hirdetés
toka-ruiz-dhtZWXq6Gzs-unsplash.jpg

Kiszáradás fenyegeti a Föld „égi folyóit” - az Amazonas még fontosabb, mint eddig gondolták

Kiderült, hogy a fák több vizet mozgatnak meg, mint a folyók. A leveleikből vizet párologtatnak, amik eső formájában hullanak vissza.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Az Amazonas erdeit tanulmányozó tudósok szerint a felhők nedvességtartalmának nagy része a közel 400 milliárd fából párolog ki, majd esők formájában hullik le. Ha ezek a fák nem lennének, nem lennének esők sem, és az Amazonasi-medence sivataggá válna.

Az égi folyók elméletét 10 évvel ezelőtt Gerald Moss bizonyította be, aki repülőgépével nyolc napon át át követett egy légáramlatot az esőerdők felett, mígnem eljutott Sao Paulóig, Dél-Amerika legnagyobb városáig. Az adatok azt mutatták, hogy ez az áramlat egy nap alatt annyi vizet gyűjt össze, amennyi legalább négy hónapig elegendő lenne a város 20 millió lakosának. Az izotóp-vizsgálatok felfedték azt is, hogy a víz nagy részét az esőerdők termelik.

Egy meteorológiai elemzés pedig arra világított rá, hogy a trópusi esőerdőkből származó levegő - az Amazonastól a Kongói-medencén át Borneóig - kétszer annyi esőt hoz, mint egy olyan légáramlás, amely kiirtott területek felett halad el.

Dominic Spracklen, a leeds-i egyetem kutatója és Moss eredményei megcáfolták azt régi állítást is, mely szerint az óceánok kipárolgása felelős szinte valamennyi csapadékunkért. Kimutatták, hogy a szárazföld felett haladó tengerparti szelek nagyon hamar kiszáradnak, a füves területek pedig a trópusi erdők által visszaforgatott nedvességnek legfeljebb a felét produkálják.

hirdetés

Immár tudjuk tehát, hogy az égi folyók átszelik Földünket, és nagy távolságokról befolyásolják az esőket: ezt nevezik globális hidrológiai ciklusnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nedvesség körforgásának megszűnése, amelyet az erdőirtások okoznak, sokkal közelebbi fenyegetés, mint a globális felmelegedés.

Spracklen tavaly megjelent tanulmányában azt állította, hogy a jelenlegi nagy arányú erdőírtások a Föld egyes vidékein akár 40%-kal is csökkenthetik a csapadékmennyiséget. Az Amazonas vidékén a száraz évszakban ötödével lehet kevesebb eső, de nemcsak az esőerdő-övezetben, hanem onnan több ezer kilométerre, Brazília déli részén, Paraguay-ban, Bolíviában, Uruguay-ban és Argentínában is.

A sors iróniája, hogy a trópusi erdőket főleg azért vágják ki, hogy tere legyen a nagy ültetvényeknek, csakhogy éppen a kevesebb eső teszi tönkre a mezőgazdaságot, mert akár egy hónappal is meghosszabbodhat a száraz évszak.

Egyes modellek szerint az erdők 20-25%-ának elvesztése végzetes lehet az Amazonas-vidék számára, mert olyan klímaváltozást okozhat, ami miatt szavannává változna a táj.

A növényzet ember általi kiirtása már korábban is sivatagosodáshoz vezetett: a New Scientist Ausztráliát hozza példának, ahol az Eyre-tó vízgyűjtő medencéje, amely az országnak közel egyhatodát foglalja el, rendszeresen kiszárad. A kutatók szerint ezt nem lehet csupán a globális klímaváltozással magyarázni.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy mindez a vadászok miatt van, akik felégették az erdőket és a bozótot, hogy könnyebben lecsaphassanak zsákmányaikra. A növényzet eltűnése miatt megszűnt a monszun-körforgás, a monszun hozta csapadék pedig nem jut el a kontinens belsejébe. Éppen ezért ma alig néhány száz kilométerrel a tengerparttól vannak olyan területek, ahol kevesebb mint 300 milliméter csapadék hull egy évben. Mindez figyelmeztető lehet más földrészekre is.

Az ausztrálok azonban úgy tűnik, nem tanultak ebből sem: az elmúlt fél évszázadban a Perth-től délre fekvő nyugati partvidék mentén 130 ezer négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, hogy búzamezőket telepítsenek a helyükre. Ezek után előfordult, hogy a várost ellátó víztartályok szinte teljesen kiürültek.

VIDEÓ: az égi folyók

Miért függ ennyire az esőzés az erdőktől? Hidrológus szemmel nézve a fák olyanok, mintha hatalmas szökőkutak lennének.

Egyetlen fa képes egy nap alatt több liter vizet kipárologtatni, amit a földből szív ki és a levelei útján bocsát ki az atmoszférába.

Csak a közelmúltban vált ismertté, hogy ez a kipárolgás a légkör legnagyobb vízforrása, az alapja a földi esők felének, ami legalább 60 ezer köbkilométer vizet jelent egy év alatt.

Ez a folyamat több vizet mozgat meg, mint a világ össze folyója együttvéve.

Az atmoszféra globális nedvességének útját először Ruud van der Ent holland hidrológus próbálta nyomon követni a meteorológiai adatok és az atmoszférikus nedvességáramlás számítógépes modelljével.

A legfőbb forrásvidékeknek a brazíliai Amazonas-vidék mellett Észak-Amerikai nyugati része, Kelet-Afrika, Európa, Nyugat-Ázsia és India bizonyultak. Az égi folyók sokszor igen nagy távolságra viszik a vizet. Láttuk már, hogy az amazonasi esőerdők miként terítik be szinte egész Dél-Amerikát, de Van der Ent kiderítette például, hogy Kína esőinek 80%-át a szibériai és a skandináviai erdőkből kapja.

De említhetjük a kongói esőerdőket is, amelyek létfontosságú csapadékot szállítanak észak felé, köztük az etiópiai fennsíkokra, és egyúttal a legfőbb vízforrásai a Nílusnak. Ha ezek az erdők elpusztulnak, nemcsak a világ leghosszabb folyójának fog drasztikusan csökkenni a vízhozama, hanem a már így is a szárazságtól fulladozó Szahel-övezet is megkapná a kegyelemdöfést.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!