszerelés pedig csak hab a tortán. Amikor jelentkeztem, kihívást kerestem, ahol megmérettethetem magam, és kicsit kiszakadok a szürke hétköznapokból. Unalmasnak, kihívásoktól mentesnek tartottam az akkori életem, kellett valami, ami feldobja” – mesélte Kitty.

Fotó: Jeremiah Young

A túra előtt sokat edzett edzőteremben, főleg TRX és saját testsúlyos gyakorlatokat végzett, de kutyáival is rengeteget futott, hogy formában legyen a fizikailag is nagy kihívást jelentő expedíción. Végül mégsem az erőnléttel akadt problémája, hanem a türelmetlenségével. Azt mondja, ő nagyon pörgős ember, aki nehezen viseli, ha más lassabban cselekszik az elvártnál, ez a negatív tulajdonsága pedig már első nap megmutatkozott. De az expedíció során rájött, hogy más is fáradt és fázik, csakúgy, mint ő.

“Az egész túra életem legjobb élménye volt, a kezdettől a legvégéig! Nem volt olyan pillanat, amikor azt kívántam, bárcsak otthon lennék, vagy egy meleg kisházban. Jó volt kint lenni a -25 fokban is esténként. A legmegmaradandóbb élmény talán két dolog volt: az egyik, amikor először láttuk a sarki fényeket, a másik pedig, amikor egy teljesen hófehér, havas tájon haladtunk át, és olyan érzés volt, mintha egy fehér dobozban lettünk volna.”

"There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what everybody else is doing."❄ . . ??‍♀️ #seekadventure #comfortkills #fjallravenpolar

387 Likes, 0 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: ""There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what..."

Egy ilyen nem mindennapi kirándulás természetesen nagy hatással volt rá: rengeteget tanult magáról, a természetről, a túlélésről és a kitartásról is.

“Bután hangozhat, de egy hét tényleg meg tud változtatni. Teljesen kirángattak a komfortzónámból, és olyan dolgokat csináltam amire sosem hittem, hogy egyáltalán képes vagyok. Alábecsültem magam és az életem is. Régebben rengetegszer kérdőjeleztem meg magam, kételkedtem a döntéseimben, abban, hogy sikerül-e valamit megcsinálnom vagy sem. Mostanra ez megváltozott. Tudom, hogy nagyon sok mindenre képes vagyok, és elérem, amit szeretnék, ha igazán küzdök érte.

Azt hittem, hogy az életem arról fog szólni, hogy holnap mit veszek fel majd az irodába, milyen legyen a hajam, hogy melyik hévet kell ahhoz elérjem, hogy időben beérjek, és majd mit fogok reggelizni. Az élet ennél sokkal többről szól. A vágyaink beteljesítéséről, az álmaink megvalósításáról, legyen bármi is az.”

Ám azt ő sem gondolta volna, hogy a Polaron való részvétel olyannyira megváltoztatja az életét, hogy visszavágyik majd Skandináviába. Miután hazajött a túráról, újra visszatért a szürke hétköznapokba, amelyek a kalandok után még szürkébbnek tűntek.

“Visszaültem a húsz négyzetméteres irodába, és azt éreztem, hogy megfulladok. Tisztán emlékszem, hogy miután meséltem pár dolgot és belemerültem a munkába, a főnököm megkért, hogy nyomtassak ki egy nyilatkozatot. Azt éreztem, hogy én nem akarok ezzel foglalkozni. Nem akarok nyilatkozatot nyomtatni. Nem akarom egyáltalán tudni sem, hogy hol van ez a nyilatkozat a gépemen….”.

Akkor már tudta, hogy nem fog tudni visszarázódni a korábbi életébe, ezért új kihívásokat keresett. Először Alaszkába akart menni, kapott is munkát, de oda végül mégsem tudott kiutazni.

