Kiszámíthatatlanokká válhatnak a gyilkoló robotok a Nobel-békedíjas kutató szerint
A robotokkal, mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban mindig van egy adag félelem az emberekben. Ez fokozottan érvényes, ha gyilkoló robotokról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 10.Richard Moyes, az exeteri egyetem díszdoktora, a gyilkoló robotok megállítását célzó kampány alapítója szerint ezeknek az önjáró gépeknek a harcmezőn való bevetése szörnyű következményekkel járhat az emberiségre.

Világszerte folynak ilyen irányú kutatások, és apránként be is vetik őket harci körülmények között. Egyes országok ezzel próbálnak előnyre szert tenni a többiekkel szemben.

Ugyanakkor már elindult egy globális kezdeményezés az olyan, teljesen autonóm gyilkológépek betiltására, amelyeknek nincs szükségük semmilyen ellenőrzésre, hogy kiválasszák és megöljék áldozataikat. A folyamatot azonban néhány jelentős katonai potenciállal rendelkező ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael, Dél-Korea és Ausztrália, egyelőre megállította, arra hivatkozva, hogy még további tárgyalásokra van szükség az „autonóm fegyverek előnyeiről és hasznáról.”

Moyes szerint a gyilkoló robotok hosszú távon való bevetése szükségtelen emberáldozatokat követelhet mind a katonák, mind pedig a civil lakosság körében.

„Maguk a katonák sem akarják, hogy olyan rendszerekkel együtt küldjék őket harcba, amelyek kiszámíthathatlanok és elszabadulhatnak” – mondta 2017 Nobel-békedíjasa a Daily Mail-nek.

A jelenlegi robotrendszerek képesek mesterséges intelligenciákat használni, és kifejleszteni gyilkoló gépeket, de szükségük van emberi ellenőrzésre. Mivel jelenleg nincsen ezek felhasználásának törvényi szabályozása, a szakértők aggódnak a jövő hadviselése miatt.

Moyes szerint az ad leginkább aggodalomra okot, hogy ha ezek az autonóm fegyverek szabadon működhetnek szélesebb körzetekben és hosszabb időn át, olyan pusztításra lehetnek képesek, amit egy ember parancsnok nem is láthat előre.

„Ha nem tudjuk, hogy hol sülnek el a fegyverek és pontosan mire lőne, az ember nem tudja sem jogi, sem morális szempontból megítélni a hatásukat” – mondta és megerősítette: szükség van olyan új nemzetközi törvényre, amely biztosítja a fegyverrendszerek feletti emberi kontrollt.

"Meg kell védeni a civileket és az emberi méltóságot” – tette hozzá Richard Moyes.

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x