hirdetés
Kitty kutyaszánnal szelte át az Északi-sarkvidéket, és ez megváltoztatta az életét
A 26 éves lány tavasszal egyetlen magyarként jutott ki az extrém versenyre, ma pedig már kutyákat edz Skandináviában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 18.


hirdetés

Zaja Kitty nem egy átlagos “kutyás lány”. Számára a négylábúak nem csak házi kedvencek, hanem családtagok, és fontos részei az életének. Ehhez az is hozzájárult, hogy szülei kutyatenyésztéssel, azon belül is huskykkal foglalkoznak. Amikor Kitty megszületett, már megvolt az első kutya a családban, így az irántuk érzett szeretet már egészen kiskorában kialakult nála.

“Kutyáinkba kapaszkodva, rájuk támaszkodva tanultam meg járni, és rengeteg hétvégét töltöttünk kutyakiállításokon. A nővéremmel mindig ‘kutyafajtásat’ játszottunk és teszteltük a tudásunkat, ki tud több fajtát felismerni. Egyszerűen imádom a négylábúakat. Így is volt, így is van és több mint valószínű, hogy így is marad.”

Bár a husky a kedvenc kutyafajtája, de nagy álma, hogy négy különböző kutyája legyen: egy husky, ír szetter, közép drótszőrű tacskó és egy magyar vizsla.

?

561 Likes, 2 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "?"

Az már kiderült, hogy Kitty jól bánik a kutyákkal, sőt egyszerre többel is elbír. Ő az a magyar lány, aki idén tavasszal részt vett az ötnapos, 300 kilométeres Fjällräven Polar kutyaszános túrán, amely során 19 másik szerencséssel együtt átszelhette az Északi-sarkvidéket. Már másodszor jelentkezett a versenyre, első alkalommal nem sikerült kijutnia, ugyanis rengeteg a jelentkező és csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy részt vehessenek az expedíción. Idén viszont ő képviselte Magyarországot és Közép-Európát, miután elég szavazatot gyűjtött a kijutáshoz.

Öt nap az északi sarkvidéken, a legextrémebb körülmények között

A Fjällräven Polar kutyaszános túrát 2012-ben rendezték meg először. A szervezők célja az, hogy bebizonyítsák: minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel az extrém kalandokra hétköznapi emberek is vállalkozhatnak. A jelentkezők videó vagy képek feltöltésével pályázhatnak az útra. A világ különböző régióiból két-két ember nyeri meg a lehetőséget: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

A 2018-as Fjällräven Polarra 4573-an jelentkeztek a világ 144 országából. Magyarországról összesen 47-en próbálkoztak, közülük Zaja Kitty 38110 szavazatot kapott a túra honlapjára feltöltött videójára, és ezzel ő lett a harmadik legnépszerűbb pályázó a világ összes jelentkezője közül.

“A Polar remek lehetőség arra, hogy az ember egy olyan dolgot kipróbálhasson, ami nem mindennapi és sajnos nem mindenki teheti meg, hiszen maga a túra is drága, a felszerelés pedig csak hab a tortán. Amikor jelentkeztem, kihívást kerestem, ahol megmérettethetem magam, és kicsit kiszakadok a szürke hétköznapokból. Unalmasnak, kihívásoktól mentesnek tartottam az akkori életem, kellett valami, ami feldobja” – mesélte Kitty.

Fotó: Jeremiah Young

A túra előtt sokat edzett edzőteremben, főleg TRX és saját testsúlyos gyakorlatokat végzett, de kutyáival is rengeteget futott, hogy formában legyen a fizikailag is nagy kihívást jelentő expedíción. Végül mégsem az erőnléttel akadt problémája, hanem a türelmetlenségével. Azt mondja, ő nagyon pörgős ember, aki nehezen viseli, ha más lassabban cselekszik az elvártnál, ez a negatív tulajdonsága pedig már első nap megmutatkozott. De az expedíció során rájött, hogy más is fáradt és fázik, csakúgy, mint ő.