Most viszont megtalálta a neki való állást, Svédország egyik legészakibb városában, Kirunában, egy olyan cégnél, ami kutyaszános túrákat szervez turistáknak. Naponta több mint 100 kutyával foglalkozik: takarítja a kenneleket, edz velük - most az őszi felkészítő időszakban arra gyúrnak, hogy minél jobb formában legyenek a kutyák a téli szezonra, amikor a legtöbb turista érkezik.

Vasárnap reggelek ?❄

487 Likes, 3 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "Vasárnap reggelek ?❄"

Bár csak szeptemberben kezdett el itt dolgozni, már most rengeteget tanult és nagyon élvezi. A tervek szerint január végéig marad Svédországban, ezután viszont pár hónapra visszamegy Dániába, ahol korábban már öt évet élt, mivel oda jár egyetemre. Szeretné befejezni az iskolát, ám úgy tervezi, hogy jövő ősszel ismét visszatér Kirunába.

Korábbi és jelenlegi külföldi tapasztalatai alapján Kitty már azt is látja, mennyiben más az élet az északi országokban és Magyarországon.

“Szeretem Magyarországot, szerintem Budapest a legszebb város a világon, imádom a Budai Várat, a rakparton sétálni és gyönyörködni a kivilágított városban. De sajnos azt látom, hogy otthon sok a szenvedés, a panasz, amit valahol meg is értek. Sajnálom, hogy a nagymamáim végig dolgozták az életüket és ügyeskedniük kell a hónap végén, hogy kijöjjenek valahogy. Ez nagyon fáj. Főleg, hogy tudom, Dániában a nyugdíjasok a tengerparton sétálgatnak és gondtalanul élik a nyugdíjas éveiket. Ott biciklizik a városlakók többsége, és mosolyognak egymásra, otthon pedig lehajtott fejjel a telefonjukba borulva ülnek az emberek a metrón. Ugyanakkor az is igaz, hogy Dániában öt év alatt egyetlen igazi barátot sem szereztem, nagyon zárkózottak, pedig én egy elég nyitott ember vagyok” – mesélte.

„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog." . . . #petfarmfamily

554 Likes, 5 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról..."

Kitty most mindenesetre rengeteg utazást tervez, és a jövőben is csak olyan munkát szeretne végezni, amit igazán szeret – valószínűleg kutyákkal. De már az ideális családi életet is elképzelte: szép kertes ház az erdő mellett a nagy Ő-vel, három gyerekkel... és persze a kutyáival.


KÖVESS MINKET:

Megvan, ki lett Magyarország legnépszerűbb orvosa a betegek szerint
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazására hétszáz orvost jelöltek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Közel hétszáz orvosra érkezett szavazat a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazásán. A több mint százezer szavazó régiónként választhatta meg a legnépszerűbb orvost.

A szakmai zsűri majd később dönt a díjakról, de a közönségdíjasok névsorát már közzétették.

Magyarország legnépszerűbb orvosai 2019-ben:

Dr. Tandel Beáta, sebész, Észak-Magyarország

Dr. Deák György, gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Északnyugat-Magyarország

Dr. Felföldi Ferenc, gasztroenterológus, Délnyugat-Magyarország

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Közép-Magyarország

Dr. Kemény András, háziorvos, Közép-Magyarország

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Délkelet-Magyarország

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, Északkelet-Magyarország

A legtöbb szavazatot a balassagyarmati kórház sebésze, Dr. Tandel Beáta kapta, 3834 szavazatot gyűjtött.

A doktornő a Dr. Kenessey Albert Kórház sebész főorvosa, 22 éve van a pályán. Már korán elkezdte alkalmazni a laparoszkópos műtéti technikákat. Sikere miatt több pesti kórházba is hívták, de ő megtartotta vidéki állását. Azt tartják róla, hogy betegközpontú, páciensei között népszerű - írta az Index.

2017-ben a 80 éves évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra - írta a díjról honlapjuk.