“Az egész túra életem legjobb élménye volt, a kezdettől a legvégéig! Nem volt olyan pillanat, amikor azt kívántam, bárcsak otthon lennék, vagy egy meleg kisházban. Jó volt kint lenni a -25 fokban is esténként. A legmegmaradandóbb élmény talán két dolog volt: az egyik, amikor először láttuk a sarki fényeket, a másik pedig, amikor egy teljesen hófehér, havas tájon haladtunk át, és olyan érzés volt, mintha egy fehér dobozban lettünk volna.”

"There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what everybody else is doing."❄ . . ??‍♀️ #seekadventure #comfortkills #fjallravenpolar

387 Likes, 0 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: ""There comes a time in life, when you focus solely on what you believe is right regardless what..."

Egy ilyen nem mindennapi kirándulás természetesen nagy hatással volt rá: rengeteget tanult magáról, a természetről, a túlélésről és a kitartásról is.

“Bután hangozhat, de egy hét tényleg meg tud változtatni. Teljesen kirángattak a komfortzónámból, és olyan dolgokat csináltam amire sosem hittem, hogy egyáltalán képes vagyok. Alábecsültem magam és az életem is. Régebben rengetegszer kérdőjeleztem meg magam, kételkedtem a döntéseimben, abban, hogy sikerül-e valamit megcsinálnom vagy sem. Mostanra ez megváltozott. Tudom, hogy nagyon sok mindenre képes vagyok, és elérem, amit szeretnék, ha igazán küzdök érte.

Azt hittem, hogy az életem arról fog szólni, hogy holnap mit veszek fel majd az irodába, milyen legyen a hajam, hogy melyik hévet kell ahhoz elérjem, hogy időben beérjek, és majd mit fogok reggelizni. Az élet ennél sokkal többről szól. A vágyaink beteljesítéséről, az álmaink megvalósításáról, legyen bármi is az.”

Ám azt ő sem gondolta volna, hogy a Polaron való részvétel olyannyira megváltoztatja az életét, hogy visszavágyik majd Skandináviába. Miután hazajött a túráról, újra visszatért a szürke hétköznapokba, amelyek a kalandok után még szürkébbnek tűntek.

“Visszaültem a húsz négyzetméteres irodába, és azt éreztem, hogy megfulladok. Tisztán emlékszem, hogy miután meséltem pár dolgot és belemerültem a munkába, a főnököm megkért, hogy nyomtassak ki egy nyilatkozatot. Azt éreztem, hogy én nem akarok ezzel foglalkozni. Nem akarok nyilatkozatot nyomtatni. Nem akarom egyáltalán tudni sem, hogy hol van ez a nyilatkozat a gépemen….”.

Akkor már tudta, hogy nem fog tudni visszarázódni a korábbi életébe, ezért új kihívásokat keresett. Először Alaszkába akart menni, kapott is munkát, de oda végül mégsem tudott kiutazni.

Most viszont megtalálta a neki való állást, Svédország egyik legészakibb városában, Kirunában, egy olyan cégnél, ami kutyaszános túrákat szervez turistáknak. Naponta több mint 100 kutyával foglalkozik: takarítja a kenneleket, edz velük - most az őszi felkészítő időszakban arra gyúrnak, hogy minél jobb formában legyenek a kutyák a téli szezonra, amikor a legtöbb turista érkezik.

Vasárnap reggelek ?❄

487 Likes, 3 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "Vasárnap reggelek ?❄"

Bár csak szeptemberben kezdett el itt dolgozni, már most rengeteget tanult és nagyon élvezi. A tervek szerint január végéig marad Svédországban, ezután viszont pár hónapra visszamegy Dániába, ahol korábban már öt évet élt, mivel oda jár egyetemre. Szeretné befejezni az iskolát, ám úgy tervezi, hogy jövő ősszel ismét visszatér Kirunába.

Korábbi és jelenlegi külföldi tapasztalatai alapján Kitty már azt is látja, mennyiben más az élet az északi országokban és Magyarországon.

“Szeretem Magyarországot, szerintem Budapest a legszebb város a világon, imádom a Budai Várat, a rakparton sétálni és gyönyörködni a kivilágított városban. De sajnos azt látom, hogy otthon sok a szenvedés, a panasz, amit valahol meg is értek. Sajnálom, hogy a nagymamáim végig dolgozták az életüket és ügyeskedniük kell a hónap végén, hogy kijöjjenek valahogy. Ez nagyon fáj. Főleg, hogy tudom, Dániában a nyugdíjasok a tengerparton sétálgatnak és gondtalanul élik a nyugdíjas éveiket. Ott biciklizik a városlakók többsége, és mosolyognak egymásra, otthon pedig lehajtott fejjel a telefonjukba borulva ülnek az emberek a metrón. Ugyanakkor az is igaz, hogy Dániában öt év alatt egyetlen igazi barátot sem szereztem, nagyon zárkózottak, pedig én egy elég nyitott ember vagyok” – mesélte.

„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog." . . . #petfarmfamily

554 Likes, 5 Comments - Zaja Kitty (@kittyzaja) on Instagram: "„Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról..."

Kitty most mindenesetre rengeteg utazást tervez, és a jövőben is csak olyan munkát szeretne végezni, amit igazán szeret – valószínűleg kutyákkal. De már az ideális családi életet is elképzelte: szép kertes ház az erdő mellett a nagy Ő-vel, három gyerekkel... és persze a kutyáival.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
43 éve már beintett a halálnak, majd összeégett fejjel és tüdővel még kétszer a világ legjobbja lett
Niki Lauda halálával a Forma-1 egyik legnagyobb legendáját veszítette el a világ. Ő nemcsak egy született autóversenyző és egy sikeres világbajnok volt, hanem egy olyan ikonikus figura, akiről a motorsport rajongóin kívül is minden ember példát vehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 21."A Forma-1-ben minden idénynek 25 pilóta vág neki. És minden évben ketten meghalnak közülünk. Milyen emberek vállalnak ilyen munkát? Nem hétköznapi fazonok, annyi szent. Lázadók, bolondok, álmodozók, olyanok, akik nyomot akarnak hagyni, maguk után - akár az életük árán is"

- mondja Niki Lauda (azaz az őt alakító színész) a Hajsza a győzelemért (Rush) című film elején, ami Lauda és legfőbb ellenfele, James Hunt parázs rivalizálását mutatja be. Olyan élethűen, hogy az ember beleremeg, amikor belegondol: minden, amit ebben lát, valóban megtörtént Niki Laudával.

A fent említett sorok pedig tökéletesen jellemezték őt. Niki Lauda valóban mindent megtett azért, hogy a világ most, a halála után hősként, egy igazi legendaként emlékezzen rá.

Gazdag osztrák családba született Nikolaus Lauda néven, apja pedig azt szerette volna, hogy ő legyen az utódja a vállalkozása élén. Ám Niki nem volt elkényeztetett gazdag ficsúr, egyetemre sem akart menni, csak az autóversenyzés izgatta. Ezek után apja kitagadta a vagyonából, így nem az ő pénzén indította be karrierjét, hanem hitelekkel. Életbiztosítást kötött, majd azt elzálogosította, hogy elegendő pénzt szerezzen ahhoz, hogy bevásárolhassa magát a Forma-1-be. Hazájában, az 1971-es Osztrák Nagydíjon állhatott először rajthoz, amelyen végül nem ért célba, sőt az egész első szezonja pocsékul sikerült, de Lauda nem arról volt ismert, hogy feladja. Pláne nem a versenyzést.

Elszántságát bizonyítja az is, hogy amikor újabb banki hitellel bevásárolta magát a BRM istállóhoz, hogy jobb eredményeket érhessen el, volt, hogy még csak fizetést sem kapott a munkájáért. Az 1973-as Belga Nagydíjon viszont ötödik lett, így megszerezte első pontjait a világbajnokságban, a csapatfőnök pedig ezután fizetést ajánlott neki.

A fiatal osztrák ezután szárnyalt: folyamatosan megverte rutinosabb csapattársát, Clay Regazzonit, ezzel felhívta magára Enzo Ferrari, a legendás F1-es istálló alapítójának figyelmét. A következő évben már az ikonikus vörös autót vezethette. Pechjére akkor a Ferrarinak nem ment jól a szekér, Lauda pedig hamar rájött erre, amikor először ült új versenygépébe a csapat tesztpályáján, Fioranóban.

"Borzalmas! Úgy mozog, mint egy disznó" - panaszkodott a Ferrari egyik szerelőjének, miután megállt.

"Nem mondhatsz ilyet!" - mondta döbbenten a szerelő.

"Miért?" - kérdezett vissza Lauda.