A díjakról és az eredményekről bővebben ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
A pécsi havihegyi mandulafa lett az Európai Év Fája
A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa 45 ezer szavazatot kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45.132 szavazatot pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet"

- mondta.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Bővebben a versenyről és az eredményekről ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

Óriási hazai siker: Palvin Barbi lett a Victoria's Secret első magyar angyala
'Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem' - írta a modell Instagramján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Palvin Barbi egyik régi vágya teljesült, mikor tavaly novemberben a Victoria's Secret kifutóján szerepelhetett, mai bejelentése pedig végképp megkoronázta a modell sikerét.

Mint kiderült, Barbi mostantól hivatalosan is a fehérneműmárka angyala lesz, így rendszeresen láthatjuk őt a VS kampányaiban.

"Nem tudom, hol is kezdhetném, de megpróbálom: soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet, és minden ábrándom felülmúlja, ami történt. Nagy örömmel jelentem be, hogy most már hivatalosan is a Victoria's Secret angyala lettem! Köszönöm a belém vetett hitet. Volt idő, amikor hagytam, hogy a saját gondolataim hátráltassanak engem, és nagyon nehéz volt elszakadni ettől, de a családom, a csapatom, Ed, és mindenki más támogatott engem a VS-nél, és felemeltek engem. Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem"

- írta a modell, akiről már egy bemutatkozó videót is közzétett a márka.

OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought it would happen and it has exceeded all my expectations. I'm very excited to announce that I'm officially a @victoriassecret ANGEL ! Thank you for believing in me. There were times where I let my own thoughts hold me back and it was a hard climb away from those but my family , my team, Ed, and everyone at VS they were always there to support me and uplift me. I am proud to represent Hungary, and most importantly, all of you in this new chapter of my life! Thank you all so much again ♥️♥️♥️

815.6k Likes, 16.6k Comments - Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) on Instagram: "OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought..."


KÖVESS MINKET:

Kiderült, melyik lett Magyarország legboldogabb városa
Más nyert a megyeszékhelyek és a nagyvárosok versenyében. Az is kiderült, hogy éreznek a nők és a férfiak, melyik korosztály a boldogabb.
MTI - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa, Salgótarján a sor végén kullog a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában a boldogság világnapja alkalmából szerdán közzétett kutatás szerint.

A vizsgálódás Magyarország 832 településén élő 17-89 éves férfiak és nők megkérdezésével zajlott. A kutatócsoport a boldogság világnapjára összegezte a 2019-es Boldogságtérkép Kutatás eredményeit.

A főbb eredmények szerint

a magyar lakosság boldogságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat, de régiókként, megyékként és megyeszékhelyekként eltérően alakul.

Az Észak-Alföld régióban elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően nőtt a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúl régióban a legboldogabb a lakosság és Észak-Magyarországon vallják magukat boldogtalannak az emberek annak ellenére, hogy itt is emelkedett a boldogságszint. Megyék szintjén Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogságszint, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében csökkent.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya ismét Magyarország legboldogabb városa.

Salgótarjánban és Miskolcon emelkedett ugyan a boldogságszint, de továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában, Salgótarján jelentősen alacsony értékekkel.

A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb,

Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen csökkent a boldogságszint, Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron emelkedett.

A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van.

A nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, életkor szerint továbbra is a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. A korábbiaktól eltérő eredmény, hogy a 65 év feletti férfiak fizikai állapotukról pozitívabban nyilatkoznak és boldogabbnak is vallják magukat, mint a nők.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professszor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve végezte a felmérést.

A vizsgálatban Erdélyben élő 288 magyar férfi és 759 magyar nő is részt vett a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán működő, Krizbai Tímea vezette Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport jóvoltából.

Az eredmények szerint az Erdélyben élő magyar férfiak 10 fokú skálán mért boldogságszintje magasabb, a pozitív mentális egészség mutatókban, valamint a testi és fizikai állapotuk szintjében is magasabb értékeket adtak, mint a hazai tesztkitöltők. Az Erdélyben élő nők boldogságszintje szintén magasabb, viszont a pozitív mentális egészség szintje a Magyarországon élő nőknél magasabb.

Címlapkép: Győr, forrás: Wikipédia


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x