"Ez egy Ferrari!"

"Ez egy sz.rkupac! Rohadtul alulkormányzott és a súlyelosztás is katasztrófa. Elképesztő! Minden körülmény adott, mégis ilyen sz.rt csinálnak!" - válaszolta Lauda kíméletlen őszinteséggel. Zöldfülűként is volt annyi bátorsága, hogy mindezt kimondja.

A Ferrari végül be is látta, hogy igaza van. Hallgattak Niki technikai tanácsaira, aki nemcsak pokoli sebességével és versenyzői képességeivel tűnt ki társai közül, de lenyűgöző műszaki tudásával is.

A versenyhétvégéken gyakran a szerelőkkel együtt dolgozott az autón a garázsban, de volt olyan is, hogy egymaga bütykölte. A kocsi tervezésére és fejlesztésére is hasznos javaslatokat tett, sőt a versenytaktikáját is magának dolgozta ki. Profizmusa és munkamorálja nemcsak a közvetlen kollégáit, de versenytársait és a szakértőket is lenyűgözte.

A kemény munka végül meghozta a gyümölcsét: a következő szezonban ő volt az egyik leggyorsabb pilóta, sorra futotta a pole pozíciós időket és nyert két versenyt is, viszont az autó megbízhatatlansága és saját rutintalansága miatt még nem tudott harcba szállni a világbajnoki címért. A második ferraris szezonjában azonban már semmi sem állíthatta meg abban, hogy ő legyen a világ legjobbja ebben a sportágban.

Ezek után hatalmas tragédia lett volna, ha már alig 27 évesen, pályafutása csúcsán elveszítette volna őt a Forma-1. Pedig nagyon közel volt hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Gül Baba türbéjének kertjével nyerte el az Év Tájépítésze Díjat a tervező
Mutatjuk a fotókat Andor Anikó munkájáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. május 21.Évszázadok óta legendás hely Gül Baba síremléke, és a török szent ember is legendává vált. Számtalan történet fűződik a nevéhez, türbéje és annak környéke nem csak a muszlim zarándokok, a turisták és a romantikus randihelyet keresők számára.

Budapesten szinte mindenki várta már, hogy a felújított épületegyüttes és a hozzá kapcsolódó kert újra megnyisson. Az építményekkel és történetükkel, illetve azzal, hogy ez a magyarországi rózsakultusz központi helye, korábban már foglalkoztunk.

Most a kertet mutatjuk meg nektek, mivel Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési munkáinak köszönhetően a tervező, Andor Anikó kapta idén az Év Tájépítésze Díjat.

„Budán a József- vagy Kálvária-hegyen a császárfürdő közelében szőlőtőkékkel környezve áll magánosan egy csekélykerek épület, mellynek sárszinü falai, kúpos fedele s az alatta elszórt többi épületektől egészen kiváló alakja első pillanatra mutatják, hogy nem a mostani kor művei közé tartozik.” – írta 1855-ben a Vasárnapi Ujság Gül Baba Türbéjéről.

Az épületet és a környékét többször is átalakították a törökök kiűzése óta; az egyik legnagyobb átalakítást Wagner János végezte, aki megszerezte a szomszédos telkeket a 19. század második felében, majd a villájával körbeépítette a síremléket.

Budapest ostromakor a villa megsérült, és türbe, valamint a környékének 1974-es átalakításakor a földszintig bontották, létrehozva a kerengő alapját. 1994–ben újabb rekonstrukció történt, de a 2010-es évekre újabb felújításra volt szükség.

A rekonstrukció magában foglalta a kert felújítását is. Ennek egyik legfontosabb elem az volt, hogy a türbe és környezete egyensúlyba kerüljön, hogy megőrizzenek karakterisztikus és izgalmas részleteket, valamint továbbra is szerepet kapjanak a rózsák – hiszen a Gül Baba név a legenda szerint azt jelenti, a rózsák atyja, sőt, a legendárium része az is, hogy a Rózsadomb a szent dervis virágairól kapta a nevét.

A teljes képet koronázza meg a kert. A felújított épületegyüttes látványát hangsúlyozza mind a függőkert, mind a síremléket magában foglaló udvar.

Tavalyi képeinka hivatalos átadás előtt:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x